Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Felforralható- e a víiz...

Felforralható- e a víiz forrásban lévő vízzel?

Figyelt kérdés

Tölts meg egy kisméretű lábast és helyezd egy nagyobb vízzel teli fazákba úgy, hogy beleérjen és a két fülével a fazék peremén 'üljön'. Tedd a fazekat gázégőre, majd forrald fel a a vizet. Figyeld meg hogy tartós forralás után felforr-e a kislábasban a viz? Ismételd meg a kísérletet úgy hogy 3 evőkanál konyhasót teszel a külső edénybe! Tapasztalat: a) só nélkül forralva: b) sózottan forralva: Magyarázat:

Én megcsináltam mind a kettőt de nekem mind a kettőnél nem forrt fel nem tudom hogy jól csináltam-e?

Léccives ha nem akkor mondjátok el hogy melyiknél forr és melyiknél nem.

és a magyarázatot is. Előre is köszönöm.


2012. okt. 7. 20:16
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Tudod mi az hogy hatásfok? Az azt jelenti hogy nem lehet energiaközlést 100%-osan átvinni!Mindíg van veszteség.A sótartalmú víz magasabb hőfokon forr de még az se elég a veszteség miatt.
2012. okt. 7. 20:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
Ha a másik lábasnak egy vékonyabb falú alumíniumlábast választasz akkor a sós vízben felforrhat esetleg a másik víz.De a levegőbe rengeteg energia megy el így is.
2012. okt. 7. 20:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
nem.
2012. okt. 7. 22:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

Ha lefeded a fazekat, sokkal előbb felforr a víz, mint fedetlenül. Ebből látszik, milyen sok hő megy a külső környezetbe. A hőmennyiség átadása a két anyag fajhőjétől és hőmérséklet különbségétől függ. Vízforraláskor ide a külső környezetet is hozzá kell számolni, továbbá azt is, hogy a víz párolog, ami az alapközegből hőt von el.

Ezeket mind figyelembe véve, egyfelől sok hőt pazarolsz el (mert a környezetbe megy), másrészt normál vízzel elvileg se megy, hiszen a víz nem lesz 100°-nál magasabb, ezért a két víz hőmérséklet különbsége tart nullához, így a hőátadás is. A sózott vízzel folytathatod a hőátadást, de az kevesebb, mint amennyi a környezetbe távozik.


Végy hőszigetelt edényeket, fedd le őket üvegfedővel, a külső vizet erősen sózd meg, talán összejön a kísérlet.

2012. okt. 8. 08:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
Pont így működik a tejforraló. A tej nagyon könnyen kifut, ha normál edényben melegíted. Ha olyan edénybe forralod, aminek kettős fala között víz van, akkor a hőátadási veszteségek miatt biztosan nem éri el az átadott hőmennyiség azt az értéket, hogy a tej kifuthasson.
2012. okt. 8. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek!!!
2012. okt. 8. 19:28

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!