Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Telepítéskor miért kell várni...

Telepítéskor miért kell várni a halak beletételével?

Figyelt kérdés

Egy ismerős üveges csinált nekünk egy akvariumot,majd elmentunk halat és a hozzávalokat megvenni!Vettünk melegitőt,viztisztitós lélegeztetőt,homokot,egy arany halacskát


...de azt mondta az eladó,hogy csak 3nap múlva tegyük bele a halat a kész akváriumba,és több halat majd csak15 nap múlva vegyünk!Na a sógorom másnap közölte,hogy milyen baromság már ez,ez csak egy hal nem lesz neki semmi baja és beletette az akváriumba!Holnap lenne a harmadik nap,tegnap óta van benne,tegnapelőtt este töltöttem fel vizzel az akvariumot!Azóta azt lesem nincs-e valami baja!Azt nem mondta el az eladó pontosan,hogy miért ne,és hogy mi baja lehet a halnak!33évvel ezelőtt voltak halaim gyerekkoromban,akkor nem kellett igy vigyazni!2021. febr. 21. 14:58
1 2
 1/18 anonim válasza:
66%

Szia!

Én ugyan nem vagyok halszakértő, de biokémikusként arra gondolnék, hogy a vízben lévő klór lebomlása miatt mondta az eladó, az kb 3 nap :) valószínűleg az a halacska nem szereti.

2021. febr. 21. 15:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 anonim ***** válasza:
100%

Sorolom a problémákat:

- Mielőtt bármilyen hal is bekerülne az akváriumba várni kell kb. 3 hetet, ez idő alatt alakulnak ki a baktériumok a szűrőben, amik a tényleges kémiai szűrést végzik (a szivacsba beleakadhatnak a nagyobb dolgok, de az ammóniát, ami a halak ürülékében van bizony nem tisztítja ki a vízből). Ez fel fog gyülemleni, és megölheti a halat.

- Az aranyhal csapat hal, csapatban kell tartani. Több változat is van, átlagban 20+ centi nagyra megnőnének, ezért 250-300-400 literes akvárium, vagy inkább kerti tó nekik az ideális!!!! Ha kicsi akváriumban vannak nem tudnak rendesen kifejlődni, és el fognak pusztulni.


Mekkora az akvárium?

2021. febr. 21. 15:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/18 anonim ***** válasza:
100%

- a vîzben bizonyos idő elteltével biológiai folyamatok induknak el, így lesz belőle élő víz, beáll a biológiai egyensúly, ami a hal számára ideális.


- az aranyhal tóba való, akváriumban nem fejlődik rendesen.

2021. febr. 21. 15:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 anonim ***** válasza:
100%

-Nem 3 napot kell várni, hanem 3 tehet.

-3 hetet olyan körülmények közt, ami optimális a nitrifikáló baktériumoknak!

-Az aranyhalat egyedül nem tartunk, kisebb csapatban tartandó!

-Amekkora akvárium megfelelő egy kisebb csapat aranyhalnak (250 liter) az nem szűrhető meg egy egyszerű belső szűrővel!

-Az aranyhal egy hideg vízi hal, nem társítható trópusi díszhalakkal, mint amilyen a kereskedésben, a többi hal!

-A halak nem "csak" halak,ezért nem lehet őket úgy tartani, hogy fantáziálgatsz valami álomképet, hogy majd te együtt tartasz aranyhalat guppival 30 literben, biológiai szűrés nélkül, és az majd csak úgy magától működőképes lesz, csak azért, mert erősen rákoncentrálsz.

-A díszhalak a világ minden tájáról származnak, utána kell járni az eredeti élőhelyük adottságainak, azokat megteremteni otthon, és úgy tartani!

-3 hetet pedig azért kell várni, mert a "csak egy hal" az pont nem "csak egy hal"!

Az akvarisztika az nem haltartás, hanem egy vízi élettér fenntartása, amiben halak is vannak.

A kutya, az lehet "csak egy kutya" a macska is lehet "csak egy macska" (félreértés ne essék, ez nem lekicsinylő jelző)

pusztán arra akarok kilyukadni, hogy amíg más állat tartásánál csak magára az állatra kell koncentrálni, az akváriumi halak szerves részei a környezetüknek, és a halaknak is része a környezetük!

Ott esznek, ott ürítenek, a vízben rohad minden végtermékük, az az egész életterük. Olyan, mint ha te fejest ugranál egy pottyantós budiba, magadra zárnád a fedelét, és ott élnél!

Ez egy mérgező környezet, és ezeket a méreganyagokat mikroorganizmusok bontják le. Viszont a csapból nem olyan víz folyik, amiben léteznek ilyen lebontóbaktériumok, ezért a halak megérkezéséig ezeket a baktériumkolóniákat megfelelő létszámra kell szaporítani.


A tanácsom, holnap azzal kezd, hogy azonnal visszaviszed az aranyhalat, mert nem fogsz neki tudni megfelelő környezetet biztosítani.

Aztán rászánsz egy hónapot arra, hogy növényekkel, baktériumokkal, megteremts egy biológiai egyensúlyt, mindeközben 1 hónap alatt olvass annyi szakirodalmat, amennyit csak tudsz.

Anélkül csak hullaházad lesz, vagy kínzókamrád, akváriumod biztos nem.

2021. febr. 21. 15:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/18 anonim ***** válasza:
87%

"akkor nem kellett igy vigyazni!" ... és lehetett is menni havonta új halakért.


