Közüzemi tartozás kiegyenlítésére milyen megoldások vannak?
Én valószínűleg azt tenném, hogy magam nevében leszerződnék a szolgáltatókkal. Más tartozását rajtad nem hajthatják be, majd anyuka ellen indítanak végrehajtási eljárást, ami az ingatlant nem érinti, mivel az nem a tartozást felhalmozó tulajdona, hanem a Tied.
Folyamatosan egyeztess a szolgáltatókkal, főleg azokkal, akik már a szolgáltatást is kikapcsolták, hogy milyen lehetőségeid vannak úgy, hogy más által felhalmozott hátralékot ne kelljen kifizetned helyette.
Ha szükséges, részletfizetésben állapodj meg velük. De csak akkor, ha kénytelen vagy egyiket-másikat anyád helyett kifizetni, hogy rendeltetésszerűen használni tudd az ingatlant.
Csak okosan!
A ház - mivel nem édesanyád tulajdona - nem fog károsulni, nem fognak rá bejegyezni tartozást. Bemész a szolgáltatóhoz, beviszed a tulajdoni lapot, igazolod hogy tiéd az ingatlan, és átiratod a közműveket XY óraállástól. Anyukádat fogja terheli a hátralék.
#2 hallottam ilyet is, ugyanakkor egyszer kivettem egy albérletet, ott mehetett párhuzamosan az előző lakó hátralékának részletfizetése, és az én új számlázásom. Tehát mérget nem vennék erre.
"A közüzemi órákat addig nem írják át más nevére amíg nincsennek kifizetve a számlák"
Ilyen nincs. Ha veszel egy "hátralékos" ingatlant, akkor Veled kötnek szolgáltatási szerződést (új felhasználó), függetlenül attól, hogy valaki előtted tartozást halmozott fel (régi felhasználó). A tartozást annak kell kifizetnie, aki felhalmozta. Semmiféle jogi lehetőség nincs arra, hogy más valakin hajtsák be.
A villanyóra "felszerelése" más kategória. Ha a régi felhasználó miatt leszerelték/kikapcsolták, azt úgy tekintheted, hogy villanyóra nélkül vetted a lakást, tehát igény esetén annak felszerelése/visszakapcsolása az új felhasználó költsége (kb. 30 ezer körüli összeg + mérőhely állapot felmérésről kivitelezői nyilatkozat díja, ha a kikapcsolást követő 1 éven túl kérik a visszakapcsolást). A régi lakó hátralékát pedig majd behajtja rajta a szolgáltató.
Ha az a lakó kérné az óra visszaszerelését/visszakapcsolását, akinek a tartozása miatt leszerelték/kikapcsolták, nyilván csak akkor szerelnék/kapcsolnák vissza, ha a hátralékát rendezné. Ellenkező esetben nem éri el a célját az, hogy egyáltalán leszerelték/kikapcsolták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!