Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Lehet olyan erős egy kutya...

Lehet olyan erős egy kutya mint egy farkas? (Bővebben lent)

Figyelt kérdés

Tudtommal még egy pásztorkutyának sincs esélye 1v1-ben egy kifejlett vele hasonló méretű farkassal szemben( pedig tőlük elvárnánk...). Sőt még egy kisebb farkas is nagy eséllyel teper le egy nála nagyobb kutyát.

Nyilván mivel a kutyákon nincs akkora szelekciós nyomás mint a vadon élő farkasokon akiknek ölniük kell nap mint nap, hogy ne haljanak éhen.

Tehát azok az fenevadak amik őrzik nyájakat, gyengébbek, kevésbé okosak, és nem olyan gyorsak mint ellenfeleik. Ez nyilván probléma(persze így is egész jól beválnak de elméletben jobbak is lehetnének...).


Megoldásképpen az alábbiakra gondoltam:


1) Pásztorkutyákat keresztezni farkasokkal. Akár kaut, akár kangalt, kájt, kuvaszot vagy bármilyen hasonló fajtát. Persze ezek szörnyen kezelhetetlen kutyák lennének és nagy eséllyel "gyávák" is (mint a farkasok). De ez csak az első generáció... Ezekből a farkas-kutya almokból ki kellene válogatni legkezelhetőbbeket, és ezt követően csak kutyákkal folytatni a pároztatást, több farkas vér ne jusson a populációba. Mindemellett a tenyésztés folyamán ügyelni kéne arra, hogy az ebek megőrizzék a farkas előnyös adottságait, a hátrányosakat pedig elveszítsék.


2) Más típusú kutyákkal keverni pásztorkutyákat. Ha például a gyorsaságról beszélünk úgy tudom a farkas gyorsabb bármelyik kutyánál. Kivéve pl: az angol agarat, a saluki-t, meg az azawakh-ot. Ha agarakkal keresztezzük a pásztorkutyákat már is nagyobb esélyük van egy magányos farkast elkapni. A nagyobb mennyiségű izom sem árt egy pásztorkutyánál tehát bull típusú kutyakat is be lehetne vonni a tenyésztésbe.


3)Ha jól tudom ló fajtáknál gyakran csináltak/csinálnak olyat, hogy ha kezdett egy fajta kissé elpuhulni akkor bevontak a tenyésztésbe egy másik állományt ahol a fajtatisztaság és a küllem nem volt fontos szempont, kizárólag csak a funkcionalitás.

Kutyáknál ezt valahogy úgy képzeltem el, hogy mondjuk lenne 100 kangalom amit letelepítenék egy hatalmas körbekerített erdőségbe vagy pusztára és teljes mértékben vadállatként élnének. Rajtuk a természetes szelekció érvényesülne, maguknak kéne vadászni, más falkákkal vagy akár más ragadozókkal megküzdeni stb...

Ezeket a kutyákat pedig olykor be lehetne vonni egy kangal tenyészetbe persze szemelőtt tartva azt, hogy túl vadak mégse legyenek a kutyák.


Kíváncsi lennék a véleményetekre. Nemm túl merészek-e ezek az elképzelések?

Melyik a jobb alternatíva?2019. dec. 3. 04:38
 1/8 anonim ***** válasza:
91%
Tizedelik az állat-állományodat a farkasok, vagy mi bajod velük?
2019. dec. 3. 05:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Úgy látom, nem igazán néztél alaposan utána a témának.

Eléggé sok kísérlet volt a vadon élő farkasok keresztezése különböző fajokkal. ezek az egyedek az esetek többségében nehezen kezelhetőek, és emberre veszélyesek voltak. Egyetlen új fajtát nevezhetünk sikernek. ez a Csehszlovák farkaseb. A mai fajták közül Ő áll a legközelebb DNS-ét tekintve a farkasokhoz, viszonylag "fiatal" fajta.

A pásztorkutyák közel sem buták, sőt. Rendkívül önállóak, és intelligensek, pont a farkasok elleni védekezés miatt. Igen is egy Kau, egy Káj, egy Pireneusi sikeresen léphet fel egy farkas ellen, főleg ha tiszta erős vérvonalból van, nem pedig a mostani kiállításokra hordott egyedekről beszélünk. A Pásztorkutyák nem véletlenül akkorák amekkorák. Nagyon fejlett izomzatuk van, főleg a szabadban tartott egyedeknek. Súlyban jóval egy farkas fölött állnak, ami egy közelharcban önmagában átbillentheti a mérleget.

Egy pásztorkutya és egy farkas keresztezése közel katasztrófa lenne. A pásztorkutyák makacsságát, önállóságát, rakj össze egy agresszív, még makacsabb intelligensebb egyeddel. Emberre totál veszélyes egyedet kapnál. Nem hiába van, az, hogy a farkassal való keresztezések ha tervezettek voltak, olyan fajtákkal történtek, amik könnyen kezelhetőek, ember központúak.

