Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » SOS! Boxer harc! 2 hónapja...

SOS! Boxer harc! 2 hónapja 2,5 éves szuka boxer mellé befogadtunk egy 7 hónapos kan boxert. Többször komolyan összeverekedtek. Mi lehet az oka? Hogyan oldhatnánk meg? Bővebben lent.

Figyelt kérdés

2,5 éves boxer szukánk mellé 2 hónapja befogadtunk egy 7 hónapos boxer kant, egyik sincs ivartalanítva. Az első hónapban elég jól elvoltak, játszottak, napoztak, még egymás táljába is néha belekóstolgattak óvatosan. De sajnos az elmúlt 1 hónapban már 3x összeverekedtek.

Az első alkalommal kint voltunk velük az udvaron, Párom megsimogatta a szukát. A kan is oda akart menni, és akkor ugrottak össze. Furcsálltuk, mert azelőtt ilyenből nem volt gond. Mindketten szoktak ugyanúgy simit kapni, és próbáltuk sokszor egyszerre mindkettőt simogatni. Pár másodpercig nem is vettük komolyan, mert néha marakodtak, de akkor nagyon agresszívak voltak, cibálták egymást, mindketten apróbb sérüléseket szereztek. A kan a lábán, a szuka a fülén sérült meg. Szerencsére ketten voltunk velük, csak így lehetett őket szétszedni, mert visszaugrottak egymásra. Akkor kb. 1 napig külön voltak, és utána pár napig nem volt semmi baj. Ezután még 2 ilyen eset volt.

A másodiknak nem tudjuk az okát, csak arra lettünk figyelmesek, hogy összeverekedtek, de itt is a közelben voltunk és már mentünk is őket szétszedni. A 3. alkalom pedig pár napja volt. Este ki akartam kicsit engedni őket, és amint kinyitottam nekik az ajtót, egyből összeverekedtek. Ilyenkor hiába kiabálunk velük, volt, hogy seprűt dugtam a két kutya közé, de csakis két ember tudja szétszedni, és ilyenkor egyből külön is kell zárni őket. Velünk nem agresszívek, amikor szétszedjük őket, nem támadnak ránk.

Egyik este bent voltak velem az ágyon. A szukát simogattam, a kan nem messze feküdt tőlünk. A szuka elkezdett rá morogni, akkor leszidtam. A kan átment közben a fotelbe. Ekkor hívogattam, hogy jöjjön oda hozzánk, és láttam rajta, hogy jönne, de a szuka csak morgott rá, nem mert odajönni. Ma kint voltak velünk az udvaron, játszottak, futottak, és a szuka csipkedte a kant. De nem volt agresszív, csak játékból. Viszont úgy vettük észre, hogy majdnem összeugrás lett belőle, mert egy kis idő múlva már megint jött a morgás. Mivel egyiket sem kell félteni, mindegyik ludas kicsit, ezért mindkettőt leszidtuk. De úgy vettük észre, hogy a szuka talán a „hibásabb”, ő érzi is, hogy bűnös, mert ilyenkor már nagyon lapít.

A szukánk mellé azért hoztuk a kant, hogy ne legyen egyedül, legyen egy társa. Ezt a pár összezörrenést leszámítva nagyon jól megvannak, de már félek őket egyedül hagyni. Mindegyik verekedésnél megsérültek. Ha nem avatkoztunk volna közbe, biztos még többet kaptak volna… A kant is mindenképpen meg szeretnénk tartani, már a 2 hónap alatt hozzánk nőtt, valamint Őt az utcára kerüléstől mentettük meg, nem fogjuk „kidobni”, Ő is családtag nálunk. De ez így nem mehet örökké! Nem tudunk a nap 24 órájában figyelni rájuk, de nem is zárhatom őket mindig külön, meg nem is szeretném. Azóta külön etetjük őket, mert félünk, hogy összeverekednek. Az a legnagyobb baj, hogy sajnos az okát sem tudjuk, hogy miért viselkednek így, ezért nem is tudjuk, hogy hogyan oldjuk meg ezt a problémát.

Valaki járt már hasonló cipőben? Vajon mi lehet az oka, hogyan tudnánk orvosolni?2014. máj. 27. 20:36
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
77%
Ivartalanítás és kutyasuli.
2014. máj. 27. 20:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/23 anonim ***** válasza:
57%

Hogyan ismertettétek össze őket?

Mennyit foglalkoztok velük minőségileg (szellemi és fizikai fárasztás) napi szinten?

