Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Szerintetek hogy lehetne...

Szerintetek hogy lehetne ezekről leszoktatni? Aki tud, kérem segítsen!

Figyelt kérdés
Sziasztok! Van egy öt hónapos kan kutyám. Meg kell mondjam, elég sok baj van vele.. Az egyik például az, hogy felugrál. Próbáltam a "lépjünk a lábára finoman" módszert, nem jött be, egyáltalán nem érdekli, hogy áll-e valaki a lábán, vagy sem.. A másik: folyamatosan le akarja szedni rólunk a cipőt, papucsot, tépi a ruhánkat. Bele kapaszkodik, és nem engedi el. Már nem egy ruhámat kiszakított. Nem morog közben, szóval gondolom, hogy nem agresszióból csinálja, de azért mit mondjak.. Nem kellemes dolog, ráadásul az idegenekkel is ezt csinálja.. A harmadik nagy probléma a sétáltatás.. Egész kiskorától fogva járunk sétálni, akkor még nem volt baj vele. Ma már ott járunk, hogy a póráz látványától is teljesen megőrül, bele akar ugrani a nyakamba, ugat, minden. Ezt még meg is érteném, mert hát várja a sétát. Na de mikor elindulunk.. Olyan szinten húz, hogy a séta első 50méterét körülbelül végighányja. Soha nem láttam még ilyet hogy egy kutya hányásig húzza magát.. Próbáltam már azt a módszer, hogy mikor elkezd húzni, akkor megállok, és nincs menet sehova.Volt, hogy kb 10-15 percet álltunk egy helyben, ez alatt folyamatosan feszesen húzta a pórázt, nem ült le. Ráadásul, ha jön egy biciklis, vagy akár egy gyalogos, neki akar ugrani, szabályosan "repül" a bicikli után, ha el jön mellettünk egy. A gyalogosok iránt szintén igen nagy érdeklődést mutat.. TUDOM, hogy nem akarja őket bántani, de egyszerűen nem tudom most már hogy mit csináljak.. Egy kicsit hosszú lett, tudom, de csak így érthető. Akinek van bármilyen tanácsa, vagy tippje, az kérem, hogy írja meg. Köszönöm!
2012. nov. 10. 09:33
 1/10 intrepid ***** válasza:
59%
Sok sok türelem, 2 éves korig ilyen hülyék a kutyák. Ki kell bírni, utána lessz 12 év amikor csodálatosak, azután kezdenek elhülyülni. A legrosszabb az, hogy utána elpusztulnak...:-(
2012. nov. 10. 10:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 sippara ***** válasza:
100%

Nem kell a lábára lépni, egyszerűen anélkül, hogy ránéznél, "söpörd le" magadról és fordulj el (akár ezerszer is, szemkontaktus és szó nélkül). Ha lenyugodott, hívd magadhoz és hatalmas dicséret.

Ha tépi a ruhát, kétszer rászólsz (Nem!/Nem szabad! - persze csak ha ismeri a parancsszót), aztán megfogod a grabancánál és arrébb dobod (nem a lakáson kell keresztül röpíteni, csak picit megemelni a földtől és kb fél méterrel arrébb landoltatni).


Ne induljatok sétálni, amíg pörög. Elindulsz a póráz felé, ha őrjöng, visszaülsz. Fél perc múlva újra elindulsz, ha őrjöng, vissza. Ha nyugisan nézi, ahogy elindulsz, akkor kézbe veszed a pórázt, ha őrjöng, visszateszed és leülsz. Szép fokozatosan (pórázhoz indulás-póráz a kézben-nyakörv-póráz felcsatolása-út az ajtóig-ki a lépcsőházba/kertbe-ajtó bezárása-indulás) haladsz, és ha bármelyik fokozatnál őrjöngeni kezd, vissza az egész, póráz-nyakörv le, te visszaülsz, vársz egy picit és kezded elölről.A lényeg az, hogy megtanulja, te vagy a főnök és amíg őrjöng, addig nem haladtok sehová. Ha nyugodtabban indultok, nyugodtabb lesz séta alatt is. Ha jól viselkedik, jutalomfalat és dicséret, ha nagyon bepörög, vissza a lakásba. Állíts fel pontos szabályokat és tessék őket egytől egyig mindig mindenkinek betartani :) Menni fog!

