Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Állatok » Kutyák

A kérdés

Ti hogyan fárasztjátok le az extra hiperaktív kutyátokat?

Mármint akinek ilyen kutyusa van.

Az én kutyám elképesztő, sose fárad el. Már én nem bírom tovább!

Most 10 hónapos, és úgy veszem észre hogy ahogy nő, egyre nagyobb a mozgásigénye. Ha nem sétálunk - sportolunk annyit, tiszta ideg, liheg és rombol, persze nem hagyom, letiltom róla de akkor is fel alá mászkál, ha a helyére parancsolom ott is néz mereven, liheg pedig 100% hogy nincs melege, és minden egyes hangra (pl ha a lépcsőházba jön valaki) ugat, ordít szinte, bár erről is letiltom, de erről teljes mértékben nem lehet mert befejezi, de legközelebb újrakezdi. Napi 4x mentünk eddig le, de kb 2 hete már 5x viszem, mert kibírhatatlanul tud viselkedni. Aztán ezen felül még tanulunk itthon, már nincs is olyan trükk amit ne tudna, most kezdtünk el dog dancingezni, mert nagyon neki való. Ezt élvezi, és ha 4-5x megyünk és tanulunk, akkor olyan mint egy kisangyal... Olyan jó kutya, mindent tökéletesen csinál. De ha nagyon fáradt vagyok, most pl meghúztam a hátamat, dolgozni is alíg bírok, nem tudunk dancingelni, nem tudok rendesen tanulni vele mert örülök hogy élek, éppen csak a labdát tudtam neki a szobában dobálni, de elég volt szeretnék pihenni... És most sokkos állapotban fekszik a helyén és megint lihegve nyüszögve néz. Lehet csak én reagálom túl, meg biztos ez csak engem idegesít, de kérlek ajánljatok valami olyat, amiben kitud teljesedni a kutyám és nekem is jut egy kis nyugalom...

Egyébként hétvégente mindig megyünk túrázni, kirándulni, utána mindig tökéletesen viselkedik. Egyébként ha sétálni megyünk és nincs lefárasztva, akkor is jól viselkedik, mert minden vezényszóra hallgat, okos kutya. De zavar hogy látom, mennyire feszült, és csak bevan kényszerítve a helyére, muszáj aludnia, és ő csak szaladna... Tiszta ideg ilyenkor.


Amúgy sheltie, és tudtam hogy energikus lesz, fel is készültem, végre egészséges és sportos életmódra váltottam miatta a nagy lustulások után, rendben is van, de az amit ő akar az már túlzás, ha nem szólnék rá és nem tiltanám a helytelen viselkedésről, mehetnékében a lakást is teljesen szétszedné, pedig állandóan vele vagyok szinte mert keveset dolgozom egy nap. Valamit tuti rosszul csinálok.

(nincs ivartalanítva, és nem is lesz mert fogunk versenyekre járni. Majd esetleg ha már többet nem megyünk versenyre. A szukákról teljesen letiltható, nem kergeti a nőket. Nem mondom hogy hidegen hagyja, de nem akarja túlságosan nagyon szétszórni a magjait... Normálisan viselkedik télen, nyáron, tüzelési időszakban is.)


Köszi a válaszokat!
  márc. 26. 23:20  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Kong játékot próbáltad? Teletömöd falattal, és egy időre lefoglalja vele magát, amíg kiszedegeti...

De más rágcsát is lehet neki adni, amin elbíbelődhet kedvére.A válasz 50%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/20Időpont márc. 26. 23:26 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Persze. Ezekkel mindig játszik, elfoglalja egy kevés időre míg mondjuk elmegyek dolgozni. Ha én itthon vagyok, általában velem akar tanulni játszani, ritkán tudom rávenni hogy mondjuk rágócsontozzon vagy kongozzon. Néha sikerül, de nem sokáig tart.

Amúgy kifelejtettem azt, hogy még suliba is járunk hétvégén. És azt is kifelejtettem, hogy amikor ilyen sokkos állapotban fekszik a fekvőhelyén, rákell szólni hogy PISLOGJ mert annyira mereven néz... :D# 2/20Időpont márc. 26. 23:34 Privát üzenet

Kétféle módon lehet elérni, hogy egy aktív, pörgős kutyus nyugodt, kellemesen fáradt legyen, a legjobb, ha mindkét fajta fárasztásra van lehetőség.

Fizikailag a legjobb, ha minél többet futhat, játszhat egyszerre, bár gondolom ezt tudod. De amikor van időd és energiád szerintem próbálj meg egy-két sétát összevonni és akár egyszerre 3-4 órát aktívan mozgatni, sok kutyával bandázni, nekem is nagyon hiperaktív kutyám van, szintén lakásban és azt tapasztalom, hogy egy ilyen 3-4 órás séta sokkal jobban lefárasztja, mintha többször megyünk kevesebbet.

