Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Nátrium-benzoát és c-vitamin...

Nátrium-benzoát és c-vitamin reagciója, mia reakció egyenlet?

Figyelt kérdés
olvastam hogy a nátrium-benzoát az élelmiszerekben a c-vitaminnal reagálva benzolt képez . egyik végtermék a benzol és a másik?

2012. nov. 12. 18:47
 1/3 Silber ***** válasza:
0%
Ha ez valóban igaz, úgy a másik termék a nátrium-citrát.
2012. nov. 12. 20:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
hát szerinter meg nem mert akkor c-vitamin helyett citromsavat irnék!
2012. nov. 13. 17:02
 3/3 anonim ***** válasza:

Az aszkorbinsav réz vagy vas ionokkal reagálva redox reakcióba lép, aminek a végén egy OH. gyök keletkezik. A benzoesav ezzel lép reakcióba, aminek dekarboxiláció az eredménye.

[link]


Ettől függetlenül elméletileg van egy savas és egy erősen lúgos dekarboxilációja is, szóval bármilyen másik savval (pl citromsav) is reagál, csak lassabban.

[link]

[link]


A benzoesav szintjét 400 µg/mL alatt tartják a levekben, hogy csak kevés benzol keletkezzen.

[link]


A reakcióról azt olvasni, hogy gyengébben pH és erősebben hőmérséklet függő. Elméletileg csak hosszan tartó tárolásnál jelenthet gondot, de ott is csak elenyészőt. Olyan 1-300ng benzol/kg szmötyi van az élelmiszerekben (átlag 50), és a napi határérték 70kg-os emberre 25000ng körül van az USA-ban. Mondjuk csak átfutottam néhány cikket ezekért az adatokért, úgyhogy lehet, hogy tévesek.


[link]

[link]

[link]


További jó nyomozást!

2014. júl. 18. 02:00
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!