Milyen helyről került oda a kan? mi az előélete?

7 hónaposan egyébként a kan kamaszodik, bontogatja a szárnyait, szuka pedig nem akarja maga felé engedni a rangsorban. Ilyenkor fontos, hogy tudassátok a kannal, a szuka felette áll. A balhét következetesen tiltani kell, ilyenkor nem külön kell őket zárni és pánikolni, hanem földre nyomni mindkettőt egymás mellett. Ha megnyugodtak, mehet tovább mindkettő. A külön etetés jó ötlet, főleg, hogy a kölyök valószínűeg gyakrabban pofátlan, mint amit ti észrevesztek belőle.

Balhénál segít még, ha mindketten kapnak egy szájkosarat és hagyjátok, hogy lejátsszák. Úgyis csak egyszer fog megtörténni, kárt meg nem tesznek így egymásban. Bár így mondjuk azt a maradék kis tekintélyedet is elveszted...

2014. máj. 27. 20:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/23 A kérdező kommentje:
Köszi! Ivartalanítás tervben van, kutyasuli sajnos nincs a közelünkben, nem tudjuk megoldani az eljárást! Ezért szeretnénk lehetőleg itthon megoldani a dolgokat.
2014. máj. 27. 20:47
 4/23 akumi ***** válasza:
83%

"egyik sincs ivartalanítva"

Első probléma. Gyorsan orvosolandó, tessék ivartalanítani lehetőleg mindkettőt, de a szukát biztosan.


"még egymás táljába is néha belekóstolgattak óvatosan"

Második hiba. Tartsák tiszteletben egymás tulajdonát, és ha maguktól nem megy, akkor tanítsátok meg ti őket erre.


"A szuka elkezdett rá morogni, akkor leszidtam. "

Kevés. Nem leszidni kell, és tovább simogatni, hanem elzavarni a bús fenébe, és aznap nem szólni hozzá többet. Úgy tessék fegyelmezni a kutyát, hogy értsen is belőle. Most az történt, hogy te ugyan leszidtad a kutyát, de ettől még neki lett igaza, kisajátított téged, és ezt a kan is meg te is elfogadtad.


"Azóta külön etetjük őket, mert félünk, hogy összeverekednek."

Etessétek őket együtt, és ne engedjétek, hogy összeverekedjenek. Megálltok a két kutya között, és amelyik rámozdul a másik táljára, az kapj egy maflást egy másfél literes flakonnal, amiben van 2-3 kavics, hogy zörögjön. Nem kell szidás, nem kell belőle ügyet csinálni, de egymás kajájára nem pályázunk és kész. Utána ehetnek nyugodtan tovább, nem kell agyonfrusztrálni őket, de rendet kell csinálni. A probléma kikerüléséből sosem lesz megoldás.


Mennyit foglalkoztok velük, mennyit sétáltok, tanultok, sportoltok, bandáztok más kutyákkal, és akkor hogy viselkednek? Valószínűleg alaposabb foglalkozás is kijárna nekik (mivelhogy munkakutyák, szokták igényelni a munkát, és nem kapják meg, azt gyakran vezetik le agresszió formájában), meg a falkasorrend gyors és drasztikus helyrerakása, mert jelenleg a szuka szerint ő a főnök, a kan kamasz, ő valószínűleg éppen próbálja lenyomni a szukát, ti meg mivel látványosan tesztek az egészre, nem is játszotok a hatalmi harcban. Legyetek tényezők, olvassatok utána alaposan a falkavezérségnek, de még jobb, ha suliba mentek vagy hívtok házhoz kiképzőt, aki segít, sokkal gyorsabb, eredményesebb, és jelen esetben biztonságosabb is, mint egyedül próbálni megérteni a kutyák működését.

2014. máj. 27. 20:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/23 akumi ***** válasza:
83%

"Balhénál segít még, ha mindketten kapnak egy szájkosarat és hagyjátok, hogy lejátsszák. "

Ennél nagyobb marhaságot még életemben nem hallottam. Nem csak rangsorproblémák vannak, hanem a szuka kisajátító, azon semmilyen meccs meg szájkosár nem segít, és egyébként sem megoldás soha a kutyaviadal, még vér nélkül sem (nem mintha szájksorában nem lehetne érüléseket okozni, kérdezzétek meg a TEKes kutyákat).


