Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi ez az örökös szaporítózás?

Mi ez az örökös szaporítózás?

Figyelt kérdés
Egyszerűen már undorító. Ha egy kutya nem kerül százezerbe az szerintetek csakis szaporítótól lehet. Az az érzésem, hogy csak egyes tenyésztők nyomják itt a tanaikat csak hogy minél többért adják el a kutyákat. Nekem ugyan keverék kutyám van, de van a családban aki rotit vett tízezer forintért ami csakis azért pusztult el 13 éves korában mert megmérgezték. Addig nem voltak komoly egészségügyi problémái. A tenyésztő akitől hozták normális körülmények közt tartja a kutyáit nem ketrecbe vagy kennelbe zárva. Ez most miért is szaporító?

2014. máj. 7. 21:36
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯
 61/137 anonim ***** válasza:
90%

Bár nem olvastam végig az egész szösszenetet, de közelítsük meg a témát, más szemszögből.

Nem minden ember akar csak társnak kutyát. Példának itt vagyok én. 30- 40 km gyaloglok le éjjelent a kutyáimmal. Két 50 kg ölebeim velem dolgoznak, mindkettő tenyésztőtől van. Nincsenek genetikai betegségei, aktívan bírják a munkát. Pedig 10, ill. 6 évesek. Bírják az öv. munkát, nem fájnak a lábaik, az idegrendszerük stabilak. Bárki megsimizheti őket, de ha parancsot kapnak akkor azonnal támadnának. Itthon a szomszéd gyerkőc játszik velük ( persze felügyelettel ).

Vagyis azért nem mindegy hogy honnan való a kutya, mert egy ideg, és genekiai hibákkal rendelkező egyed, nem bírja a terhelést, ez által előfordulhat hogy a növendék kutyát le kell altatni. ( egyik jóbarátom nj. -át fél évesen kellett lealtatni olyan fájdalmai voltak )

Na már most egy munkakutya rengeteg anyagi befektetéssel jár, plusz rengeteg idővel. Plusz amíg veled van nagyon rövid idő alatt megszereted, hozzád nő.

Én nem azért akartam kutyát hogy 5-6 évig legyen velem, hanem minél több ideig, ezért erre igenis igényes vagyok, hogy a minőséget megfizetem.

De most nézzük másképp. :

Neked lehet hogy tök mindegy hogy kínai cipőket hordasz, hiszen a nike cipő is cipő csak sokkal drágább. Hülye lennél kiadnihuszon ezreket egy redvás cipőért amikor a kínai nevesincs cipő negyed annyiba kerül.

Igen ám DE! Három hét múlva csak azt veszed észre, hogy a cipő talpa elvált, befolyik az esővíz, és nem elég hogy vérhólyagos lett a lábad, még a kollégáid is megszólnak hogy bűzlik a patád, csinálj vele valamit!

( a vérhólyagoktól lesántulsz, és elég röhejesen néz ki egy sánta őr )

Ha viszont a márkásabb cipőt vetted volna, az még öt év után is cipő, és nem rohad le a lábad benne, így a kollégáid se közösítenek ki.....

Csak simán ennyi a különbség szapis és tenyészállat között, ill. Ócsó, és drágább lábbeli között.

2014. máj. 8. 08:49
 62/137 anonim ***** válasza:
71%
Nekem is 2 mentett, fajtajellegű kutyám van. Az egyik menhelyről jött, tipikusan olyan kutya, aki kicsinek fajtatisztának nézett ki, ma meg már lesír róla, hogy mixi, csak a színe hasonlít nagyjából. A másikat kidobták, mert nem szállt le a heréje időben. 1 éves korára leszállt végül, de mivel úgyis kivették, nekem lényegtelen volt. Gyönyörű, ösztönerős, okos kutya, szuper idegrendszerrel, jobbat sem kívánhattam volna. A környezetemben hallottam nem egy, nem két olyan tenyésztőről (igen, tenyésztő, díjnyertes és nem olcsó kutyákkal), aki a fiát pároztatta az anyjával, meg aki levarrta a kutyák fülét, hogy képen jól álljon, és külföldön megvegyék ... Nem vagyok a szaporítás mellett, főleg nem 2 "szedett-vedett" fajtajellegű lelki sérült kutyával, de amit sok tenyésztő megenged magának az sokszor semmivel nem jobb, mint amit a szaporítók művelnek ...
2014. máj. 8. 09:01
 63/137 anonim ***** válasza:
96%

A barátnőm 2 hónapja hagyott 100 ezret a szaporított kutyája patellaműtétére (vizsgálatok, műtét, gyógyszerek). Anno 20ért vette, oltás, minden nélkül, mert neki nincs pénze tenyésztőre. Tavaly lehozott egy almot a kutyájától, mert olyan szép, és a családnak is kellett ilyen, a kutyát császározni kellett, az se volt olcsó, de a kicsiket oltva, chippelve, féreghajtva adta a rokonoknak, persze ingyen, mert családtagtól nem kér pénzt, meg nem is lett volna pénze a rokonnak. A két kölyöknek annyi köze van a bolognese fajtához, hogy a szőrük hasonlít, de külsőre semmi hasonlóság. A betegséget valszeg örökölték, de mivel a kutyára se volt pénz, a műtétre biztos nem lesz. Szerinted ez jó, és normális????

