Érdemes 22 évesen lakástakarékot és önkéntes nyugdíjpénztárat nyitni?
Most vagyok 22 és elkezdtem aggódni a jövőm miatt. :D Sajnos nagyon nem értek ezekhez, nem is látom át, hogy mennyi pénzem lesz X év múlva, meg hogy egyáltalán megéri-e, érdemes-e többet nyitni, stb.
Nyugdíjpénztár: 10 évig fizetek, utána hosszabbíthatom/nyithatok-e újat? Mert ha nyugdíj, akkor remélhetőleg 60 valahány éves koromig nem lesz szükségem a pénzre. :D Vagy akkor jobb, ha átteszem a takarékszámlámra? (olyanom van, csak ugye az nem igazán kamatozik)
Lakástakarék: Még nem találtam meg azt a valakit, akivel előre tervezhetnék. Gondolom az az ideális, ha egy pár együtt csinálja ezt, de én egyedül vágnék bele, ki tudja, mikor találom meg az igazit. Azt olvastam, hogy csak 4 évest érdemes kötni, meg azt is esetleg több helyen.
Most tudok szánni elég szép összegeket erre (azt hiszem a maximum 20 ezer ft), mert kevés a kiadásom, nem költöztem még el a szüleimtől. De ha egyszer elfogok, akkor lehet, csak havi 5000-et tudok majd fizetni, meg ki tudja, milyen munkáim lesznek évek múlva.
Szerintetek érdemes? Van valami, amit fontos lenne tudnom?
Lakástakarékot igen
Nyugdíjpénztár helyett nyugdíjbiztosítást v részvényalap
Mindenképp érdemes, de alaposan át kell gondolnod, legalább tíz évre előre tervezve, havonta mennyit tudsz rá szánni, mert a csekkek jönni fognak, és ha nem fizeted őket, sok szerződés szerint bukhatod az addig befizetett összeget. Utánajárnod mindenképp érdemes a kérdésnek, nyilván az adott területen dolgozók a legtájékozottabbak, akiktől érdemes a lehetőségeid után érdeklődni.
Amire figyelned kell (ha nem akarsz bukni): rá kell kérdezned a részletekre, mert gyakran nem mondják el őket, végigbogarászni a szerződés apró betűit, mielőtt aláírsz bármit, és ha nem értesz hozzá, akkor megkérni egy ismerőst (stb), aki ért hozzá, hogy nézze át neked, mi benne a buktató, mert azokkal sajnos számolni kell.
Érdemes rákérdezned a kötelező befizetésekre, mennyi idő után férsz hozzá a kamathoz, mikor a teljes összeghez, mik az adott befektetés kockázatai, tőkegarancia van-e (alacsonyabb a kamat, de kevésbé rizikósak az ilyenek), és mi történik, ha változik az anyagi helyzeted, van-e lehetőséged a fizetendő összeg csökkentésére.
Lakástakarékot akkor éri meg kötni ha 4-8-10 év múlva lakást veszel, annyi éveset amikor venni fogod. Vagy akkor ha már van lakáshiteled. Ebből köthetsz többet is pl. a szüleidet bevonva. 20-40-60 ezret tudsz ebbe pakolni. Egyetlen hátránya, hogy lakásra kell elköltened és célszerű tudnod hogy mikor.
Ha ezen felül még van mit félreraknod vagy szabadfelhasználású megtakarítás kell abból is van évi 8%-ot kamatozó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!