Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » 4hónapos német juhász. Folyama...

4hónapos német juhász. Folyamatosan húz és ugat ha elmegyünk sétálni. Mit csináljak?

Figyelt kérdés
Van egy 4hónapos német juhász kiskutyam. Ha elmegyünk sétálni nem lehet vele bírni. folyamatosan húz ugat nem figyel akármit csinálok. Már próbálkoztunk a jutalommal is ha esetleg nem ugatott nem húzott.. De semmi eredménye.

2012. okt. 27. 10:05
 1/10 anonim ***** válasza:
61%

Először szerintem csak az egyik problémával foglalkozz. Miért ugat? Más kutyákra, vagy emberekre? Vagy csak úgy? Ha ugat, szólj rá határozottan, hogy "NEM!", ha erre abbahagyja, megdicséred, és adsz neki jutalomfalatot. Ha erre se, akkor kicsit megrángathatod a grabancát.

A húzást az én kutyám (rottweiler) a fojtó nyakörvvel hagyta abba. De le lehet szoktatni úgy is, hogyha húz, akkor megfordulsz, és az ellenkező irányba mentek, ha megint húz, akkor megint... Ha szépen jön láb mellett, még ha csak 1 lépés erejéig is, azonnal dicsérd, jutalmazd.

Mindenesetre egy kutyasuliban személyesen is tudnak segíteni. :)

16/L

2012. okt. 27. 10:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen! hát igazából a kutyákat ugatja az emberekkel semmi baja.
2012. okt. 27. 11:04
 3/10 palosm ***** válasza:

Olvass utána a kutyanevelésnek, innen sokat tanultam:

[link]

2012. okt. 27. 15:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 akumi ***** válasza:
Milyen gyakran jártok sétálni? Mennyire van kielégítve a kutya mozgásigénye, illetve agyban mennyit van fárasztva? Hogyan indultok el sétálni, ki megy előre az ajtón/kapun? Falkavezérségről hallottatok-e már, és mennyire alkalmazzátok az ezzel kapcsolatos ismereteket?
2012. okt. 27. 20:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 akumi ***** válasza:
Ja, és más kutyákkal mennyit találkozik, engeditek-e játszani, vagy minden kapcsolata annyi velük, hogy megugatja őket?
2012. okt. 27. 20:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:
2naponta megyünk sétálni. Családtagok kutyaival szokott játszani. Csak ők már idősebbek és nem nagyon toleráljak hogy az enyém meg kis esztelen és játékos. Minden nap játszom vele. Tanítgatom.. Próbálok minél többet foglalkozni vele. Néha futni is elviszem ha nagyon hiperaktiv.
2012. okt. 28. 11:07
 7/10 palosm ***** válasza:

Miért fontos a pórázon vezetés tanítása?

2008-05-01 20:58:58

Kategória: Engedelmesség, ügyességAz irányíthatóság szempontjából az egyik legfontosabb alapgyakorlat a pórázon vezetés tanítása. Ez az alapja az irányíthatóságnak, a további engedelmességi gyakorlatok, és a „nagybetűs” élet megkezdéséhez.


Hangjel: „lábhoz!”Sok kutyavezető és sajnos néhány „kiképző” is úgy gondolja, oktatja, hogy elsősorban a póráz kapcsolja össze az embert a kutyával. Ők azok a „kutyaszakértők” akik azt mondják, hogy a legfegyelmezettebb kutya is csődöt mond. A saját képzésük végén azt javasolják, hogy a már képzett kutyát pórázról csak megbízhatóan körülzárt területen engedjük el. Ez a megbízhatatlanság lenne a kiképzés célja? Aki így gondolkodik, hatalmasat téved! A kiképzés eredményeként előbb-utóbb zsákutcába vezeti önmagát, mert nem lesz soha tökéletesen megbízható szolgálati kutyája! Természetes, hogy megfogalmazódik a kérdés: miért mondom ezt? A választ egy közismert mondással szeretném kezdeni: „Minden láncszem olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme.” A mondás igazsága megkérdőjelezhetetlen, hiszen hiába erős a többi láncszem, ha a leggyengébb elszakad. A kutya és gazdája közötti, érzelmeken és tekintélyen alapuló kapcsolat erős lánc. A leggyengébb láncszem mindig az, ami a kettő közé beékelődik.


