Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » 16 °C-on 200 g víz old 143 g...

16 °C-on 200 g víz old 143 g Na2CO3 x 10 H2O-t,24°C-on pedig 100 g víz oldja fel ugyanezt a mennyiséget. Hány g 24 °C-on telített oldatból válik ki 1 mól Na2CO3 x 10 H2O, ha az oldatot 16 °C-ra lehűtjük?

Figyelt kérdés
Légyszi segítsetek, ha tudtok magyarázattal is.

2013. szept. 14. 13:20
 1/2 anonim ***** válasza:

Először ki kell számolni a kristályvizes só oldhatóságát (100 g vízre vonatkoztatva) a két hőmérsékletre:

A t=24 ºC-ra a feladat megadta. A t=16 ºC-ra pedig aránypárral számítható (x g kristályvizes sót old 100 g víz és 143 g kristályvizes sót 200 g víz):


x / 143 = 100 / 200

x = 71,5 g Na2CO3 • 10 H2O


Azért adtam meg általánosan, mert más feladat más számokkal dolgozhat; így az oldhatóság:


t=24 ºC:

143 g Na2CO3 • 10 H2O / 100 g H2O


t=16 ºC:

71,5 g Na2CO3 • 10 H2O / 100 g H2O


Tehát 100 g vízben feloldott 143 g kristályvizes sóból 71,5 g oldatban marad, ezért 143-71,5=71,5 g válik ki a lehűtés során.


A. megoldási útvonal:

A kérdés az, hogy 1 mol kristályvizes só - aminek tömege 286 g (M=286 g/mol) - hány g VÍZBŐL válik ki a lehűtés során, jelöljük ezt y-nal:


y / 100 = 286 / 71,5

y = 400 g H2O-ból


A 400 g víz t=24 ºC-on old


z / 143 = 400 / 100

z = 572 g Na2CO3 • 10 H2O-t


Így a t=24 ºC-on telített oldat összetétele és m tömege:


572 g Na2CO3 • 10 H2O / 400 g H2O

m = 572 + 400 = 972 g


B. megoldási útvonal:

A kérdés az, hogy 1 mol kristályvizes só hány g OLDATBÓL válik ki a lehűtés során, jelöljük ezt m-mel:


m / 143+100 = 286 / 71,5

m = 972 g

2013. szept. 17. 15:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:
Segítettem ahogy kérted, akkor megköszönöd? Vagy anyád nem tanított meg rá?
2013. szept. 24. 21:01
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!