Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Aki nem tenyésztőtől vásárolt...

Aki nem tenyésztőtől vásárolt elvileg fajtatiszta kutyát, milyen tapasztalata van?

Figyelt kérdés
Elsősorban az érdekelne, hogy betegesebb-e a kutya? De más tapasztalatokat is szívesen vennék.:)
2011. dec. 7. 09:41
1 2 3 4 5 6
 1/51 anonim ***** válasza:
100%
Magyar vizslát vettünk. Egészségileg minden ok vele, ám sajnos mint utóbb kiderült a jellemével problémák vannak, illetve az idegrendszerével (többek között lövésfélő). Ahogy elkezdtünk olyan vizslások közé járni, akik komolyabban foglalkoznak ezzel a fajtával, már rájöttünk, hogy mi mekkora hibát követtünk el. Ám semmi pénzért nem válnék meg a mostani kis drágámtól, de tudom, hogy ő csak egy vizslának kinéző kutya, de tulajdonságaiban - pont amiért vizslát szerettünk volna - nem vizsla. A követlező vizslánk tenyésztőtől lesz. És már azt is tudjuk, hogy honnan :) Én még egyszer semmilyen fajtát nem vennék "nem tenyésztőtől" - tök mindegy hogy egyszeri almos család kedvence, vagy szaporító - egyik sem ért hozzá és az ilyen helyeken születik a sok-sok vézenhibás fajtatisztának mondott kutya, mint a mi Pollynk... ami nem lenne baj, ha az ember ezt tudná, és ez alapján tudna dönteni, és nem csak később szembesülne vele.
2011. dec. 7. 09:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/51 anonim ***** válasza:

Semmi baj nincs vele, imádom:)

Okos, barátságos, imádja az embereket, gyönyörű, más kutyákkal is remekül kijön, ragaszkodó, csak jókat mondhatok róla:)

Golden retriever.:)

2011. dec. 7. 09:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/51 anonim ***** válasza:
18%
"A papírok mondják meg, hogy ki vagy és azt, hogy mennyit érsz..."
2011. dec. 7. 10:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/51 anonim ***** válasza:
49%
Mi egy szomszédtól vettünk Beagle kiskutyát..Hiperaktív kutya..Bár lehet hogy ez az alapjelleme is..Csak akkor nyugodott le amikor találtam egy másik beagle kutyát..Ketten már nyugisak,édesek voltak..De ezen kívül semmi bajom nem volt velük..Egészségesek,okosak..
2011. dec. 7. 10:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/51 anonim válasza:

Nekem egy bernáthegyim van. Most fél éves. Neki sincs papirja. Mikor vettük láttunk az apukáját, anyukáját, mindketten gyönyörű kifejlett példányok voltak. Úgymond tiszta Beethoven:)

A kiskutyák is gyönyörűek voltak, és mihoztuk el a a legdagibb kislányt:)2x olyan nagy volt mint a testvérei.

Azóta is szépen fejlődik, és mindenki a csodájára jár hogy milyen szép kutyus, és azt hiszik van papirja is.

Tény hogy láttam valódi tenyésztőknél is bernáthegyi kiskutyákat, de a miénk valahogy szebben sikerült. Nagyon szép kutyus.

Jellemében is szerintem egyezik a törzskönyves kutyusokéval. Nyugodt természetű, nagyon játékos-az igaz, megrág mindent, és a legjobban gyerekek társaságában érzi magát.

Sokan leszóltak már engem is hogy miért nem rendes helyen vettünk kutyát, de én nem bántam meg.

Szerintem van olyan szép , mint a többi tenyésztőtől származó bernáthegyi. És az ára sem 2 fillér volt.

Betegesnek nem mondhatnám.

2011. dec. 7. 10:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/51 anonim ***** válasza:
100%

Yorkshire terrier, "szaporítótól". Azért írom így, mert igazából jó környezetben nevelkedett, mindent megkapott, tehát nem tudnék rosszat írni arról, akitől vettem.

A kutyám egészséges, a szépséghibája annyi, hogy 2x akkora, mint a standard szerint lennie kellene. Nem bánom, hogy nagy, mert nagyon stramm kutya, de ha már az ember elvileg fajtatisztát vesz, akkor nézzen ki úgy a kutya, mint kellene.


Többé nem fogok szaporítótól kutyát venni. Nekem szerencsém volt, de az ilyen helyekről kikerült kutyák jó eséllyel hordoznak valami örökletes betegséget. Ok, előfordulhat sajnos, hogy kennelből vásárolt kutya is beteg lesz, de kisebb az esélye.

