Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi a véleményetek az un....

Mi a véleményetek az un. Tükör módszeres kutyaiskolákról?

Figyelt kérdés
Nekem nagyon tetszik, amit olvasok róla, de egy másik, hagyományosabb kutyaiskola vezetője azt mondta, hogy ő nincs jó véleménnyel erről a módszerről. Nem volt alkalom indokait kifejteni, ezért kérdezem, hogy kutyás körökben erről a tükör módszerról mi lehet az általános vélekedés.

2017. szept. 18. 11:24
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
85%

Én Tükör módszeres iskolába járok. Nagyon szeretjük! Az új kiskutyámmal is oda járunk és az Idősebb kutyusommal is náluk végeztünk. Nekünk nagyon bejött mind terápia mind pedig tanfolyam szinten. Elmentünk egy másik iskolába ami nem tükör módszeres hogy megnézzük hogy dolgoznak de soha többet!

Ez egy pozitív megerősítés en alapuló iskola Nagyon kedves és türelmes oktatókkal, A másik iskolában az első 2 percben láttuk azt hogy rá térdelnek egy kutya fejére "tanítás" céljából.... Úgy menekültünk csak az út porát látták mögöttünk. Van óvodájuk a kölyökkutyáknak illetve több tanfolyamból választhatsz tényleg csak ajánlani tudom!! :)

2017. szept. 18. 11:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
59%

Igen, kívülrõl szép, jó a marketingje, majd laikusoknak bemagyaráznak mindenféle "egyértelmū", "logikus" dolgokat, amik nem is úgy vannak. Ha nagyon választani kell, akkor már inkabb tükör, mint hagyományos suli. A hagyományosban fõként olyanok vannak, akik leragadtak a régi módszereknél (folytonos büntetés, stresszhelyzetbe kényszerítés, alfaság, fojtónyakörv és társai), és/vagy nem képezték tovább magukat, holott elérhetõ az információ. Nekem mindig baljósak azok, akik hagyományosnak, tekintélyelvūnek, kutyasuttogónak/kutyadokinak, dominanciaalapúnak, k-9nek nevezik magukat. Õk mind "egy kutya", ha mondhatom így.

A tükörre visszatérve: tök jó, hogy jutalmazzunk, klikker, pozitív megerõsítés, stb, csak félig ismerik az egészet. Náluk több a pozitív reklám, mint a megerōsítés. Klikkert csak trükkök és alapok tanítására használják, holott, viselkedésmódosításra, terápiára is könnyedén lehetne. Azt mondják, hogy pozitív megerōsítéssel dolgoznak (aminek a lényege: hozzáadsz valamit, hogy a viselkedés ismétlõdjön - pl jutifalat, ha parancsra leül), de megfélemlítést, dominancia/tekintélyelvū/ebben az aspektusban - hagyományos módszereket is elõszeretettel használnak, ami rettentõ messze van az igazi R+tól. Barátnõm kutyáját elvittük kiértékelésre (hátha tudnak valami újat, értelmeset mondani/tanácsolni, mivel mi kicsit kezdtünk kifogyni az ötletekbõl és mégiscsak õk a "szakik"), mert rettentõ félõs, bizonytalan. Elōjöttek a dominanciával (amit most hadd ne fejtsek ki, mennyi módon, hányszor lett már "cáfolva", elmagyarázva, nálunk és náluk okosabb, tapasztaltabb emberek által, hogy kutyás berkekben milyen rettentõen eltorzították ezt a fogalmat, ergo rossz elméleti alapjaik vannak a suliban), majd megszakértették, hogy igen, bizonytalan, ami eléggé ellentmondásos azzal, hogy 5 Perce még "azt hitte övé a bolygó", mert hempergett, és hasonló blõdségek. Legalább annyit elértek, hogy az egyik faszitól elkezdett félni egy 20 perces felmérés alatt, mert " kizökkentés" céljából vizespalackot dobott mellé, meg felszívva magát, fenyegetõen megindult felé (pozitív büntetés), és az emberektõl nem fél(t) a kutya. A virslit se akarta elvenni tõle... Azt írják (legalábbis az itteni tükrösök), hogy nem veszik el az ételt büntetésként, erre errõl szól a kötõdési tréning (napi adagot jutalomfalatként kapja, de ha valamit nem csinál meg, akkor az a falat elúszott).

Aztán ott vannak a kitalált fogalmak, mint a gátolható, kioldás (ezzel magyarázzák be azt, hogy okés büntetni/megfélemlíteni a kutyát, mert utána "kioldod" és nem lesz rossz a büntetés, nem marad stresszes a kutya), ösztönhõ (wtf?), stb.

