Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Úgy érezzük megbántuk hogy...

Úgy érezzük megbántuk hogy kutyánk lett, mi lenne a megoldás?

Figyelt kérdés

Előre leszögezem, hogy gondolatban sem tudom elképzelni hogy megváljunk tőle, de néha már nem tudjuk mit kezdjünk vele, úgy érezzök rossz ötlet volt örökbe fogadni.

Egy kb. 13-16 hónapos kutyáról beszélünk aki most van velünk kb. fél éve. Kedves aranyos, annyira nagy baj nincs vele, de valahogy azt érezzük hogy azóta sem találja igazán a helyét itt. Képtelen "unatkozni" mindig készültségben van, ha felállok rögtön a sarkamban van és az amúgy is kicsi lakásban megőrülök ettől. A párommal alig látjuk egymást mert váltott műszakban dolgozunk, hogy a kutyánk ne legyen sokat egyedül, bár ezt a csekély 1,5-2,5 órát is végig vonyítja ami eddig volt. Nem pánikol, inkább hisztinek látszik.

Úgy gondolom foglalkozunk vele eleget a létező minden módon, de így is nehezére esik kivárni a kaja utáni 1 óra boxnyugalmat, vagy pihenni napközben. Éjjel a boxban alszik hang nélkül, az esti utolsó pisi után már magától rohan be aludni, de napközben nem annyira szeret bent lenni.

De a lényeg: úgy érzem nincs mellette időm a háztartásra és vagy a szabadidőm vagy az alvásom sínyli meg hogy a saját igényeimet is teljesítsem, a másik hogy jövő héten 4 órát kell majd egyedül lennie és már előre gyomoridegem van milyen cirkuszt fog rendezni. Hónapok óta szoktatva van az egyedülléthez, de mindig ugat és nyüszít ha egyedül kell lennie. Boxon kívül nem lehet hagyni mert még a szomszéd szobában sem merném egyedül hagyni, nyughatatlanul keresi a bajt ha nincs rá figyelve.

Lesz ez jobb vagy mi lenne a megoldás? Már így is majdnem minden szabadidőnkben vele foglalkozunk.

ápr. 14. 20:38
1 2 3
 1/21 anonim válasza:
67%

Egyrészt nincs kimozgatva, ami nem azt jelenti, hogy kocsiban ülsz, és amellett futtatod (mert nem rég láttam sajnos egy ilyen terrort👎, szörnyű volt), hanem, hogy veled fut, kirándul, sétál egy nagyot, miközben botot/ lasztit

dobálsz neki. Másrészt szörnyű lehet ez a boxban tartás, te nem feszülnél be, ha kaja után egy ilyenbe be- bezárnának?!

Szerintem alapvetően nem annyira jó nektek egy kutya, ha nem tudsz neki viszonylag szabad életteret biztosítani, illetve terhes neked, ha a sarkadban liheg. Egy kutya átveszi a nyugalmadat, ha az jön belőled, és ha igazán szereted, foglalkozol vele, nem

lesz idegbeteg. Sajnos az elemet nem lehet belőle kivenni.

ápr. 14. 21:00
 2/21 anonim ***** válasza:
81%
Kegyetlenül unatkozik szerencsétlen. Be van zárva a kis lakásba és semmi inger nem éri. Legalább valami inzeraktív játékot vehetnél neki. Macskáknak gyártanak futókereket, lehet azt is használná...
ápr. 14. 21:13
 3/21 anonim ***** válasza:
74%
Szeparációs szorongásnak olvass utána, ugyanis amit leírtál, az 100%-ban arra utal! Magától nem fogja abbahagyni, ez nem így működik sajnos. Sok idő és sok türelem, esetleg egy házhoz jövő tréner, ami segíthet. Ezen kívül lehet próbálkozni speciális, nyugtató táppal, kutyáknak gyártott (!) gyógynövényes nyugtató, szorongásgátló tablettával/pasztával, nyugtató hatású párologtatóval.
ápr. 14. 21:29
 4/21 A kérdező kommentje:
1) muszáj boxba zárni evés után, mert különben felpörög és nem pihen, tele hassal ugrál. A mozgatásra írtam hogy minden módon mozgatva van, több métert fut egy séta során, kutyákkal játszik, feladat sorokat csinál, játékot keres, juti falit keres, bent kötelet húzúnk, hétvégén túrázunk, szerintem bőven sok idő van rászánva. A boxnyugalomhoz már a korábbi helyén hozzá szoktatták, mint írtam éjjel is abban alszik és magától kérés nélkül megy be este, az ételét is ott eszik, séta után már rohan be és várja a kaját.
ápr. 14. 21:52
 5/21 anonim válasza:
30%

