Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Állatok » Kutyák

A kérdés

Ti melyik kutyát javasolnátok? Tudnátok mondjuk néhány pozitív és "negatív" dolgokat írni a fajtákról?

A negatívat azért tettem, macskakörömbe, mert nyilván nem maga a kutya , hanem az én elvárásaimnak negatív.

Szóval, költözünk kertes házba. És megegyeztünk a családdal, hogy kutyát is veszünk.

Két nagy kategória közül már nem is szemezgetünk: se a nagyon pici marmagasságú, se a hatalmas kutyák közül nem válogatnánk.

Városban lakunk, még ha ha kb 10 ezer fő él itt, viszont nem hatalmas kerttel. A kutyának a ház bizonyos részébe lenne bejárása.

Két fő szempont lenne nekünk: házőrző és jó idegrendszerű, családszerető.

Energiaszintben alkalmazkodó, olyan közepesre gondoltam. Egy nagyon lusta Basset hound energiaszintű kutya nem nagyon kéne, viszont egy mindig pörgő malinois sem.

Annyira komoly szintű munkakutyázást nem szeretnék. Bár, ha belejövünk még IPO vizsga is szóba jöhet :D

Víz van közelben, tehát vízkedvelő kutya nem hátrány. :)

Utazásokra is vinnénk. Kocsizás, bicikli, külföld... Tehát, jó kísérőkutya is előny.

Első komolyabb kutya lenne. Tehát, a könnyen kiképezhető előny lenne.

Megfordult már a goli, a labrador, szetterek, minden a fejünkben a különböző okok miatt.

A következő fajtákon agyalunk jelenleg: német juhászkutya, beauceron, svájci fehér juhászkutya, bullmasztiff, dobermann, hovawart, cane corso


Köszönöm, ha segítetek. :)Keress kérdéseket hasonló témákban: Beauceron, dobermann, Hovawart, Cane corso, masztiff, német juhászkutya, fajta, kutya

  jan. 14. 05:44  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Irány egy menhely,és mondd el ezeket a feltételeket.A gondozók nagyon szívesen segítenek,ráadásul megismerheted a kutyát, mielőtt hazaviszed.

A fajta sokszor nem garancia semmire,ismerek én lusta és pörgős labradort is, hogy csak egy példát említsek.A válasz 36%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 77%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/18Időpont jan. 14. 07:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Mi nektek a közepes mozgásigény? Mert a legtöbb fajtát, amit leírtál, én inkább a nagy mozgásigényű kategóriába sorolnám. A bullmasztiff és a cane corso lehet közepes mozgásigényű, de ők meg számomra a hatalmas kategóriába tartoznak. Talán a svájci juhász az, ami leginkább megfelel a kritériumoknak, vagy egy lustább küllemvonalú német juhász. És ahogy az első írta, ajánlom a menhelyet is.

A válasz 87%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/18Időpont jan. 14. 07:53 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Német juhászkutyánk van. Első kutya, küllem vonal. Rengeteg előkészület, tanulmányozás előzte meg a vásárlást. Ezek mind hiába, vért izzadtam vele másfél éves koráig. Nagyon nagy mozgásigényű fajta. Ha nincs mozgatva fárasztva agyilag, rongál, ás tönkre tesz mindent. Kutyasuliba is járunk. Mondjuk lehet csak én fogtam ki egy hiperaktív makacs, nem együtt működő egyedet. De hogy pozitívat is mondjak, iszonyat okos, hamar tanuló fajta. Én ha ezt így tudom, hogy ilyen lesz amúgy lehet nem német juhászt választok. Főleg mikor kamasz korba lépett, mindennek az ellenkezőjét csinálta. Hihetetlen... és még most se az igazi...de kitartó vagyok és elszánt...Sok sikert a kutya választáshoz...

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 71%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/18Időpont jan. 14. 08:14 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Hol lesz a helye, kint, vagy bent?

A labradorok általában imádják a vizet, a jeges tóban is képesek úszkálni. Általában barátságosak, a házőrzés nem az erősségük. A goldennek sem :)

A németjuhász őrzi a házat, de egy munkavonalassal rengeteget kell foglalkozni. Úgy értem, hogy többet, mint egy átlag kutyával.

Doberman, cane corso és a bullmasztiff fáznak kint, ők nagyrészt benti kutyák. Ráadásul egyik sem első kutyásnak való. A bullmasztiffnak pedig folyik a nyála.

