Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit jelent pontosan, hogy a...

Mit jelent pontosan, hogy a kutyafuttatót mindenki saját felelősségre használja? Ebbe mi fér bele?

Figyelt kérdés

Nemrég volt egy eset, két kutya összeverekedett a futtatóban, a gazdák nem tudták megállapítani, hogy ki kezdte, de csak az egyik kutya sérült meg, viszont ő annyira, hogy állatorvosi ellátásra volt szüksége.

Az eset kapcsán két tábor alakult ki, az egyik támogatta, hogy az orvosi költségek felét a nem sérült kutya gazdája állja, a másik viszont elutasította, hogy bármit is fizessen a gazda, nem a homályos körülmények miatt, hanem mert A FUTTATÓT MINDENKI SAJÁT FELELŐSSÉGRE HASZNÁLJA.


A történetben nem vagyok érintett, én is csak olvastam, de ez az érvelés nekem teljesen életszerűtlen. Még egy kicsit fel is háborodtam rajta, mert ha kicsit tágabb értelemben veszem, akkor az is a saját felelősségem, ha az én teljesen agressziómentes kutyámat megtámadja egy másik kutya, tehát ha egyértelműen megállapítható, hogy melyik kutya kezdte a verekedést, melyik kutya sérült, mert a mi esetünkben például a kutyám annyira "béna," hogy vissza sem támadna ha szétcincálják sem. Ilyen esetben nem értem hogy lenne az áldozat kutya gazdájának saját felelőssége.


Az olyan esetek nyilván a futtatót használók felelőssége, ha ügyetlen és megbotlik egy bokorban vagy ha nyitva hagyja a kerítést és kiszalad rajta a kutyája.

Nekem már az is szürkezóna, ha mondjuk rossz a kerítés és azért jut ki a kutya vagy egy ásott gödörben töri ki a lábát a kutya vagy a gazdi, esetleg rozoga a kihelyezett akadály és ezért baleset éri a kutyát. Nyilván itt benne van, hogy olyan állapotban veszem igénybe a futtatót, amilyen, ezzel "elfogadom a feltételeket," de én ebben már látom a futtató fenntartójának a felelősségét is.


Aztán ott van a kutyák közötti balesetek, konfliktusok esete is. Néhány futtatón ugyan kint van, hogy agresszív/tüzelő stb. kutyát nem lehet bevinni, ez szerintem egy megtámadott kutya gazdáját mentesítene is, hiszen, aki a szabályok ellenére vitte be az agresszív kutyáját egyértelműen szabálytalanul használta a futtatót, ezért az ő felelőssége az okozott kár.

De sok futtató van, ahol semmilyen szabályzat nincs kint és én nem is találkoztam olyan szabályzattal, ami általánosan leírná ezeknek a használatának a feltételeit (de javítsatok ki ha tévedek és létezik ilyen hivatalos írás). Vagy ha mondjuk a támadó kutya gazdája is azt állítja, hogy az övé nem agresszív, valami olyan helyzet volt, amire rosszul és kiszámíthatatlanul reagált. Persze ezt rövidre lehet zárni azzal, hogy abban az esetben agresszív volt és nem ismeri elég jól a kutyáját, ami nem mentesíti a felelős kutyatartás és futtatóhasználat alól.


Tudom kicsit hosszú lett, nem is akarom tovább ragozni, nyilván nem itt fogunk összerakni a kutyafuttatók helyes használatáról egy átfogó jogszabályt, inkább csak a véleményetek, a ti erkölcsi/morális állásfoglalásotok a "szokásjog" része érdekelne.2022. márc. 29. 19:58
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Pont ezt jelenti, hogy sajàt felelősségre. Hogy úgy viszed oda a kutyásat, annak a tudatában, hogy vannak olyan gazdik akik nem nevelik meg a kutyàjukat. Ezzel a kiíràssal a kutyafutattó üzemeltetője is kivonja magát a felelősség alól, ha ne adj isten őt akarnák elővenni valamiért (nem pont emiatt) akkor mondhatja, hogx de hát ki van írva.
2022. márc. 29. 20:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
95%

Ahogy az egyes írta, a kutya futtató üzemeltetőjét mentesíti a kiírás.


A másik gazdára ez nem vonatkozik, szóval ezzel hiába védekezik. Ha utcán történik ez, akkor mit mond?! Illene kifizetnie a költségek felét.

2022. márc. 29. 20:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem, -az én morális értékrendem alapján- a kárt okozó kutya gazdájának kellene fizetnie az egész összeget, attól függetlenül, hogy ki kezdte a balhét. Kutyaiskolákban, kutyás rendezvényeken ez szokott lenni a "házirend", ebből indultam ki.


A "saját felelőségre" szerintem csak az üzemeltetőt védi. Vidéki vagyok, így kevésbé vagyok a futis kultúrában jártas, de egy gyors netes keresés alapján is azt találtam, hogy az okozott kárért a gazdi felel: [link]

2022. márc. 29. 20:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Ha az én kutyám okozna ilyen sérülést, én beszállnék a költségekbe, nem lenne pofám arra hivatkozni, hogy "saját felelősségre használod a kutyafuttatót". Egyébként pont az ilyen esetek elkerülése végett csak akkor megyek be futiba, ha nincs bent senki, vagy csak olyan kutyatársasággal, akiknél tudom, hogy nem lesz probléma az én kutyám és a másik között. Mivel az enyém előéletes mentett, nem minden kutyát kedvel, és már felnőttként fogadtam örökbe, így a kölyökkori szocializációjára nem volt esélyem. Ha esetleg mi bent vagyunk és jönne be más, akivel még nem találkoztunk, akkor is óvatosan, a kutyákat figyelve engedem az ismerkedést, és ha nincs meg a kutyák között a szimpátia, inkább átadjuk a futit. Úgy még nem jártam, hogy pont akkor mentünk be, és pár percen belül jött más, szóval általában ilyenkor már eleget voltunk bent, hogy átadjuk a helyet.
2022. márc. 29. 21:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Ezért nem járok futtatóba 🤷‍♀️ folyamatos konfliktusok forrása egy zárt helyre sok kutyát bepréselni (nálunk 30-40 percen belül egyetlen egy 2 szobányi nagyságú futi van)


Nem beszélve, hogy ha nem lesem non stop a kaput és valamelyik idióta behozza az agresszív kutyájat, ahogy te is írtad, kimenni sem tudok a kutyáimmal, mert egy kapu van...

2022. márc. 29. 22:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
"Mindenki a saját felelősségére használja" ez azt jelenti, hogy a kutyafuttató üzemeltetője, fentartója, tulajdonosa nem felel a károkért. De ez sem korlátozatlan. Mert pl. ha van ott egy elöregedett játék, és az rádől valakire és ez okoz sérülést akkor azért elő lehet venni az üzemltetőt. Ez független aztól, hogy az egyik kutya sérülést okoz a másiknak. Pl. ki van írva a szabályzat is, hogy aggresszív, nem jól szocializált kutyát be se lehet vinni (a legtöbb ilyen futin van kint tábla, vagy volt csak ellopták). Innen kezdva ha valaki bevitt egy problémás kutyát az onnan kezdve annak a gazdának a felelősség akié a problémás kutya. Ha mindkettő problémás akkor megoszolhat a kérdés. Ha elég nagy az összeg akkor károkozásért fel kell jelenteni, és majd a rendőrség tisztázza a dolgot.
2022. márc. 30. 10:57
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!