Másrészt soha többé nem akarok hozzá járulni ahhoz, hogy az emberek kizárólag a pénzért, meggondolatlanul ellessék szerencsétlen kutyákat. Ha az emberek megértenék, hogy mit jelent a felelősségteljes kutyatartás, akkor nem lenne több százezer gazdátlan kutya ma Magyarországon.


Én mindenkit lebeszélek arról, hogy tk. nélküli kutyát vegyen. Talán első hallásra soknak tűnik, hogy 30-40 ezerrel drágábban vegyen kutyát megbízható tenyésztőtől, de hosszú távon megtérül.

2011. dec. 7. 10:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/51 anonim ***** válasza:
82%

A gond csak az ezzel a gondolkodással, h nem látjátok - kivéve talán az első válaszolót - a következményeket. Az nem mérvadó egy fajtánál, h mit mond a szomszéd, meg mit mond gondolok én róla.


És h miről beszélek, egy szösszenet egy ismerősömmel ugyanerről a témáról folytatott levelezésből.


"A probléma veled és a hozzád hasonló emberekkel az, hogy pont annak a fajtának a koporsójába ütitek a szeget, amelyiket szerettek. Kicsit morbid...

És hogy miért?

Ott kezdődik h egyáltalán nem biztos, h a szukád és a kan összeillenek, kiegészítik egymás gyengeségeit. Nem vagy tisztában a vérvonalukkal és azok jelentőségével. Így az örökletes betegségek kockázatát növeled (nem feltétlen a megszületett kölykökben, hanem a leszármazottakban). Mindezt szakértelem, minimális szaporodás biológiai és örökléstani ismeretek nélkül teszed. A parkokban száz számra rohangáló lövésfélős (ide tartozik a vihar, petárda stb) vizslák, nem apportos és/vagy agresszív labradorok, goldenek, ideggyenge westiek, yorkiek, csapnivaló vézenű beagle-ök mind mind az ilyen hozzáértő szaporítók terméke. De a 90es évek közepén ugyanez történt a német juhászokkal, rotikkal, spánielekkel...


És akkor még nem beszéltünk arról, h jó hiszeműen azt hiszed h jó helyen vannak a kutyák. Történjen meg h a 2 alomból csak 2 kutyát (egy szukát s egy kant) vonnak "tenyésztésbe" - a többit a felelős gazdik ivartalanítják. A szukának legyen csak 2x 6os alma. A kan meg fedezzen szintén csak 2x 6os alomszámot. Nem kell matekzseninek lenni, h ki lehessen számolni, h néhány éven belül hatványozódnak a kutyák. A nagyszámok törvénye alapján - és a kevésbé igényes gazdik (akiknek nem kell tk., nem akarnak pénzt áldozni a kutya vásárlására) jóvoltából - meg elkerülhetetlen h nem a megfelelő helyre kerülnek a kiskutyák.

Vajon őket ilyen sorsra szánta az aki életet adott nekik és utána eladta, abban a tudatban h jó helyre kerültek:

[link]

[link]


Tehát ezért.

Ezt azért gondold át. És próbáld meg meglátni a fától az erdőt és tovább látni azon mint h a te kölykeid jó helyen vannak...de meddig? és az ő kölykeik? "


És mielőtt bárki magára venné.... tudom, h az itt írók egyike se akarja menhelyen leadni a kutyáját, meg soha, de soha nem árta nekik. Ezt nem kétlem. Ám kérdés az h valaha találkozott már valaki olyannal, aki azt mondta, h most megveszek egy kiskutyát azért h kínozhassam... (a kérdés költői és biztos lenne néhány okostojás aki még ilyet is látott). És mégis valahol megszületnek ezek és hozzájuk hasonló kutyák és valahogy ez lesz a sorsuk. De vajon ez kinek a felelőssége?


Miért nem lehet úgy fajtatsizta kutyát venni, h azzal legalább az adott fajtának ne ártsunk????

2011. dec. 7. 10:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/51 anonim ***** válasza:
44%
Én azért a fent említett bernáthegyit lassacskán elvinném egy csípő/könyök előszűrésre...
2011. dec. 7. 10:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/51 anonim ***** válasza:

Pető Kriszti, szia!

Nagyon meglepődtem a válaszodon, egyszer találkoztam itt a gyk-n egy képpel a kiskutyádról.