A magyar juhászok (puli, pumi, mudi) még nagyon jó jelzőkutyák. Kicsik ugyan, de idegeneket nem engednek be szó nélkül a kapun :)

A bundájuk alkalmas arra, hogy alapvetően kint legyenek. Hőszigetelt kutyaházban nem fáznak. Viszont nagyon ragaszkodnak a gazdihoz, a kinti-benti tartás a legjobb számukra. Ez egyébként minden kutyára igaz.

Az előzőeknek igazuk van. Ha nincs fajtaálmod, akkor jó lehet egy keverék is.A válasz 87%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 89%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/18Időpont jan. 14. 08:14 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Bullmasztiff, dobermann, cane corso : Rövid szőrzetük miatt hidegben szinte csak bent tarthatóak. A Bulmasztifot nem ismerem, de a Dobermant felejtsétek el! Első kutyának nem való! Kemény kéz, következetes nevelés, nagy odafigyelés. A Cane Corso is masszív kutya, de őt sem ismerem annyira hogy véleményt mondjak. Azt tudom, hogy hatalmas hangsúlyt kell fektetni mindhárom fajta szocializációjába!

Hovawart: Őrző-védő kutya, vagyis fogja védeni a portát, a bundája miatt kinti-benti tartásra is alkalmas. Tanítható de több idő kell a nevelésére, mint mondjuk egy Német Juhásznak.

Német juhászkutya: Tökéletes őrzővédő kutya. Védi a portét és a családot, oda kell figyelni a szocializációjára, okos, és tanítható, a kezdetektől motiváltan következetesen kell nevelni. A szaporítók miatt egyre sűrűbben vannak ideg gyenge példányok, így nagyon meg kell nézni hogy honnan van a kiskutya. ÉS NEM MUNKA VONALAS (DDR) kutyát kell venni, hanem egy normál küllem vonalast. A Munka vonalas NJ elég kemény dió, ha nem kapja meg a napi testi és szellemi lefárasztást. Szuper első kutya lehet HA alaposan utána jársz a fajtának, kutyasuliba viszed és megfelelően következetesen neveled. Sohasem szabad hagyni hogy a fejdere nőjön. Kell neki az agyi és testi lefárasztás, mert ha nem kapja meg naponta, akkor elfoglalja magát, akkor pedig a kő kövön nem marad a portán.

Svájci fehér juhászkutya: Simulékony, kedves, könnyen tanítható, kint-benti tartásra egyaránt alkalmas. Bár ez kenelenként változó, de inkább jó jelző kutya mint őrző-védő, azonban mivel a Német Juhászról vált le a fajta még bennük van ez a lehetőség is, ez egyed függő. A bundája mivel fehér kissé kényesebb, de ha nem kiállítási kutya lesz belőle, ez nem olyan fontos szempont. Szuper sport kutyák, közepesnek nem mondanám a mozgás igényüket, de ez megint lehet egyed függő. Agyban kell nekik az elfoglaltság ugyan úgy mint a Német Juhászoknál.

Beauceron: Passz szerintem tenyésztője sincsen itthon. a netes leírás alapján nem való első kutyának.

Ha megfelelően felkészülsz belőle akkor szerintem a fent felsorolt fajták közül a Svájci és a Német Juhész kutya közül választanék.

De ezt a kérdést már mintha feltették volna csak 1-10-es pontozós skálával. Sok minden azóta sem változott, csak talán kibővült a lista még két kemény kutyával (Bullmastif, Cane Corso).

Ha ennyire nem tudod mit szeretné, vagy mit bírsz el, közeleg a nyár, és látogass el pár kiállításra, nézd meg az adott fajtákat, kérdezősködj a tenyésztőktől. Keress fel esetleg egy-egy tenyésztőt otthon így legalább azt is meg tudod nézni honnan érdemes kiskutyát venni.A válasz 94%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/18Időpont jan. 14. 10:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Focikatalógus 728x90

Bosziból van itthon tenyésztő, de hatalmas a mozgásigényük és nem is első kutyának valók.

A goldit, labit és a szettereket felejtsétek el, ha házőrzőt akartok.

Ahogy már előttem is írták, a dobi, cane corso és a bullmasztiff nem kinti tartásra vannak kalibrálva, a dobermann ráadásul rettentően pörgős kutya, így őt már csak ezért is kihúznám.

A hovi jó házőrző, kinti tartásra is megfelel, nem olyan pörgős, mint egy dobermann, viszont ha nincs nagy tapasztalatod a kutyázásban, akkor őt is kihúznám. Viszont ha kellően elszánt vagy, akkor lehet, hogy érdemes megpróbálni.

