Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Melyik kutya a leghűségesebb?

Melyik kutya a leghűségesebb?

Figyelt kérdés

olyanra gondolok amely csak egy gazdát ismer el

és minden körülmények között hallgat gazdája szavára

pl ha rátámad egy idegen emberre és én megálljt parancsolok neki akkor nem bántja azt az illetőt2013. máj. 16. 12:17
 1/10 sameths ***** válasza:
62%
Az, hogy hűséges, hallgat rád és fegyelmezett, nem azon múlik, egygazdás típus-e, hanem hogy hogy neveled.
2013. máj. 16. 12:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
Szerintem ez sok fajára igaz, illetve nem lehet megállapítani, hogy melyik a leg! belőlük.
2013. máj. 16. 12:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
Az ilyesmire képezni kell őket és megfelelően nevelni/tartani. Vannak kutyák, amik jobb alapanyagok, de azért mert x fajtájú kutyát veszel még nem garantált a siker.
2013. máj. 16. 12:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
50%
Tanítás, bánásmód kérdése, nem fajta...
2013. máj. 16. 12:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 JAnk válasza:
51%
Ez tényleg inkább nevelés kérdése de azt mondják, hogy a komondor nagyon hűséges.
2013. máj. 16. 14:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
Persze, hogy nem garantált siker csak azért mert x fajta, de ha y fajtát veszel akkor az meg garantáltan nem siker mert a jelleme miatt egyszerűen nem alkalmas rá, hogy csak egy embert szeressen vagy rátámadjon valakire. Igenis vannak egygazdás fajták. Az engedelmesség az meg valóban csak nevelés kérdése. Őrző-védő munkakutyák, pásztorkutyák, a terelőkutyák egy része...
2013. máj. 16. 14:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:

megmondom őszintén nem tudom hogy melyik fajta egygazdás és melyik nem (valahogy ezzel a dologgal sosem foglalkoztam). nekem pitem van. alapvetően barátságos minden emberrel. parancsolni már senki nem tud neki csak én. valamennyire a párom is de ha az én szavam van az övé ellen. (pl. én azt mondom maradjon de a párom hívja és lehet nála a világ leggusztább falatja is akár) akkor a kutya rámnéz és tőlem várja az engedélyt. idegen emberre eleve nem támad, ugyanis nem ő fogja eldönteni ki ellenség és ki nem. ha én viszont azt gondolom, (akár az ötperce még nagy barátról) hogy ellenség akkor első szavamra ugrik, ugyanígy első szavamra (akárcsak egy gombnyomásra) bármikor leáll.


és hogy mi a titkom? elsősorban az hogy képes vagyok a kutyám vezérének lenni míg a körülöttem levőkenek halvány lila gőze nincs arról hogy pl. egy kutyát nem csak szeretgetni meg babusgatni kell. a sok foglalkozás (nevelés, séták, játékok stb stb) és a megfelelő tanítás örző védőre is. elsősorban azért hogy legyen némi fogalmunk a dologról, másodsorban azért mert marha jól lefoglalja a kutyát, persze azt mindenképpen hozzáteszem hogy a kutya alapvetően domináns. szóval már csak ennyiből is "szerencsém" (ha erre lehet mondani hogy egygazdás) van ugyanis ha valaki neki parancsolni akar annak bizonyítania kell és ez nem az "ungyibungyi" viselkedésnél kezdődik. de se nem a félelelmnél, sem pedig a sajnálatnál. bizony kőkeményen következetesnek kell (kellett) lennem, de cserébe azt hiszem egy jó blökit faragtam belőle.

2013. máj. 16. 20:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:

Utolsó: egygazdás az a fajta amelyik hajlamos csak egy embert elfogadni és annak engedelmeskedni, másokkal semleges, idegenekkel pedig bizalmatlan vagy egyenesen barátságtalan. Ez már pici koruktól látszik rajtuk. És nem összetévesztendő a félénkséggel vagy a szocializálatlansággal.