Engedd oda, ahol te is vagy mindig, és igazából, ha szereted, akkor nem lesz szorongó, nyugtalan.

Ez a boxba zárás bocsánat, de hülyeség. Nem csodálom, hogy nem normális, amit művel. Vegyél neki egy frankó puha, fedetlen helyet, és ha nem bírjátok" őszintén szeretni őt, akkor keressetek egy jobb gazdát neki. Ez a legjobb a nyugtatók, meg boxok helyett.

ápr. 14. 23:59
 6/21 anonim válasza:
33%

Eleve ez a "megbántuk...", már nem oké.

Nem mindenkinek való kutya.

Legyetek jófejek, és keressetek neki egy jó gazdát.

ápr. 15. 00:03
 7/21 anonim ***** válasza:
87%

Szepás a kutya!

#5 "Engedd oda, ahol te is vagy mindig, és igazából, ha szereted, akkor nem lesz szorongó, nyugtalan."

Ha nem értesz hozzá, ne ossz tanácsot. A szepa általában pont abból alakul ki, hogy a kutya 0-24 a gazdival van, nem szokja meg az egyedüllétet és folyton tutujgatva van. Viselkedésbeli zavar, nem gyógyítja a szimpla szeretet, a folytonos együttlét meg pláne nem.

ápr. 15. 00:47
 8/21 anonim ***** válasza:
85%

Közel 40 éve vannak kutyáim, most is van 2.

A kutyák 2-2,5 éveskorukig nagyon rosszak, utána megnyugszanak. Nekem mindig átfedésben vannak, szóval van köztük 3-5 év.

Még eddig egyszer sem kellett box nyugalom egyetlen kutyámnak sem, még a magyar vizslának sem, pedig azok még 10 évesen is hiperaktívak.

Ne csodálkozz, ha boxba tartod és haza érve kiengeded hiperaktív lesz... te is az lennél ha az ágyadra zárnának, majd kiengednének. Napi 2x-i megfelelő mennyiségű etetéssel még egy vizslának sem lesz bélcsavarodása, állítom ezt 15 nyi tapasztalattal. Pedig ez fajta betegség náluk.

Ne tartsd a kutyát boxban napközben. Amikor meglát fel fog pörögni, mert egy kutya, mindegyik ilyen, ilyen a genetikája. Az meg, hogy állandóan a melletted van szintén azért van, mert kutya, és a gazdi mellett akar lenni. Amelyikőtöket követ mindenhová azt a személyt tekinti gazdának, a másik embert pedig csak játszó palytás.

Milyen fajta?

ápr. 15. 07:12
 9/21 A kérdező kommentje:

Utcai vegyes, kicsit ez kicsit az. Mint írtam nem lehet box nélkül egyedül hagyni mert valószínűleg megölné magát. PICA evészavara van, mindent megeszik ha ehető ha nem. Pörögni nem kiengedés után szokott, hanem evés után és rászólva sem nyugszik le. Mint írtam szeretjük és nem tudjuk elképzelni hogy megváljunk tőle, de mégis úgy érezzük hogy nem elég neki amit adunk, csak nem tudom eldönteni hogy ez igaz vagy csak a kora miatt ilyen. Kajla nagyon, már a mozgása és viselkedése alapján kitalálják idegenek hogy fiatal még, valóban látszik más idősebb kutyákhoz képest hogy izgága és szeleburdi.

