Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Miért nincs természetes...

Miért nincs természetes pontyszaporulat a Ráckevei Duna-ágon?

Figyelt kérdés

#telepítés #ivás #.rsd #ponty #Kis-Duna #Ráckevei Duna-ág #Soroksári Duna
2015. máj. 2. 21:32
 1/5 anonim ***** válasza:
Az egy lezárt belső tó, sűrűn beépítve és stégekkel telerakva. Nem a Balaton.
2015. máj. 2. 21:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 gyudbal válasza:

Nekem az az érzésem, hogy a Balatonon sem szaporodik értékelhető szinten a ponty. Ha így lenne, snecizés közben időnként fogunk kellene egy-egy kis pontyot úgy, mint ahogy néha becsúszik a küszök közé egy kis balin. Legalább is tudtommal az ivadék ponty eleinte a keszegekkel tart.

Nem vagyok halbiológus, sem halgazdasági szakember, de logikusan gondolkodva ennek lehet több oka is, hogy így van. Hirtelen most az ívóhelyek szétaprózódása (tehát hogy nagyon kevés a nagy területű, egybefüggő hínaras és nádas), a vízszint természetes ingadozásának állandó kiegyenlítése (a fövenyekre max. csak néhány hétre tudnak kiúszni a halak, így nincs ideje sem az ikráknak sem az ivadékoknak), a planktonállomány drasztikus csökkenése (busa) és végül van egy sejtésem, miszerint a természetes vizeinkbe telepített pontyok nagy része meddő. Ugyanonnan kerülnek ki ugyanolyan pontyok, mint amik a Tescoban zsúfolódnak. A telepítések mázsára mennek, a lényeg tehát ugyanaz: minél gyorsabban elérjék a "vágósúlyt". Ezért egyrészt teletömik őket hizlaló kajákkal, és elzsírosodnak a nemi szervezik (aki foglalkozott már komolyabban haltenyésztéssel, az tudja, hogy ez milyen veszélyforrás), másrészt olyan fajtákat (bőrponty, tükörponty) helyeznek ki a természetes vizeinkbe, amik nem erre valók: mintha nagy fehér hússertésekkel pótolnák a természetes vaddisznóállományt (tegyük fel, hogy pótlásra van szükség)...

A Balaton esetében a fentiek szerintem mind teljesülnek, Ráckevén nem tudom, de pontyfajtákkal kapcsolatban szinte biztos, hogy ugyanaz a helyzet.

2015. máj. 4. 09:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:
Érdekes amit írtál, nem tudtam, hogy a Balatonon sincs rendes mértékű természetes szaporulat. Az ívóhelyek mennyisége nem sok az RSD-n sem, viszont biztosan nincs teljesen kihasználva, hiszen ívási időben alig csobog. Egy szaporodási specifikus vizsgálatból tudom, hogy a plankton állomány is elegendő. Természetes ellenség, ivadékpusztító hal sem okoz jelentős károkat. Osztom nézeted a meddő utánpótlás betelepítésével kapcsolatban. A kihorgászott pontyállományt, a horgász szövetségek pótolják, halgazdaságokból. A termékeny és ivarképes pontyokat a horgászok kifogják a vízből az évek során, vagy kiöregednek, helyükre a halgazdasági szaporodni képtelen halak kerülnek. A telepítésre kiválasztott halak beszerzési forrását a horgász szövetség választja ki. Amennyiben a szövetség tudomást szerez, vagy ismeretet bír a beszerzési célból felkeresett haltenyésztők által kínált halak meddőségéről, de telepítésre mégis kiválasztja, úgy ökológiai bűntettet követ el. Döntéséből /amely lehet anyagi érdekeltségű/, kifolyólag megszűnik az adott vízterületen a természetes szaporulat. Ez bűntény a természet ellen, átverés a horgászokkal szemben, akik a pénzt a haltelepítésre részint biztosítják.
2015. máj. 5. 20:53
 4/5 gyudbal válasza:

Ezek csak sejtések amiket leírtam, a Balatonnál hallottam olyat is, hogy elvileg a víz ötször-hétszer ennyi halat is el tudna tartani, ez persze csak becslés. Valójában én tényleg csak abból gondolom, hogy nincs jelentős természetes szaporulat, hogy nem lehet "babapontyot" fogni a keszegek mellett. És ugyanebből gondolom, hogy a balin viszont szaporodik, mert időnként lehet fogni küszözés közben - bár a Vad Magyarország című fantasztikus filmben ugye az látható, hogy a balinok felúsznak a Zalán a Kis-Balatonba ívni, mely jelenségről addig nem halottam, de a lényeg, hogy azok sem a Balatonban szaporodnak. Én látványosan csak küszöket, keszegeket láttam ívni ott.

Szintén csak sejtés a betelepített pontyok meddősége, viszont az tény, hogy nem természetes vizekbe való fajták ezek. Ha van öröm ebben az ürömben az az, hogy azt a kevés szaporodni képes őshonos halat nem silányítják el azzal, hogy összeívnak velük. Azt, hogy a betelepített pontyok meddők-e, szerintem szúrópróba szerű vizsgálatokkal ki lehet deríteni egészen könnyen, de véleményem szerint már az ilyen fajták telepítésével is természetkárosítást követnek el a szövetkezetek: ha én a Tiszából átviszek egy nyurgapontyot a Velencei tóba, azzal megkárosítom a tavat, mert nem illeszkedik a tó természetes faunájába. A vörösfülű ékszerteknős szabadon engedése durva károkozás, mert kiszorítja a mocsárit, de az is, ha én Zalából átviszek Szegedre egy mocsárit, mert kutyulom az egymással sosem találkozó populációkat. És még sorolhatnám, de tömören: a biodiverzitás elleni durva kihágás az ennyire idegen fajták telepítése. Jó, hogy nem koit telepítenek, bár frekventált horgászvizeken az is elterjedt - de az ilyen, szándékosan horgászati céllal létrehozott, szinte tökéletesen izolált vizeken ez bocsánatos bűn szerintem.

Egy idilli modellben a hévízi törpepontynak, a gardának, a velencei tavi nyurgapontynak, de tulajdonképpen a telepített fajoknak a későbbi élőhelyük közvetlen közelében tartanak fent haltenyésztő telepeket, hogy az apróbb fajtajellegeket megtartva minden vizünk egy-egy önálló ökológiai kuriózum maradjon, a nem endemikus fajokat, fajtákat pedig szisztematikusan visszaszorítják.

(Zárójelben és csöndben: ha belegondolunk, a halgazdaságok érdekével ellentétes a természetes szaporulat jelensége.)

2015. máj. 8. 17:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
Az "idillikus" telepítési környezet nálunk megvan, hiszen a betelepítési halállomány az RSD mellett lévő Makádi haltenyészetből származik. Mégsem képes segíteni a természetes szaporulatot, szaporodásra képtelen.
2015. máj. 10. 09:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!