"nem külön kell őket zárni és pánikolni, hanem földre nyomni mindkettőt egymás mellett. "

Ja, a földre nyomkodás tök jó megoldás, ha és amennyiben az ember tudja úgy kivitelezni, ahogy kell. Egy csomó embert látok, aki lenyomja a földre a kutyát, a kutya malmozik, hogy na, und már meg, had menjek a dolgomra, és ennyi, valójában nem történik semmi olyan a kutya fejében, aminek kellene. Ha az ember agyatlanul nekiáll dominánskodni, akkor jobb esetben semmi nem történik, rossz esetben meg még arcot is veszít a kutya szemében a nevetséges próbálkozásaival. Ezt is tudni kell jól csinálni, hogy átmenjen az üzenet, tudni kell, hogy mikor lehet elengedni a kutyát, meg hogy egyáltalán mikor és melyik kutyát kell ilyen módon büntetni, ha kell.

2014. máj. 27. 21:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/23 anonim ***** válasza:
33%

Azért írtam, hogy bukó neki a dolog, ha a szájkosaras sztorival próbálkozik. Nálunk ha két kutya összebalhézik a suliban így oldjuk meg. Berakjuk őket a böribe, gazdikkal együtt, akik előtte kapnak némi fejmosást, bemegy velük egy kiképző, elkezdenek kosárban játszani és ha durvul a helyzet, a kiképző instruál.

Mondjuk eleve, így utólag belegondolva egy eleve neveletlen kutya mellé hozni egy újat, hogy ne unatkozzon...

Amúgy ha meg ilyen komoly gondok vannak, és hacsak nem retteg tőlük a szuka, nem fog a földön malmozni, hogy mikor hagyja már békén... valószínűleg vergődni fog. Főleg egymás mellett...

2014. máj. 27. 21:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/23 akumi ***** válasza:
89%

És miből gondolod, hogy az "a kiképző instruál" rész nélkül is működne a dolog?

Ezzel a meccseljék le egymás között témával amúgy pusztán három komoly baj van:


1) Ahelyett, hogy azt az üzenetet közvetítenéd, hogy verekedni rossz, legalizálod a verekedést. Mi lesz ebből? Minden szembejövő kutyával szájkosaras meccs, csak hogy béke legyen? nem hangzik túl idillinek.


2) Ahelyett, hogy azt mutatnád, hogy erős falkavezér vagy, az történik, hogy 100%-ig a kutya kezébe helyezed az irányítást. Ezek után semmilyen engedetlenségen nem kell meglepődni.


3) Ha már átadtad neki a kezdeményezést meg a döntést, akkor legalább rendes falkatagként segíthetnél neki verni a másik kutyát, de nem, fogod és nézed. Ezután nagyon kell teperni, hogy bármiben is megbízzon benned a kutya.

2014. máj. 27. 21:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/23 akumi ***** válasza:
60%
fogod és nézed... Szóval semmit nem csinálsz, csak nézed.
2014. máj. 27. 21:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/23 akumi ***** válasza:
60%
Ja, és ha vergődik a kutya földre nyomás közben, az mennyivel jobb? Küzd, aztán kiszabadul, nem történik semmi.
2014. máj. 27. 21:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/23 anonim ***** válasza:
39%

hu, akkor valamit biztos félreérthetően írtam.

Itt nem az a lényeg, hogy ugorjanak össze a kutyák. A kosár is azért van, hogy ne legyen baj, ha a gazdi valamit rosszul csinál.

Első lépésként két kutyával elkezdik rekonstruálni a helyzetet, előtte a 2 gazdi 0. lépésként megkapja az infót, hogy mi fog történni várhatóan, csak hogy ne legyen riadalom.

Ha felkerülnek a kosarak, elkezdik újrajátszani a szituációt, ami verekedéshez vezetett. Ekkorra már a gazdik tudják hogyan szereljék le a saját kutyájukat. Tehát gyakorlatilag itt az a felállás, hogy a kitörési pontig hagyják elmenni a kutyákat, ott pedig a gazdik megfelelően tiltanak.

Gondoltam ez a gondolatmenet logikus, mivel ugyan ki lenne az az őrült, aki hagyja, hogy a kutyája lekeménykedje a helyzetet elejétől a végéig. Konkrétan ezzel a saját falkavezérségedet döntöd romba... Egyáltalán nem logikus.

Ilyen helyzetben a gazdik általában baromi nagy magabiztossági löketet kapnak és egy eseteges későbbi helyzetben sem fognak beijedni.


Az a gazdi pedig, aki kapásból bevállal két boxost, igazán lehetne kicsit informáltabb.

2014. máj. 27. 21:34
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!