Érdekes ez a hozzáállás amit most itt tapasztalok, más kérdéseknél ahol a gazdi másnak adná a kutyáját mindig szét van kapva hogy sz@r szemét.

ápr. 15. 08:13
 10/21 anonim ***** válasza:
92%

Ha jól értem 6-9 hónaposan örökbe fogadtatok egy mentett kutyák. A tünetek alapján sokat éhezett, és elhanyagolták. A mentett kutyákkal sokkal nehezebb, mint egy kölyökkel, kezdő kutyásnak én nem is javasolnám, kivéve, ha jó helyről jött egyéb okok miatt.

Én sok éve megmentettem a szomszéd 4-5 hónapos kutyáját, bele gabalyodott egy lógó drót kupacba, ami elszorította, és elvágta az egyik mancsát. Szegény ki tudja mióta két lábon állva sírt, mikor észrevettem. Megmásztam a kerítést, kimentettem, megvigasztaltam, és még orvoshoz is elvittem, ezt már a szomszéd engedélyével, mert nagyon vérzett. A lényeg: azóta a kutya valami istenként tekint rám. Ritkán találkozok vele, de akkor levakarni sem tudom magamról, sőt, ha egyszerre hívjuk a gazdájával hozzám jön oda... pedig arany élete van.

Találjátok ki miből áll össze a mix. Nézzétek meg a fajta jellemzőket, youtubeon már sok össze foglaló van róluk. Aztán ez alapján tudod mire számíthatsz. És sajnos neked nagyon sok időbe fog kerülni, mire állandósul benne a stabilitás és a biztonság érzet.

ápr. 15. 11:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Sok pásztorkutya fajtáról mondják sűrűn azt, hogy ha be akarna pár ember törni a kertbe/házba (kevés lakosú faluhelyen például), kevés, túlságosan...

Hogy az ember egy-egy tenyésztőtől ha (idővel, fokozatosan) vásárolna egy, majd több pásztorkutyát (vagy több fajtát több tenyésztőtől, akik véletlenül sem holmi küllemre szelektálnak), akkor azok ne legyenek a félelemtől ledermedve, ne csak ugassanak, hanem igenis...

Kutya kérdés - mi lehetne a megoldás?

Végső elkeserésemben írok ide. Itt a településen ahol lakunk, tavaly tavasszal megjelent egy kutya, gyanítjuk, hogy kitehették a településre vezető úton. Hetekig az utcán volt, nem kellett senkinek, akkor férjemmel arra jutottunk, hogy fogadjuk be, nekünk előtte egy...

Majdnem 2eves francia Bulldogom van,teljesen egészséges,jól néz ki,egy baja van csak napjában többször folyik a nyála,van valami tuti megoldás ez ellen?

Voltam orvosnál is vele quamatelt írt fel neki de nem használt,10 nap után kezdett rosszul lenni a quamateltöl,hányt is ezért, ez a megoldás nem jó nálunk!

BARF- az egyetlen megoldás?

Tudom, hogy a legjobb lenne a kutyámnak. De egyszerűen nem megoldható. Nincs fagyasztónk, ahol tàrolni tudnám a húsokat. A panelba nem is férne el. Nem tudom megoldani az edények, húsok megfelelő tárolásàt, kezelèsèt. Sokat utazunk. A kutya kiképzés alatt van,...

Vajon mi lehetne a legjobb megoldás a kutyánk számára?

4 hónapja hoztuk el egy menhelyről a jelenleg 7 hónap körüli kiskutyánkat. Sosem tűnt egy átlagos kölyökkutyának, mindig is túlzóan reagált az ingerekre, a simogatást is legfeljebb csak elviselte. Sokáig nem érdekelték a játékok, rágcsák, ránk sem tudott igazán...

2 kutyám túlságosan ragaszkodik egymáshoz. Erre tudok valami megoldást?

A fő probléma annyi hogy ha elvisszem az egyiket a másik elkezd ugatni,vinnyogni,megállás nélkül. Próbáltuk elterelni a figyelmüket,kajával,játékkal. Fontos lenne hogy egyedül vihessem ki őket!

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!