Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért van mindenki a kutya...

Miért van mindenki a kutya fedeztetés ellen?

Figyelt kérdés
Itt GYK-n mindenki azt írja , hogy ne fedeztesse a kutyáját ( vagy szaporítsa )a kérdező ( ha olyan a kérdés)hanem inkább ivartalanítsa.Én pl. majd egyszer ha van rá lehetőség szeretném pároztatni a kutyusomat és megtartani egy kutyust, a többit terápiás kutyusnak, vagy szőre allergiásnak adni ( uszkár kutyám van ).Én is utálom a szaporítókat akik állandóan pároztatják a kutyusaikat, de vannak olyanok akik csak azért teszik, hogy legyen utódjuk a kutyusoknak ..vagy stb..tehát jó szándékkal...

2014. jan. 28. 23:44
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
87%
A kutyádból az utódjában nem lesz kb. semmi. Hozzáértés nélkül nem fogsz bele, mert kinyírod a kutyádat. Ha szereted a fajtát nem b*szod szét öncélú szaporítgatással. Menhelyen mindig szívesen várjuk azt a 6-8 kölyköt, akik pont nem a szerencsés kiválasztottak, de "gondos gazdiknak" "rokonnak" meg "ismerősnek" adták.
2014. jan. 28. 23:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Azért mert:


1. Az ide írogatók 99%-a sokszor a legalapvetőbb tenyésztési, szaporodásbiológiai, és genetikai ismeretekkel sem rendelkezik.


2. A "fedezőkan"/"tenyésszuka" szerepét leginkább kutyasétáltatás közben vagy a szomszéd kertjéből megismert, tenyésszemlét sosem látott kutya tölti be, azt a körülményt teljesen figyelmen kívül hagyják, hogy ezek a kutyák mit örökítenek, vagy egyáltalán alkalmasak-e a tenyésztésre. Az utódok minőségében ez többnyire meg is mutatkozik...


3. Ez a "legyen egy utódja a kutyámnak" is butaság, mert a leendő kiskutya nem csak az egyik szülőtől örököl, hanem a másiktól is. Ahogy nálunk embereknél is, ha apuka gyerekként dolgos, határozott, stb volt, attól még a fia koránt sem biztos, hogy ilyen lesz, sőt.


4. KÉT (2) MILLIÓ gazdátlan kutya tengődik a menhelyeken, sintértelepeken, rosszabb esetben az utcán éhezve, fázva. Naponta hallani/olvasni történeteket fára felkötött "megunt" kutyákról, kukába dobott kiskutyákról és még lehetne sorolni cifrábbakat. Hidd el, az 50%-uk épp az ilyen "de nekem csak egy kell" almokból szokott kikerülni. Erről most regényeket lehetne írni, hogy miért, de megpróbálom dióhéjban kifejteni: Nem tudnád eladni a kiskutyáidat 80 ezer forintért pl, mert nem törzskönyvezettek, a szülők nem szerepeltek kiállításokon, nincs tenyésszemle eredményük, nincsenek szűrve genetikai betegségekre. Az olcsó kutya pedig (akinek az árán még egy normális mobilt se lehetne venni) nincs megbecsülve. Könnyen jött, könnyen megy.


5. Gondolj bele, mennyi problémával járhat egy ötéves korában PRA (progresszív retina atrópia) miatt megvakuló kutyának a következő tíz évét eltöltenie? Vagy hogy gyógyszert kell szednie élete végéig epilepsziás rohamok miatt? És az ételallergián át még lehetne sorolni. Attól hogy a te kutyád (és a másiknak) nincs ilyen problémája, attól még nem tudhatod hogy kettejük génkombinációja mit fog eredményezni. Könnyen lehet, hogy csak hordozók és majd a kiskutyákon jön ki, nincs kizárva, genetikai szűrések nélkül ezt nem lehet tudni.


Ennyi jutott hirtelen az eszembe...

