Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Jellemző az a kiskutyáknál...

Jellemző az a kiskutyáknál (németjuhász), hogy a fenyítések/büntetések ellenére nem megalázkodik hanem méginkább megvadul?

Figyelt kérdés
Az van, h ha rajon a haraphatnek akk mar eleg erosen harap es ilyenkor a feje tetejere vagy az orrara utunk, esetleg ugx huzzuk el a bokanktol h kicsit a borenel fogvs, de inkabb megvadul es megjobban harap, semmint h meg yhgodjon es tiszteljen egy iicsit is minket. Ez minden nemetjucinal igy van? 3 honapos

2015. okt. 30. 00:01
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
62%

Az van ilyenkor, hogy nem tisztel, hanem totál hülyének néz. Nem falka vezér vagy a szemében, hanem egy rágóbot.


Egy kutyánál a tiszteletet nem azzal vívod ki, hogy jól megvered, attól maximum félni fog.

Nem is azzal, hogy hülyére eteted jutalom falattal.


Ilyenkor a helyzet függvényében több lehetőség van, de ehhez ismerni kell az előzményeket is (most a legvalószínűtlenebbtől a legvalószínűbbig sorolom):


- A kutya nincs eleget mozgatva, fizikailag és szellemileg lefárasztva, és így vezeti le "bosszúból".

Teendő: lemozgatod (séta, és játék, szocializálás).


- A kutya palimadárnak néz: mint általában minden nap.

Beszigorítasz az alapszabályokon.

Például: nem mehet utánad a konyhába, nem simogatod meg, levegőnek nézed. Kizárod a falkából magyarul. Érezze a törődést :D


- A kutya nem hagyja abba ezeket a pótcselekvéseket:

Akkor abbahagyod Te. Például a cipődet kezdi harapdálni. Rászólsz "finoman", hogy fújj, és a lábad nem mozdítod. A cselekvése abbamarad, figyelme másfelé irányul. Jutalmazod nyugodt, de határozott simogatással. Ha nem hagyja abba, szigorítasz, például pórázon szorosan a láb mellett kell haladnia, és nem szaglászhat.


- Van, hogy nem hagyja abba, és tovább durvul a helyzet...

Már bölcs falkavezérként viselkedtél, mert háromszor figyelmeztetted, és türelmes voltál. Most jön az ősi ösztön. Reflex próba!

Megvárod, míg pl a cipődbe kap. Megfogod a grabancát- a nyakán és a hátán a bőrt két kézzel, és konkrétan arrébb dobod a kutyát. Akkor is , ha 40 kg.

Ezt addig csinálod, amíg fel nem fogja:


Te vagy a bölcs falkavezér, de ha kell, kemény is tudsz lenni, és gyorsabb, mint ő.


Lassan elkezd érni benne a gondolat: ki az, akivel ezt eljátszhatom, mert hagyja, és ki az, aki erősebb nálam...


Verni semmilyen módon nem szabad!

2015. okt. 30. 01:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
89%

A kutya KÖLYÖK. A kölyökkutyák pedig RÁGNAK. Adj neki olyat, amit rághat, de sokat, sok félét, mert megunja hamar. Mellesleg kölyökkutyát nem bántunk, még akkor sem, ha az nem épp gerinc eltörés, hanem csak orrára ütés. Ezzel azt fogod elérni, hogy harapjon, de az egész kutya nem tud vad lenni, hiszen KÖLYÖK. Legfeljebb JÁTÉKKÉNT durvul be. Nekem volt egy olyan kutyám, aki az élete első pár hetét ember nélkül töltötte, eleinte ő is "vad" volt, magának való, de mivel kölyök volt, egyértelmű volt, hogy lehet jutalmazni, és megértette. Gondolom a tiéd nem az erdőben született és nevelkedett,így nyilván ismeri az embert. Játszani akar veletek. Többet kell vele mozogni, egy kölyökkutya élete nem sokból áll, eszik, iszik, játszik, piszkol, alszik. És ez körfolyamat. Lehet neki tanítani az alap vezényszavakat (ül, fekszik, stb.), jutalomfalattal (ami lehet kockákra vágott sajt vagy felvágott, ami épp háznál van). Hamar meg fogja tanulni, és agyilag is lefárasztod, kevesebb energiája lesz rombolni, harapni. (de nyilván még fog, mert KÖLYÖK)