Persze mūködik, amit csinálnak, a hagyományos sulikban is mūködik a büntetés, stb, csak nem egészen azt csinálják, mint amit reklámoznak. Egy R+os(nak mondott) suliba nem félni akarom vinni a kutyám. A tükörsuli egy szimpatikus brand lett. És amúgy munkakutyákat, hobbikutyákat, agility bajnokokat faragnak ma már a tükrösök által is használt megfélemlítés és egyebek nélkül, csak motiváció megfelelō alkalmazásával. Léteznek igazi R+ trénerek, csak magyarországra nem nagyon törtek még be. Kint sikeresek, mondjuk az átlag kutyás közösség kicsit mindig nehezen konvertálódik az "új" dolgok kezdetén, de amint tapasztalják az erōszak, kényszerítés, averzív módszerektõl mentes tanítás hatékonyságát, inkább azt választják.

2017. szept. 18. 12:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 A kérdező kommentje:
Második válaszolónak: sajnos nem vagyok szakmabeli, kutyásként is újnak fogok számítani (bár régen volt kutyám), úgyhogy nemigen értem a szakmai zsargont, amik a válaszban vannak. Mi az az R+ ?? És bár csupa rosszat írtál a tükör módszerről, mégis azt ajánlod? Nem igazodom el vagy csak nem olvastam elég figyelmesen.
2017. szept. 18. 13:31
 4/13 MoonSoon ***** válasza:
40%
Azert azt hozza kell tenni, hogy vannak fajtak kutyak akikkel kenytelen vagy hagyomanyos modszerekhez nyulni, mert a pozitiv megerosites nem hasznalhato. Szamtalan eset van, amikor egy jokor jo helyen adott makarenkoi(itt nem a kutya osszevereset kell erteni) mindennel nevelobb celzatu. Nyilvan egy labi es egy akita tulajdobosnak is mas fog bevallni.
2017. szept. 18. 13:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

R+=positive reinforcement. Maga a pozitív megerõsítés lehet a tanulás kvadránsainak egyike (pozitív megerõsítés, negatív megerõsítés, pozitív büntetés, negatív büntetés), de a csak pozitív megerõsítéssel dolgozozók szokták még magát a módszert R+nak hívni. Habár próbálják (legalábbis külföldön) bevezetni a progresszív megerõsítés fogalmat.

Azért ajánlom, mert még mindig jobb, mint egy hagyományos suli, és jelenleg ennél jobbat nem nagyon találsz. Itt nagy valószínūséggel nem fogják azt mondani, hogy ha a kutyád felugrál rád, akkor lökd el magadtól, állj rá a hátsó lábaira, vagy nyomd le a földre. Ellenben megtanulsz klikkert használni, jutalmazni, amik mind szimpatikus dolgok tõlük. Ha mindenképp segítség kell a kutyushoz, akkor menjetek oda, meglátjátok, hogy tetszik-e, milyen a kiképzõ (mert hiába egy "márka"/ötlet, sok múlik a kiképzõn). Én csak arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy nem ilyen az R+, hiába reklámozzák magukat annak. Ugyanis ha itthon kimondod azt, hogy pozitív megerõsítés, rögtön a tükrösökre gondolnak, pedig aztán bizonyos értelemben messze áll tõle. Mondjuk, ha sokszorképzési szintet nézünk. Szerintem amerikában nem biztos, hogy átmennének egy CPDT-KA vizsgán (hivatalos kutyatréneri vizsga, nem csak egy random, okleveles, okj-s képzés). Sõt, külföldön már arra is van lehetõség, hogy viselkedésszakértõk legyenek (akár kutyapszichológus is), de ne kelljen az etológia szakot végigkoptatni - kvázi egy fõiskolai kurzus. Tükrösök pedig mentorálással mūködnek, saját berkekben belüli képzéssel, ami... Belterjes, ugyanaz az okosság, de ugyanaz a hülyeség is megmarad egy brancsban.

2017. szept. 18. 13:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Nekem is szimpatikusabb a pozitiv megerősítés, mint az említettek. Viszont pont a tükrösökről hallottam azt a számomra nem tetsző dolgot, hogy egy kavicsokkal teli, zörgő üveget vágnak a kutyához.....nem tudom, milyen célból. Na ilyennek sem szeretném kitenni a kutyámat.
2017. szept. 18. 15:27
 7/13 anonim ***** válasza:
61%
#4, pont most olvasok egy könyvet a "nevelhetetlen" kutyákról. A nõci bullterrierekkel dolgozik fõként (imádja a fajtát, neki is 3 van), amik terrier lévén makacs kis dögök. Az övéi is motiválhatatlanok voltak, az átlagos módszerekkel próbálkozott (R+-on belül is). Aztán rájött (és kutatások is hasonló eredményre jutottak), hogy az önálló munkavégzésre, gondolkodásra szelektált kutyákat nem lehet a hagyományos módon tanítani, nevelni, mert hol érdekli õket, hogy mit akar az ember (terrierek, pásztorkutyák, stb). Sõt, õk nehezebben fognak engedelmeskedni, ha kényszeríted, bünteted õket, mert így végképp nem akar majd emberrel dolgozni. Egy Labrador jobban megbocsátja, ha bünteted, mint egy staffi, mert "belé van kódolva" az emberrel való munka, szoros kötõdés. Ezért is van az, hogy amikor egy kutatásban vizsgálták a kutyák intelligenciáját/problémamegoldó képességét, a sheltie alulmaradt a beagle, cocker spániel és basenji mellett, mert az ember segítséget, utasítást várta. Õ kidolgozott egy olyan módszert, ahol a kutyát együttmüködõvé teszi, sõt, lesi minden parancsát, és csak pozitív megerõsítést használ.
2017. szept. 18. 16:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
42%

