Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mudisok! Mit gondoltok az...

Mudisok! Mit gondoltok az olyan tenyésztői irányokról akik olyan színeket tenyésztenek ami FCI által nem elfogadott?

Figyelt kérdés
Szerintem sok színváltozat okkal nem lett elfogadva, ennek ellenére mudis csoportokban rendszeresen látom, hogy nagyon sok a hamvasbarna, hamvas-cifra, mézeslábú kölyök. Bár általában ezeket olyan kennelek tezsik fel akik számomra tök nívótlanok és nem vennék onnan kutyát, de sokan még istenítik is ezeket a színváltozatokat, mit sem törődve azzal hogy sok innen kikerült kutya milyen ideggyenge.

nov. 17. 19:15
 1/9 anonim ***** válasza:
83%
Lehet bírálni a szabványt, csak éppen nem az egyszeri vásárló/tenyésztő dolga, hanem az igazán járatosoké. Mint minden szabály-törvény-szabvány, okkal van, és egy ideális világban az is tiszteletben tartja, aki nem érti a konkrét okát, feltételezve, hogy akik kitalálták, azoknak megvolt az okuk. Számomra nem tenyésztő az, aki szándékosan csinál ilyen almokat. Igazán normális, hozzáértő tenyésztő az adott fajtát mindig előre fele viszi, beleásik a genetika törvényszerűségeibe és a kutyák őseibe, nem a legegyszerűbb ökölszabályok és főleg nem a kénye-kedve szerint párosít.
nov. 17. 20:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
86%

A tenyésztők konkrétan tönkretették a mudit.


Vékony,hosszú pofa, szinte tacskós,alacsony, kis termet, hatalmas bunda, gyenge idegrendszer....


Ha egyszer eljutnál a Hortobágy közelébe,ahol a nagy nyájak vannak, látnál dolgozó mudikat. Közük nincs a kiállítási kutyákhoz!

Normális, arányos termet, szép fej, jó temperamentum, elégséges, de a munkában nem akadályozó szőrzet.

Ég és föld!


Legutóbb egy CAC-on voltam. Elkeserítő volt a mudi felhozatal... 😞😓😩


Itt a szín a legkevesebb probléma.

nov. 17. 20:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
85%
#2 Azért van ellenpélda. Rokonoméknál a tanyán munkakutya a mudi, de kiállításra is viszik némely példányt. A mi pulijaink egy része is járt terelőversenyre, meg járt kiállításra, ami ugye szépségverseny, de elég a kiállítás előtti pár hétben tenni azért, hogy szép is legyen a megfelelő egyed. (Említett rokonomék a szervezésben is alaposan részt vesznek, ha Karcag közelében jártál mudis találkozón, akkor tuti ismered őket.)
nov. 17. 21:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Ameddig a kutya fizikálisan egészséges, mentálisan is, netán alkalmas valami munkára, sportra, nem érdekel milyen színe van. Régen se érdekelte szószerint a kutyát se, hogy fekete-fehér, ordas vagy hupilila színű. A színek elfogadása FCI-ben pedig a küllemegyesítés miatt kellett, de ideje lenne fülvizsgálni, mert kezd nagyon beszűkülni a populáció, és kellene egyéb szelekciós tényezőket is bevenni, mint csak a küllem, szín, szőr.
nov. 18. 07:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
A küllemtenyésztők minden fajtát tönkretettek. Akinek van egy kis esze, az csakis munkavonalas kutyákat vesz, legyen szó bármilyen fajtáról.
nov. 18. 07:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:

Az általad felsorolt színek (hamvas, hamvasbarna és mézeslábú) recesszíven öröklődnek, ami azt jelenti, hogy elég ha a szülők hordozzák az adott szín kialakulásáért felelős génváltozatot ahhoz, hogy az utódok között az említett szín megjelenjen. Úgy gondolom, hogy Magyarországon a tenyésztők körében sem általánosan elterjedt dolog a szülő egyedek színhordozásra való tesztelése, anélkül pedig ha két fekete mudit párosítanak is születhet hamvasbarna utód például, mivel a fajtában a hamvas szín és a barna szín is jelen van és elfogadott. Tehát genetikai szempontból semmi nem indokolja ezeknek a színeknek a kizárását.


Más eset az amikor egyéb más fajtáknál (pl. csivava, pomerániai, francia bulldog vagy uszkár) a dominánsan öröklődő merle (cifra) színt úgy érik el, hogy különböző fajtákat vonnak be, ahol eredetileg is előfordul ez a szín, ilyen fajta a mudi, a border collie vagy az aussie is.

nov. 19. 16:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!


Szerintem jobb esetben egy normális tenyésztő csinál genetikai szűrést az öröklődő színek tekintetében, mivel a merle is öröklődhet recesstíven, így a fekete egyedeket is tesztelni kell minimum.

nov. 19. 19:08
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

A merle gén minden esetben dominánsan öröklődik. A fakó szín fedheti el a merlet, így abban az esetben valóban indokolt a színre irányuló tesztelés, mielőtt cifra egyeddel párosítanák. Ha a fekete egyed merle, de nem látszik rajta, akkor az valószínűleg annyira rövid merle alléllal rendelkezik, hogy biztonságosan tenyészthető másik merle egyeddel is.


Nekem az a véleményem, hogy ha tesztelik a kutyákat és egy fekete szuka hordozza mondjuk a hamvas és a barna színt is, akkor ahhoz, hogy biztosan ne legyen hamvasbarna utód elég sok potenciális kant már a színe, vagy színhordozása miatt ki kell zárni és akkor emellet még ott vannak az egészségügyi szűrések eredményei és egyéb más szempontok is. Ez egy olyan fajtánál nem biztos, hogy jó eredményre vezet, aminek nincsen túl nagy egyedszáma.

nov. 19. 20:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Utolsóhoz kapcsolódva. Ezen végigmenve vagy bevállalod a nem standard színt, de nagyobb eséllyel kerülsz el valami betegséget, vagy bevállalod a betegséget, de be van tartva a standard (ami amúgy rögzíti hogy egészséges legyen a kutya, illetve az Állatvédelmi TV)...vagy valami divatos, egészséges, színben okés kannal fedezik le a fél állományt és mindenki mindenkinek rokona lesz.


Ez van akkor, ha nem átgondoltan esnek ki egyedek a tenyésztésből, egy huszadrangú dolog miatt, mint a szín, egy ennyire kicsi populációban

nov. 19. 21:38
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!