Tudod én alapvetően nem vagyok oda a yorkikért, illetve a többi kistestű kutyusért, én a kedves természetű nagytestű kutyákat preferálom.

Na a lényeg az, hogy most is emlékszem a kutyudra, gyönyörű, a legszebb yorki,akit eddig láttam.

Örülö, hogy egészséges és minden rendben vele és bevallom én azt hittem egy neves yorkikennelből van a kis szőrmókod.

2011. dec. 7. 10:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/51 anonim ***** válasza:

Én egyáltalán nem pártolom, hogy fajtatiszta kutyát ne tenyésztőtől vegyen az ember!


Volt egy tk-s közép-ázsiai szukám, az ősei az Európába kerülő első eresztések közül valók voltak, mindenféle húdedíjjal ellátva...

2 évesen került hozzánk, mert a matektanárom költözött és nem tudták magukkal vinni.


Addig a kutya láncon élt, sz.rt evett, és ha unalmában felásta a kertet, jól elverték.


Amikor hozzánk került, szerintem felfogta, hogy most tulajdonképpen "minőségi cserét" csinált velünk...

Elég nagy kertű ház, láncrakötés kizárva, minden nap séta...

sajnos pont semmit nem tudtunk arról, hogy milyen fontos lenne odafigyelni az etetésére...

Nagymamám állandóan tejbe áztatott kenyeret adott neki a táp mellé...


A kutya félt a petárdától, a lufitól - pedig egyébként normális volt...


A pásztorösztönről annyit, hogy amikor egyedül hagytuk a csirkékkel, hazatérve 40 csirke döglött tetemét találtuk szanaszét a kertben...


Autóba képtelenek voltunk beszoktatni...


Egyszer beszökhetett valami tacskó, mert a szukánk egy rakás kölyökkel lepett meg minket.

(Ekkor már legalább 2,5 éves volt, tehát az nem lehet probléma, hogy túl fiatal...)

1 híján az összeset agyonnyomta...

Kihívtuk az állatorvost, mert valami gyanús volt - a méhe belül olyan volt, mint egy odakozmált rántotta.

Ivartalaníttatás.


12 évesen halt meg csontrákban.nem akartunk több kutyát, nagyon rossz volt elveszteni Szumbát.


2 éve magamhoz vettem egy menhelyi kutyát, aztán nem tudtam otthagyni még 2 találtat...


Édesapám pedig zseniálisan kitalálta, hogy ha már van 3 kutyánk, mégis csak a káj az igazi, +1 kutya nem oszt nem szoroz...Konkrétan semmit nem tudtam arról, hogy van a szaporító, meg van a tenyésztő...

Expressz.hu --> fajtatiszta káj kölykök születtek, blabla...

Beleszerettünk egy kis kanba.


4 hetesen hoztuk el - akkor már el voltak választva a ketrecben élő anyjuktól és tejport kaptak Pedigree kölyök táppal...


Pont semmit nem tudtam arról sem, hogy 4 hetesen mekkora katasztrófa elhozni egy kölyköt.

Szerencsére nálunk ugye 3 szuka szépen anyáskodott felette és türelemmel tanítgatták...


Ő lett Rasid.


Most 9 hónapos.

Egy tündér, csak rám hallgat (apu nagy bánatára), nehéz helyzetben is rögtön behívható, behódoló, a lövéstő, (erdő mellett élünk), tüzijátéktól, lufitól nem fél, a doki szerint tök jól fejlődik és gyönyörű, Happy doggal etetjük és mellé Donát (porcközti kenőanyagtermelést segíti elő) kap, mert már most 50 kiló és 70 cm marmagasság felett van.

Ez még normális értéknek számít.


Az autót imádja...


tk-ja nincs.Az enyém azt hiszem, nem szokványos sztori, általában fordítva van, a szaporított a problémásabb kutya...

De mivel a káj génjei még nincsenek (nem volt idő rá) úgy összekuszálva, mint sok divatfajtáé, jó esély volt rá, hogy a kutyámnak nem lesz baja.


És hadd mondjam el, hogy sok fajta létezését, tenyésztését ugyanolyan állatkínzásnak gondolom, mint a szaporítást.


- rövid orrjárat

- merev gerinc

- óriási, vagy miniatűr méret

- deformálódott koponya

- apró lábak

- gigafülek

- túlzott méretű hámszövet


hogy csak párat említsek...

2011. dec. 7. 11:11
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!