2012. nov. 10. 10:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

A legeslegjobb tanács, amit adhatok: menj el vele kutyaiskolába, kutyaóvodába! De azért még megpróbálok itt is segíteni neked :) :

Először is, ebbe nem kell beletörődni. Egy kamasz kutyától is el lehet várni, hogy minimum élni lehessen vele.

Felugrálás: ha felugrik, fordulj el tőle és hagyd ott. Csak akkor érintkezz vele, ha négy lábával a földön van. Vagy: mikor felugrik, kapd el a két mellső mancsát, s tartsd addig, míg láthatóan nagyon kényelmetlen nem lesz neki. Ekkor, mikor épp nem vergődik, engedd el. Sokaknak ez is beválik.

Ruhatépés: erre csak azt tudom mondani, hogy zavard el, küldd el helyére ilyenkor. Ha nem hallgat a szép szóra, vágj közvetlenül mellé valami kellemetlen tárgyat: kulcscsomó (ez a legjobb, mert mindig kéznél van), vagy egy kavicsokkal negyed részig megtöltött palack, ami így zörög.

Séta 1.: gyakoroljátok azt, hogy ha a kutya séta közben átlépi a térded vonalát, azonnal menj másik irányba. Így megtanulja, hogy te irányítasz. Fontos, hogy a térded/combod/csípőd legyen a viszonyítási alap, ne akkor fordulj, amikor már húz, mert ugye a póráz hossza változhat.

Séta 2.: nagyban megkönnyíti az ember dolgát egy nagyszerű találmány: a halt = szájszíj = fejhám. Lehet kapni a legtöbb nagyobb kutyás boltban (alpha zoo, fressnapf stb), linkelek egyet, hogy lásd, milyen: [link]


Reagálás biciklisre, emberre: erre a megoldás a közömbösítés: ha elhalad mellettetek egy biciklis/gyalogos, akkor vond el a figyelmét, mielőtt még ő észrevenné, s tartsd magadon a figyelmét, míg elhalad mellettetek. Ezt játékkal, jutalomfalatokkal érheted el (jutalomfalat: vagy úgy, hogy megtanítod neki, hogy pl a figyelj! parancsra téged nézzen, s úgy adagolod neki a falatot, vagy pedig alap gyakorlatokat csináltatsz vele). Ha produkálja a nem kívánt viselkedést, akkor viszont már nem szabad játszani/etetni! Ha már repül a biciklisre, akkor határozottan fel kell lépni.


Fontos még, hogy a kutya megfelelően le legyen mozgatva, ha kell, akkor a séták előtt! A labdázás kiváló erre, ill. a közös futás (nem a kertben) nagyban erősíti a kapcsolatot a gazdával - erre a célra is vannak futóövek.


Nézz utána alapvető nevelési, falkavezérségi kérdéseknek, mert még hosszan, nagyon hosszan lehetne taglalni, mit kéne tenned azért, hogy túléld a kamaszkort.

2012. nov. 10. 12:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
A séta kezdetén lévő őrjöngésről elfelejtettem írni, de szerintem az jó, amit az előttem szóló írt.
2012. nov. 10. 12:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
jah és a fejhámra használt első név az halti, nem halt. De többet nem szemetelek. xD
2012. nov. 10. 12:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
39%

a kutyátok egyszerűen kezd felnőtté válni,lassan ivaréretté válik,és teszi amit akar!! mert sajnos ,nincs senki aki parancsolna neki .ezek a dolgok egyszerűen a DOMINANCIA jelei.felugrálás,cipő-ruha rágcsálása,a sétáltatás,a kutyátok röviden : neveletlen!!

a megoldása, pedig a nevelés. ezt te megtanulhatod a kutyasuliban .és persze ,te megnevelheted a kutyádat!

nem módszerek kellenek,( lábra lépés,séta közbeni megállás,stb) mert ezek csak tüneti kezelések.

a lényeg a te hozzáállásod megváltoztatása a kutyával szemben.nem harap mert még kicsi! de később??