Mi történik akkor, amikor az ember a gyermekét sétálni viszi? Megfogja a kezét, ez a kapcsolat jelenti a gyermek számára a biztonságot, de mire felnő, már nem kézen fogva fog sétálni. A kiskutya számára ugyanezt a kézfogást a póráz pótolja. Ez az eszköz tehát a nevelés során nélkülözhetetlen, de önmagában nem fogja szavatolni az irányíthatóságot, és a biztonságot. Gondoljunk csak a nagy testű kutyákra, amelyek felnőttkorukra olyan erővel rendelkeznek, hogy ha akarnák, bármikor könnyűszerrel elránthatnák az embert. Ráadásul a folyamatosan feszülő póráz emberrel vagy más állattal való találkozáskor agressziót vált ki a kutyából, és az ilyenkor hirtelen szabaddá váló eb szinte biztos, hogy felesleges balesetet okoz. Nem úgy, mint a póráz nélkül, fegyelmezetten sétáló kutya. Ezzel természetesen nem azt akarom sugallni, hogy minden esetben póráz nélkül sétáltassuk a kutyánkat! Higgyék el, mert a sokéves tapasztalat is ezt mutatja, hogy a póráz, illetve az egyéb, képzést segítő eszközök biztos, hogy a legváratlanabb konfliktushelyzetben hibásodnak meg. Természetesen akkor, amikor a kutyavezetőnek a legnagyobb szüksége lenne az eszközök segítségére. Hát kérem, itt van a zsákutca, ebben a pillanatban kicsúszik a kutyavezető kezéből az irányítás, mert elszakadt a „leggyengébb láncszem”!


Minden szituációban lesz egy leggyengébb láncszem, ami elszakadhat, de a kutyavezető jól megalapozott tekintélye soha! A cél tehát az, hogy olyan mély, és elszakíthatatlan érzelmi kapcsolat alakuljon ki a kutya és az ember közt, hogy ne kelljen köztes eszközöket alkalmazni, mert ezek az eszközök jelentik azt a bizonyos leggyengébb láncszemet a láncban. Tehát a kutya ne a jutalomfalatért, a labdáért dolgozzon, hanem a vezetője dicséretéért, simogatásáért, biztatásáért, vagy csupán a közös tevékenység öröméért. Ha tartózkodnia kell bizonyos dolgoktól, azt ne a pórázrángatás miatt tegye, hanem azért, hogy a gazda haragját és a vele járó erődemonstrációt elkerülje. Amikor ezt sikerül elérni, akkor azt mondhatjuk, hogy jól dolgoztunk, szakemberek vagyunk, mert a kutyát többé nem a póráz tartja össze a gazdával, hanem annál sokkal erősebb láncszem, a falka tagjait összekapcsoló láthatatlan, de eltéphetetlen kötelék!

E rövid bevezetővel próbáltam rávilágítani, hogy a jól képzett kutya nem a póráz késztetése miatt dolgozik.


A kiképzés szempontjából mi tehát a póráz, miért fontos a kezelése, és milyen funkciója van? A póráz a kutya és a kutyavezető közti munkakapcsolat eszköze. Nevezhetném meghosszabbított köldökzsinórnak is. Ugyanakkor nevezhetem közvetítő eszköznek is az ember és a kutya közt. Ez a közvetítő eszköz azonban az ember részéről negatív információkat is áramoltat, izgalmat, idegességet, bizonytalanságot. Így a póráz által rossz időben, nem optimális idegállapotban adott impulzus az elvégzendő feladatot negatívan befolyásolja. Ezért a póráz kezelését alaposan meg kell tanulni!

A kutyát semmivel sem szabad, de a PÓRÁZZAL VÉGKÉPP TILOS MEGVERNI, MEGÜTNI! Helytelenül viselkedik az a kutyavezető, aki a szabadon szaladgáló kutyáját a sikeres behívás után, valamilyen nem tetsző ok miatt pórázra veszi, és „fegyelmezés” címén idegbeteg rángatással, cibálással, üvöltéssel megbünteti. Ezzel a viselkedéssel csak azt éri el, hogy a kutya a pórázt és a gazdához jövetelt egy életre meggyűlöli, mert a póráz látványa nem a szabadságot, hanem a kényszert, fájdalmat fogja jelenteni számára! Különbséget kell tenni a póráz húzása és rántása közt, ez nagyon fontos, alapvető dolog! Ha nem hagyunk öblöt a póráznak, akkor nem tudjuk a kutya mozgását, oldalirányú kitöréseit kontrollálni, így a kutya a természetes ösztöneinek engedelmeskedve folyamatosan húzni fog minket, mint egy szánkót. Ami egyáltalán nem nevezhető pórázon vezetésnek, inkább a kutya erőnlététől, fulladásától függően súlyhúzásnak, kötélhúzásnak. Ez gyakran előforduló nagy hiba.

Az eredménytelen módszernek köszönhetően pórázon vezetés nem jön létre, azonban egy a látványában lehangoló, a vezetőnek fizikailag megerőltető erőnléti sport igen. A helyes módszer tehát az, ha öblöt hagyunk a póráznak, így nem feszül az folyamatosan, ezáltal nem késztetjük húzásra a kutyát, bármilyen irányú kitörést tesz a póráz megrántásával, a „lábhoz” vezényszó kiadása mellett a kutyát a kívánt irányba, ütembe kényszeríthetjük. A póráz rántása a kutyának a nyakörvön keresztül negatív impulzust ad, a megrántás mértékétől függően kisebbet-nagyobbat. Ez a kutya számára negatív behatást okoz, és ezt elkerülvén, a mi mozgásunkat igyekszik követni, próbál mellettünk haladni. Ez eddig csupáncsak fizikai kényszerítés, ami nem kellemes a kutya számára.