Az ilyen keresztezéseket, vagy új fajok létrehozását ésszel kell elkezdeni, nem kevés genetikai tudással a háttérben. Általában nem is 2 fajtát kereszteznek "csak" hanem 3-4-et is ameddig elérik a kívánt külső belső tulajdonságokat, és sokszor több évtizedekig is eltart ameddig létrejön a "kívánt" eredmény.

2019. dec. 3. 10:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Igazság szerint ez, hogy 1v1-ben nincs esélye, kicsit túlzás és persze azt is meg kell nézni, hogy miben nincs esélye?


Egy farkas pl. nem fog kockáztatni, mivel ha megsérül, az nála egyenlő lehet a halállal, hiszen nem tud vadászni és éhenhal. Másrészt a pásztorkutyáknak sem az a feladata, hogy megölje a farkast, hanem az, hogy elkergesse.


Természetesen attól is függ, hogy milyen farkasról beszélünk. Hiszen a szürke farkasnak rengeteg alfaja van, és ahol az igazán nagy farkasok élnek (70-80kg), ott nincs pásztorkutya (Szibéria/Alaszka). Mindenhol máshol ennél kisebb farkasok élnek, pl. Törökországban, ahol a kangal/akbash/karabash fajták védik a nyájakat, ott a szürke farkasnak az egyik legkisebb alfaja él, ami rikán szokott 30kg felett lenni, a legnagyobbak pedig pont kelet-európában és így az Erdélyi részeken vannak, amik a 60kg-ot is elérhetik. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy a kultúrkörnyezetben tartott, táppal túltolt, akár edzéssel nevelt kutyák lehetnek 60-70kg-osak (sajnos sok az elhízott), de a nyáj mellett élő pásztorkutyák tömege csupán 30-50kg között mozog. Így máris érthetjük, hogy miért van nehéz dolga a kutyáknak egy 30kg-os farkassal szemben, amit a természet szelektált, centikkel hosszabb a foga, az izomzata pedig annyival erősebb a kutyáéhoz képest, mint egy siman vaskard egy damaszkuszi acél ellenében.


Továbbá az is fontos, hogy 1v1-ben ritkán találja magát kutya szembe farkassal. Egyrészt a nyáj mellett sok kutya van, Erdélyben ez simán jelent 20-30 kutyát (anno valami régi feljegyzésben olvastam, hogy a középkori Magyarországon 100 birkára számoltak 6 kutyát). Ráadásul a farkasok is többnyire falkában járnak, hiszen úgy sikeresebb a vadászat.


1. a pásztorkutya/farkas hibrid több okból sem jó. A pásztorkutya legnagyobb erényei közé tartozik, hogy semmilyen jószágot nem bánt, legyen az akár kisbárány, kiskacsa, stb... ezt szelekcióval érték el sok-sok évszázad alatt. Ha a farkasvér előtörne, akkor levadászná a jószágot... másrészt az eddigi kutya/farkas hibridek egyik jellemző tulajdonsága, amit te is írtál, hogy ösztönösen "gyáva", kifejezetten tart az embertől. És ugye a nyájat a kétlábú ragadozóktól is védeni kell. Az, hogy végül kutya/farkas hibrid jó pásztorkutya legyen, megint csak több évszázad kellene...


2. fájlaltam, hogy a leggyorsabb kutyák közül kihagytad a magyar agarat, ugyanis az angol agár után ez a leggyorsabb fajta. Mindenesetre az agárral való keverés szintén a vadászösztön kiszelektálása miatt lenne nehéz, plusz a rendkívül nagy méretveszteség miatt, ami csak a farkasnak kedvezne. Bár igaz, hogy ilyen esetben legalább a kutya eltudna futni a farkas elől. :) De gondolom nem ez a cél. + még egy dolog eszembe jutott, azért a pásztorkutyáknál, főleg a mi éghajlatunkon azért hozzá tartozik az is, hogy bírnia kell az akár -20-30 fokot is. A rövidszőrű agarak már +5-6 foknál reszketnek.


3. Ilyet csináltak már nem egy fajtánál. Pl. pásztorkutya fajtákból is így csináltak viador kutyákat, hogy kájba, kangalba ilyen-olyan masztiffokat és dogokat kevertek méretnövelés miatt. Ezek a kutyák ezzel el is vesztették azt, hogy nyáj mellett megéljenek, hiszen a túl nagy súly is hátrány (többet eszik, rövidebb ideig él, lassabb a harcban, stb.)


Véleményem szerint a legjobb alternatíva az, ha a kutyafajtákat megfelelően szelektálják a tenyésztők és ez alatt nem a kiállításra való szelekciót értem. :)


Egyébként nem olyan vészes a helyzet, mert vannak remek fajták és egyedek, nem csak külföldi fajtáknál, hanem a kuvaszban és a komondorban, amelyek remekül védik nyájat/tanyát/házat és ha kell, simán felveszik a harcot a farkasok ellenében.

2019. dec. 3. 13:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim válasza:
28%
A farkas Európában élő alfajával szemben is esélytelen mindenféle pásztorkutya 1v1 felállàs esetén. Sokkal erősebb a farkas egy komondornál vagy kuvasznál. Az alaszkai szürke farkas sokkal nagyobb és erősebb mint az európai alfajok. Hatalmas, félelmetes termetű és erejű állatok. A legerősebb pásztorkutyáink sem mérhetőek össze erőben egy kifejlett szürke farkassal, még az európaival sem. 1v1 ben másodpercek alatt végezne a farkas bármelyikkel.
2020. jan. 18. 10:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
75%

Azért ezt a videó elgondolkodtató.