A kutyád szép, hogy ugrik parancsszóra, de ha nincs meg benne a hajlam, akkor sosem tenné ezt, akárhogy tanítanád. Szerinted mondjuk egy golden vagy egy vizsla ugrana valaha is, hogy megtámadjon valakit igazából? Nem, és ez így a normális ezeknél a fajtáknál. Nem tudom miért ellenkeznek sokan az egygazdás kutyák létezése ellen. Csak logikusan kell belegondolni. A kutyafajták különböző feladatokra alakultak ki. Különböző feladatokhoz különböző temperamentum kell. Az őrző-védő kutyák azért lettek egygazdások, mert ha mindenkivel barátságosak és elfogadóak, akkor kirabolták volna a házat az első nap vagy leütötték volna a gazdát. Ennyi az egész.

2013. máj. 16. 22:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

nah pont ez az amit nem értek. az enyém akkor ezekszerint nem egygazdás fajta. a jellemzésed alapján legalábbis. ő alapvetően totál barátságos. soha nem volt se nem félénk se nem antiszoc. ennek ellenére ha úgy vesszük akkor mégis csak engem fogad el egyedül. senki az ég világon nem tud neki parancsolni... de főleg nem az én szavam ellenében. akkor most mi van. őrá pl. (azon kívül hogy szó nélkül megtámadjon egy másik embert) tökéletesen illik a kérdező által felvázolt helyzet.


én nem teljesen értek egyet ezzel a "mire tenyésztették a kutyát" dologgal. nem azt mondom hogy egyáltalán nem de... azért ha jobban belegondolunk pl. melyik vizslával járnak manapság vadászni? vagy ha jól tudom (egyszer olvastam) a rotikat is eredetileg terelésre tenyésztették, mégis az ö.v.-ben kötöt ki. szerintem ez inkább csak valamennyire irányt mutató a gazdi számára hogy mégis milyen fajta. pl. a beagle nehéz eset, de nem biztos hogy egy megadó beagle mondjuk nehezebb eset lenne mint a domináns kanom. ott van pl. a vezéres téma is. "mindig az van amit a vezér mond" ne feledjük továbbá magát a kutyát (ami nem mellesleg elsődlegesebb mint a fajta) ha ki lehet hozni mondjuk egy "cuki" de domináns goldiból az ö.v.-t az miért olyan lehetetlen? épp cesar egyik videójában volt ahol a kölykeit tanította úszni. a pit amelyik elvileg utálja a vizet vígan ugrott a medencébe. a labit meg úgy kellet rehabilitálni már már. és pedig tenyésztőtől voltak. nyilván a fajtából adódóan megvannak ezeknek a kutyáknak a jellemei. de pl. ahogy a pitet anno másik fajtársának ölésére tenyésztették úgy ma simán kinevelhető ez belőle. nem arról van szó nekünk is volt már olyan szitu hogy a kutyám nem szimpatizált egy másikkal. rászóltam. ennyi.


vagy ott van a beagle-k esete. csak azért mert ő beagle már el is varázsolhatja egy szimat, vagy rohanhat a prédára nem hallgatván a gazdira? szépen nézne ki! vagy vegyük pl. a husky-kat. szánhúzásra lettek tenyészve tudtommal és olyan helyen ahol nem fordulsz fel majd' 40 fokban. nem hinném hogy a mai tulajdonosok szánt húzatnának velük és főleg nem nyáron mégis elvannak. igaz, ezt figyelembe véve amennyire tudják (legalábbis a felelős réteg) lemozgatják a kutyáikat.


am, nem mellesleg megnéznék egy domináns goldit vagy labit mikor hagyná egy gyereknek pl. vagy akár egy számára idegennek hogy parancsoljanak neki, vagy azt csináljanak vele amit akarnak. nem mellesleg láttam már lyan szelíd labit aki szépen apportírozott, ment a vízbe is minden. majd egyszercsak bekattant és kitalálta hogy morog a kajánál meg hogy ő a jani. nah, ezesetben mi a helyzet?

hallottam már olyan staffiról is amelyik totál minimális mozgással beérte pl. pedig az is terrier, elég strapabíró kutya ráadásul. sőt jack russel terrierről is halottam már akinek a lemozgatásába nem kellett különösebb melót fektetni.


nem mellesleg bármelyik ő.v.s fajtát is el lehet cseszni egy rossz neveléssel mondjuk úgy hogy ne tudjon ő.v.-zni vele az ember. főleg ha a kutya jelleme mondjuk megadó.


szóval én ezzel arra akarok kilyukadni hogy a kutya jelleme és a gazdi hozzáállása/helytállása nagyban megváltoztathat dolgokat.

bár tény ettől függetlenül lehetőleg még mindig ésszel kell választani fajtát de legfőképp magát a kutyát.