Ha mentálisan akarod fárasztani, a legnehezebb szerintem az, hogy megtaláld azt a feladatot, ami elég nehéz ahhoz, hogy tényleg gondolkoznia kelljen rajta, de ne legyen annyira nehéz, hogy elvegye a kutya kedvét, bár a sheltie nagyon okos, szívesen gondolkozó típus, szóval ezzel szerintem nálatok nem lesz probléma.

Nekünk, ismerősöknek ezek váltak be mentális fárasztásra, remélem valamelyik tipp nektek is hasznos lesz :)

- az én kutyámnak az összes játékának van neve (labda, maci, kroki stb.) és ezt neki is megtanítottam, így remek otthoni játék a "hozd maci!", "hozd kroki!" sokkal összetettebb és fárasztóbb, mint egy sima apportos feladat, ráadásul remekül bővíthető is új játékok bevonásával, ha már a régebbiek gondolkozás nélkül is mennek és így sose válik unalmassá. A neveket én egyesével tanítottam, amikor megvolt a "maci" mellé raktam a következőt, de még mindig csak a macit kértem, ha eltalálta klikk+juti, ha ez stabilan ment, tehát a kettő közül mindig a macit választotta, akkor jöhetett az új és utána már akár felváltva is. Én egyébként szeretem nagyon az apportos feladatokat, mert nagyon jól variálhatóak, ha a kutya amúgy is apportos, most például azt gyakoroljuk hogy a kezembe adja a játékokat, illetve ezzel párhuzamosan elkezdtük azt is, hogy minél tovább tartsa a szájában, de a dobozba pakolós feladat is nagyon tetszik, szerintem az lesz nálunk a következő :D A lényeg, hogy ezek mind olyan dolgok, amiket tud közösen csinálni a gazdival, de a gazdinak csak minimális energiabefektetésbe kerül :)

- a másik ami szintén saját tapasztalat, hogy a formálással tanított feladatok mentálisan sokkal fárasztóbbak, mint, amit megvezetéssel tanítok, szóval ezt is nagyon tudom ajánlani. Én a tárgykerülést (otthon nálunk csak egy sima ásványvizes palack, de ha profibban akarod lehet venni bóját is) tanítottam ezzel, meg heelwork pozíciót (egy kis segítség hozzá: https://www.youtube.com/watch?v=A0TN44f_e4E&t=74s) itt az a lényeg, hogy magától álljon fel a tárgyra mindkét mellső lábával, ami akár egy doboz vagy könyv is lehet, ha ezt már stabilan csinálja, akár messzebbről is rá tudod küldeni, akkor lehet megvezetéssel forgatni a hátsó lábait. Ez egyébként dogdancingben is nagyon hasznos, általában így szokták elérni, hogy minden pozícióban szép legyen a heelwork és pontosan kövessen. Illetve szerintem remek formálós feladat a mutatópálca ( [link] is, ennek az a lényege, hogy a kutya arra törekedjen, hogy a pálca végén lévő kis bogyót megérinthesse az orrával, ha ez megvan, akkor lehet húzni előtte és akár egész mozdulatsorokat is tanítani, például a dogdancinges "kis kört" is meg lehet tanítani mutatópálcával: https://www.youtube.com/watch?v=Z_ofwQPORNM

- ha ezek esetleg már mind megvannak érdemes youtube-ról inspirálódni, rengeteg olyan trükk van, amit otthon a lakásban is lehet tanítani, Kriz Orsolya csatornáján például sok ilyen oktatóvideó van magyarul is.

- sokan játszanak keresős játékokat is a kutyával a lakásban, különböző helyeken elrejtenek jutifalatot és azt keresgéli a kutya. Én ezt azért nem merem megpróbálni, mert az enyém is fiatal még, mostanában sikerült tisztázni csak, hogy mi az, amihez nem nyúlhat a lakásban a távollétemben sem és mivel pár hónapja még rendszeresen előfordult, hogy kirámolt kosarak, felborogatott dobozok, széttúrt ágynemű fogadott mikor hazaértem, ezért egyelőre nem merem kockáztatni, hogy esetleg magányos unalmában elkezdjen kincseket keresni.