Szuper, ha egy engedelmes jól szocializált kutyust szeretnél, ha IPO vizsga a célod akkor nem. Mindkét oktató módszer jó lehet a maga nemében. Szerintem ez amúgy erősen fajta függő is. Egy Goldennel, vagy Border Colivan inkább tükör módszer, Rotweiler, Német Juhász, Mali, szerintem jobb a hagyományos. Mi a hagyományosban tanultuk meg az alapokat. Sohasem bántották a kutyát, a hiedelmekkel ellentétben, és a folytó nyakörv is csak egy úgymond, megerősítés a kutyának, hogy most munka van, ha visszakerül a sima nyakörv tudja, hogy lazábbra lehet venni a figurát, és mehet a bolondozás. Amikor egyértelművé vált, hogy nem a legjobb őrz/védő alapanyag a drágám, átmentünk kipróbálni a másik sulit, és az Agilitit, tükör módszeres kutyákkal voltunk egy csoportban, és nos, az enyémnek sokkal jobb volt az alapozása, pedig kb. ugyan annyit jártunk suliba. Sokkal jobban ment a szabadon követés, a helyben maradás, és minden más alap engedelmességi feladat.

Szerintem mindkét módszer megállja a helyét, erősen gazdi és kutya függő, kinek mi válik be. Ja amúgy nekem Német Juhászom van. ;)

2017. szept. 18. 20:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
Mi tükrös suliba jártunk és járunk jelenleg is. Nekem tetszik a módszer, mi a klikkert nem csak trükkök tanítására használjuk, hanem egy adott viselkedést is jutalmazunk vele. Én nem vagyok a csak pozitív megerősítésen alapuló kiképzés pártján, mert szerintem nem működik minden kutyánál. Nekem egy kemény, domináns szuka németjuhászom van, akinek határokat kellett felállítani. Alapjáraton pozitív megerősítéssel dologozk vele, de ha megérdemli büntetni is szoktam. Gyereknevelésnél is van, hogy a szülők megbüntetik a gyereket, ha valami roszat tett. De se kutya se gyerek esetében nem kell, hogy a büntetés egyenlő legyen a pofonnal/veréssel.
2017. szept. 19. 08:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:
Megint azt érzem ki, hogy sokan úgy gondolják, hogy nincsenek határok, szabályok pozitív esetén, vagy hogy egyáltalán nincs semmilyen büntetõeszköz a kezedben. Csak pozitívnak szokták hívni, de aki benne van, az tudja, hogy nem lehet csak pozitívan kutyát nevelni. Ha nem kapja meg a jutifalatot, az már negatív büntetés, ha húzna séta közben egy szaghoz, bármihez, és megfordulsz (de nem rántasz rajta), akkor az is negatív büntetés. Szóval bùntetünk mi, csak a negatív büntetésnek kevesebb pszichológiai, viselkedési hátulütõje van, mint a pozitív büntetésnek. Illetve felállítunk szabályokat, csak nem úgy csináljuk, hogy, beleteszed a helyzetbe és "korrigálod" (rengetegszer látom kiképzõktõl is), hanem megmutatod elõre, hogy mit vársz el. Ha azt akarod, hogy ne zabáljon fel a földrõl, lehet azt csinálni, hogy rákiabálsz rántasz a pórázon, elhúzod, meg lehet azt, hogy még Otthon, nyugodt környezetben megtanítod a hagyd-ot (kezedben falat, ha odahajol érte, becsukod a markod, stb), majd folyton nehezíted a feladatot és ennyi. És mint az elõbbinél is írtam, egy "domináns" magának való fajta végképp nem akar majd emberrel dolgozni, ha folyton büntetve van. Érdemes, hogy van jó pár igazi R+ trainer, akik "domináns fajtákkal" nagyon szépen elvannak "csak" pozitívval.
2017. szept. 19. 09:09
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!