Nekünk mentett bullterrierünk van, egy autóból dobták ki, valószìnűlleg azért, mert már nem hozott hasznot. Agyonellették, ekcémás, allergiás, a gyógyszerei sem olcsók, a táp szintén drága, de tudtuk, hogy mit vállalunk. Az pedig undorító, hogy a "gazdája" mekkora hasznot húzott egy tenyésztésre alkalmatlan kutyából, és ki tudja, hogy mennyi beteg kutya került ki tőle jó pénzért.

Most is van néhány kutya a fajtamentésnél, akik szintén szaporítottak.

Szerinted meg ez teljesen jó? Hátkomolyan, te se szaporodj, mert a végén örökíted a hozzáállásodat.

2014. máj. 8. 09:13
 64/137 anonim ***** válasza:
88%
Két törzskönyves kutyám van, de valahogy sosem éreztem fontosságát, hogy a homlokomra írjam az árukat. Sőt ha ismeretlen kérdi inkább azt mondom, hogy 20e volt expresszről, mert felénk szeretik lopni a kutyákat. Nem azért volt fontos, hogy jó helyről vegyem, hogy menőzzek vele, hanem azért mert szerintem két út van. 1 Megveszem aprodról 10 ezerért, aztán vagy az lesz aminek eladják vagy nem, vagy egészséges lesz vagy nem, vagy ideggyenge lesz vagy nem (mivel staffi volt a nagy álmom leginkább ettől tartottam, remélem mindenkinek világos mennyire veszélyes lehet egy ideggyenge staff) 2 Összespórolok egy normális tenyésztőtől származó kutyára, ahol ha nem is 100%, hogy semmilyen baja nem lesz de legalább is minimalizálva van a kockázat. Valamiért a drága kutya hallatán mindenkinek az ugrik be, hogy áhh jövő hónapban veszek egy kutyát 150 ezerért. Na ez nem így megy, ahogyan autót sem egyik hónapról a másikra vesz az átlag ember, úgy kutyát sem. Én spec fél évet vártam a kutyámra, és kb 8 hónapig spóroltam rá, a második kutyámat meg részletre vettem. Megjegyzem az, hogy az utcán mit dicsérnek és mit nem kb annyit ér, mint amikor anyád megdicséri egy rajzod, de ettől még nem leszel Picasso...
2014. máj. 8. 10:02
 65/137 anonim ***** válasza:
95%
09:01-es! Ne keverd össze a tk-s szaporítót (igen, ilyen is van) a tenyésztővel!
2014. máj. 8. 10:45
 66/137 Firestorm ***** válasza:
96%

Éljen,ismét összejött az értelmiség :D

Na kezdjük az elején.90'es évek elején,mikor még nem volt ennyi szerencsétlen szaporító anyu vett egy bullmacit a bullmaci 2 éves korára diszpláziás lett,elég sok pénzbe fájt már akkoriban is a műtét,akkor megfogadta,hogy soha többé szaporítóból.A sors kegyetlen volt,Hirdetésben találta,hogy 14 éves Bullmasztiff eladó 15 ezerért,ez felkeltette anyukám érdeklődését,hogy ki az a szívtelen ember,aki egy ennyire idős kutyát eladna.

1992 novemberében történt az eset.Felhívta anyu a nőt,hogy mi az,hogy egy 14 éves kutyát elad?Közölte a nő,hogy elírta a hirdetést,mert csak 14 hónapos.Anya vérszemet kapott,hogy mi folyik ott és elment a nőhöz.A kutya egy meszelt,hideg befalazott helyen volt 1 ajtó volt összesen ott,se ablak semmi és a bullmasztiff vérével volt tele az a kis lyuk,ugyanis egy bordeauxi doggal volt együtt tartva,aki rendszeresen tépte,marcangolta a lesoványodott legyengült kutyát.Tele volt sebbel az egész teste,több helyről vérzett.Anyu nem tudta magára hagyni,így inkább megvásárolta a hánytatott sorsú kutyust.Elmentek orvoshoz,mire közölte a doki,hogy örüljön,ha a reggelt megéli a kutya,ugyanis rettentően ki volt száradva,minden csontja kint volt ráadásul egy súlyos tüdőgyulladása is volt,kölyökkorából visszamaradt szopronyicája is volt,amit a kis méretű fogaiból állapított meg a doki,azon felül gombás fertőzése volt a bőrén.Nem volt ereje felkelni,mert amint talpra állt összeesett,mozogni alig bírt napokig kézből etette anyu ,inni is fecskendőn keresztül kapott.Pár hónap alatt egy kitűnő egészséges kutyus lett belőle,viszont 22 hónaposan örökre búcsúzni kellett tőle a szaporításnak köszönhetően leukémiát állapítottak meg nála,és mikorra a betegség elérte az utolsó stádiumot egy nehéz döntést kellett meghozni,így az altatás mellett döntöttek a szüleim.De legalább csodálatos utolsó 8 hónapja még volt a kutyusnak az útja vége előtt.Mai napig nagyon fáj nekik az elvesztése,és mélységes gyűlöletet éreznek a nő iránt,aki ezt megmerte tenni egy állattal,illetve hogy szaporított és ki tudja hány állatnak az életébe került ez.