Mivel kellemes érzés nincs, csupán kényszerítés, a kutya mozgása nem élénk, gyors és látványos, tehát nem értük el a kívánt eredményt. Ahhoz, hogy a kutya mozgása, látványosan megváltozzon, érdekeltté kell tenni a cselekvésében.Kérdésed van? Kérdezz bátran a Kutyahírek fórumban! ›››

________________________________________

Képek: Sopronkőhidai Fegyház és Börtönintézet gyakorlópályáján, az intézet kutyás biztonsági felügyelőinek közreműködésével készültekSzerző: Tremmel Nándor/Kutyahírek.hu

2012. okt. 28. 11:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 palosm ***** válasza:

A szabadon követés titka

2009-03-08 11:45:01

Kategória: Nevelés kezdőknekAz előzőekben említett tanításoknál lényegesen nehezebb, összetettebb a szabadon követés megtanítása. Azonban tökéletes elsajátítása feleslegessé teszi a pórázt.


Apropó póráz! Sokan gondolkodnak úgy, hogy felesleges a szabadon követés tanítása, mert a póráz úgyis ott tartja a kutyát a gazda mellett. Nekik mondanám, hogy a pórázra nem azért van szükség, hogy a kutya elszaladását, elmenekülését meggátoljuk. A póráz egy tanítási (kommunikációs) eszköz, lehetőség, amivel a nem kívánt magatartást kontroláljuk. Akinek a kutyája a póráz lecsatolása után elszalad, elmenekül az nem a megfelelő módon nevelte a kutyát, hiszen a páros között nem alakult ki kontaktus, kötődés. A közös bizalmatlanság gondolatával nehéz boldog kirándulásokat, felszabadult sétákat tenni a kutyával.


Példa a tanításra

A pórázon vezetett kutyát arra kényszerítjük, hogy szorosan a gazdája jobb vagy bal oldalán –de mindig ugyanazon- haladjon. A fejét eközben megközelítőleg a láb vonalában tartsa úgy, hogy a járás tempójához azonnal igazodjon. Ritka az a kutya, amely ebben az esetben lemaradozik, a legtöbbjük inkább előre szaladna, amit azonban a póráz megrántásával „büntetni” kell.


A nadrágközelben maradást legegyszerűbben úgy érhetjük el, hogy a gazda a pórázt lazán lógatja, -amely „öblöt” képez a kutya és a gazda között-, amikor a kutya valamilyen irányban eltávolodik a póráz megrántásával a „lábhoz” vezényszó kiadásával azonnal kontrolálja a nem kívánt magatartást. Tagadhatatlan, hogy nagy türelem kell ahhoz, hogy kielégítő eredményt érjünk el. Visszatérő probléma, hogy amíg a kutyán póráz van, amit ő tökéletesen érzékel is, addig viszonylag könnyű elérni, hogy engedelmeskedjen az akaratunknak, azonban ha lekerül róla, és szabadnak érzi magát, akkor oda sem hederít az utasításunknak. Amennyiben nem akarunk „idomítóeszközt” alkalmazni, úgy egy vékonyabb, könnyű pórázra is kössük meg a kutyát, amelyet nem érez meg. Ez esetben az „érezhető” pórázt a szokásos módon levesszük a kutyáról, a másik pórázzal, amennyiben szükség van, rá végrehajtjuk a kontrolt.


-Ha mélyebben érdekel a pórázon vezetés tanítása, ajánlom figyelmedbe a következő cikket. >>>


A kutyának a gyakorlások során azt kell megértenie, hogy számára a „lábhoz” vezényszó elhangzása azt jelenti, hogy láthatatlan pórázra kötötték, s az a dolga, hogy a gazda mellett maradjon mindaddig, amíg ő mást nem mond. A helyes módszer alkalmazása során elérjük, hogy amikor a kutya konfliktushelyzetbe kerül saját maga, kapcsolódik a láthatatlan pórázra a biztonságot, megoldást nyújtó kétlábú mellett. Természetesen senki nem azt követeli meg a kutyától, hogy szolgai pontossággal el nem mozdulhat a gazda lábától, csak egy olyan értelmes viselkedési formát, amely segít a mindennapi élet veszélyeinek elkerülésében.


-Ha mélyebben érdekel a szabadon követés megtanítása, ajánlom figyelmedbe a következő cikket. >>>


<<< Korábbi cikk

Kérdésed van? Kérdezz bátran a Kutyahírek fórumban! ›››Szerző: Tremmel Nándor / Kutyahírek.hu

2012. okt. 28. 11:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 akumi ***** válasza:
Ne várd meg, amíg nagyon hiperaktív lesz, foglalkozz vele sokat, és legfőképpen vidd kutyák közé, idegenekhez, kicsikhez, nagyokhoz, mindenfélékhez. Én mondjuk a helyedben keresnék egy jó kutyaovit, ott mindenben segítenek.
2012. okt. 28. 19:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:
köszönöm mindenkinek!
2012. okt. 29. 09:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!