A nyelőcsőféregre is hatnak a féreghajtók? Pl Milprazon?
Figyelt kérdés
nov. 2. 00:59
1/6 anonim 

válasza:

válasza:A legtöbb általános féreghajtó (mint a Milprazon, Milbemax, Drontal stb.) nem hatékony a nyelőcsőféreg (Spirocerca lupi) ellen. Hatékonyak lehetnek: ivermectin, doramectin, moxidectin (de csak állatorvosi felügyelettel, adagolás szerint).
Ergo mindenképp állatorvos, ha van gyanú.
2/6 A kérdező kommentje:
Nincs gyanú, csak ráparáztam egy menhelyi poszt miatt 😅 menhelyi kutyáim van, ki tudja milyen előélettel, nálam kapják havonta a Milprazont + bolha - kullancs elleni spot ont (szívféreg negatívak), de akkor ezek szerint igyis összetudják szedni? Jaj de jó 🙁
nov. 2. 08:58
3/6 anonim 

válasza:

válasza:Kérdező, szerencsére ritka ez a féreg, ne parázzál. Tarts jól a őket. Tápláló étel, mozgás, friss levegő. Ne engedd, hogy mindenféle dögöket összeszedjenek és megegyenek. És ne olvasgassál ilyen posztokat :)
A baj - akármilyen - beüthet mindenféle elővigyázatosság ellenére, de azzal majd akkor kell foglalkozni. Addig élvezd a kutyusokkal az életet :)
4/6 anonim 

válasza:

válasza:Nyugodj meg, kérdező, az első válaszoló rosszul tudja, az ismételt milbemycin-oxim adagolás (ami a Milprazonnak is a hatóanyaga) megakadályozza a nyelőcsőférgesség kifejlődését. Lásd pl. ezt a 2010-es publikációt: [link] A linknél további, a témával foglalkozó publikációk is találhatók alul, én nem olvastam végig őket, de számodra további forrásul szolgálhatnak.
5/6 anonim 

válasza:

válasza:Csakhogy te a megelőzést írod, én meg a kezelést. Nem mindegy. Ahogy a szívféregségre is ami gyakoribb, megelőzésre elég egy Milprazon vagy hasonló, de kezelés az problémásabb, és gyakran már nem elég a féreghajtó.
6/6 anonim 

válasza:

válasza:5-ös, amit linkeltem, ott alul a cikkek között volt olyan is, ami milbemycines kikezeléssel foglalkozott, utána lehet olvasni annak is, hogy milyen hatékony, mindenesetre használják a kezeléssel kapcsolatosan is. Te azt írtad, hogy nem hatékony a nyelőcsőféreg ellen, én csupán ezt cáfoltam, mert ha nem lenne hatékony, akkor a féreg megtelepülését sem tudná megakadályozni (erről szólt az általam eredetileg linkelt publikáció, fix fertőzés mellett akadályozta meg az ismételt kezelés).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!