Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Nem értem a klikkerezést, nem...

Nem értem a klikkerezést, nem tudom, hogyan lehetne megtanítani a bonyolult trükköket, nincsenek ötleteim. Van esetleg valami oldal, ami segíthetne nekem, vagy mit csináljak?

Figyelt kérdés

Ezen az oldalon már sokszor jártam, mindent elolvastam:

[link]

(Vámosi-Nagy Nóra könyvét még nem olvastam, de mostanában mindenképp megveszem.)


Tehát az van, hogy magát a klikker elvet értem, meg hogy hogyan kéne használni, vagyis szerintem értem, de csak az alapparancsokat tudom megtanítani (ül, fekszik, stb.), meg ami pontosan le van írva. Hogyha magamnak kéne kitalálni a tanítás menetét, az úgy már nem megy, az olyan bonyolult trükköket, mint amik az ilyen netes videókban vannak, azokat sem tudom, hogyan lehetne megtanítani, semmi ötletem sincs. Tudtok valamit mondani, tudtok valahogy segíteni?

Köszi2013. márc. 30. 16:37
 1/7 anonim ***** válasza:
Így általánosságban sajnos nem. De ha mondasz egy trükköt, abban esetleg tudok segíteni, hogyan érdemes hozzá kezdeni, melyik klikkeres tanítási módszert vagy módszereket a legcélszerűbb használni.
2013. márc. 30. 16:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:

a kutyát kell rávezetni a dologra..

pl egyik tanárunk diáknapkor behozta a német juhászát és megmutatta a klikkerrel való tanítást..

pl azt,hogy a székre tegye fel a lábát..lerakta a széket ha a kutya a szék felé ment már akkor klikk és falat utána már hozzá ért stb,végül az egyik lábát felrakta klikk és nagy dicséret 10 perc alatt a kutya rájött mit vár el tőle a gazdi..ezt bonyolult leírni..


én mondjuk klikker nélkül tanítom a kutyámat,mert 10 évig nem klikkereztem vele,van itthon mert vettünk kipróbálás szinten..de nekem egyszerűbb klikker nélkül,jó nagyon bonyolult feladatokat nem is tud meg csinálni,de olyat,hogy becsukja az ajtót ,ide hoz vmit, pörög,halott kutya stb ezeket tudja.. :)

2013. márc. 30. 16:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:

Első, azt nagyon megköszönném:)

Például, amilyen trükkök ebben a videóban vannak:

http://www.youtube.com/watch?v=V-ROs9ix98Q

hogy a kutya a két mellső lábán megy, a két hátsó lábára állva tolat, két hátsó lábán pörög/ugrál, ugrókötelezik, belepakolja a játékokat a kosárba, stb.

2013. márc. 30. 16:45
 4/7 anonim ***** válasza:

2 mellső lábán járás: ezt csak egészséges, közepes vagy kis termetű termetű, atletikus kutyáknál ajánlott. A nagyobb testűek gerincét és ízületeit nagyon megterheli! Alapvetően 2 része van, az első fele, hogy megtanulja a hátsó lábait felrakni fára, polcra, magasabb helyekre. Ezt fokozatosan érdemes kezdeni, eleinte csak egy lépcsőfokra vagy könyvre tegye fel, majd lehet nehezíteni. Itt a formálás vagy a modellezés (mint a tolatás tanításánál, egy folyosót alakítasz ki, ahol nem tud megfordulni) a leginkább célra vezető. Később érdemes úgy tanítani, hogy a felemelt kezedre vagy a kezedben tartott könyvre is felpakolja a hátsó lábait.

A másik fele az, hogy elkezded tanítani a mellső lábakon állást és az azokon járást, miközben a hátsó lábait te még alátámasztod. Ezt lehet párhuzamosan tanítani az első felével, de lehet utána is kezdeni, mikor az már stabil (én a másodikat választottam, mi most épp itt tartunk). Ha már ez is jól megy, hosszabb távon tud így gyalogolni a kutya, akkor lehet kivenni a kezedet is a feladatból. Ezt is fokozatosan, persze. Itt könnyítés, ha egyre kisebb felületű tárgyakkal támasztod alá a hátsó lábait, a végén akár a klikkerrel, vagy ehhez hasonló méretű tárggyal és csak az egyik mancsát már. Így a kutya rákényszerül arra, hogy jobban támaszkodjon a mellső lábaira, illetve jobban hagyatkozzon az egyensúlyára. Persze a nagy áttörés az lesz, mikor már magától fog járni a mellső lábain, természetesen eleinte csak egy-két lépést, de ezt ki lehet tolni majd.

