Hogy lehet hogy Párizs ötször KISEBB mint Budapest?
Bp 1.7M
Párizs 2,3M ember
Teljesen abszurd, hogy Párizst egy 105km2-es belső városrésznek tekintik, mint a klasszikus "Párizs".
Budapestet sem az V.kerület alkotja.
Vicces mindenesetre, mert Párizsra mindig a 8-10 milliós nagyvárosként gondolok, és érdekes, hogy a 67 milliós ország fővárosa kisebb, mint egy 9.9 milliós országé, és a főváros lakossága arányaiban nem sokkal több.
Mondjuk lehet EU-s gazd. politikai okai vannak, mert így Párizs külvárosait vidéknek lehet tekinteni és több támogatást tudnak így felvenni. Nem biztos, csak egy tipp.
Amúgy a gugli dobja ki így
"Budapest area km2" 525km2
"Paris area km2" 105km2
Nálunk is volt rá példa, hogy Pest határa a kiskörút, majd a nagykörút volt.
Újpest, Óbuda, Rákosszentmihály. Cinkota, stb, akkor is létezett, illetve léteztek, de különálló helységek voltak, mind a mai napig meg is vannak helyileg a városközpontjaik.
Laktam Rákosszentmihályon és gyakran elő is fordult, hogy hónapokig be sem néztem a belső kerületekbe, ott ahol nem jár metro, a mai napig laza a kapcsolat, de mégis annyira egybenőtt már az agglomeráció ezen része a fővárossal, hogy elődeink, szerintem helyesen, összeolvasztották őket.
A franciák konzervatívabbak, ennyi az egész, de valahogy mégis egész egységben kell kezelniük a tízmilliós nagyvárost, hiszen az utak, a tömegközlekedés hálózata, az infrastruktúra beszövi az egész várost, tekintet nélkül arra, hogy egy belvárosi és egy külső zónára van osztva a közigazgatás.
Szerintem csak gondjuk van ebből, de valahogy mégis megoldják, legyen az ő dolguk, hogy jó e ez nekik.
Az is előfordulhat, hogy bizonyos szempontból tényleg előnyösebb az ilyen jellegű felosztás, nálunk például egyes kerületek finanszírozása elég mostoha, a futtatott részeken mindent hamarabb megcsinálnak, de a külvárosok egyes részei katasztrofálisk, pedig ha külön lenne a finanszírozásuk, akkor már kezdettől fogva világos lenne az igazságtalanság, hogy az ottani lakóövezettel nem is törődnek a honatyák, szinte semmi pénzt nem kapnak felújításra, karbantartásra.
Ki tudja, melyik az előnyösebb?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!