Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Mit tegyek ha sok patkány van...

Mit tegyek ha sok patkány van a tanyánkon?

Figyelt kérdés
Sok marhánk van és ezzel együtt meg jelentek a patkányok. A minap vizet engedték a járatokba és lapáttal agyoncsaptunk hármat. Nem szeretnénk mérgezni mert van kutyánk, macskánk. Légyszi írjatok tippeket mert már rossz a helyzet.

aug. 2. 11:08
1 2
 1/13 anonim válasza:
20%

Ipari patkányriasztóval próbálkoznék először, minél több helyen kihelyezve.

Sokan állítják, hogy a dízel, benzin és más szénhidrogének szaga is távol tartja őket, ők dízelt öntöttek a járatokba (de hosszú távon úgysem sokat ér, inkább a riasztó).

aug. 2. 12:02
 2/13 anonim ***** válasza:
83%
Na ILYEN helyre érdemes egy munkakutyát - pl. terrier, tacskó, akár keverék is lehet - beszerezni. Ahol ténylegesen dolgozhat.
aug. 2. 12:03
 3/13 anonim ***** válasza:
82%

Kutyát, macskát bezárni 4-5 napra és ez időre kihelyezni brodifakum hatóanyagos mérget. pl: metatox. Drága, de ez a legjobb. Garantáltan lenullázza az aktuális populációt.

A továbbiakban pedig két dologra nagyon ügyeljetek: kihullott takarmányt fel kell takarítani és zárt rendszerű itatókat (pl önitató) kell használni. Ne legyen sehol állóvíz. Minél jobban elzárjátok az ételt és vizet a patkányoktól, annál kisebb az esély, hogy visszatérnek.

aug. 2. 12:08
 4/13 anonim ***** válasza:
27%

Láttál már olyant, hogy kutya megette a patkányt? Nálunk ilyen még nem történt. Még a macska is csak megfogja a kis patkányt, de nem eszi meg. (Az egeret és a pockot természetesen igen.)

Ha nem akarsz mérget, tegyél ki hagyományos lecsapós fogót.

[link]

Nálam ritkán szoktak másra rámenni, mint almakockára. De annak nem tudnak ellenállni.

Én úgy szoktam használni, hogy fogok egy vékony rézdrótot, görcsöt kötök a közepére, felhúzom a tálcán a lyukon, a tüske két oldalán, aztán a tüskét fogóval lenyomom, hogy megtartsa a drótot. Ezzel a dróttal rá lehet kötni az almát, vagy bármit. A drót kilógó részét még körben rátekerem, hogy mindenképpen azt kelljen rágni, nem tudja a csalit kihúzni.

Ha élesíted a csapdát, ráteszel valami törött rekeszt (más állatok ellen), amin két oldalt csinálsz kellő méretű bejáratot, a rekeszre meg egy téglát, lesúlyozni. Innentől már csak a döglött patikat kell eltávolítani, egy almakockával többet is tudsz fogni, szóval ennél olcsóbb módszer nincs.

aug. 2. 12:50
 5/13 anonim ***** válasza:
84%

Mennyire kell már hülyének lenni ahhoz hogy valaki gázolajat, benzint locsoljon szét ott ahol a saját élelmiszerét termeli...

A patkányok azért költöztek be, mert van víz, ennivaló, búvóhely. Ezt kell megszüntetni és akkor a patkány sem lesz. Minden más pénz és időpocsékolás.

aug. 2. 13:09
 6/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat.
aug. 2. 13:38
 7/13 A kérdező kommentje:
Csapdával már próbálkoztam élvefogóval is, régi kovácsolt "hattyúnyak" csapdával is de eddig nincs eredmény.
aug. 2. 13:50
 8/13 anonim ***** válasza:
A járatokba karbidot probáltál már?
aug. 2. 15:36
 9/13 A kérdező kommentje:
"A járatokba karbidot próbálták már?"Nem azt még nem. Eddig csak a vízzel kikergettük őket és agyon vertük. Illetve azokat a heteket ahol a fészküket sejtettük felszámoltuk.
aug. 2. 16:12
 10/13 anonim ***** válasza:

Ha van macskátok, akkor legyen hozzáférhető neki a terepet:

ne toljatok semmit közvetlenül a falra

zsákokat, bálákat raklapra vagy legalább téglákra kell tenni, alul legalább 10-15cm hellyel

Ha van padlás, akkor deszkából kell csinálni járdát a macskának, hogy fel tudjon menni.

Istállóban, fészerben érdemes polcot tenni a falra, ahonnan a macska figyelheti a terepet, fel fog menni rá, mert ösztönösen keresi leshelyeket.

Takarmányt hordókban vagy silóban kell tartani.

Lomtól megszabadulni.

Nem is fontos hogy megfogja a patkányt, a macska jelenléte pont elég stressz nekik.

aug. 2. 17:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Ha nem látom, hogy koptatnák a fogukat a patkányaim mi a teendő?

Folyton van bent nekik alma ág meg vannak is bent fából készült dolgok, de soha nem láttam, hogy rágnának. Kicsit aggódok, hogy túlnő a foguk. Vagy ne aggódjak e-miatt? Van olyan dolog amit biztosan megrágnának?

Nem patkány ez?

Mintha kicsit hosszabb lenne a farka egy egérhez képest.

Van patkányom, de nem vagyok benne biztos, hogy nekem való állat. Mit csináljak?

Fél éve van 2 nősténypatkányom, de nem érzem annyira az igazinak őket, nem tudom annyira simogatni, hozzábújni stb... de nekem erre is lenne szükségem. De nagyon szeretem őket, nehéz lenne elengedni. A tengerimalacoknak jobban örülnék, de félek, hogyha azokat is...

Szeretnék 2 patkányt. Debrecenben élek, a környéken lehet-e kapni kézhez szoktatott patkányokat? Illetve, hogy is kéne ennek nekiállnom, hol kezdjem?

Utána néztem sok dolognak viszont gondoltam, hogy tapasztalt tartóktól is kérek infót.(Volt már nyulam és több hörcsögöm, egy hörcsögöm még most is él, egy arany hörcsög, lesz-e ezzel probléma?)

Háziállatként tartható kisemlősök közül melyik a kedvencetek?

Nekem a tengerimalacok a kedvenceim, de egy kezes vadászgörényre is nyitott lennék. Amúgy kutyás-macskás vagyok.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!