Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ez állatkínzásnak számít?

Ez állatkínzásnak számít?

Figyelt kérdés

Az utcánkban lakik egy nő. Volt neki két keverék kutyája egy szuka és egy kan. Őket az utcán tartotta télen nyáron. A szukát pár évvel később elütötteegy autó. A kan megmaradt. Ezzel a kutyával sok probléma volt, mert támadta a gyerekeket, meg akik féltek tőle. Ezért a lakók többször szóltak a nőnek, de már csak azért se tartja az udvarában. Majd az önkormányzat ( miután többször is ment a panasz ) kihívta a sintért és elvitték a kutyát. A nő megtalálta a gyepin, de lemondott róla mert ugye kérték a tartási díjat......

Most valahonnan szerzett egy szálkás szőrű tacsit. Ugyanazt csinálja vele mint az előző kutyákkal. Igaz ezt a kutyát éjjelre beengedi, nappal kint van. Nem támad, viszont két napja is a vasút állomáson szaladgált.

Mi a véleményetek, állatvédők el tudják kobozni tőle? Sajnálom csóri kutyát.


2014. jan. 29. 08:06
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
90%

Nem. Az állatvédők nem hatóság, nem kobozhatják el a kutyát. Felkereshetik a kutya "gazdáját" és beszélhetnek vele. Ez alapján vagy megegyeznek (mondjuk abban, hogy a nő erről a kutyáról is lemond és akkor a blöki menhelyre kerül, ahol ki tudja milyen eredménnyel gazdát keresnek neki), vagy ha az állatvédők úgy ítélik meg, hatósági közbelépést kezdeményeznek. Gyorsabb és egyszerűbb, bár a kutyára nézve kevésbé biztató, ha megint a gyepmester szúrja ki hamarabb és befogja. Ott nem túl nagy intenzitással keresnek a befogott kutyáknak gazdát és többnyire a dögkútban végzik.

Sz .rt se ér ez az állatvédelmi törvény. A nő meg valószínűleg nem százas.

Mindenesetre én a helyedben vagy egy alapítványi menhelyet keresnék meg, vagy a tetkós állatvédőket. Elég határozott a fellépésük.

2014. jan. 29. 08:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/31 anonim ***** válasza:
68%
Én a szövegben sehol sem találtam állatkínzást.
2014. jan. 29. 09:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/31 anonim ***** válasza:
Nem bírom elképzelni, hogy hogyan lehet egy kutyát utcán tartani. Ott ül a csukott kapu előtt egész nap? Vagy mászkál az utcában? Vagy nincs kerítés, vagy hogy?
2014. jan. 29. 09:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/31 A kérdező kommentje:
Neeeem??? Ha hagyom hogy a kutyám elüsse a vonat, vagy az autó az nem fáj neki??? Víz és kaja nélkül nem fog kiszáradni pl nyáron? Télen nem fázik amikor most is szakad a hó? Akkor ezek szerint ez nem kínszenvedés a kutyának......
2014. jan. 29. 09:38
 5/31 A kérdező kommentje:
Hármas. A lakásba egy normál ajtón kell bemenni. Sorház. A másik oldalán van udvar, az udvar ami a lakásbol nyílik. Igen egész nap az ajtó elött ül, néha ugat. Máskor meg elkóborol a vasút állomásra. Vagy az úttesten sétál bóklászik.
2014. jan. 29. 09:44
 6/31 anonim ***** válasza:

Igazad van, valóban vérlázító. Nem tudom mire mész vele, de én a helyedben az alábbiakat tenném:


- mivel tisztában vagy az előzményekkel,elmennék az önkormányzat azon tisztviselőjéhez, aki elrendelte az előbbi kutya elszállítását, ott elmesélném a történteket és kérném a segítségét ez ügyben (mivel a jelenlegi kutya is az utcán dekkol, függetlenül attól, hogy nem közveszélyes, kimeríti a gondatlan veszélyeztetést tényét (elütheti egy autó, nincs gondozva, nem lehet tudni, hogyan jut élelemhez.


Esetleg a gyepin is lehet érdeklődni, hogy ilyen esetben mit lehet tenni.


Függetlenül attól, hogy ki mit mond a lényeg, hogy tedd meg amit a lehetőségeid megengednek.


Egyébiránt pedig respekt neked, ha teszel valamit!

2014. jan. 29. 09:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/31 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező! Az a bibi, hogy jogilag elég sokféleképp értelmezhető a sztori és megvan rá az esély, hogy nem állna meg az állatkínzás, legfeljebb a nem megfelelő gondozás. Ami viszont erkölcsileg ugyan támadható, de nem bűncselekmény. Ha a kutyán nem látszik, hogy elhanyagolt, csontsovány, beteg, stb, akkor nehéz lesz megfogni a dolgot ennek a végéről. Ha a kutyában nincs chip, még annak bizonyítása is nehéz lesz, hogy valóban a nőé a kutya.


Btk. 266/B. §


(1) Aki

a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,

b) állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.Elűzésről ugyebár nincs szó. Kiteszi...hm...ezen el lehet jogászkodni, hogy kitevésnek számít-e, ha a kutya az éjszakáit amúgy otthon tölti. Ez értelmezhető felügyelet nélkül hagyásként is.


Félreértés ne essék, abszolút károsnak és elítélendőnek tartom a nő viselkedését és sajnálom a kutyát, csak jó lenne megérteni, hogy nem lehet bármire rásütni az állatkínzás fogalmát. Mondom még egyszer: a tetkós állatvédőkhöz fordulj! Gyorsabb és hasznosabb, mint itt jajgatni.


[link]

2014. jan. 29. 10:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/31 anonim ***** válasza:

Nem, ez nem állatkínzás. A nő szabálysértést követ el.

Azzal legyél tisztában, hogy ha elkoboztatod hamarosan lesz új kutya a helyén. Ez pont ugyanaz a helyzet mint mikor a hajléktalanoktól szedik el a kutyákat.

Amúgy miért nem fogadod be Te a kutyát? Mindig mindenki csak az állatvédőktől várja a segítséget, nem veszik figyelembe, hogy Ők is ugyan olyan emberek mint bárki. Az Ő lakásukon elfér a sokadik kutya/macska?

2014. jan. 29. 11:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/31 anonim ***** válasza:

Nem állatkínzás, szabálysértés:

"218/1999. (XII. 28.) Korm. Rendelet az egyes szabálysértésekről

Veszélyeztetés kutyával

193. § (1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát

a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja

...

harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható."


"(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt:

- a helyi önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője,

- a közterület-felügyelő

...

bírságot szabhat ki."


Tök felesleges emiatt a tetotváltakat, stb-t hívni, a legkisebb gondjuk is nagyobb annál, minthogy önsétáltató kutyák gazdáival csevegjenek. Ennyi erővel még 2000 másik helyre kihívhatnánk őket, miközben kutyák ezrei szenvednek méteres láncra kötve fedél, élelem és víz nélkül, betegen.

Szóval érdeklődj az önkormányzatnál, jegyzőnél, közterületeseknél.

2014. jan. 29. 12:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/31 anonim ***** válasza:
Örülj neki, hogy ez egy barátságos kutya! Ha erről is lemondatják, úgyis lesz helyette másik. A következő viszont nem biztos, hogy ilyen barátságos lesz. A megoldás az lenne, ha eltiltanák az álltattartástól, de ez elképzelhetetlen.
2014. jan. 29. 13:41
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!