Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kaukázusi Juhász kutya 19hónap...

Kaukázusi Juhász kutya 19hónapos nem vad, és még nincs ki alakítva nála az őrző-védő szerepe, olyan mint ha kölyök lenne! Pórázra hogyan szoktassam, amikor esze ágában sincs megengedni?

Figyelt kérdés
Kérdésem az lenne: 3napja vettem a kutyát mai nap tudtam csak vele jobban ismerkedni, elég jól ment, már az idegeneket elég szépen támadja(ezzel gond nem lesz). Hogy tudnám betanítani egy két dologra pl.:ha meglátja a pórázt elkezd rohangálni ugrálni és esze ágában sincs megengedni nekem, hogy rátegyem?
2011. szept. 15. 01:33
 1/10 sors79 ***** válasza:
ez most komoly? őrző-védőnek akarod, de még azt sem tudod, hogyan szoktasd pórázhoz??? Atyaég!!!!
2011. szept. 15. 01:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:
Tudod ezek a kutyák ha akarod ha nem ők nem lesznek egy ide oda bújós kutyák, neki csak a gazdája számít és érte bármit, jó vérvonalú kutya jó idegrendszerrel, de ilyennel még nem volt dolgom! amúgy sem azt kértem, hogy okoskodj arról amit nem is kérdeztem!
2011. szept. 15. 02:26
 3/10 anonim válasza:
90%

Hali

A leirtak alapján én ezt pont fordítva látom, nem okoskodás, de nem te vagy az alfa. Onnastól kezdve csinálhatsz bármit, csak játszópajtást fog látni benned és nem a szigorú gazdit. A szigorút ne úgy értsd, hogy ütöd vágod, hanem hogy te hozod a döntéseket, nem pedig a kutya.

2011. szept. 15. 05:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
38%

A pórázt nem igazán szereti azt tartsd igen csak szemelőt! Etesd meg a kutyádat hogy jól elteljen várd ki azt a pontot amikor tök nyugodt pihen vagy alszik akkor tedd rá, de én inkább ha már póráz akkor kifutót csinálnék neki ha pórázon van tartva azért hidd el nem lesz neked hálás és le is gyengül meg ideges lesz.

Őrző védőnek kitűnő, pl. ha a cigók házalnak (és közbe nézik mit lehet ellopni) és az atyaúristenért se akarnak elmenni akkor kiszoktam menni és mondom menjenek el mert kiengedem a kutyáimat! nem kellett soha kétszer mondanom.

2011. szept. 15. 05:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
90%

"idegeneket elég szépen támadja(ezzel gond nem lesz)"


Pont ezzel lesz a gond! Egy hozzá nem értő gazdi kezében egy ilyen gyilkológép. Ebből lesz csak igazán gond!

2011. szept. 15. 06:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

megvettél egy másfél éves kaut zéró pásztorkutyás tapasztalattal?


hogy rúgnám fel azt, aki eladta neked...


a pásztorkutyák nagyon máshogy viselkednek, mint a "többi" kutya! az egy dolog, hogy a territoriális ösztöne nagyon fejlett, de mellette nagyon későn érő (a 19 hós kutya még bőven "tinédzser"), nagyon domináns kutyák. meg kell dolgoznod ennek a kutyának a tiszteletéért, ha jót akarsz...


hogy mennyire nem ismered őket, azt fémjelzi az a megállapításod is, hogy ezek a kutyák nem bújósak! hát hogy ne volnának! a gazdájuk az istenük, nekem az összes kau kanom igazi cicakutyaként viselkedett (a mostani is), és akit csak ismerek kaust (mármint olyat, aki tényleg ért a kutyájához), azok hasonlóképpen vélekednek, a kaukázusiak macskamódra bújnak és hízelegnek, pacsikat osztogatnak.


a területét védeni fogja, ettől valóban nem kell tartanod, de felhívnám rá a figyelmed, hogy NE kezdj vele őrző-védő képzésre járni, és ne is kérj fel semmilyen önjelölt kiképzőt, hogy vadítsa a kutyát, vagy képezze bármilyen módon is őrző-védő feladatokra! ezek a kutyák ösztönből teszik a dolgukat, bármilyen külső beavatkozás (ami kicsiny hazánkban 99,99%-ban biztos, hogy dilettáns által történik) nagyon káros lesz a kutya munkájára nézve! komolyan mondom!


elmondásod alapján meg sem tudod fogni a kutyát. addig szerintem fölösleges a pórázzal hajkurászni, míg nincs annyi kapcsolatod vele, hogy a nevén szólítva odamegy hozzád. erre pedig roppant egyszerű ránevelni: a kaját úgy add neki, falatonként (a vacsorájára gondolok, az egész napi élelmére), hogy hívod a nevén, és elveszi a kezedből. pár nap után, ha szépen hallgat a nevére, akkor vedd elő újra a pórázt.

vidd minél többet közösségbe, emberek, kutyák közé, ha még lehet (tehát nem reagál rögtön agresszívan), akkor szocializáld mindenre, amire csak lehet. ez egyben magabiztosabbá teszi a kutyát, másrészt építi a kettőtök közti kapcsolatot (ami most még nagyon képlékeny). ugyanilyen kapcsolatépítő jellegű, ha megtanítasz a kutyának egy-két alapdolgot. pl, hogy leüljön, lefeküdjön, menjen a helyére. maga a tanulás, a jutalmazás, az, hogy elvárásod van vele szemben, és foglalkozol vele, már sokat jelent hierarchikusan is, illetve a barátságotokat illetően is, nem beszélve arról, hogy sose jön rosszul, ha egy kutya szót tud fogadni.


a területőrzésről még egy pár gondolat...

