Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Állatok » Kutyák

A kérdés

Tanácsokat várok tacskó kutya neveléséhez, tartásához. Hogyan neveljem, idomítsam?

Sziasztok! Sürgős tanácsokat várok. Nemrég elhunyt a kutyusunk, és kaptunk egy ajánlatot, hogy elhozhatunk egy fajtiszta rövidszőrű tacskót ingyen. Mindenképp kan kutyust választanánk. Hosszas, részletes tanácsokat várnék tacskótulajdonosoktól, vagy olyanoktól,akik értenek a tacskókhoz!Hogyan neveljem, hogy játékos, és mégis ragaszkodó, részben szelíd, szeretetteljes kutyus váljon belőle? Jól tudom, hogy a tacskó önfejű, csökönyös, és makacs fajta, de szeretném, ha tudná, ki az úr a házban, és ismerné nagyjából a határokat, hogy mit szabad,és mit nem.Nyilván nem akarok belőle ölebet vagy katonakutyát képezni, csak hogy szeretetteljes, hűséges kutya legyen.Kertes családi házban lakunk,emellett sétáltatnám, a mozgásigényét kielégíteném. Tudnék időt szánni a közös játékokra és tanítására, idomítására,fejlesztésére. Ősziszünetben mennénk érte, kb. egy órára van a település, ahová elmennénk érte. Természetesen bevásárolnék minden szükséges dolgot ezzel nincs probléma. Még az érdekelne, hogy mennyire jelent problémát, ha nem lenne kutyatársa, egyedüli háziàllat lenne,és ilyen téren egyedül lenne? Elszökős fajta? Mennyire legyek vele szigorú? Hogy bánjak vele? Nem akarom szétnyúzni szegényt, mert hajlamos vagyok őket túl lelkesen szeretgetni, de kizárt, hogy rideg legyek vele, csak nem szándékom nagyon gyöntölgetni. Egyébként kinti tacsi lenne, nyilván néha beengedném, meg egy fűtött helységben lenne, ott éjszakázhatna télen vagy bármikor. Tehát nem igénylek szobatiszta neveléssel kapcsolatos tanácsokat. Hálás lennék, ha igényes, részletes tanácsokkal látnátok el.:) 12/L

Keress kérdéseket hasonló témákban: tacskó, kutya, nevelés, idomítás, tanácsok, kan, igény

 2017. okt. 15. 21:30  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Bocs, nem tudok hozzászólni, csak engem is érdekel a téma, ezért írtam, hogy követhessem a kérdésre adott válaszokat!

A válasz 24%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 71%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/11Időpont 2017. okt. 15. 21:46 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

1. Fajtiszta minden kutya fajtiszta. Ilyen helyről nem érdemes kutyát hozni. A tacskó hajlamos a tacskó bénulásra, ez egy örökletes betegség amit szűrni szoktak. Nyilván itt ez nincs meg, így csak a szerencsén múlik hogy a kutyádon nem jön-e ki. Tenyésztőtől kell kutyát venni, ennek az ára 100-120 ezer forint. Ha nincs ennyi akkor fajtamentés. Az ingyen kutya sose jó, vajon oltásai vannak? Kétlem.

2. Tacskót nem tartunk kint. Rövidszőrű, alacsony. Bent a házban a helye a családdal, mindig. Tacskóm van, májusban is a takaró alá bújik.

3. Nem baj ha egyedül van, de természetesen minden nap legalább egy órát kell sétáltatni, ahol más kutyákkal is találkozik.

Elsőre ennyi, ezeket gondold át. Nem egyszerű eset.A válasz 57%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/11Időpont 2017. okt. 15. 21:49 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Először is: el se hozd. Az nem baj, hogy nem fajtatiszta (akkor nem ingyen adnák), de az viszont baj, hogy kinti kutya lesz. Rövidszőrű tacsit télen nem tartunk kint! Nem elég, hogy rövidszőrű, hanem még rövid lábú és kistestű is. Nem való kinti tartásra, nagyon fog fázni és tönkremegy az egészsége.