Erdély. Egy magányos komondor vs falka farkas.

https://www.youtube.com/watch?v=_wVX24YWu1I

2020. jan. 18. 10:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 komis1 ***** válasza:

Azt szépen leírták neked, miért értelmetlen farkast keverni a pásztorkutyába.

Én arról írnék, hogy vajon a pásztorkutyának mennyi esélye van a farkassal szemben. Az áltad leírtak is legendák, hogy a kutyának semmi esélye, haaonló legendák szólnak arról is, hogy egyik vagy masik kutyafajta mennyivel jobb a többinél. Az igazság ezekkel szemben az, hogy mindig az adott egyed képességei döntenek. Kutyafajtán belül is találhatsz nagyon jó egyedet és nagyon rosszat is, farkasnál is van brutál és gyengus is.

Rengeteg videót láttam már ezen témában. Lehet látni, ahol egy tibeti masztiff megvédi magát 2 farkasssal szemben, ahol egy kangalt tép három farkas, najd jön a másik kangal, két farkas el tud menekülni, a harmadikat a két kangal széttépi. Vagy egy pásztorkutya ( talán román) elkerget egy farkast, az visszajön, a kutya újból elkergeti, de ekkor már három farkas kergeti vissza a kutyát. Elkapják, tépik, megfogják, elviszik. Kisvártatva látjuk, hogy a kutya küzdi vissza magát, két farkast lerázott, a harmadik továbbra is tépi, de a kutya centinként küzdi magát vissza, ekkor megjelenik a másik két farkas, újból elkapják, itt már njncs esély.

De itt van ez a videó, ahol egy komondor egy falkányi farkassal szemben védi meg magát.

Rengeteg videó van, ahol az látszik, hogy a pásztorkutyák meg tudják védeni magukat a farkassal szemben. Ugyanakkor sok videó is, amelyek azt mutatják, hogy a házi kutyáknak semmi esélye egyetlen farkassal szemben se. Amikor a rottweliert 5 másodperc alatt viszi el két farkas, vagy amikor az életéért bátran harcoló németjuhászt kb 4-5 mp alatt öli meg a farkas, aztán már viszi is.

A farkasok egyébként nagyon okosak és nem kockáztatnak. Előre felmérik az erőviszonyokat. Házikutyákra tánadnak, nem pásztorkutyákra, ha kutyahúsra vágynak. Megpróbálnak létszámfölényben támadni és tesztelik is a kutyákat. Sok videót láttam, ahol megjelennek, provokálják, fenyegetik a pásztorkutyákat. A kutyák reakcióiból látják, mennyire bátrak, kemények. Ha azok, akkor a farkasok távoznak. Láttam olyat, ahol a tibeti masztiff rátámadt a farkasra, a másik farkas is beszállt, de a kutya állta sarat, a farkasok meg nem akarnak súlyos sérülést, hisz az nekik a vadonban állatorvos nélkül a halált jelentené. Így inkább távoztak.

A vadállatok valóban elvileg erősebbek, gyorsabbak a háziállatnál. De a pásztorkutyák közt akadnak egészen kivételes képességű egyedek is. Nekem volt okyan komondorom, aki annyira gyors, robbanékony, fordulékony volt, hogy szemmel követhetetlen volt. Sem azelőtt sem azóta nem találkoztam ilyen képességű kutyával. Aki nem látott még ilyet el se tudja képzelni. Egy ikyen kutya fel tudja venni gyorsaságban a versenyt egy farkassal. Az itteni videón szereplő komondor is két dolognak köszönhette a sikerét, egyrészt a bundájának, anely megvédte a hátulról érkező harapásoktól, másrészt a gyorsaságának, fordulékknyságának, pörgött maga körül, mjndegyik farkasnak odaharapott. Azok meg látták, hogy ha tovább erőltetik, súlyos sérülést is szenvedhetnének, azt meg nem vállalták.

2020. febr. 24. 23:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Nincs 1v1 felallas! Ilyen egyszeruen nincs. A pasztor kutyak is falkaban elnek, a farkasok is falkaban vannak.


Nem harcol a falka-falka ellen, hiszen nem teruletszerzes a cel. Ez ugy tortenik a kaukazusban, hogy ha egy farkast eltudnak kapni a kutyak, azt szettepik, a tobbi farkas meg elmenekul. Ugy szoktak visszavagni a farkasok, Hogy a szukak megprobalnak egy kutyát levalasztani a falkajarol es akkor a farkasfalka kivegzi. Ezert nevelik ugy, hogy a pasztorkutya nem mehet el egyedul csatangolni.

2020. márc. 17. 18:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

7-es vagyok


csak elfelejtettem: Alabai-m van … egy az egyben harcban egy atlagos kondicioju farkasnak eselye sem lenne, de valoszinu a kutya is foltozásra szorulna.

2020. márc. 17. 18:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!