így indul: megtanulod kezelni a kutyát! napi szinten fárasztod. elmész egy kutyasuliba:) tanulsz és olvasol róla.gyakorlati segítség: jan fennel : tanuljunk meg kutyául című könyvének elolvasása,és az abban leirtak alkalmazása.

séta: vegyél egy haltit,tedd rá a kutyára,és sétálj vele

engedd sokat játszani más kutyákkal !

lassan ,idővel cc: fél év,meglátod,alapvető változások állnak be!

a kutya akkor boldog, ha a gazdi tud vele bánni, ha nincs a kutyán felelősség,ha nem stresszel!

és ezt tanulni kell,mint a jogsi az autókhoz. ez jogsi a kutyákhoz!

nem a mérettől,és nem a fajtától függ. ez tőled függ!

2012. nov. 10. 12:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 sippara ***** válasza:

"vegyél egy haltit, tedd a kutyára és sétálj vele".

Persze, meg vegyen egy fojtót, azt is tegye rá, 'oszt valamelyik eszköz majd csak megneveli magától..... Gratulálok.


A halti sem csodaszer, hanem egy kiképzőeszköz, aminek a helyes működéséhez szükség van arra, hogy a pórázt kezelő egyén ÉRTSEN HOZZÁ. Míg a fojtóval a gégéjét roppanthatod el, úgy a haltival simán eltörheted a nyakád, ha "rárakod és sétálsz vele".


Kérdező, mielőtt BÁRMILYEN kiképző eszközt használsz, légyszíves rendesen nézz utána a használatának és/vagy kérdezz meg egy kiképzőt, aki dolgozik az adott eszközzel, hogy mit miért hogyan kell csinálni, és milyen hibákra figyelj.

2012. nov. 10. 13:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
Hát nem tudom. Nekem az egyik kutyám nagyon húzott, bármit csináltam. Rátettem a haltit, sétáltam vele, s azóta nem húz. Azért nem, mert vele a kutya nem képes húzóerőt kifejteni. Másrészt meg, megnézném én azt, ahogy valaki ezzel "simán kitöri a nyakát" egy 10 kg fölötti kutyának (tényleg, mekkora a kutya?). Amíg ilyen kis fiatalka, addig óvatosan kell. Magához a haltihoz nem kell speciális képzés, viszont alapvető pórázkezelési szabályokat tényleg nem árt, ha tud az ember.
2012. nov. 10. 13:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok választ! Tisztában vagyok vele, hogy neveletlen a kutyám, de kutyasuliba/oviba sajnos nincs lehetőségünk menni.. Egy shar peiről van szó egyébként, aki köztudottam makacsabb fajta.. Persze ez nem mentség sem neki, sem nekem.. Kb 15 kiló lehet.. Rengeteget olvastam már a "hogyan legyünk falkavezérek" témáról, kutyanevelésről, stb.. Mikor felugrál, őt aztán nem érdekli, hogy figyel-e rá az ember, a szemébe néz-e vagy sem, arrébb megy-e vagy nem, utánam jön, és ha kell, akkor a hátamra ugrik fel, ha ez sem jön be, akkor következik a cipő/nadrág/ruha cibálás..
2012. nov. 10. 16:01
 10/10 anonim ***** válasza:
Akkor felugráláskor zavard el, zárd ki a falkából (vagy próbáld ki a mancselkapós dolgot). Én ezt tenném. 15 kg? Tuti nem tudsz akkor kárt tenni benne haltival.
2012. nov. 10. 16:19
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!