Akkor 99%-ban az volt a kutyatartási kultúra, hogy kössük meg az 50 kilós "farkaskutyát" egy 1 méteres láncra, és éljen úgy 10 évig. De el ne engedd soha, mert öreg korára megbolondul! (vajon mitől)

500 éve meg a nőkre se kellett ennyire vigyázni, ha mondjuk összenőtt a szemöldökük, simán csak máglyára dobni, oszt hagy égjen.

Csak hát ugye a világ fejlődik...

... például a hobbi állattartás nem arról szól, hogy kikísérletezzük, milyen környezetben tudjuk legjobban elhúzni egy állat kínzását, mielőtt végleg kiszenved.

Hanem arról, hogy jól érezze magát, ha már egyszer nem ő, hanem az ember döntött úgy, hogy magához veszi!

Arról, hogy optimális környezetet teremtsünk neki, és együtt éljünk velük!

2021. febr. 21. 15:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/18 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

A többiek tökéletesen felvázolták a problémát. Én csak itt hagyom ezt a pár linket ,hogy láthasd az akvarisztika messze nem “csak egy hal egy üvegedényben”. Hogy utána mit kezdesz a kapott infókkal abba már nem nagyon van beleszólásunk.

[link] , [link] , [link] , [link]

2021. febr. 21. 16:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/18 anonim ***** válasza:
87%

"Akkor nem kellett vigyázni"

Egy szívós hal el tud vegetálni akár egy évet is fos körülmények között. Aztán ha megtudod hogy amúgy természetesen 40 évet is élne, mindjárt másként fest a helyzet.

2021. febr. 21. 16:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 A kérdező kommentje:
12 éves voltam amikor kaptam egy akvariumot karácsonyra a bátyám kis összegyűjtött zsebpénzéből azt vett nekem....19évesen ajándékoztam el őket,merr külföldre költöztünk,7 évig tartottam őket,és a kereskedésbe nem azért jártam havonta ,hogy újakat vegyek,hanem azért,hogy leadjam az új apró halacskákat....Havonta leengedtem,kimostam lemostam,ujratöltöttem CSAPVIZZEL!!!Vissza pakoltam a halakat,különvettem a piciket,és kb.ennyi volt!Soha egy halat nem vesztettem el!Nem volt internet,hogy utána nézzek,a boltban sem foglalkoztak ezzel!Erre 2021ben bemegyek a boltba és ezzel fogad a boltos, itt meg mindenki kb.gyilkosnak néz!Ha nem lettem volna hal tarto sok sok éve, akkor eszembe sem jut belevagni még egyszer, ahogy az sem.jutott eszembe,hogy mostmár ilyen érzékenyek lettek a halak...Egyebként kb.40literes lehet az akvarium ,es egy picike halrol van szó egyenlőre, amiről nem tájékoztatott az eladó, hogy ne egyedül hozzam el,sőt azért adott csak egyet, hogy egyenlőre csak ennyit rakjak bele!Annak aki meg egy pillangot sem bizna rám üzenem, hogy mar 8 évesen kb.50-60 pillangóm volt...
2021. febr. 21. 16:47
 9/18 anonim ***** válasza:
57%
Adott egy halat bejáratni a nitrogénciklust, heh.
2021. febr. 21. 16:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/18 anonim ***** válasza:
89%

De ugye már van internet, és szembesülhetsz vele, mekkora hibákat vétettél!

Nem a te érdemed, hogy nem pusztultak nálad a halak, ez max a halak elképesztő tűrőképességére bizonyíték.

Részemről itt be is fejeztem, nálad a labda. Vagy elgondolkozol rajta, megrekedsz a 60-as évek szintjén. (mert amit írsz, hiába 80-as évek, a szint ugyanaz)


Az az elkeserítő, hogy pl a szüleim korában szintén nem volt internet, és mikor a lakosság körében is széles körben elterjedté vált, ők 50 fölött jártak.

Ilyen élettapasztalatot már nem lehet felülírni, vagy legalábbis nem könnyen.

Apám, minden rosszindulat nélkül, egy igazi vaskalapos f@szkalap volt, amit tanult a szüleitől, (akik az ő szüleitől tanulták, akik az ő szüleitől tanulták..... és így vissza lehet menni az 1700-as évekig) az volt a szent a tuti, tökmindegy volt, ha valaki 100 évvel azelőtt részegen behugyozva kitalált valami baromságot, az életre kelt, és uralta generációk gondolkozását.

Sokat fialt buksi, dobáljuk egy zsákba a kölyköket, oszt b@sszuk be valami tóba, probléma letudva... sorolhatnám. :(


Szóval az az elkeserítő, hogy ha 33 éve voltál 12 éves, nagyjából velem vagy egy idős.

Mégis annyira beszűkült a tudatod, mint apámnak, (anyám pl már nyitottabb) nem tudsz szintet lépni.

Nem nézel körbe a világban, csak szajkózod a szemellenzős fosömlenyt.


Bármilyen konkrétan mérhető dolog, legyen az bármilyen nitrogénvegyület, bárki nemzetközileg elismert szakember a létező összes irányzatban végzett kutatása, kísérletei, mérhető adatai, kivétel nélkül igazolják az itt választ adókat.

(Illetve fordítva, a válaszolók hajlandóak tanulni, és ezeket az eredményeket próbálják továbbadni)

És te szembemész mindennel, minden alap nélkül, majd te megmondod, mi hogy működik, meg mit hogy kell.


Apámtól nem is várok mást, ebbe nőtt bele, így élte az életét, ő már így marad, így megy a föld alá.

Neked viszont nincs mentséged!

Te, egyszerűen csak szégyelld el magad! De nagyon!

2021. febr. 21. 17:38
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!