Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Állatok » Kutyák

A kérdés

Mit tegyek ha rámmorog a kutyám?

Még nem volt ilyen szerencsére, de szeretném előre tudni hogyan kell lereagálni.

Keress kérdéseket hasonló témákban: tanítás, állat, eb, morgás, kutya

 2019. júl. 16. 02:06  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Mondjuk nem kellene ütlegelni meg bántani, és akkor nem morogna rád! Más esetben nem nagyon szoktak morogni, max ha kaja közben megzavarod. De ilyent nem is említettél.

A válasz 4%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 57%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/11Időpont 2019. júl. 16. 03:05 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Részben örülj neki, részben meg tarts önvizsgálatot.


Szóval a morgás az kommunikáció. Valamilyen szinten az egy nagyon jó dolog, hogy próbál az emberrel / állattal kommunikálni és nem jelzés nélkül harap (a kettőt már nem sok választja el egymástól).


A másik oldala a dolognak az, hogy a kutyák hihetetlenül finom testbeszéddel kommunikálnak és ezt a hülye, érzéketlen ember sokszor észre sem veszi. Mire eljut arra szintre a kutya, hogy morogjon, rengeteg apró jelzésen túl van. Tehát akkor bizony a kedves gazdi bizony valamit nagyon nem vett észre.

Ha a fokozatokat szeretnéd magyarra fordítani:

testbeszéd: "Kérlek ezt hagyd abba, mert kellemetlenül érzem magam tőle."

morgás: "mássz már ki a pofámból b+, mert különben..."


Szóval közel sem akkora katasztrófa meg "pofátlanság", ahogy az emberek szeretik beállítani, viszont a morgás oka mindenképpen egy olyan dolog, amivel foglalkozni kell. Hogy hogyan, az a helyzettől függ, mert az is lehet, hogy te voltál hülye, pl. sarokba szorítottad Buksikát, vagy rosszul nyúltál a fájós lábához, de az is lehet, hogy Buksika ingerküszöbét kell helyre tenni (pl. védi a tálkáját - meg kell tanítani neki, hogy jó dolog, ha ember van a tálja mellett).


Nagyjából érthető? :)A válasz 51%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/11Időpont 2019. júl. 16. 06:40 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A morgás maximum játék közben megengedhető, minden más esetben agresszió jele, amit célszerű keményen tiltani, ha később nem akarsz bajt. Következetes nevelés, ennyi a titok.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/11Időpont 2019. júl. 16. 07:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Na, kettőből kettő hülye választ kaptál, kérdező. Valószínű, az előttem szóló Fifike gazdiknak még sosem volt dolguk egy kanapét bevédő rottival/dobermannal/pittel stb.


Abban igazuk van, hogy szituáció függő, hogy a kutya mi miatt morofg, tehát figyelmtetet, hogy hagyd abba, amit csinálsz. Nem mindegy, de a lényegen mégsem változtat: a kutyának az emberrel szemben nincsen semmiféle figyelmeztetésre joga! Az ember azt csinál, amit akar, a kutya nem peóbálhatja meg korrigálni az emberr, mert akkor ott rosszul gondolja a kis létezését a Fifike.


Én sok kiképzővel találkoztam már, sok kutyasulit kipróbáltam, és egyben mindegyik vélemény egyezik: ha a kutya rád morog (pl: fekszik a helyén, kanapén - te kiküldőd onnan - ő nem megy le - te le akarod őt szedni - és a kezedre morog, rosszabb esetben kap€, fogod lenyomod a földre, visszamorogsz rá, és ezzel, hogy őt az oldalára felteted és a földön tartod a nyakbőrénél fogva, egy teljesen alárendelt szerepbe kényszeríted, megmutatod neki, hogy ki a góré. Van, aki megfogja a nyakánál és nem nyomja le, hanem közel hajol és farkasszemet néz vele, ez se rossz, de ott ismerni kell a kutyát, mehogy arcba kapjon. Hát ennyi kb.A válasz 94%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 63%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/11Időpont 2019. júl. 16. 07:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

3-as vagyok.

Egyébként annak idején apámnak volt egy kezdetben agresszívan viselkedő kau keveréke, főleg a kajáját védte be nagy ívben. Akkor még hírből sem ismerték a kutyasulikat, apám mégis tudta mit kell tennie. Fogta a kutyát, hátára penderítette, majd addig fogta le a nyakát ameddig az teljes megadópózba nem vágta magát. Onnantól e kutya elfogadta apámat a mindenkori vezetőjének, a legjobb kutyája volt. (Ezt a csak így a "Fifike" gazdiknak)

Nem mondom, hogy minden esetben ez a megoldás, ahogy korábban írtam következetes, tudatos neveléssel nem juthattok el idáig.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/11Időpont 2019. júl. 16. 07:40 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nekem 5 hónapos kutyám van, ő játék közben szokott rám morogni, legfőképp mikor nem engedem fel a kanapéra.