Még egy jó darabig lehet, hogy nem fogja tudni magától felemelni a lábait, csak a te segítségeddel vagy tereptárgy használatával.

Arra készülj fel, hogy ez nem egy párnapos trükk, jó pár hétig el fog tartani. Mi úgy egy-másfél hónap alatt értünk el úgy a feléig, de a neheze még hátra van.


A hátsó lábakon tolatást, forgást, előre felé ugrálást jelentősen könnyebb tanítani. Alapvetően vagy érintőpálcával, vagy egyszerű megvezetéssel lehet. A pulimnak elég volt mutatnom a jutalomfalatot, ő már állt is fel a hátsó lábaira, a nagyobb testű ebemnél, hovawartnál már jobban kellett trükköznöm. Őt egy hurkapálca végére felszúrt jutalomfalattal vezettem meg. :) Először egy magasabb polcra kellett felraknia a mellső lábait, majd azt kellett "elengednie". (Miután kész lett a feladat, pár gyakorlás alatt megtanult pitizésből is felállni.) Ezt is fokozatosan tanítottam, eleinte csak egy pillanatra kellett a két lábán megállnia, már erre ment a klikk. Ezt nála úgy 9-10 másodpercig húztam ki, hogy stabil legyen, csak utána kezdtem el sétáltatni így, szintén a jutalomfalattal megvezetve. Neki csak a hátrafelé tolatás és forgás megy a mérete miatt, a kis pulinak az előrefelé ugrálás is. Ha már a kutya stabilan áll két lábon viszonylag hosszú ideig, utána könnyű megvezetéssel vagy célkövetéssel a többit megtanítani. Mozgás közben értelem szerűen jobb az egyensúlyuk is.


Az ugrókötelezés még nálunk is csak tervben szerepel, így erről még nem tudok tapasztalatot megosztani. Alapvetően azaz alapja, hogy testjelre vagy vezényszóra ugorjon fel a kutya. A pulinál ezt játékkal, jutalomfalattal el is fogom tudni érni, a másik, kevésbé pörgős ebemnél valószínűleg a lábon átugrást fogom használni, amiből fokozatosan kiveszem a lábamat és csak vezényszóra kell ugrania. Az ugrókötél igazából csak dísz már, nekem kell majd jól időzítenem a vezényszót.


Talán a játékok összepakolása a legkönnyebb. Először is legyen egy vödör. Játékok nélkül kezd, formálással vagy megvezetéssel tanítsd meg neki, hogy beledugja a vödörbe a fejét. Eleinte semleges tárgyakat vagy olyan játékokat használj, amire nem pörög fel nagyon. Ha apportozni tud, az hatalmas előny itt. A vödör mellett állva add a szájába a tárgyat és végeztesd el vele az előzetesen megtanult feladatot, hogy tegye a fejét a vödörbe és ott eresztesd el vele a játékot. Én a tanítástól teljesen függetlenül kis tiltásokkal értettem meg az ebekkel, hogy az adott vödörből kivenni tilos dolgokat. Ha ez megy, akkor érdemes egyre távolabbról a vödörhöz küldeni a kutyát és belerakatni a játékot. Eleinte még te add a szájába, ezzel könnyíted a dolgát, később már a földről is felvetetheted a kutyával az adott tárgyat. Nyilván több vezényszót kell használni, de ahogy egyre stabilabb lesz a feladat, ahogy egyre magabiztosabban csinálja a kutya, szépen le lehet redukálni a szavakat is, a dicséreteket is. Elég gyakorlás után a kutya fel fogja ismerni a szituációt, automatikusan meg fogja csinálni a feladatot egy vezényszóra is.

Ennek a feladatnak egy nehezebb és látványosabb változata, hogy két vödör van, az egyikből kell átpakolnia a játékokat a másikba. Itt én azt a trükköt használom, hogy megtanítottam nekik, az egyik vödörből tilos játékokat kivenni, abba csak pakolni szabad.

2013. márc. 30. 18:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:

Te jó ég, nagyon-nagyon köszönöm, hogy ennyi időt szántál rá, és leítál mindent részletesen:)

Nem akarom, hogy miattam egy órát kelljen írogatnod, de esetleg még azt el tudnád magyarázni, hogy hogyan kell tanítani azt, hogy takarózzon be a kutyus, hogy kússzon illetve hogy kinyisson egy ajtót?