Másrészről jön majd 6-12hónapos korában a tinikor, az lesz a legnehezebb, na ott nagyon makacs tud lenni az összes, neveletlen, elfelejti amit megtanult, stb, mint ahogy az embereknél is a tinik lázadóak, sokszor nem akarnak tanulni, mindig csak a buli, nem akarják hogy parancsolgassanak nekik, stb. Kutyába ugyanez. Ha a kölyökkutyával nem tudtok bírni, a tinivel rosszabb lesz.


Mellesleg kutyaiskolát érdemes megkeresni, mert a kutyaovi a legtöbb helyen INGYENES, így jópár hónapig csak az üzemanyagot kell kifizetni (vagy buszjegyet, attól függően mivel mentek). Ott játszhat kutyákkal, tanul is sokat, és legalább abban a két hétvégei napban nyugis lesz. Bár azt hiszem van már Pesten olyan suli, ahol hétköznap is van képzés, de ezeket nem vágom, meg kell nézni, hogy a környékeden lévő suli milyen.

2015. okt. 30. 06:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem! Inkább az a jellemző, hogy a gazdi egyszerűen nem ért a fenyítések/büntetések helyes alkalmazásához (mint ahogy te sem).

Általában a következő hibákat szokták elkövetni:

- Rossz időben alkalmazzák a büntetést.

- Nem megfelelő büntetési módot választanak.

- Nem megfelelő erejű a büntetés.

- Sokszor a konkrét esetben nincs is szükség büntetésre.


Mindegyikkel nagy károkat lehet okozni.

2015. okt. 30. 08:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
Előző vagyok. Az kimaradt, hogy a leírásod alapján a kutya szemszögéből nézve én úgy látom, hogy te viselkedés korrekció vagy büntetés helyett leállsz játszani a kutyával, amivel csak még jobban felpörgeted őt.
2015. okt. 30. 08:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:

3 hónapos kölyök, játszik. Ez nem fajtafüggő, a legtöbb kölyökkutya ilyen.

A koppintás, bőrénél elhúzás neki a játék része. Ő úgy értelmezi, hogy te is játszol vele.

Ha harap, hajtsd be a szája szélét a fogai alá, hadd érezze, milyen az. Vagy fogd össze a pofáját, és morgós, komoly hangon szólj rá, hogy "nem!".

Ugyanakkor kapjon sok rágnivaló játékot, és játsszatok vele rongyhúzósat, zsinóros labdával is lehet húzkodni, dobálni neki stb. Lényeg, hogy haraphasson, de ne titeket. Meg kell különböztetni, hogy mi az, ami játék, és mi az, ami nem. Hidd el, hamar meg fogja tanulni. :)

2015. okt. 30. 08:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 A kérdező kommentje:

Koszonom mindenkinek:)

Irok par dolgot: eleget mozog, naponta 3x setal plusz a kertbe is hatra szoktuk vinni rohangalni.

Sok olyan dolga van amit harapdalhat, aznem gond es amikor kivisszuk a kertbe akk ezekkel rendszeresen jatszunk veluk, le szokott faradni.

Az utest ne ugy ertsetek h tiszta erobol ha nem gyengeden de epp eleg erosen ahoz h buntetesnek szamitson. Y pofajat be szoktuk fogni de sajnos az sem hasznal :(

A kutya ovi meg mar be van tervezve, de ez nem az en dolgom mert nem azen kutyam. Ugy van h egy ikerhazban vagyunk az uncsitesokkaal es ovek a kutya.

Eees a hazba sose engedjuk be ergo a konyha a semehet ;)

Akk le tudnatok irni meg egyszer h milyen buntetesek vannak amkvel nem okozunk kart, de azert felfogja h azt nem szabad?