2014. jan. 29. 00:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
9%

abban igazatok van h sok a menhelyes, kobor...

de azert h ha parosodik megdoglik, meg h tuti beteg lessz, azert ez tul van kapatva.

jo par kutyat fogadtam be, gondolom nem tk sak voltak, nem volt komolyabb bajjuk.

ha a menhejrol kihozok se lessz tk s, ugye az nektek mar nem is kutya?

rajtatok mulna az embereket se engednetek parosodni, csak a legjobb tenyesz genekkel rendelkezot...

2014. jan. 29. 00:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
98%
Még azzal egészíteném ki, hogy mint írtam, rengeteg a gazdátlan kiskutya, akik sokszor a sintértelepeken kényszerülnek felnőni. Milyen életük lehet szerinted azoknak a kutyusoknak? Ezért hajtjuk folyamatosan, hogy aki nem teheti meg hogy tk-s kutyát vegyen, az fogadjon örökbe. Ha most te is lehoznál egy almot, te is beállnál a szaporítók sorába, mert nem tenyésztői (azaz állatnemesítői) célból "hoztad létre őket", hanem csak azért hogy NEKED legyen EGY új kutyád, tehát kizárólag a saját, önző célodból, azt a tényt figyelmen kívül hagyva, hogy közben TÖBB EZER kiskutya szenved és a lelkét odaadja neked, csak hogy befogadd és szeresd. És nem csak egy kiskutyától, hanem alomszámtól függően még többtől veszed el az esélyt, mert aki megvenné tőled a kutyákat, az akkor már be is fogadhatna egy hányatott sorsút. Persze én megértem, hogy sokaknak rossz a szájíze ettől a témától, csak azért érdemes elgondolkodni. Aki szereti a kutyákat, az nem csak a sajátját szereti. És aki szeret egy fajtát, az ugyan úgy szereti a menhelyes uszkárt, mint a champion szülőktől származó uszkárt. Remélem érted, hogy mit szeretnék ezzel mondani...
2014. jan. 29. 00:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
93%

#3

Túl van kapatva? Hány embert mutassak neked, akinek ilyen betegségekben szenved a "fajtiszta" kutyája?

http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__5301143-beteg..

http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__5321682-leben..

http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__5180182-a-kut..

http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__5171552-epile..

http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__4271532-a-kut..


de van még bőven ezekhez hasonló....


És nem azt írtam hogy "ha parosodik megdoglik", olvasd már el újra!


"rajtatok mulna az embereket se engednetek parosodni, csak a legjobb tenyesz genekkel rendelkezot..."

Hát igen, lehet kevesebb hülye barom lenne a világon...

2014. jan. 29. 00:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Kedves utolsó,

Érveléstan 1es, ülj le... Kár direkt provokálni, az nem egy előremutató dolog. Az állattenyésztésnek megvan a maga célja, és az nem az h minél több egyedet hozzunk létre. Az állattenyésztés egy tudatosan irányított és kvázi felgyorsított evolúció.


Az a baj Kedves Kérdező Veled és a hozzád hasonló hobbi szaporítókkal, hogy nem értetek hozzá... ha értenél hozzá, akkor tudnád h terápiás kutyus nem lehet csak úgy hipp hopp egy kutya - és az h lehet-e az már alomban eldől -, ha értenél hozzá akkor tudnád h a kutya jellemét tekintve nem jelent semmit h a te kutyád utóda vagy éppen vettél egy ugyanolyan fajta kutyát (ez az emberek berögzült hülyesége), ha értenél hozzá, akkor tudnád h a szaporítók is szerzik valahonnan a szukájukat akit halálra elletnek és feltételezhetően egyiket sem úgy adták el h ilyen sorsa legyen... az h a fajtamentés tele van, szintén ezt példázza. Ha tudnál komplexebben gondolkodni, félretéve a saját önző érdekeidet, akkor látnád az ellenállás miértjét. És ha ezt a posztot személyed elleni sértésnek veszed, ahelyett h elgondolkodnál az érem másik oldalán, miután teljesen új nézőpontba került a story, akkor kár bármit is mondani, mert valószínű nem vagy elég intelligens/érett ahhoz, hogy összefüggéseiben lásd a világot, ne csak a saját jól felfogott kis érdekeiden keresztül, mit ahogy a legtöbben kicsiny(es) hazánkban.