Ha kint szeretnétek kutyát tartani, akkor válasszatok egy közepes (vagy nagy) testű, vastag bundája kutyust.

Egyébként a tacsit is úgy kell nevelni, mint bármely más kutyát: következetesen, határozottan, szeretettel.

Idejekorán el kell kezdeni a behívás tanítását. Megfelelő, szökésbiztos kerítés szükséges.A válasz 72%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 89%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/11Időpont 2017. okt. 15. 21:50 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Azért ingyenes a tacskó, mert ismerős adná nekünk. Ismerősömnek 3 éves rövidszőrű tacsija van,kinti kutya, és semmi baja.Azt tudom, hogy nem lépcsőzhet😊

# 4/11Időpont 2017. okt. 15. 23:38 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

És az úgy rendben van, ha kint van melegebb időkben, éjszakára pedig beviszem? Télen akkor bent lenne

# 5/11Időpont 2017. okt. 15. 23:47 Privát üzenet

Először is: kistestű, rövid szőrű, rövid lábú kutyát lakásban kell tartani! Ha ez nálatok nem megoldható (szüleid nem egyeznek bele), akkor inkább ne vigyetek haza tacskó kiskutyát. Az persze nem baj, ha napközben, meleg időben sokat van kint, de hidegben, és pláne éjszakára kizárni kegyetlenség.

Ha meg tudjátok oldani a benti tartást, és elhozzátok a kiskutyát, akkor fel kell készülni egy energikus, önfejű kis állatra, akinek sok türelem és következetesség kell a neveléséhez. Alapvetően pont ugyanúgy kell nevelni egy tacskót, mint bármilyen más kutyát, szóval ha elolvasol egy-két könyvet a témában, aztán elviszed a kiskutyát kutyaoviba, akkor várhatóan minden rendben lesz vele. A kutyaovi a szocializáció miatt fontos, mert ha a tacsi nem szokik más kutyákhoz, akkor hajlamos lehet később agresszióra velük szemben, ami már csak a saját méretéből adódóan sem előnyös.

Készüljetek fel, hogy a tacskók imádnak ásni, ezt persze lehet tiltani, de ha magára hagyjátok, és unatkozik, akkor előbb-utóbb biztosan kertrendező tevékenységbe fog. Arra is van esély, hogy megpróbál majd kiszökni az udvarból, a tacskó egy viszonylag önálló fajta, és egyedül is szívesen indulna sétálni. Ennek megakadályozására szükséges megerősíteni a kerítést, főleg az alapzatát, hogy ne tudja alul kiásni magát. Az is nagyon fontos, hogy a kutyát ivartalanítsátok, akkor kevésbé lesz hajlamos a szökdösésre, mivel nem akar majd a lánykutyák után menni.

Az nem baj, ha nem lesz kutyatársa, de ahogy már írtam, az fontos, hogy még fiatalon hozzászoktassátok más kutyákhoz. A nevelésben a következetesség és a határozottság a lényeg, meg az, hogy mindig alaposan lefárasszátok sétával, feladatokkal. A tacskók nagyon értelmes kutyák, könnyen tanulnak, mindenféle trükkre meg tudod majd tanítani. Ez azért is jó, mert lefoglalja az agyát, és közben a kötődést is erősíti köztetek. Szeretgetni persze lehet, de arra azért figyelj, hogy ha neki már elege van belőle, akkor ne erőltesd.

És még egyszer: ha úgy döntötök, hogy mindenképpen kinti kutyát akartok, akkor inkább menjetek el egy menhelyre, és válasszatok egy nagyobb termetű, vastag szőrű kutyust.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 93%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/11Időpont 2017. okt. 16. 00:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"És az úgy rendben van, ha kint van melegebb időkben, éjszakára pedig beviszem? Télen akkor bent lenne"


Így már igen. Amúgy látszik a kutyuson, ha fázik. Olyankor csak mozogni, pisilni-kakilni, sétálni kell kivinni, de pihenni a melegben pihenjen, a lakásban.

Ha a szüleid nem engedik, hogy az egész lakást birtokba vegye, lehet úgy is szoktatni, hogy csak bizonyos helyiségekbe mehet be. Lényeg, hogy bent lehessen hűvös, hideg időben.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 89%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/11Időpont 2017. okt. 16. 07:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Szia!