Tudom, ezek mind olyan tippek, amihez még ha nem is nagy energiabedobással, de azért mégiscsak kell a gazdi is, de mivel írtad, hogy elsősorban veled közösen szeretne a kutyus tanulni, meg hát gazdi nélkül tanulni nem is nagyon lehet, ezért gondoltam, hogy esetleg hasznosnak találod, mert én tényleg úgy látom, hogy ezek mentálisan sokkal jobban lefárasztják a kutyát, mint a sima megvezetéssel tanított trükkök, ha van kedved hozzá egy próbát szerintem mindenképpen megér. Ja és mivel írtad, hogy dogdancingeltek, suliztok, abból indultam ki, hogy ti is klikkereztek, de ha ebben tévedtem és valami nem világos ezzel kapcsolatban írj nyugodtan és részletezem :)

A másik ötletem, amiért itt lehet megköveznek, de egyik ismerősömnek tökéletesen beválik, hogy hetente egy-két alkalommal elviszi a kutyáját napközibe azokhoz, akiknél suliznak és ott egész nap tud játszani, rohangálni a többi kutyával, reggel beadja és mikor délután érte megy úgy elfárad a kutya, hogy még másnap is elég neki 1-2 óra séta, pedig amúgy ő is egy nagyon pörgős kutya. Tudom ez nem a legszuperebb megoldás, heti rendszerességgel ráadásul nem is legolcsóbb (nálunk alkalmanként 3000ft) és akkor nem is működik, ha amúgy félős, visszahúzódó a kutya, de ha a tiéd nyitott, barátságos, esetleg ismeri már az oktatók kutyáit, szívesen játszik velük ezt is meg lehet próbálni, ha minden más kötél szakad és éppen nagyon nincs időd, energiád lefárasztani a kutyát, mert szerintem ez még mindig jobb neki, mintha egész nap a lakásban kellene feküdnie.

Erről a "sokkos" állapotról egyébként a tenyésztőt, oktatót még nem kérdezted? Biztos, hogy csak az unalom miatt van? Az én border keverékem is extra hiperaktív, de ilyet még nem tapasztaltam, persze minden kutya más, a leírásod alapján arra tippelnék, hogy a tiéd nagyon fegyelmezett, az enyém a hagyományos magas energiaszintű kutya, a "majd én elfoglalom magam, ha a gazdi nem foglalkozik velem" típus :DA válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/20Időpont márc. 27. 02:10 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Relax on a Mat


Keress rá neten! Röviden: nem minden kutyán gyári tartozék a kikapcsológomb. Tipikusan high energy kutyáknál nem. Ilyenkor neked kell rá nevelni egyet. Szerintem a fárasztással nálatok bőven nincsen gond :) A lihegés, nyüszögés, "sokkos állapot", mászkálás miatt gyanús, hogy a kikapcsolás hiányzik a kutya eszköztárából.


A relax on a mat feladat lényege, hogy veszel egy vadonat új plédikét / rongyszőnyeget / törölközőt valamit, és a kutya természetes viselkedését megerősítve ráneveled arra, hogy az új cucc a nyugalom szigete, ő ott relaxál.


A különbség a helyére küldés, a tiltás meg a relax on a mat között, hogy a relax on a mat nem parancsszóra történik. Tehát: a klasszikus értelemben véve nem "feladat", nem pörgeti tovább, ráadásul a kutya alapbeállításai közé kerül, és egy idő után magától fogja a megfelelő helyzetekben felajánlani a viselkedést.Ajánlott szakirodalom:

- Leslie McDevitt: Control Unleashed

- Laura VanArendonk Baugh: Fired Up, Frantic and Freaked OutA válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/20Időpont márc. 27. 07:27 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

3-as: nagyon kedves vagy, köszönöm hogy megtiszteltél hosszú, hasznos válaszoddal!

Ezt az elnevezős dolgot szerintem kipróbálom, bár nem sok játéka van mert valahogy ő annyira nincs rápörögve a játékokra, labdára, de néha arra is ráhangolódik. Mostanság inkább a botokba szerelmes, de az is természetesen csak akkor kell neki, ha más kutyától elveheti. :D

Amit nagyon szeret, az a dolgok keresése. Ezzel eltudom foglalni álltalában, de valamiért ez se érdekli egy pár napja. Olyan mint egy tini aki állandóan váltogatja a hobbiait. :) Neki is volt olyan problémája amikor pici volt, hogy néhány dolgot megcsócsált a lakásban, vagy a kukából kieszegette a krumplihéjat... :D most már csak akkor rombol, ha esetleg reggelente nem időben visszük le, elalszunk, vagy vmi olyan helyzet ahol nem lehet felügyelni, na akkor tényleg tud rombolni. De szerencsére sikerül mostanság időben levinni. Amit még nagyon szeret az az, hogy a nyitott ablakunk alatt ül, és hallgatja, figyeli a madarakat. Ezzel kb 10-20 percig van el.

