Mi a különbség, hogy a tenyésztő az eredeti tk-t küldi
vagy a másolatát?
Az eredetit kell megkapnod, különben semmi sem igazolja, hogy valóban törzskönyves a kutya. Tenyésztő mivel indolkolta, hogy csak másolatot küldött?
tegnapelőtt 23:48
Akkor szoktak másolatot adni, ha a megállapodásban az szerepel, hogy nem jársz vele kiállításra, és nem akarod tovább tenyészteni. Általában akkor adják oda az eredetit, amikor igazolod az ivartalanítást.
tegnap 00:27
3/11 A kérdező kommentje:
Akkor ez inkább bizalmatlanság. Így garantálja, hogy ne legyen szaporítva. Valahol megértem, nem tud rólam semmit, ráadásul külföldi, messzire hoztam a kutyát. Első kutyám tenyésztőtől, nagy rutinom nincs. Nem írtunk szerződést csak egy adásvételi szerződést, nem is kérte, hogy legyen majd ivartalanítva, nem is kérdezte, hogy akarom-e ivartalanítani. Csak egy hobbi gazdi vagyok, kiállításra nem szándékozom vinni, de erről később még meggondolhatom magam. Csak futólag említette, hogy majd postán küldi a tk másolatát és nem is foglalkoztam ezzel mert minden más fontosabb volt, de tegnap este ez így visszacsengett, hogy "másolatát".
tegnap 07:50
Eredeti törzskönyvvel hivatalosan igazolható a származása, a fénymásolt meg senkit nem érdekel, az nem igazol semmit.
Nyilván ennek ott van értelme, ahol kérik a törzskönyvet (kiállítás, tenyészszemle).
Felvet ez egy másik kérdést, mert a hobbi célra tartott állatoknak lehet fölösleges a törzskönyv felára, de annak az árban is illene megjelenni, ami nem csupán a papírt jelenti, hanem nagyságrendbeli összegként, akár százezres mértékű eltéréssel.
tegnap 13:54
Én biztos nem fizetnék addig amíg eredeti törzskönyvet nem nyomja a kezembe. Csak ez igazolja a jó vérvonalat, és a fajtát jellemző betegségek ősökre vonatkozó infóit.
4,5 éve 200000-et fizettem egy huskyért, és Győrből elmentem érte Nyíregyháza mellé.
Törzskönyv nélkül szaporítótól is vehettem volna harmad, negyed áron.
tegnap 17:46
#6 A másolat igazolja.
Amúgy a törzskönyvet a teljes alomra állítják ki. Nem tudom honnan veszitek ezt a hülyeséget, hogy felárat jelent.
tegnap 22:09
Egy almon belül mindegyik kutya rendelkezik hologramos eredeti példányos irattal.
Meoesz-nél minden irat lekérdezhető, tehát a fénymásolt cetli semmit sem ér, ha nincs mellette az eredeti... Amúgy származási igazolás a hivatalos megnevezése, és a kutya neve is benne van.
6 voltam.
tegnap 22:23
9/11 A kérdező kommentje:
Azért számomra a másolat is ér valamit és most egyelőre mindegy, hogy hivatalosan nem ér semmit. Lehet sose kerül rá sor, hogy szükség lesz az eredetire. Ha meg mégis nagyon szeretnék majd kiállításra menni remélhetőleg meg lehet majd beszélni a tenyésztővel, hogy mégis kéne az eredeti papir. Abszolút megértem, hogy el akarja kerülni a szaporítást és hiába lenne szerződés nem nagyon tudja behajtani szerintem. Az elmúlt években rengeteg olyan posztot láttam kutyás csoportokban mikor a vevő egy idő után már nem akart képet kuldeni a kutyáról és végül kiderült, hogy vemhes volt a kutya vagy eladták másnak, menhelyre adták mikor a szerződés szerint a tenyesztő az első aki visszaveheti a kutyát stb. Szóval hiába a szerződés, a vevő úgyis azt csinál amit akar.
kérdezd le a kutyát a meoesz-nél! Ha van "törzskönve", akkor ők tudják a nevét a chip sorszámát, és 4 generációra vissza menően a szülőket is. A chip sorszámát pedig tudod, mert benne van az oltási könyvében, sok helyen ki is olvassák neked ingyen. Ha a 2 szám passzol, akkor a kutyád "eredeti", ha nem passzol, akkor átb.....
ma 13:07
Kapcsolódó kérdések: