Én ezt nem értem. Hogy van ez a szaporításos dolog?
Mert a szaporítók nem keverék állatokkal "dolgoznak", hanem jó eséllyel eleve beteg, vagy sérült fajtatisztával, amiknek a keverékéből ugye nehezen születik egészséges kiskutya.
Egyébként én is a természet alkotta állatokra szavazok.
Van egy házi keverék, és egy fajtatiszta orosz kék macskám.
A keverékkel az oltásokon kívül még sosem voltunk állatorvosnál, a másikkal folyamatosan, ugyanis allergiás szinte mindenre.
Törzskönyves, szűrt, egészséges elvileg. Aztán mégsem.
A keverék stramm, izmos kis dög, meg se lehet mozdítani ha nem akarja, a másik olyan kis törékeny, pedig ugyanazt kapják mindenből.
Mert tömve vannak a menhelyek, és hiába fogadkozik mindenki, aki "csak egyszer hagyja szülni" a kutyáját/macskáját, hogy majd kerít a kölyköknek jó gazdát, az esetek többségében ez nem sikerül, vagy a jónak gondolt gazdáról is kiderül, hogy nem érdemelt volna bizalmat. Az emberek sajnos nem becsülik meg, ami nem kerül sok pénzbe, és a 10-20 ezer forintos szaporított állatok is ebbe a kategóriába tartoznak.
Tegyük fel, születik a Buksi meg a szomszéd Kormi nászából nyolc kölyök, ebből 4 szuka. Tegyük fel, mindegyiknek sikerül gazdát találni. A 4 szuka kölyökből egyet ivartalanítanak, a maradék három pár éven belül újabb 8-8 kis kölyökkel gazdagítja a világot. Egyszerű matek, számold ki, hány bizonytalan jövőjű keverék kutya lesz mondjuk 10 év múlva az egyetlen párosításból. Egyszerűen lehetetlen ennyi kölyköt felelősségteljes gazdákhoz adni, egy csomóan a menhelyen, rosszabb esetben az erdőszélen fognak landolni, vagy élve elássák a nemkívánatos kölyköket a kert végében. És az egész kutyazuhatag megakadályozható lett volna Buksi ivartalanításával.
A példám kutyákról szólt, de mondhattam volna törpenyulat vagy macskát is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!