Aztán békénhagylak, ígérem:) Egy idő után talán már én is belejövök...

2013. márc. 30. 20:52
 6/7 anonim ***** válasza:

Nagyon szeretem a trükktanítást, örömmel írok. Mindig egy hatalmas kihívás a kutyáknak is, de főleg nekem. :)


A takarózásnak is több részfeladata van. Kell egy stabil hempergés, amit külön kell tanítani, ezt megvezetéssel vagy célkövetéssel a leggyorsabb. Illetve meg kell tanítanod neki azt, hogy különböző trükkök, feladatok közben is egy plüsst, rongyot tartson a szájában. Ezt jó hogyha megszokja, sokat segít majd, mert hempergés közben általában nehezebben fogják végig a szájukban a kutyák a plédet. Én szoktam egy kis csomót kötni a pléd sarkából, így könnyebben rá tudnak fogni, nem csúszik ki olyan könnyen a szájukból. Illetve még látványosabb a trükk, ha a végén lerakja a fejét a földre az eb. Ezt is főleg megvezetéssel, esetleg formálással a legegyszerűbb megtanítani.


A kúszás tanítása alapvetően nem nehéz, csak a vége felé lassulhat le. Itt is a megvezetés vagy célkövetés a legeredményesebb. Sokk klikk menjen közben, már egészen kicsi kúszó mozdulatokra is mehet megerősítés az elején. Valószínűleg hamar rá fog jönni, mi a feladat. Az érintőpálcának itt meg van az a nagy előnye, hogy könnyebb kivenni a feladatból. Fokozatosan lehet rövidíteni a pálca hosszát, míg végül csak a kézjel marad. Ha nagyon nem akar kúszni a kutya, az is egy jó módszer, hogy magasabb szekrény vagy dohányzóasztal alatt gyakorolsz vele, ahol nem tud felállni. Valószínűleg ez feszültebbé teszi, ezért ilyenkor még több klikk menjen. Idővel lehet nyújtani a távolságot, ameddig kússzon. Elég hamar rá szoktak érezi erre a kutyák, már rövid idő alatt is szép eredményeket lehet elérni. A kritikus általában az szokott csak lenni, mikor ki kell venni a feladatból az erős testjelet, jutalomfalatot vagy a pálcát.


Az ajtó kinyitásánál nagy előny, ha már dolgozott orral a kutya, akár érintőpálcával, akár csak olyan trükköt tanultatok már. Ilyenkor szinte elég megmutatni a kutyának, hogy hova rakja az orrát, illetve kellő gyakorlással rögzíteni benne, hogy adott szituációban mindig az ajtónak a belső felét kell megérintenie és megtolnia. Ha még nincs ebben nagy járatossága, akkor ezt kell kialakítani. Szinte erre találták ki az öntapadós kis színes cetliket vagy a sebtapaszokat. :) Formáld rá a kutyát, hogy a kezedben tartott cetlit vagy tapaszt érintse meg és nyomja meg az orrával. Ezt utána fel lehet ragasztani falra, szekrényekre, ahol szintén csak az a dolga, hogy az orrával megnyomja. (Egyik kedvenc trükköm a sarokba küldés, mintha büntetésben lenne a kutya, annak is pont ez az alapja.) Az ajtó belső oldalára csak akkor érdemes felragasztani, ha már magabiztosan csinálja a feladatot akkor, ha egy stabil felületen van a ragacs. Majd ha egyre kisebbekre vágod ezeket és csak egyre kisebbeket ragasztasz fel, fokozatosan ki lehet venni a feladatból ezeket a kellékeket. Az ajtó kinyitását is fokozatosan kell kezdeni, eleinte csak lökje az amúgy is nyitott ajtót, később már neki kelljen a résnyire nyitottat is kinyitnia.

Annál a trükknél, mikor szekrény fogóját kell megfogni és húznia, megint teljesen külön érdemes tanítani a húzást játék közbeni ráerősítéssel vagy részfeladatokra osztva. Érdemes egy rövid rongyot vagy madzagot kötni eleinte a fogantyúra, ezzel segítve neki. Később ezt is ki lehet venni belőle. Hogy a fogantyút megfogja azt vagy az adott vezényszóval lehet tőle kérni, vagy formálással meg lehet tanítani.

2013. márc. 31. 00:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen:)
2013. márc. 31. 12:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!