2013. máj. 16. 23:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
Te összekeversz dolgokat. A dominancia az teljesen más mint egyes mélyen bevésődött ösztönös viselkedések. Ez egyszerűen csak jellemvonás. Megjegyzem borzalmasan rosszul nevelt kutyák élhetnek a környezetedben a leírásaid alapján. És a fajta nem azt jelenti, hogy minden kutya egyforma. Vannak eltérések, de a többségnek bizony hasonlónak kell lenni. Lehet, hogy egy domináns goldennel őrző-védőzni fogsz vagy leteremti a gyereket CSAK éppen nem abból az okból amiről én beszélek. Én is láttam már szánhúzó kutyát terelni. A különbség csak az, hogy neki fogalma sem volt, hogy mit miért csinál, csupán megtanulta, hogy jutalomfalatért szaladgálni kell az állat körül. Nagy valószínűséggel életszerű helyzetben nem betanított birkával semmire sem ment volna. Na kb ilyen az amikor nem őrző-védő fajtákat őrző-védőzni tanítanak. Megtanulják, mert zsákmányszező ösztöne a legtöbb kutyának van rendesen, jó móka nekik, jó edzés de nekik ez ennyi is marad. Ha az utcán valaki megtámad igaziból és ki akar nyírni akkor már nem biztos, hogy bármi hasznosat is tudnának tenni. Az pedig biztos, hogy az igazi őrző-védőben (amit szolgálati kutyák kapnak) nem állnák meg a helyüket. Ha bármelyik kutya jó mindenre akkor miért nem goldent használnak terrorista elfogó kutyának vagy kaukázusit terápiásnak, vizslát terelésre vagy mit tudom én? Minden fajtának megvan a helye. Egy golden lehet, hogy domináns lesz, egy őrző-védő kutya viszont ha nem produkálja az elvárt viselkedést akkor nem tekinthető típusos egyednek és nem túl értékes. A különbség a valószínűségben van. Ha én egy híresség vagyok akit minden nap meg akarnak ölni, akkor nem goldent veszek, hogy megvédjen, mert hisz lehet, hogy domináns lesz, hanem egy őrző-védő kutyát akinél van egy pici esély, hogy nem válik be. Őrző-védő ösztön pedig nem csak a kifejezetten őrző-védő fajtákban van. Hanem az olyan fajtákban amiknek az eredeti munkája ezt tette logikussá. Szerinted mennyi ideig maradt volna életben a nyáj, ha a velük dolgozó kutya nem lett volna egygazdás és elszaladt volna az első kedves emberrel vagy hagyta volna, hogy elrabolják az állatokat? Az én egygazdás kutyám az első naptól kezdve olyan alázatos, hogy néha már engem idegesít, soha be nem próbálkozott. Ennek ellenére rajtam kívül minden más emberrel domináns és semmitől sem fél. Egyszerűen levegőnek nézi őket pici kölyökora óta. Engem is annak nézett, amíg haza nem vittem. Megvéd tanítás nélkül (magyarán más csiszolni a meglévő ösztönt mint kierőszakolni egy arra hajazó viselkedést). Ezt nehéz elmagyarázni, egyszerűen neki körülöttem forog a világ és ezt nem tudja megváltoztatni. Neki a fejébe nem fér a fejébe bele ha más fogja a pórázt vagy más akarna vele játszani, nem érti mert mások nem esnek abba a körbe ami körülöttem van. A többi embert szerintem nem is nézi teljesen embernek. És nem arról van szó, hogy szocializálatlan vagy neveletlen. Simán elvan a legnagyobb tömegben, 99%-os karaktertesztje van, versenyekre jár stb. Igen, a te kutyádhoz hasohnló típusú kutyák nem egygazdásak viszont általában elég magabiztosak. Ebből adódik a kutyád viselkedése. Vannak átfedések, ez igaz, de ettől még ne akarjuk már uniformizálni mint a több 100 kutyafajtát, hogy csak a nevelésen múlik minden mert nem.
2013. máj. 17. 15:56
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!