Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Szeretnék egy hörcsögöt....

Szeretnék egy hörcsögöt. Milyen fajtát ajánlotok? Milyen berendezéseket vegyek neki?

Figyelt kérdés

2017. jún. 22. 09:32
 1/7 anonim ***** válasza:
36%

Az én hörcsögömnek hiába vettem meg minden "kacatot", nem érdekelte egyik sem. :) Úgyhogy ki kell tapasztalnod. Általában a futókereket ajánlják, hogy szokták szeretni. Az enyém a látványát is utálta. :-D

Az egy, ami bevált, az egy vastag, belül kicsit korhadt faág. Szépen kirágta magának, csinált egy járatot, és a végén egy odút. Legalább egy hétig dolgozott rajta. :-D Melegben a tetején is szeretett pihenni, vagy felugrándozni rá.

Úgyhogy én azt javaslom, hogy jó nagy terráriumot vegyél neki, és akár saját kezűleg építs neki pályát faágakból. Persze stabil legyen! Szépnek nem feltétlenül kell lennie, a természetben sem élére vannak állítva a dolgok! :) Ja, és jó sok forgács, amiből fészket tud építeni!

És végül még egy magjegyzés: a hörit azért egész életében nem tarthatod ám a terráriumban, az kínzás... Ki kell engedni olyan helyen ami biztos, akár erkély (ne essen ki, nálunk alul gyárilag van rés), vagy kivinni a szabadba (körbekeríteni, mert elfut!).

2017. jún. 22. 09:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
58%

Ezen az oldalon asszem minden info le van írva

berendezésektől kezdve stb.

[link]

2017. jún. 22. 09:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Sokat segítettetek. :)
2017. jún. 22. 10:11
 4/7 anonim ***** válasza:
82%

Bocsi, előző válaszoló, de az az oldal irtó nagy hülyeségeket ír. 35-40 cm-es ketrec? Ugye ez csak vicc?

1. válaszoló: ha a kereket nem használta, akkor nem volt megfelelő a kerék.


Na akkor, kérdező:

Mindegy, hogy milyen fajú (nem fajta!) hörcsögöt veszel, mindegyik egyaránt lehet aranyos meg agresszív is. A roborovszkit nem ajánlom, mert ők nem épp barátságosak és nagyon gyorsak, de az aranyhörcsög és a dzsungáriai egyformán lehet bármilyen. Tenyésztőtől jó eséllyel lesz szelíd és egészséges. Kereskedésből ne vásárolj. A legjobb meg az lenne, ha a hörcsögmentéstől fogadnál örökbe egy hörcsögöt. Ami inkább lényeges, hogy az aranyhörcsög tartásra drágább valamivel.

Törpének minimum 60x40, de inkább sokkal nagyobb, 80-as alapterületű hely kell, aranyhörcsögnek minimum 80x50-es, de inkább 100-as. Hogy ketrec, terrárium, láda vagy akármi, mindegy. A terrafélék jobbak, mert biztonságosabbak, nem rágja, nem szór ki belőle semmit stb. Jófogáson nézd meg, ott vannak jók olcsón. A nagysága nagyon fontos, mert a hörcsög mozgásigénye hatalmas!

Kell neki kerék, ami sohase legyen rácsos, mert az életveszélyes. Minimum 20 cm átmérőjű kell törpének és aranynak meg minimum 28 cm-es. Kell még faházikó, etető, itató, fürdőhomok (csak a csincsilláknak való jó) és még több búvóhely, játék. Meg jó vastagon alomréteg, ami lehet forgács vagy papíralom, de más ne.

Igazából ennyi a lényeg.

2017. jún. 22. 10:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
82%

Itt minden le van írva:

[link]

2017. jún. 22. 10:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Egy jó tanács: ne ezen az oldalon érdeklődj.

Van sok jó válasz is, de sokan úgy szólnak hozzá, hogy kb fogalmuk sincs a dologról vagy éppen ők is rosszul tartják az állatot, úgyhogy nem igazán vagy előrébb a segítségükkel.

Én inkább angolul vagy németül ajánlom, hogy olvasgass, nézz videókat a hörcsögtartásról.

Magyarul az az egy hiteles oldal van, amit utoljára linkeltek be itt.

Még 1-2 tenyésztő oldalán van jó infó, de a legtöbb oldalon bődületes nagy hülyeségek vannak.


Nagyjából annyi a lényeg,hogy a nagy helyigényük. A legjobb, ha terráriumot veszel. Legalább 100x50cm-es az ajánlott méret. A kerék az egyik legfontosabb.