Akkor a következő a mostani kutyánkat (staff-pit keverék) szapiból mentettük 5 hetesen.Viselkedés zavaros,ami annyit takar,hogy idegileg labilis...1 éve dolgozok a rehabilitációján szép lassan haladunk.Nem akar már megölni minden férfit,bicajost és motorost,illetve már gyerekekre sem akar támadni.Mellette allergiás mindenféle pollenre,ami folyamatos gyógyszeres kezelést igényel.És képzeld ő sem volt purtiban tartva,volt egy külön meleg hely a kölykök és szülők számára,kijárással az udvarra,etetve voltak,bár féreghajtás nem történt,amint hozzánk került egyből pótoltuk az orvos szerint pár napja lett volna még hátra,annyira tele volt féreggel.

Míg a mocskos szaporító nem ad arra,hogy a kutyák orvosi vizsgálaton és szűrésen essenek át,hogy a jövendőbeli gazdi egy egészséges kölyköt kapjon addig egy tenyésztő mindent megtesz annak érdekében,hogy a kutyának ne legyenek problémái.Érdekes,hogy a tk-s rotinknak miért nem volt soha eü gondja?Vagy mamáék tk-s pumijának?Azt állítod a menhelyek nincsenek tele szaporított "fajtatiszta" kutyákkal?Akkor ez mi? :

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

És ez csak a töredéke,de kb 400 kutyát másoltam be hirtelenjébe akik fajkutyák.

Ez a kedvencem:

[link]

És most tessen elgondolkodni...

2014. máj. 8. 11:24
 67/137 anonim ***** válasza:
96%
A kérdező és a többiek nem láttak még szaporítótól mentett kutyát. Menjenek el egy-két menhelyre, állatmentőhöz vagy csak keressenek rá az interneten, ha már előtte ülnek és nézzék meg a saját szemükkel, miből pottyanak ki a kiskutyák és azután mondjanak véleményt.
2014. máj. 8. 11:32
 68/137 anonim ***** válasza:
40%
Nekem van egy ismerösöm akinek border collie kutyái voltak. Egy fiú egy lány. A szukát vizsgáltatta folyamatosan a vemhesség alatt, mindent megkapott egy klinikán ami kellett nekik.A szülésnél mivel gondok akadtak azonnal vitte császározni, kifizette, a kölykök a lakásban laktak velük, kutyapelust vettek nekik, a szülők minőségi tápot ettek. És a kölyköket eladták 50 ezerért. Vagyis a haszna szinte semmi nem volt.Nem voltak törzskönyvesek de mégis mindent megkaptak. Szaporító és szaporító között különbségeket is lehet találni.
2014. máj. 8. 11:35
 69/137 anonim ***** válasza:
91%

Szaporító és szaporító között maximum annyi a különbség, hogy az egyik tudatosan csinálja pusztán a pénzszerzés céljából a másik pedig tudatlanságból. Ami viszont közös bennük, hogy mindketten páros lábbal tapossák a standardet, és magasról sz*rnak több száz év kemény szelekciós munkájára. Nem is beszélve arról, hogy tömegesen gyártják a menhelyek utánpótlását.

Nem kell mindenkinek fajtatiszta kutya, pláne ha valakinek nincs egy kiemelt fajta amire nagyon vágyik. (márpedig a napi 20 milyen kutya illik hozzám kérdésből nagyon ez jön le) El lehet szépen menni menhelyre és hozni onnan 5-10 ezerért kutyát, vagy akár ingyen. A legtöbb pont annyira fajtatiszta, mint amit hirdetnek 20-30-50 ezrekért a jófogáson.

2014. máj. 8. 13:06
 70/137 anonim ***** válasza:
96%

Akkor miért beszélünk border colliekról, ha nem is volt törzskönyvük? Hiába adott meg nekik mindent, még anyagilag sem nyert rajtuk semmit, viszont a világra hozott kiskutyákat, amik a fajtát nem javítják és ugyan olyan keverékeket találtak volna a vevők a menhelyeken is. És akkor még nem számoltunk a kölykök leendő szaporulatával és azok szaporulataival. És ez a baj, nem csak az, hogy esetleg rosszul tartotta volna őket, hanem hogy több lesz a kutya az országban, mikor már így is több van, mint gazdi.

Aki nem foglalkozik állatmentéssel, az nehezen érti meg, hogy milyen érzés az, hogy végre valahára, évek múltán kimegy egy kutya és három jön helyette, csak mert babázni akartak a gazdik.

(Most van nálam egy border jellegű talált kiskölyök, mentettként nem kellene szinte senkinek, de esküszöm, ha felraknám 30.000-ért az apródra, egy héten belül elvinnék.)

2014. máj. 8. 13:13
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!