Akkor megkérdezem jó hangosan, erőteljesen, hogy "mit csináltál" és feltartom a mutató ujjam, az azt jelenti, hagyja abba, amit csinál.

Ilyenkor, az ujjamra szokott morogni. Akkor összefogom a száját aztán lenyomom a földre.

Ha még mindig csinálja, a második vagy harmadik alkalom után kizavarom a szobából és akkor egyedül van.

Amikor visszasomfordálhat egy jó negyed óra, 20 perc után, olyan, mint a kisangyal. Ha mégis újra kezdi a felugrálást, kezdődik az egész elölről.A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/11Időpont 2019. júl. 16. 08:58 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Hú, én ezzel az erőből földre nyomkodással, megadásra kényszerítéssel nem igazán értek egyet. Pontosabban nagyon nem mindegy, hogy mi van a fejedben, amikor erre vetemedsz.


Szerintem fontos, hogy a kutya ne azért fogadjon el "górénak", mert tart tőled, mert hú, ez nem tehetem meg vele, mert akkor bekeményít a góré, hanem azért kövessen mindenben téged, mert az neki előnyös, jó.

Ha kvázi félelemből követ, az bármikor visszaüthet.


Ha te, mint vezető (falkavezér) nyugalmat, kiegyensúlyozottságot tükrözöl és a kutyát az ő megnyugtatása céljából nyomod a földre, majd ha megnyugodott, rögtön pozitív élményt társítasz a művelethez, akkor az valóban hatékony. Szóval nagyon nem mindegy, hogy te mit érzel, mik a motivációid, amikor ezt teszed vele.

Ez az egész egyébként tudatos, következetes neveléssel teljesen kiküszöbölhető.


Én nem javaslom neked ezt a módszert, szerintem apránként gyakoroljátok a kutyával, hogy nem kell neki ilyen izgatott állapotba kerülnie egy másik kutya láttán.A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/11Időpont 2019. júl. 16. 10:12 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

7-esnek:


Az mind szép és jó, hogy a cél szerint merő jókedvből és szeretetből követi a falkavezért a kutya. Ezt egy alapból omega jellemű, megadó kutyával meg is csinálhatod. De ha adott egy legalább kicsikét dominanciára hajlamos kutya (mondjuk az esetek 80%-a ilyen), azzal a kutyával a búbánatos életbe nem éred el, hogy csak jutifalatra minden esetben te legyél a főnök.


Példa: első kutyám a dominanciát hírből sem ismerte, nagyon kiegyensúlyozott életet élt a falka legutolsójaként. Soha nem kellett lenyomnom a földre.

A második kutyám pont az ellentéte, kimondottan domináns jellem, amihez elképesztő értelem párosul (nehéz kombináció...). Fiatal korától voltak stiklijei, nem kimondottan felém, hanem a vele kapcsolatba kerülők felé. Agresszív soha egy pillanatra nem volt, csak domináns, aki megpróbálta volna érvényre juttatni az akaratát. Átlagban azt tudom elmondani, hogy 2-3 éves koráig bizony kb havonta kellett földre nyomni a kutyát. A köztes időkben hibátlanul muzsikált, de bizony rendszeresen szükség volt a határok erős meghúzására. Idén 5 éves lesz, mostanra nyugodott le annyira, hogy szerintem már fél éve nem volt szükség az ördögszarvainak a letörögetésére. Azt még hozzátenném, hogy soha egy pillanatig nem félt tőlem, nincs is miért neki, de azzal bizony tisztában van, hogy ha nagy baromságot csinál a tiltásom ellenére, akkor abból retorzió lesz. És így, hogy minden helyzetben tudja hogy hol a helye, ismeri a szabályrendszert amihez tartania kell magát (még ha néha meg is próbálta/próbálja kitolni a határokat), egy teljesen kiegyensúlyozott kutyát eredményezett. Aki rajongásig szeret engem is, és a családba tágabban tartozókat is.


Magyarán ugyanolyan körülmények között, ugyanolyan nevelési elvek mellet a két kutya merőben más kezelést igényel.


Félre ne érts, nem vagyok a testi fenyítés híve (mondjuk a grabancánál a földre nyomás még messze nem az), de bizony a kutyák döntő többségénél szükség van rá az élete során.


