Milyen önvédelem lehet kutya támadás ellen?
9 éve sétáltatok kutyát mindig ugyan azon a területen. Ez azt jelenti hogy van egy megadott táv, egy kör amit megteszünk egy óra alatt, mivel a város szélén lakom, ez az egyetlen normális útvonal ami nem visz be a város felé, szóval az útvonalon van ténylegesen zöldebb terület.
Sajnos, most két hete az egyik házban nyitva hagyták a kaput így nagytestű kutyájuk kijött és megtámadta a kis termetű kutyámat, nyilván felkaptam de nekem jött a testével amitől felbillentett, majd onnantól már rá harapott a kutyára.
Jegyző nem tud ellene tenni semmit, már felhívtam. Ha lett volna kutya által okozott sérülésem akkor tudna valamit tenni, vagy ha többször kijárna a kutya, de mivel ez volt az első eset így nem tudott tenni semmit, a gazda kapott egy figyelmeztetést és ennyi. (Persze a kutyám sérüléseit kifizette.)
Van udvarunk, de azért szeretném sétáltatni, viszont nem nagyon tudom másfelé sétáltatni, ilyenkor mit tegyek? Van bármi tanácsotok vagy önvédelmi eszköz ami hatásos kutya ellen?

válasza:Az ÖN védelem ott kezdődik, hogy nem kapom fel a kiskutyát.
Tudom, hogy ez szarul hangzik, de a kutyád nem a gyereked, akiért az életedet is odadobnád.
Az önvédelem szar dolog.
Az önvédelemnek az utolsó vonala a fizikai önvédelem. Mire arra kerül a sor, addigra már nagyon sok minden elromlott.
1) Először is, a necces helyeket el kell kerülni. 2) Persze nem minden helyről tudjuk, hogy necces, de nem lehet "emlékezetből" közlekedni. Tudtad, hogy van ott egy nem kutya, nem szokott kerítésen belül kötve lenni, de nem vetted észre, hogy nyitva a kapu. Éberség. 3) Felkaptad a kutyádat, ezzel te váltál célponttá. Ösztönös volt, veszélybe sodort téged.
Mit tehetsz? Elkerülöd a helyet. Valahol visszakanyarodsz hamarabb és nem teljes kört teszel, hanem kihagyod azt a szakaszt. Figyelsz, és ha kell, visszafordulsz.
Ez arról szól, hogy mekkora kockázatot vállalsz.
Ha egy nagytestű kutya neked akar menni, akkor neked fog, és nem fogod sérülés nélkül megúszni a találkozást. Harap, borít, fog, rángat, vonszol... A legrutinosabb kutyaheccelők is tudják, hogy annyit tudják befolyásolni a helyzetet, hogy eldöntik, melyik végtagjukat dugják a dög pofájába.
Kb. semmilyen legális eszköz nem is fog megvédeni. A botot kiröhögik, a sprayt nem tudod elővenni, és egy ezerrel rádrobbanó förgetegre nem is fogod tudni ráfújni. Lelőni nem lőheted... Az ilyen hangos izék meg vagy működnek, vagy nem.
Marad az elkerülés. Meg a gazdája figyelme, fegyelme, hogy akár kiképzővel, de tanítsa meg a kutyáját arra, hogy a kerítésen belül kell maradnia.

válasza:

válasza:#2 Ez nem teljesen így volt ahogy leírtad. Két és fél méteres kőkerítés van a háznál, így sosem tudtam hogy van ott kutya, mivel be nézni nem tudok, sem hallani a kutyát - az udvarok eléggé nagy terület, így előre nem tudtam hogy van ott kutya, sosem volt hangos.
A másik, hogy a kapu közelében sem voltam mikor az eset történt, igazából a ház szomszédjánál álltam, mikor kijött a kapun a kutya. Miközben farkas szemet néztünk abban a pár másodpercben, már meg is iramodott felém, az előbb említett távnak köszönhetően tudtam időben felemelni a kutyámat, az ellengéses kutya ugatott 2-3 másodpercet a közelemben, majd rám vetette magát amitől eldőltem.
És nem a múltat akarom megváltoztatni, hanem egy tényleges lehetőséget akarok teremteni, azaz ha tudom hogy arra felé járok és van kis esély hogy a kutya kint lesz, milyen lehetőségeim vannak a támadás elkerülésére, illetve önvédelem téren?
Szóval például írtad hogy nincs idő elővenni a sprayt, de ha már úgy sétálok át a ház területén akkor bizony van időm elővenni még előtte, de jelen pillanatban nem tudom milyen eszköz az ami ténylegesen hat ellene, és ami még legális is.

válasza:Van a jóindulatú megoldás, hogy átmész megbeszélni a gazdájukkal, hogy valamit tenni kéne.
Illetve van a kevésbé jóindulatú megoldás, a kutya szabadon van, te úgy látod kóbor. Különösen veszélyes kóbor kutya, szabadon van, a közbisztonsági probléma. Így jelentsd fel, aztán majd rájönnek.

válasza:

válasza:Paprika spray. 3-5 ezer forintért lehet venni vadász/önvédelmi boltban, military shopokban.
2. De, elő tudod venni, mert nem hülye helyre teszed, hanem mondjuk a kabátod zsebébe, vagy a nadrágod első zsebébe, ahová mást nem teszel.

válasza:#5:
Egy őrjöngő vad kutyának próbáld már eltalálni a szemét, miközben marcangol téged úgy, hogy folyamatosan gyors mozgásban van a feje.
#9:
Jól van bazze, te is okos vagy, biztosan mindenki Rambo izmokkal rendelkezik és szét tudja puszta kézzel kapni egy kutya állkapcsát. Persze, és mindenki díjnyertes bírkózóbajnok meg Steve Irwin egy személyben.
Kapcsolódó kérdések:
Kutya sétáltatás közben megtámadja egy kutya a kutyámat, próbálom elzavarni, erre engem is támad. Ilyen esetben a saját és kutyám testi épsége érdekében, jogos az önvédelem bármilyen formája bármilyen eszközzel?
A szituáció a következő ( ez történt ma velem reggel) Éppen mész haza a péktől mikor az egyik kapun kifut egy kutya és elkezd ugatni meg feléd kapni a csávó aki kint van próbálja visszahívni de csak nehezen sikerül. Ti mit csinálnátok ha nem sikerülne visszahívni?
Hétvégente vidéken szoktam lenni, már nem egyszer találkoztam póráz nélküli nagy testű kutyákkal(pit-bull), akikről az a hír is terjeng, hogy eléggé aggresszivak. Egy gázpisztoly milyen eséllyel terít le egy kutyát mennyire lehet hatékony?
már régóta foglalkoztat ez a kérdés pl ha kint sétáltok a földes utakon település mellett nincs a közelben nagyon semmi ahova el lehet bújni és megtámad 3,4 nagyobb testű kutya mit lehet ilyenkor tenni ha hívod a rendőrséget későn érnének már ki (gyalog vagy)...
Mikor viszem a kutyámat sétálni teli van az utca kutyákkal, és bármikor nekem támadhat egy-kettő. Egyszer már megtörtént, azóta kicsit aggódva viszem a kutyámat sétaltatni.. Tehát ezek vannak úgy tudom, Gázspray, Paprika spray, és direkt kutyáknak kifejlesztett...
Szabadon volt engedve,vagy kiszökött.Már voltam orvosnál,össze öltögettek és kaptam egy pár injekciót,most értem haza,de feljelentéssel fenyegetőzik a szomszéd.Nyílván nem hagytam annyiban,elzavartam,de ha tényleg én leszek a végén a ludas legalább fel szeretnék rá készülni...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!