2014. jan. 29. 01:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Azért,mert egy raklap KÖTELEZŐ előzetes dolog kell,ahhoz hogy egyáltalán fedeztetésre alkalmas lehessen egy kutya és ezt a kismillió dolgot nem csinálja meg senki,csak az aki valóban tenyészt és nem szaporít.

Márpedig garantáltan egészséges kutyája,csak olyannak lesz,az összes többi alom teljesen lutri,hogy lesz-e beteg kölyök,vagy sem.


És a hosszú kutyás évek tapasztalata az,hogy bizony van bőven beteg kutya,aki a menhelyeken végzi,ha nem is kölyökként,de miután kijön 1-1 betegség,utána a gazda nem fizeti az ellátását és leadja inkább.

De bőven van egészséges kölyök is a menhelyen,csupán azért,mert NEM KELL SENKINEK.


Ezt az alapvető tényt kellene felfogni,hogyha az összes menhelyen lévő kutyát kilőnénk a Holdra,és csak abból gazdálkodnánk,ami pl. fél év alatt születik,akkor is menhelyre kerülne egy valag kutya,mert ennyire nem kell senkinek.

És most nem a fajtákról van szó,hanem a kutyákról...lényegtelen,hogy keverék vagy sem.

Márpedig alapból van 2 millió(!!!!) gazdátlan kutya csak hazánkban,és erre jönnek a folyamatos új almok,olyanoktól is,akiknek semmi köze a tenyésztéshez,csak összerak 2 kutyát,mint amit te is szeretnél kérdező.Egyszerűen nincs rá szükség,sem a kutyád nem akarja,sem az átlag ember,aki kicsit is belelát az állatvédelembe.


Uszkárból is,létezik fajtamentés,több tíz kutyájuk van,szerintem nagyon hálásan megköszönnék,ha ivartalanítanád a kutyát,ahelyett,hogy kétes eredetű és egészségű kölyköket gyártasz a világra.

A tenyésztés célja,a fajta nemesítése,nem pedig a darabszám növelése.Nálad a darabszám fog csak nőni,de a fajta állománya romlik,nem pedig javul.


A szándék meg teljesen irreleváns.A szaporítók is azért pároztatják a kutyákat,hogy legyen utódjuk.Te is ezért akarod.


A tudatos tenyésztés bőven nem itt kezdődik,ez ugyanolyan szaporítás,mint akiket annyira utálsz.

Az írásod alapján én elég intelligensnek gondollak ahhoz,hogy ezt megértsd,esetleg utánamenj a témában.


Gondold át,mert nem jó dologra készülsz,

2014. jan. 29. 01:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
A jószándék sajna nem vezet mindig jóra.Dunát lehet rekeszteni a jószándékból leellett kutyákkal.Gondolkozz globálisan és ne terheld újabb almokkal a meglévő állományt.Ha még is,tedd azt szaktudással a hátad mögött.A ma gazdája nem jószándékú,hanem tájékozott ės felelős.
2014. jan. 29. 05:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
Kedves kérdező, aki terápiás kutyát akar, az ennél tudatosabban választ! Eléggé esélytelen, hogy tök ismeretlenül, a ki tudja milyen szülőktől származó kiskutyáid közül választana bárki is. (Mondom ezt úgy, hogy van egy terápiás kutyám és egy másik kiképzés alatt.)
2014. jan. 29. 05:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

4-es válaszolónak teljesen igaza van!

Kérdező, ha belegondolsz akkor rá fogsz jönni hogy nem kell fedeztetned a kutyádat! Ha szeretnél másik kutyát akkor vagy fogadj örökbe, vagy vegyél egy tk-st.

Azt is megértem, ha babázni szeretnél, de akkor van lehetőség az ideiglenes befogadásra!

2014. jan. 29. 08:14
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!