megvetted 19 hónaposan. csak egy általános tézis a kutyákról: jó kutyát nem ad el senki. ez a jószág már másfél éves, ha klasszis volna, vagy igazán jó kutya, akkor hülye lett volna a gazdája eladni (eltekintve egy-két olyan esettől, amikor tényleg meg kell válni egy jó kutyától), tehát valószínűleg valami hiányzik belőle. remélhetőleg simán csak küllemileg nem korrekt, és fog nálad őrizni. de ha fog, akkor arra figyelj, hogy a kaukázusi területet őriz. és ez a terület NEM EGYENLŐ a telekkönyvi határokkal! hacsak nincs több hektárnyi a terület, ő bizony magáénak fogja érezni legalább az utcafrontot, de talán a fél környéket is... szóval legyen JÓ kerítés! drótháló nem jó! egyenes, 2m-es kőfal nem jó! ezek a kutyák bazi nagyot tudnak ugrani, a drótot felszabják, (de még a hegesztett vashálót is), és ha tudnak, kiásnak!

a szocializációt meg tényleg ne aprózd el, használd ki, hogy ő is csak keresi ott a helyét, és most mutass meg neki mindent, amit a jövőben tudnia kell. például azt, hogy ki gyakori vendég nálatok (család, barátok, alkalmazottak, stb.), és mutasd be nekik a kutyát, lássa, hogy ők jó emberek, nem kell őket megenni, mert később már nehezebb lesz!


a pásztorkutyák viselkedése annyiban egyedi, hogy önállóan is elvégzik a feladatukat. de nagyon sokan ezt összekeverik azzal, hogy a kutyáknak mindig önállóan kell dönteniük, ami viszont nagy hülyeség! a pásztorkutyáknak akkor kell önállónak lennie, amikor a gazda nincs ott. de ha ott van, akkor nyista önállóság! akkor a gazdaisten rendelkezik mindenek felett! egy jó kutya-gazda kapcsolat esetén ezt nem is kell a kutyának magyarázni, mert automatikusan történik: ha a gazda ott van, és passzívan viselkedik, akkor lehet akár cgányfelvonulás is az utcán, arra sem gerjed a kutya (kivétel ha konkrétan megtámadják őket, akkor természetesen egy jó kutya elindul). de ha a gazda felmordul, hogy minek megy arra az a felvonulás, akkor a kutya is rögtön pattan és kitámad. és ez érvényes minden szituációra! amíg a gazda ott van, addig az ő viselkedését másolja a kutya. ha nem így tesz, és a gazda passzivitása ellenére támad, vagy menekül, akkor ott már nagy gáz van... csak sajnos ezzel az alapvetőséggel még a tenyésztők nagy része sincs tisztában...


de ezt mind-mind el kellett volna mondania annak, aki eladta neked a kutyát...

2011. szept. 15. 07:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
73%

huhuhúúú:D


van törzskönyve?

nem hiszem, vagy ha igen, valami nagyon kontár tenyésztő lehet...

sajnos a kaukat ma már sokan családi kutyává szelídítették, szépen kopik ki a fajta eredeti jelleme.:(


a 19 hónap ennél a fajtánál még inkább kamaszkor...

olyan 2, de inkább 3 éves korukra érik el a kifejlett állapotukat.dogjunk válaszával egyetértek, leszámítva azt a részt, hogy a kutya a gazdája jelenlétében nem hoz önálló döntést...

az ázsiai pásztorkutyák igenis a gazda nélkül döntik el, hogy kit kell megtámadni és kit nem... ez már évezredek óta így történik.


persze ahogy kiemeljük ezeket a kutyákat az eredeti szerepkörükből, ezek a tulajdonságok elkezdenek szépen kikopni a viselkedésrepertoárjukból...:(DE!

Ahogy írod, a kutya támad az idegenekre...

nagyon vedd komolyan, amit most mondok:

közterülten, ha nem vagy benne 100%-ig biztos, hogy senki, egy árva lélek sem lehet a közeletekben, akkor semmiképpen ne engedd szabadon a kutyát!

Egy erdő közepén is váratlanul feltűnhet egy kiránduló család, biciklisek stb, és akkor nincs az az isten, hogy visszafogd a kutyádat, ha az támadásba lendül...


ahogy előttem is írták, ez a kutya GYILKOLÓGÉP.

hatalmas felelősség tartani.


Sajnos pont ezért sokan inkább meg se sétáltatják, pedig hatalmas mozgásigényük van...

Aztán csak lesnek, hogy milyen agresszív/bolond a kutya...


és igenis bújós, az én Közép-ázsiaim egy óriási cica, és nekem mindent megenged, teljes súlyommal rá is fekhetek, birkózhatunk, úgy vigyáz, hogy meg ne sértsen...:)

2011. szept. 15. 09:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 sors79 ***** válasza:
Szóval okoskodom. Meg sem szólaltam, csak hüledeztem :-D Olvasd el alaposan Dogjunk válaszát, pont az van az én fejemben is, csak erőm nem volt kifejteni..
2011. szept. 15. 10:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
45%

ma 09:01


már többször bebizonyítottad, hogy nem értesz a pásztorkutyákhoz, minek erőlködsz még mindig?

2011. szept. 15. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:

"az ázsiai pásztorkutyák igenis a gazda nélkül döntik el, hogy kit kell megtámadni és kit nem... ez már évezredek óta így történik."


Ez elég nagy hülyeség, mert ezek szerint hiába van ott a gazdája a kutyának, senki nem léphet be a kapun akit a gazdája beenged, csak a kutya "beleegyezésével". Na nehogy már a kutya döntse el ki jöhet be és ki nem! Ezt az én jogom eldönteni, neki pedig el kell fogadnia minden esetben a döntésemet! Ha nincs otthon a család, akkor az övé a pálya!

2011. szept. 15. 14:25
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!