Nekünk volt tacsinak, amikor gyerek voltam. nagyon jó fej kutyusok. Télen tényleg ne tartsd kint. Tedd a kezet a hideg föld felé, kb olyan tévolságra, hol az ő hasa van, és megérted, hogy miért.

Nyáron kint, éjszaka és télen bent, az jó megoldás.

A mienk falánk volt, nagyon oda kellett figyelni, hogy ne etessük túl. könnyen tanult, de azért képes volt megmakacsolni magát. Szépen viselkedett, nem ugatott feleslegesen, bárhová el lehetett vinni (ahova beengedték). Még az esküvőmön is ott volt. Befeküdt az asztal alá. Majd a szakács kivitte a konyhába :-)

13 évesen ment el. Műteni kellett, de nem bírta a szíve az altatást.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/11Időpont 2017. okt. 16. 08:44 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Egy négy éves kan tacskónk van. Ő sem fajtatiszta, após hozta haza egy ismerőstől, persze anélkül, hogy megkérdezett volna bárkit is. De tökéletesen tacskósan néz ki és úgy is viselkedik, egészségügyi gondjai sincsenek hál' az égnek.

Igazi mókamester, imád bohóckodni és a figyelem középpontjában lenni. Nagyon barátságos, társaságkedvelő, imádja ha dögönyözik. Való igaz viszont, hogy önfejű fajta és nagyon szeret ásni. Tudja, hogy otthon nem szabad, viszont mégis megteszi ha nem látja senki. Aztán meg bociszemekkel lapulva, hasát mutatva teszi a jófiút :D

Okos kiskutyák, gyorsan tanul és hihetetlenül örül, amikor megdicsérik. Ha következetesek vagytok vele, akkor szerintem nem fogja durván feszegetni a határokat, hűséges, kedves társ lesz.

Ahogy már előttem is írták, a tacskó nem kinti kutya. Megfelelő lehet, ha jó időben kinn van, de esőben-hóban-fagyban benn tartózkodik. A mi tacskónk ilyenkor már benn éjszakázik. Az ebédlő-nappaliban van az ágya, a többi helyiségbe (háló, konyha, fürdő) csak felügyelettel mehet be.

Naponta egyszer sétálunk, 1,5-2 órát. Van benne szabadon futkosás is, más kutyákkal való játék is. Meg kutyás barátok szoktak jönni hozzánk, kutyástul kb hetente 1x.

Nem volt még kutyám, aki ennyire mókás lett volna, már csak az is vicces, ahogyan libegő fülekkel rohan a pici lábacskáin. Mindennek örül, minden igyekezetével azon van, hogy felvidítson.

És ivartalaníts! Ez majdnem lemaradt.

Mégegy hasznos tanács: amikor elhozzátok, első utatok ne haza, hanem egy állatorvosi rendelőbe vezessen, ahol megkapja az oltásait és valami parazitaellenes készítményt.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/11Időpont 2017. okt. 16. 09:09 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Rejtvényjáték 728x90
A kérdező kommentje:

A tacskók szeretnek emberekkel aludni? Vagy egyáltalán aludjak vele, mert amúgy szeretnék.

Kinti, de inkább benti kutya lenne, hogyan neveljem szobatisztaságra?# 10/11Időpont 2017. okt. 18. 22:09 Privát üzenet
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Összeverekednek a kan kutyáim, mit tehetnék?
Standard, rövidszőrű fekete tacskót szeretnénk házhoz, udvarra. Pécs környékén hol lehet ilyen kutyát vásárolni normális eladótól, még elviselhető áron?
Mások is tapasztaltak már olyat, hogy kan foxi kutyák szintén kan tacskóknak estek neki, mintha párzani akarnának?
Milyen a tacskód?
Mi ez a rengeteg csivava-tacskó keverék?
Egy harmadik kutya okozna bajt?

Kérdések az Állatok rovatbólKérdések a Kutyák rovatból
Minden jog fenntartva © 2018, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!