Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tenyésztő vs szaporító?...

Pusisz kérdése:

Tenyésztő vs szaporító? Meguntam a sok baromságot, hogy amit nem kennelből veszel kölyköt kb 6-szoros áron, az nem is kutya! Hanem valami korcs.

Figyelt kérdés
Adott egy település, két utca, utcánként egy-egy különböző tenyésztőktől vett, törzskönyves "agyonvizsgált", tökéletes egyed (kutya), mely tenyésztésre alkalmas. Ha ennek a kettőnek lesz egy (több) kölyke azok csak fajtajellegű keverékek? Mitől tud többet, ha van egy furfangos TK-s neve is plusszban a kutyának? Nem továbbtenyésztésre... A két kutya gazdája nem akar tenyésztőként üzemelni, kennelt bejegyeztetni.. stb. Úgy gondolom, attól még csodálatos, egészséges kölykök születhetnek... NEM?

2014. ápr. 6. 20:58
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
65%
Nem. Azért nem, mert minél több kölyöknek nincs tk-e, annál kevésbé lesznek visszakereshetők az ősök, a tenyésztéshez meg elengedhetetlen ez is, ahogy sok minden más. A tenyésztés komoly munka, nem csak annyit tesz, hogy összeteszek két tk-s kutyát, aztán csá. Sok kennelnévvel rendelkező "tenyésztő" sem más, mint szaporító, csak rontják a fajtát. Sajnálom, hogy sokan ezt nem értik és nem látják a fától az erdőt.
2014. ápr. 6. 21:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
18%

Szaporító az olyan ember, aki már 3-4 hetesen leválasztja a kölyköket az anyjuktól, nem oltatja/féreghajtózza őket, pici pénzért lepasszolja és nem érdekli a kölyök további sorsa. Általában a szülők sem törzskönyvesek, nem egészségügyileg szűrtek, így a kölykök bármilyen genetikai betegséget hordozhatnak, ideggyengék lehetnek.

A tenyésztő pedig az, aki lelkiismeretes gazdit keres a kölyköknek, követi a további sorsukat, beoltatja, féreghajtózza őket, és nem a pénz nála az elsődleges szempont, hanem hogy a kiskutyák jó helyre, szerető gazdihoz kerüljenek, valamint nem gyárt felesleges szaporulatot, hanem csak akkor hoz le almot, ha igény van rá.


Úgy gondolom, amit te leírtál, az nem minősül még szaporításnak. Ha a szülők törzskönyvesek, szűrtek, a kölykeik egészségesek lesznek, hobbikutyának tökéletesek, csak tenyésztési célra nem szabad őket szánni.

2014. ápr. 6. 21:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
88%
Nem tudom,hol élsz,amikor azt hiszed,hogy csak azért ugatnak itt sokan a papírért,hogy elmondhassák valóban fajtatiszta a kutyájuk.A papír már rég nem erről szól,hanem arról,hogy itt kezdődik a minimális garancia arra,hogy nem lettél átverve,nem egy agyon nyomorított ,ketrecben tartott ebzet szüli a következő cuki kedvencet,hogy valóban alkalmas tovább tenyésztésre,hogy szűrve vannak a szülők és nagy valószínüséggel egészséges utódok születnek,eü garanciãval.
2014. ápr. 6. 21:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 Platypus ***** válasza:
94%
A TK arra való, hogy az általad felsorolt szempontokat legalább minimálisan ellenőrizni lehessen. Papír nélkül azt mond az ember amit akar. És én még nem láttam olyan szaporított kutyát, amiről ne állított volna hasonló szépségeket a gazdájuk. A valóságban meg sokszor szemmel láthatóan is keverék és beteg a kutya. De azért "díjnyertes szülőktől származik és bármikor ki lehetne váltani a törzskönyvét, csak eddig nem tettük mert sokba kerül".
2014. ápr. 6. 21:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:
94%

Mi garantálja h azokat a kölyköket senki nem fogja továbbtenyészteni hasonlóan okos elgondolásból?? "de hát tk-es szülők kiváló kölyke"...

Természetesen nem azzal az alommal lenne a baj, hanem a következményekkel, meg azzal, h egyébiránt fingjuk nincs h mit (és miért) csinálnak. A tenyésztői munka mindig arról szól, h bizonyos tulajdonságokra szelektálnak, erősítik azt, a nem kívánatosakat meg amennyire lehet visszaszorítják. Ezt csak a kutya vérvonalának, illetve a saját kutyánk objektív ismeretében lehet. Ezek nélkül a dolgok nélkül nem beszélhetünk tenyésztésről.

De ha nem akarod meglátni a fától az erdőt és csak a saját igazadat szajkózod, h "de márpedig azok akkoris ugyanolyan értékes kutyák", akkor én szaporítónak foglak nevezni, ha egy ilyen párosítást létrehozol.

2014. ápr. 6. 21:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

röviden megfogalmazva: sz: beteg kutya

t: egészséges kutya

te melyiket választod? ;)

2014. ápr. 6. 22:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:
9%

Szeritem pedig nincs ilyen éles határ a "szaporított" illetve "tenyésztőtől" vásárolt kutyák között. Bár én az egyszeri becsúszott almok gazdáit nem titulálom szaporítóknak.

