Szerintetek a szeparációs szorongás, valamint az egyedüllét kezelése inkább fajta vagy nevelés kérdése?
Már régebb óta érdekel ez a téma és annyi különféle véleményt olvasok. Pl.valaki azt mondja,hogy a bichonok vagy egyéb társasági kutyák nem szeretnek egyedül lenni, de sokan dolgoznak mellettük. Más szerint a vadász- és vagy munkakutyák hajlamosabbak a szeparációs szorongásra. Van,aki szerint mindegy a fajta, pl. napi 6 órát minden kutya ki kell bírjon egyedül.
Érdekelnének a ti tapasztalataitok. :)

válasza:

válasza:Nem tudom mitol fugg, de az tuti, hogy van olyan kutya amelyik hajlamosabb ra, van olyan, amelyik nem.
4 kutya volt eddig a kornyezetemben eletem soran, 4-bol 1, a mostani olyan szepas, hogy mar sirni tudnek tole. A tobbi kulonosebben soha szoktatva nem volt, 1 szo nelkul kibirtak 8 orat egyedul.
De a mostani…
5 eve van velem, jartunk trenerhez, suliba, volt szoktatas, fokozatossag, minden, de az istennek nem szokott le rola, en meg mar feladtam.
Annyit elertunk, hogy nem 4 orat ordit, csak 30 percet, ha elmegyek itthonrol. Utana lefekszik es alszik, az oke.
De addig uvoltve ugat, sir, nyuszit. Oriasi mazli hogy kertesben elunk es a szomszedok messzebb vannak, kulonben engem mar agyonvertek volna szerintem a kutya miatt.
Az osszes eddigi kutyam kinti-benti volt amugy, de ha suliba mentem vagy dolgozni, mindig a hazban voltak. Szoval akkor voltak csak kint, ha itthon voltunk, semmilyen kulonbseg nem volt a nevelesukben soha, aztan megis igy jartam.
Illetve de, az a kulonbseg, hogy a mostani kutyamba mar rengeteg penzt oltem, a tobbi harom osszesen nem kerult ennyibe, mint amit a trenernel otthagytam😂

válasza:

válasza:4 kutyám volt eddig, jelenleg 3 van, soha egyik sem szeparált. 3 felnőtten került hozzám menhelyről, egy pedig kölyökként 3 hónaposan. Tény hogy teljesen egyedül sosem voltak, mert mindig legalább párban voltak.
Biztosan valamelyik kutya alapvetően hajlamosabb rá

válasza:"nem szeretnek egyedül lenni, de sokan dolgoznak mellettük"
Attól, hogy sokan dolgoznak mellettük, még lehet igaz, hogy nem szeretnek egyedül lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Gyermekes család vagyunk, volt egy nagyobb testű kutyusunk, akit családon belül fogadtunk örökbe, és nagyon szerettük, de sajnos meghalt másfél éve, 12 éves volt. Gyermekeim azóta is szeretnének kutyust, de közben kiderült az egyikükről, hogy enyhén kutyaszőr...
Örökbefogadtunk egy négy éves mentett kutyát és meglepően gördülékenyen ment a beilleszkedése az életünkbe. Két év után azonban elköltöztünk és az új lakásban nem tudom egyedül hagyni mert borzasztóan szorong. Amint kimegyek az ajtón ugatni nyüszíteni kezd és felugrál,...
Sziasztok! Van egy 5 hónapos kutyusom. Sajnos eléggé elcsesztem, túl sokat voltam vele, alig volt egyedül mivel a munkahelyemre is vihetem magammal illetve a másik kutyusommal volt folyamatosan.. Most már ott tartunk, hogy ha kimegyek az ajtón elkezd ugatni és sírni...
Kiskutyám 8 hónapos kan. Bármikor amikor elhagyom a lakást, azonnal elkezd vonyítani és nem hagyja abba. A szomszédok panaszkodtak miatt (amit teljesen megértek), viszont nem tudom hogy mit kezdjek vele. Alapvetően nagyon szófogadó, okos kutya. Kétségbeesésemben már...
a falkasorrendel nincsen semmi gond,már próbáltuk fokozatosan egyedül hagyni de csak maximum 10 percig lehet.5 percet kibír de 10-et már nem.Bepisil,bekakil és sír.Amikor hazamegyek soha sem babusgatom meg hanem megvárom még lenyugszik.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!