Felforralható- e a víiz forrásban lévő vízzel?
Tölts meg egy kisméretű lábast és helyezd egy nagyobb vízzel teli fazákba úgy, hogy beleérjen és a két fülével a fazék peremén 'üljön'. Tedd a fazekat gázégőre, majd forrald fel a a vizet. Figyeld meg hogy tartós forralás után felforr-e a kislábasban a viz? Ismételd meg a kísérletet úgy hogy 3 evőkanál konyhasót teszel a külső edénybe! Tapasztalat: a) só nélkül forralva: b) sózottan forralva: Magyarázat:
Én megcsináltam mind a kettőt de nekem mind a kettőnél nem forrt fel nem tudom hogy jól csináltam-e?
Léccives ha nem akkor mondjátok el hogy melyiknél forr és melyiknél nem.
és a magyarázatot is. Előre is köszönöm.
Ha lefeded a fazekat, sokkal előbb felforr a víz, mint fedetlenül. Ebből látszik, milyen sok hő megy a külső környezetbe. A hőmennyiség átadása a két anyag fajhőjétől és hőmérséklet különbségétől függ. Vízforraláskor ide a külső környezetet is hozzá kell számolni, továbbá azt is, hogy a víz párolog, ami az alapközegből hőt von el.
Ezeket mind figyelembe véve, egyfelől sok hőt pazarolsz el (mert a környezetbe megy), másrészt normál vízzel elvileg se megy, hiszen a víz nem lesz 100°-nál magasabb, ezért a két víz hőmérséklet különbsége tart nullához, így a hőátadás is. A sózott vízzel folytathatod a hőátadást, de az kevesebb, mint amennyi a környezetbe távozik.
Végy hőszigetelt edényeket, fedd le őket üvegfedővel, a külső vizet erősen sózd meg, talán összejön a kísérlet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!