Én azokat nevezem szaporítóknak, akik szó szerint betegre elletik a kutyáikat, és rosszul is tartják őket, vagy akik sovány haszon reményében "fajtatisztaként" reklámozzák az ebeiket, és szándékosan , rendszeresen fialtatják őket, és itt kérdezgetik, mikor kell pároztatni a kutyát, stb...


Ismerek olyan tenyésztőtől vásárolt vizslát, akinek akkora diszpláziája van közel egy évesen, hogy egy kilóméterről látni. Nem viszik vissza az ebet, mert megszerették így, ahogy van.

2014. ápr. 6. 22:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:
32%
Aki lepontoz az érvelni és indokolni is tud, vagy csak nyomkodni mivel nem tetszik a véleményem, mert nem mondom azt, h ez helyes??
2014. ápr. 6. 22:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 sippara ***** válasza:
93%

"Adott egy település, két utca, utcánként egy-egy különböző tenyésztőktől vett, törzskönyves "agyonvizsgált", tökéletes egyed (kutya), mely tenyésztésre alkalmas. Ha ennek a kettőnek lesz egy (több) kölyke azok csak fajtajellegű keverékek?"


Alapvetően ha a már meglévők mellé új kiskutyákat akarok a világra hozatni, fel kell tennem egy kérdést: MI A TENYÉSZCÉLOM? Az, hogy a Józsinak is legyen olyan kutyája, mint a Buksi, NEM tenyészcél - ráadásul a gazdátlan kétmillióból a nagy számok törvénye alapján kb 99%, hogy van legalább 1 olyan, mint Buksi; az, hogy van azonos fajtába tartozó kutyám, NEM tenyészcél - hiszen TENYÉSZTŐK már óvják és fejlesztik a fajtát, a tks kutya nem hiánycikk. Tehát eleve nem lehet tenyésztés az, amivel csak TÖBB kutya keletkezik. Legyen konkrét célom, egy dolog, amiben ezek a kölykök JOBBAK, TÖBBEK, ÉRTÉKESEBBEK lesznek, mint a kétmillió gazdátlan - és ezt tudjam bizonyítani a genetikai háttértudásommal. Ráadásul ha mindkét szülő tks, szűrt, tenyészszemlés, komolyan nem éri meg az a plusz kölykönként 3-4 ezer forint (aminek a sokszorosa már pusztán a kölyök felnevelése is!!!), hogy követhető legyen a vérvonaluk, ne újabb adag papíron keveréket gyártsunk, akik aztán ugyanőúy kerülnek menhelyre/gyepire/fajtamentéshez, mint száz és száz társuk? Ne már.


"Mitől tud többet, ha van egy furfangos TK-s neve is plusszban a kutyának?"


Tudod, hogy fajtatiszta, tudod, hogy egészséges lesz, tudod, hogy megfelelően nevelték, tartották, táplálták őt és az anyját is. Ha lehetne ugyanilyen "minőségű" kutyát kapni tk nélkül, akkor az pontosan ötezer forinttal kerülne kevesebbe, mint egy tks - ugyanis ennyi kölykönként a tk költsége. Ha valaki ennél többel tudja olcsóbban adni, az valamit MEGSPÓROLT a kölykök ellátásán. Bocs, de ha fizetek egy kutyáért, ez nekem nem fér bele.


"Úgy gondolom, attól még csodálatos, egészséges kölykök születhetnek... NEM?"


Persze, HA összeillik a két kutya (tapasztalat: adott egy nagyon jó tenyészkan, sok-sok problémamentes alom után egy adott szukával 7-ből 3 súlyosan szívbeteg kölyköt produkál! Mi van, ha a két kutya pont ilyen párosítás?), HA a hozzá nem értésük ellenére mindent megadnak a szukának és a kölyköknek, HA nem lesz semmilyen komplikáció, HA, HA, HA, HA. Erre egy tenyésztő fel van készülve. A szomszéd Marika meg rohadtul nincs, és igen, van rá reális esély, hogy Fifike ott döglik meg kölyköstül az asztalon. Nem a papírról van szó, hanem a tudásról.

2014. ápr. 7. 00:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Örülök, hogy vannak még tárgyilagos, nem elfogult választ-adók is. A lényegét értem és nagyjából igazat is adok, ettől függetlenül én vettem egy csodálatos kölyköt (most 4 hónapos) apu-anyu TK-s, egészséges, egyed. A kölyök családi kedvenc, és családtaggá válik, mint ahogy a másik 9 éves kutya is az lett. Ivartalanítva lesz, 7-8 hónapos kora körül, mert nem tervezek keverék kölyköket.

Azt hiszem, hogy ha valaki nem tenyésztési célokkal tart ugyanazon faj két szép példányát, és Ők egymásra találnak, abból még lehet egészséges kölyök.

Úgy gondolom, a tenyésztők egy része (tisztelet a kivételnek) nem a faj nemesítése miatt foglalkozik a kutyáival, hanem pusztán a pénzt hajtja! Csak egy példa: a németjuhász fajt szépen lassan elcseszték.. Sokan a "régi" kölyköket keresik, az egyenes hátúakat, ami még nem volt "futóműves"..

Egyébként ha a fajta tökéletesítése lenne a cél, akkor szinte a bekerülési költség környékén adná a kölyköket, nem busás haszonnal. Ha meg a valós költségeinek sokszorosáért árulja akkor Ő is csak egy szaporító... ha van kennel, ha nincs... a lóvé a lényeg nem a faj!

2014. ápr. 7. 20:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!