A német juhász és a svájci fehér jó választás lehet a leírtak közül. A pumi, puli, mudi is megfelelhet, viszont én őket is a pörgősebb kategóriába sorolnám.


Egyébként ha nincs konkrét fajtaszerelmed, a menhely is jó ötlet lehet.A válasz 87%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 88%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/18Időpont jan. 14. 17:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Hovi, német juhászkutya (+Svájci fehér juhászkutya) szerelem van... Dönteni kéne lassan, de hát nehéz :(

# 7/18Időpont jan. 14. 17:32 Privát üzenet
Ha ez a 3 fajta maradt akkor én azt mondom hogy hovawart. Az elvárásaidat teljesíti és legalább nem tömeg mint a németjuhász. Ahogy már mondták mások is szocializáció fontos de ez minden fajtára igaz.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 50%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/18Időpont jan. 14. 20:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Pireneusi vagy Abruzzói.

Ezeken gondolkozzatok inkább!!


Tudom ez a hatalmas kutyák közé tartozik de kajaigénye kb ugyanakkora mint egy fele akkora, 30-35-40 kilós kutyának.


Klasszikus kísérőkutyák, mennek melletted nézelődnek, szaglásznak, pisilgetnek, és ha bajba kerülsz, megtámadnak akkor beavatkoznak.


A goldi meg a labrador azok a légynek se ártanak, abszolút nem házörzők...


Német juhász szintén inkább személyvédő, testőr kutya, és egygazdás, nem családcentrikus...


Az általad felsorolt 3 fajtából egyértelmű a Hovawart magasan a legjobb ezekre a célokra!


De talán nekik túl nagy a mozgásigényük egy Pireneusihoz képest.


Mivel IPO-t akarnál a KÁJ kizárt, pedig azt is ajánlanám. Személyes tapasztalatom szerint a KÁJ az a kutya ami a leginkább differenciál a családtagok és az idegenek között. A családtagokkal teljesen birka, az idegeneket meg abszolút elutasítja. De ők önállóak, nem könnyen taníthatóak. Az pedig nem igaz hogy nem való első kutyának meg hogy nehéz őket kezelni meg blah-blah-blah...

Eredeti környezetükben Afganisztánban meg Türkmenisztánban az újszülött gyerekeket fektetik a jurtákban KÁJ-okra hogy az adja nekik a hőt, ahol nincs ilyen babaágy meg stb...


A németjuhász abszolút nem erre való. Divat fajta. Én németjuhásszal kezdtem de mocskosul kiábrándultam belőle és mindig lepontoznak mert szidom a németjuhászt miközben divat fajta és minden divatkutyásnak németjuhásza van ma már...


Pireneusi nektek tökéletes, Hovawart is jó!

Ezekben gondolkozzatok!

Ebben a 2 fajtában!

Amúgy még a Komondor sem rossz! Magyarok vagyunk! Magyar fajta!!!


https://www.youtube.com/watch?v=UmNgRa6gGmcA válasz 64%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 59%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/18Időpont jan. 14. 21:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Rejtvényjáték 728x90
A kérdező kommentje:

Német juhásztól én is azért idegenkedem, mert divatkutya és betegségek, idegrendszer,stb...

Én sem hiszek ezekben annyira, hogy "elsőkutyás", meg másodikkutyás, meg ötvenhetedikkutyás...


Ha valaki jó érzékkel bánik a kutyával, mindegy, hogy első vagy ötödik kutya. Van, aki a huszonharmadik kutyáját sem képes megnevelni, hiába volt előtte 22. Nem a számok teszik a kutyanevelést.# 10/18Időpont jan. 14. 23:22 Privát üzenet
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Mik a kutyatartás előnyei és hátrányai lakásban?
Babézia? Vért vettek, de a leleten az szerepelt, hogy babézia negatív. A doki áthúzta, és azt írta rá, hogy pozitív. Ez normális?
Basset Hound tulajdonosok, pozitív és negatív dolgokat mondanátok erről a fajtáról?
Mennyire tartjátok jó dolognak a kutyafuttatókat és milyen pozitív, negatív élményeitek vannak róla?
Kiválasztottam egy fajtát amit szeretnék tenyészteni. De nem tudom bele fogjak-e. Írnátok nekem pozitív és negatív dolgokat a tenyésztéssel kapcsolatban?
Milyen kutyapanziókat ismertek Debrecenbe? Milyen pozitív és negativ tapasztalataitok vannak?

Kérdések az Állatok rovatbólKérdések a Kutyák rovatból
Minden jog fenntartva © 2018, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!