2015. okt. 30. 08:57
 7/11 anonim ***** válasza:

A harapásos játék nem azt jelenti, hogy nem tisztel. Játék, ahogy a kutyák játszanak egymással.Ha csak úgy finoman , hogy ne fájjon neki, koppintgattok az orrára, meg emelgetitek a marjánál, szintén játéknak számít még a kiskutyánál. Ennél sokkal erősebb, néha fájdalmasabb harapásokat ejtenek egymáson játék közben a kutyák.

Amikor az első harapás próbánál ellököd, eltolod, akármi, magadtól, utána még egy ideig számítani kell rá, hogy visszatámad.Ezt akár kitartott lábbal, kézzel is meg lehet előzni. Használni kell minden alkalommal a NEM tiltószót erélyesen. Ami nem azt jelenti, hogy ordítasz.

2015. okt. 30. 09:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
69%

Akkor te az én staffimmal megőrültél volna! :D

3 hónaposan menekítettem ki egy szaporítótól (értsd: anya félévente elletve egy 2 négyzetméteres kalitkában, a szülésnél a kölykök háromnegyede elpusztult, ami maradt, azt pénzért árulta; rábeszéltem, hogy adja nekem a kutyust ingyen, 3 hónaposan úgysem kell senkinek). Addig ember nem ért hozzá, csak a kertben rohangált, azt csinált, amit akart.

Amikor ettünk, egyszer úgy beleharapott keresztanyám orrába, hogy ömlött belőle a vér. Mindent megharapott, amit ért, ha kaja volt valakinél; nem kunyizott, egyszerűen harapott. Rossz volt, mint a bűn: megszokta, hogyha nem harap, nem lesz mit ennie, hiszen a testvérei szinte mindent megettek előle.

És mégis, ma már 3 éves, és a legjobb kutyám. 2 van, de vele egyszerűen összenőttünk, mintha az árnyékom lenne. Engedelmes, gyorsan tanul és még mindig egy zabagép. :D

Ne keseredj el, a tiéd még nagyon bébi, nem tudja, mi fán terem a "nemszabad" és a "miccsináász". Sok-sok játék, rengeteg jutalom ha jót csinál, és még több türelem.

2015. okt. 30. 09:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:

Ezt lehet csűrni, csavarni, és lepontozni (pont nem érdekel :D ), de szerintem egy 3 hónapos kölyök is felfogja a falka alapvető szabályait...Ha a cipődet rángatja például, és nem enged lépni, az már nem a "játékos vagyok" kategória- hanem nem tisztellek, és megtehetem kategória egy kutya szemében!


Minden kutyát abban a kontextusban kell nézni, hogy falkában hogyan viselkednek. Hierarchia van.

Ha ő erősebbnek érzi magát nálad, akkor ez még a legpitiánerebb húzása...aztán ez átmegy szemétségbe pl 5 hónapos korában...(pl.: visszajövök a hívásodra, ha én úgy gondolom). A zsákmányt megtartom, mert megtehetem, nem veszlek komolyan...


A büntetéseket leírtam már.

A legcélravezetőbb a "falkából kizárás".: nem jöhetsz utánam, levegőnek nézlek, nem jöhetsz utánam, abbahagyom azt a cselekményt amire te elkezdtél harapdálni....ha nem folytatod, megdicsérlek. Ha folytatod, újra abbahagyom. Végső esetben elkapom a grabancod, és leteperlek, amíg meg nem adod magad...folytatod? akkor arrébb doblak a grabancnál fogva...


A kutyák viselkedése igen egyszerű, és kutyánkat könnyedén megérthetjük, amikor látjuk más kutyák társaságában, hogyan viselkedik. Ez egy tükör. Hogy mit csinálnak ők, és én hol rontottam el.


Rossz kutya nincs, csak rossz gazdi. Amikor egy kutya nem megfelelő (kezelhető) gazdihoz kerül, és évek alatt gyűrűzik össze a probléma...

2015. nov. 3. 22:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:

Egyetlen falkában sem zárják ki a kölyköt, ha nem megfelelő dolgot csinál. Nem hagyja ott a falka egyetlen tagja sem magára.

Kölyök nem egyenlő egy felnőtt kutyával.

A lenyomkodáshoz pedig íme:

[link]

2015. nov. 4. 10:25
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!