Egyébként nem rég kezdtük el a dogdancinget, mert még nagyon kajla a drágám, azthiszem azt se ajánlják 1,1,5 éves kor alatt. Csak sajnos muszáj volt már valamit elkezdeni, mert teljesen kikészített. Az agility nem megy neki még, nagyon cuki de valahogy szerintem az én sheltiem az egyetlen, aki nem tehetséges az agilityben. :D pedig az tuti lefárasztaná, és elterjedtebb sport is, sulikban is jobban tanítják. Megnézegetem a videókat majd, köszönöm! És tervezek venni ilyen bóját, biztos tudnánk hasznosítani. Viszont sajnos egybefüggöen 3 órát nem tudunk lent lenni, csak hétvégén. Valahogy megpróbálom majd ezt is megoldani, maximum akkor du már nem mennénk le, csak este. Vagy majd ha jó idő lesz, akkor este egybefüggően 3 órát, de nekem itthon is rengeteg dolgom van, ráadásul este megyek dolgozni is. Ez nehezebb lesz. :)

Napközibe nem lehet elvinni, ő nem marad meg mással, csak velem. Nincs ilyen szorongása, csak ha nem vagyok ott amikor más kutyákkal van, nem mozog, ül és vár. Folyton keres engem, már próbáltuk ezt is. Mondjuk azért adtuk le, mert halaszthatatlan dolgom volt, és annyira kezelhetetlen lett utána, hogy hihetetlen. Ezt is észrevettem, ha nem a szokásos időre megyek el nélküle, jól viselkedik, de hazaérek és mintha azzal büntetne, hogy nem fogad szót. Pedig az én ebem agyonvan fegyelmezve, messziről is teljesen irányítható, barmit kérek azonnal megcsinálja. Szóval nagyon érdekes, imádom a kutyámat de ilyen komplex kutyám még nem volt. Ami az új, amit kifogunk próbálni, az a terelés lesz. Lehet ez lesz az álomsport, úgy látom nagyon jól terel, csak az a bibi hogy eléggé messze van tőlünk a terelési lehetőség. 2 hetente eltudnánk menni, igen sajnos elég kevés, de lehet adni fog valami pluszt. :)


4-es: köszi a választ! Erről még nem hallottam, utána nézek! :)# 5/20Időpont márc. 27. 10:46 Privát üzenet

Mentális (mantrailing, BH) és fizikai (súlyhúzás, IPO, falmászás) sportokkal.

2 éves amerikai staffordshire terrier. Hidd el, tudom mi az a hiperaktív kutya :D Türelem.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 71%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/20Időpont márc. 27. 16:47 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Futópad?

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 79%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/20Időpont márc. 27. 17:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Hát súlyt nem huzatnék egy sheltievel, bocsi. A te kutyád erőteljes, szinte csak izmot látok az ilyen fajtájú kutxákon, eszméletlen gyönyörűek, de másban jók mint egy sheltie. A sheltie kis méretű, rettentő aktív mozgékony,és gyors terelő kutya. Ő a többiben amit írtál lehet hogy megfelelne de nem erős, nem tud súlyt húzni. Nem is akarom, ezer más van amit lehet vele. :)


A futópad nagyon jó ötlet, bár még nem is látott olyat, tuti hozzá lehetne szoktatni. Bar gondolom eszméletlenül drága lehet. :/ majd ezen is elgondolkodom, köszi!# 8/20Időpont márc. 28. 00:23 Privát üzenet
Olyan 100 ezer körül vannak. Hát nem olcsó, de ha te is használnád, megéri. :)

A válaszíró 79%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/20Időpont márc. 28. 06:58 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

#8: agility, fly ball, frizbee. Terelni is lehet kijárni, szamojédet szoktam látni, bár azt megoldani macerásabb. Agárpályán én már bernit is láttam. Vagy Az úszás pl jól átmozgatja a kutyát de kevésbé terheli az ízületeket. Vagy van az ahol a kutya nekifutásból ugrik egyet a medencébe. Nem jut eszembe a neve. Számtalan lehetőség van, biztosan találsz olyat ami nektek is megfelelő :)

#6A válaszíró 71%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/20Időpont márc. 28. 08:24 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Mit kezdjünk egy hiperaktív kutyával?
Érdemes még valami extra felszerelést venni?
Hol tudnék extra mini testű kiskutyákat vásárolni?
Kis kutyát keresek a házba, ami nem hiperaktiv és nem hullatja a szőrét. Valaki tud segíteni?
Honnan vesznek az emberek "extra mini" Csivavát?
Milyen kistestű hiperaktív kutyák vannak?

Kérdések az Állatok rovatbólKérdések a Kutyák rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!