Említed az érzéketlenítés módszerét. Ez egy félelmi agresszív vagy egy csak csupán izgatott kutyával tökéletes módszer. Egy dominánsnál is fontos és szükséges, de önmagában nem elegendő.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/11Időpont 2019. júl. 16. 13:47 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"azért kövessen mindenben téged, mert az neki előnyös, jó."


Óriási tévedés! Rengeteg baj forrása!

Tipikus cirkuszi mutatványos kutyakiképző személet.

Szégyen, pl egy feladatsor közben sokszor lehet ltni ilyen félrenevelt kutyákat, gyönyörűen végzik a feladatokat, fegyelmezettek... csak épp szemkontaktus helyett a jutifalatos táskát szuggerálják!


Azért végzik el a feladatokat, mert előnyös nekik, jutalomfalatot várnak el kajáért csinálják meg, véletlenül se azért, mert hangyányit is tisztelnék a gazdájukat!


Egy kapcsolat alapja a tisztelet és a bizalom, itt a tisztelet teljes mértékben hiányzik, ez egy "üzlet" a kutya részéről, és egy lekenyerezés a gazda részéről.

Ezek a kutyák nem hívhatóak be , ha meglátnak egy mókust, vagy másik kutyát, mert amúgy leszarják az embert, csak lemondanak a jutalomfalatról, és mennek a fejük után.


A falkasorrend nem azért alakul ki, mert megvesztegetjük a kutyát, hanem azért, mert mentálisan stabilabbak vagyunk, véghez tudjuk vinni az akaratunkat, és igen, ha egy kutya fizikai támadással (morgás, majd harapás) próbálgatja a határait, akkor le kell menni az ő szintére, ahol az ő pszichéjében farkastörvények uralkodnak, és igenis, fizikailag is meg lehet, és ha úgy adódik, meg is kell neki mutatni, hogy eddig, és ne tovább!


"Ha kvázi félelemből követ, az bármikor visszaüthet."


Ez igaz.

Csak éppen szó nincs semmiféle félelemről. Nem lapátnyéllel kell ütni, hanem blokkolni kell. A kutyák ugyanezt csinálják egymással.

Leállítják, amelyik túl rámenős, vagy ideges, vagy labilisságból fakadóan agresszív.

Egy kiegyensúlyozott, domináns kutya ebben az esetben nem kettéharapja a másik torkát, csak ráfog, és addig tartja, amíg a másik rá nem jön, hogy hány dekás, és hogy ez neki így nagyon nem jó.

Én leginkább rá nem jön arra, hogy a domináns nem bántani akarja, csak megadást követel tőle!

A fegyelmezés, akár úgy is, hogy van benne fizikai fegyelmezés is, nem büntetés, sokkal inkább tanítás.


De meg is fordíthatjuk a dolgot. Ha egy kutya csak azért követné a gazdáját, mert abból folyamatosan valami előnye származik, akkor mi az, amitől a gazda dominánssá válik a kutya szemében, mi az, amit tisztelni fog benne?

Azt, ahogy toleráns?! Azt, hogy soha nem fegyelmezi?

Na azt egy kutya se tudja tisztelni!

A kutyák képzeletvilágából meg hiányzik a demokrácia fogalma, az egyetlen társas viselkedés ami beléjük van kódolva, az a hierarchia. Nincs más opció.


Valamelyik kutya gyengébb jelzésekre is felismeri és elfogadja az ember által elvárt hierarchiát, valamelyiknek sokkal, sokkal egyértelműbb, keményebb jelzések kellenek, valamelyik egy életre elfogadja, valamelyik néha néha folyamatosan próbálkozik.

Kutyája válogatja.

Valamelyikre csúnyán nézni is sok, valamelyiket meg bizony a földhöz kell nyekkenteni.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 77%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/11Időpont 2019. júl. 16. 14:21 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

#8 vagyok

A szívemből szóltál 9-es. kb ezt próbáltam elmondani én is, csak a tiéd érthetőbb lett.A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/11Időpont 2019. júl. 16. 14:40 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Hogyan vezessem le a kutyám energiáját?
Hogyan érjem el, hogy a kutyám ne kergesse a macskát? Bővebben lent.
10 hónapos stafi keverék kutyám nagyon allergiás a csirkére bármilyen formában ha kap iszonyatosan megy tőle a hasa . Mit adjak neki enni?
Tüzel a kutyám és mikor etetem és miközbe eszik tenném rá a láncot hogy megkössem éjszakára és rámmorog, Miért, és abba fogja ezt hagyni?
Miért morog a saját kutyám, abban az esetben ha valaki idegen van nálunk és rászólok?
Normális, ha a kutyám rámmorog, amikor a kajájához nyúlok?

Kérdések az Állatok rovatbólKérdések a Kutyák rovatból
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!