Aranyhörcsögnek legalább 30 cm átmérőjű kerék szükséges, míg törpehörcsögnek 20-25 cm is elég(De ennél kisebb tilos).Fontos még a keréknél,hogy zárt legyen a futófelülete .

[link]

ez egy jó kerék, de persze más fajtát is vehetsz, csak a követelményeknek feleljen meg(átmérő és ne legyen rácsos).

Ami még nagyon fontos,hogy legyen több fából készült házikója és búvóhelye.

Ezeken kívül még lehet berakni fahidakat és egyéb játékokat.

A fürdőhomok is nagyon fontos berendezés, értékelni szokták.

Ami még fontos,hogy sok forgácsot tegyél be, mivel lételemük az ásás. A sok forgács alatt legalább 10-15 centit értek.

Hogy aranyhörcsögöt vagy törpit veszel,az szerintem mindegy.Talán az arany kicsit drágább, mivel valamivel nagyobb felszereléseket igényel.

A tápjuk is különböző.

Erre is ajánlanám a külföldi videókat, részletesen megmutatják mi a különbség a hörcsögök között és kinek melyik fajtát ajánlják.

Tájékozódj, szűrd meg az infókat, ne higyj el mindent.Tényleg sok a félrevezető , elavult infó , ezen az oldalon is.

2017. jún. 22. 13:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

Én kettő fajta hörit ajánlok, ezek közül válassz:

- dzsungáriai törpehörcsög

- szíriai aranyhörcsög


Mindkettő magányosan élő állat, tilos őket együtt tartani fajtárssal. Nekik egyedül jó. Felszerelések tekintetében mindkettőnek ugyanarra van szüksége, csak különböző méretben. Az aranyok durván kétszer akkorák, mint a dzsungik. A ketrecekkel ellentétben én terráriumot vagy tárolódobozt javaslok neked. A ketrec balesetveszélyes. A hörcsögök nem érzékelik a magasságot, így az emeletekről simán leugranak, és így el is törhet valamijük. Fennakadhatnak a rácsokban, ahogy másznak rajta, ami szintén veszélyes nekik.


Ez az az oldal, ami a legfrissebb, és egyben a legjobb is. Minden fontos információt tartalmaz a tartásról, de azért én is leírom itt nagyjából a lényeget.


[link]


Tehát a dzsunginak elég minimum 60*50 cm alapterületű terrárium/műanyag tárolódoboz. Viszont én tapasztalatból mondom, hogy ténylegesen ez nem elég. Nálam 80*60 cm alapterületű helyen van egy dzsungi, és sokszor az is kevésnek bizonyul. Szóval én inkább 80*60 cm alapterületet javaslok. A magasság legyen legalább 30-40 cm.


Aranynak a minimum méret 80*50 cm alapterület, de én inkább 100*50 cm-t javaslok. És minimum 40-50 cm magasságot, nehogy meglógjon.


Fontos felszerelések:

1. Mókuskerék

Törpehörcsögnek 18-20 cm átmérőjű mókuskerék szükséges, aranynak 28-30. Fontos felszerelés, ugyanis a hörcsög akár 8-10 km-t is megtehet egy éjszaka alatt, így le tudja vezetni a mozgásigényét. Mindenképpen olyat válassz, ami „teli”, és nem rácsos, ugyanis a rácsokba könnyen beleakadhat a kisállat lába, ami gyors futás közben akár törést is okozhat! Emiatt pedig fel se tud benne gyorsulni. A fából készült mókuskeréknél arra kell figyelni, hogy csak olyan hörcsögnek vegyük meg, aki biztosan nem fog belepisilni (onnantól ugyanis nagyon büdös lesz a kerék). A fa kerék mellett szól, hogy természetes környezetet biztosít a hörcsög számára. A műanyag mókuskerék a legjobb, mert azt könnyű takarítani. A legbiztonságosabb és leghalkabb mókuskerék az úgynevezett running disc. Ezen futva a hörcsögnek egyáltalán nem hajlik a gerince, így egyben a legegészségesebb megoldás is. A másik jó műanyag mókuskerék a hypno nevű kerék. Több színben is kapható.


