Burgenland. Megfelelő nyelvtudással, szorgalommal, képzettséggel, beilleszkedési szándékkal rendelkező ott letelepedni vágyó magyarokat nemnyire fogadnak szívesen az osztrákok?
Nem olyan könnyű ott munkát találni. Én az osztrák-magyar határ mellett lakom.
Alig van már munkalehetőség, mert a kulimunkára, amire a magyart szánják, hatalmas a túljelentkezés. És nagyon válogatnak: fizikai munkára nem szeretik a nőket, a gyenge férfiakat...stb. Úgyhogy erős férfiként még van esély, nőként vagy idősként alig. Egyik vendéglátós ismerősöm hónapok alatt nem talált itt munkát, én úgyszintén, csak protekcióval. Nem szeretik a magyarokat, csak az aljamunkára kellenek nekik, egyébként lenézik őket és leszólják folyton (nekünk több vezetőség is gyakran "hülye magyarozott" - a 8 osztályt végzett vezető engem, a diplomás, 4 nyelven beszélőt). Ha bemész egy boltba és te viszed hozzájuk a pénzt, kedvesek, mint mindenkivel, csak ha kiszolgáltatott helyzetbe kerülsz nekik, akkor derül ki, hogy legszívesebben a cipőjüket törölnék beléd, amiért keleti vagy. Tehát sokat kell nyelni azért az 1200-1300 euróért.
Anyukám nyugdijasként költözött Burgenlandba pár honapja (nagyon kevés nyelvtudással): neki pozitivak a tapasztalatai eddig a szomszédokkal, kedvesen fogadták eddig. Ha arrol van szo, szomszéd elviszi ide-oda, szeretnék megismerni.
Én nem sokat vagyok ott, voltunk falusi buliban, többekkel sikerült beszélgetni, nem tapasztaltam negativ reakciot.
Természetesen nincsenek illuzioink: ezek nagyon felületes kapcsolatok, nem lesznek életre szolo baratsagok (ha másért nem, a nyelvtudás hianya miatt sem). Az is valoszinü, hogy hata mögött kibeszélik -de ez Magyarorszagon is igy történne ujonnan beköltözöként egy faluban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!