2. Házikó

Mindenképpen szükséges minimum egy ház a hörcsögnek, ahol biztonságban érezheti magát, és tud pihenni. Fontos, hogy ha a házban tartózkodik, ne emelgessük fel róla, hanem hagyjuk békén, ne zargassuk. A ház maradjon meg a hörcsög számára a biztonságot nyújtó kis kuckónak, ahova ha bevonul, nyugodtan tud pihenni. Érdemes műanyag helyett fából vagy kerámiából készült házat venni, azt ugyanis tudja rágni a hörcsög, így kopik a foga. Viszont arra figyeljünk, hogy a háznak ne legyen alja, mert (ahogy a mókuskerék esetében is) ha belepisil, büdös lesz, és nem lehet belőle kitakarítani a szagot (kerámiaháznál ez nem probléma). Árulnak fél kókuszdióhéj házikót is hörcsögnek, ez is nagyon praktikus.


3. Fa mászókák, játékok

Fogkoptatásra is jók, ezen kívül mászkálnak is rajtuk. Van olyan, ami drótra van felfűzve, így hajlítható. Nagyon praktikus, mert természetes és ingergazdagabb környezetet biztosít a hörcsögnek.


4. Kókuszdió

Rágják, így kopik a foguk, valamint alszanak is benne, így házikónak is megfelelő.


5. Tányér

Ebbe adjuk neki a zöldségeket és gyümölcsöket. A magkeverék számára is beszerezhetünk egy másik tányért, de mivel azt a hörcsög rendszerint beássa a forgácsba (raktároz), ezért nem feltétlenül szükséges. Törekedjünk a műanyag vagy kerámia tányér beszerzésére.


6. Fürdetőhomok/csincsillahomok

A hörcsögök imádnak az ilyen kis szemcsés homokban fürdeni. Emellett tisztítja a szőrüket, ami így szebb és ragyogóbb lesz. A homok használatához csak egy magasabb falú edényt kell beszerezni (ez lehet akár egy tányérnak árult nagyobb kerámiatál is). Fontos, hogy nehéz tálba tegyük (ne műanyagba), különben a hörcsög könnyen felborítja. Csak 1-2 cm vastagon kell a tálba szórni. Van olyan hörcsög, amelyik WC-nek használja a homokot, mert jó nedvszívó. Ha ilyet tapasztalunk, gyakrabban cseréljük a homokot. Ha csak fürdésre használja, elég minden nagytakarításkor cserélni. A madaraknak való homok erre a célra nem jó, csak a csincsillahomok!


7. Golyós önitató

Mint minden élőlénynek, a hörcsögnek is szüksége van vízre. Erre alkalmas a golyós önitató. Dróttal könnyen rögzíthető ketrechez és terráriumhoz is. Ha kisállatunk sok lédús zöldséget és gyümölcsöt kap, valószínűleg kevesebbet fog inni, mivel az ezekből bevitt folyadék elegendő neki. Minden nap (nyáron fokozottan) figyelni kell, hogy minden nap cseréljük a friss vizet.


8. WC papír vagy kéztörlő papír guriga

Ezekből alagutat is építhetünk, amiben a hörcsög akár alhat is, viszont az is előfordul, hogy szétrágja/kaparja, így a kis cafatokból puha fészket készít magának. Előnye, hogy hosszabb időre leköti a hörcsögöt, így kevésbé unatkozik. A vízben oldódó aqua tube nem jó, csak a hagyományos guriga!


9. Alom

A csutkaalom remek nedvszívó, így elég a pisisarokba szórni belőle, és naponta cserélni.

A terrárium vagy ketrec aljára mindig szórjunk legalább 10-15 cm vastagon pormentes forgácsot. Fontos, hogy lehetőleg nagyobb szeműt használjunk, és kevésbé porosat. A hörcsögök akár alszanak is a forgácsban, és imádják össze-vissza dúrni. Ezért fontos, hogy ne csak 1 cm vékonyan tegyünk be nekik. Ha a forgácsot szénával keverjük, jobban megmaradnak benne az alagutak. Takarítás előtt pár órával a forgácsot tegyük meleg helyre (ha például az udvaron tároljuk), mert ha hideg a forgács, a hörcsög könnyen megfázhat benne.

Szénából egy maréknyit érdemes betenni az egyik sarokba, a hörcsög elbújhat benne, rágcsálhatja (tökéletes fogkoptató), de fészeképítéshez is használhatja. Vagy keverhetjük a forgáccsal.

A papíralom nagyon puha, valamint a különféle színezésnek köszönhetően mutatósabb, mint a hagyományos almok. Házilag is lehet készíteni: a papír kéztörlőt vagy a WC papírt kis csíkokra kell vágni ollóval. Időigényes folyamat, de megéri. Olyan papírt kell választani, ami nem illatosított, és nem színezékes, tintás.


Facebookon lépj be a Hörcsög imádók csoportba, ott is tudunk segíteni. :)

2017. jún. 23. 09:38
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!