Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Mennyire gyakori lovas körökbe...

Mennyire gyakori lovas körökben a húzódásos, töréses baleset?

Figyelt kérdés

Kik sérülnek gyakrabban? A versenyzők, akiknek nagyobb lovagló tudások van, de keményebben űzik a sportot vagy a hobbilovasok, akiknek kisebb a tapasztalatuk, de kerülik a kockázatos helyzeteket?


Van-e összefüggés a lovardai oktatás minősége és a balesetek bekövetkezése között?


Lovasok. Nektek volt már sérülésetek? Ha igen, milyen? Ha több is, akkor milyen gyakran következtek be?


Veszélyes sport a lovas sport?ápr. 19. 19:40
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Balesetek mindket csoportban elofordulhatnak. Persze aki csak leptet meg maximum uget, ott kisebb az esely a komolyabb serulesre. Meg nyilvan a lotol is fugg. En haromszor estem eddig, a harmadiknal a fejemre sikerult erkeznem vagtabol, ezaltal lett egy enyhe agyrazkodasom. De van olyan ismerosom akivel elesett a lo, es ezaltal serult meg. Veszelyes sport a lovaglas, de az egyik legszebb, amit uzhetunk.
ápr. 19. 19:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/17 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a lovaglás a veszélyesebbek közé tartozik, de biciklis is szenvedett már halálos balesetet. Minden sport veszélyes, sőt a hétköznapi dolgok is, mint az autóvezetés.


Hobbi szinten lovagolok 15+ éve. Volt pár kisebb agyrázkódásom, amikor leestem. Egyszer eltört a kezem. Rengetegszer zúzódtam, lilultam, nyúztam le magam. Szerencsére komoly baj nem történt még. Kisebb, “b@alfasz voltam” esésem rengeteg volt, de olyan igazi, nagy esés még csak 5.


Van összefüggés a balesetek és az oktatás minősége között. Egy olyan helyen, ahol nem fordítanak kellő figyelmet a biztonságra és képzetlenek az oktatók meg a lovak, ott jóval nagyobb az esély a balesetekre.


Szerintem a hobbilovasok és a versenyzők egyformán sérülnek. A hobbilovasok azért, mert általában képzetlenebbek ők is és a lovaik is. A versenyzők, meg azért mert nagyobb kockázatot vállalnak és sokkal több időt is töltenek lóháton.

ápr. 19. 20:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/17 anonim ***** válasza:
81%

Ez szerintem az ember szerencséjén is múlik, teljesen lényegtelen a tudása.

Ha kiugrik oldalra a ló és fenn tudsz maradni mert figyeltél és tudtál reagálni, akkor tök mindegy, hogy versenyző vagy, vagy hobbista.

Szerencséd, volt hogy pont letudtad helyesen reagálni.


De egyébként oktatás függő is. Vannak lovardák ahol, megtanítják a lovasokat arra, hogyan maradjon az agyon dolgoztatott lovon rajta úgy, hogy szép legyen közbe az ülése. Közbe meg semmi reakció kézsége a lovasnak meg semmi probléma megoldó képessége mert nem tudja mit kell tenni mondjuk abban az esetben ha a ló vágtában nem szépen megy hanem hirtelen elviszi a vállán a lovas meg már lent is van, mert nem tanítanak nekik szinte semmit, míg egy jobb lovas lehet, hogy nem tudja azonnal korrigálni a ló hibáját, de legalább a lovon maradt.


Sokszor látok, olyan eséseket a neten, hogy azt nézem, hogy valami isteni fuvallat lökte le a lóról vagy mi?

Nincs semmi biztos ülésük, hiába tűnik szépnek, de már ugranak, aztán meg potyognak mint a legyek mert lehúzta picit a fejét ló.


Mást meg aki biztosan ül a lovon és tud hülyéskedni rajta szidnak mert, hogy jajj mit csinál.

A csaj kisebb ugrás felett előre tologatta a kezét a ló füleihez, és előre hátra dülöngélt. De direkt csinálta, mert alapból nagyon biztosan ült a lovon és mozgott rajta.

De már a tiktok trénerek megjelentek, hogy úristen mit csinál. Szórakozik, mert stabilan tud már ülni és nyugodtan tud mozogni a lovon össze vissza.

Ami amúgy alap lenne szerintem, hogy a lovas hátra tudjon nézni akár vágtában, előre tudjon nyúlni a füleihez, ha rövidebb nyakú ló akkor akár a zablához is. Tudjon mozogni a lovon össze vissza a lovon anélkül, hogy lezúgna.


Aki egy kis botlástól leesik na az nem tud bárhova tekeregni a lovon.


Én nekem nem volt nagy esések eddig szerencsére, de lila folt zúzodás horzsolás volt.


Viszont voltam olyan lovas táborba, hogy 1 hét alatt mindenki minimum egyszer lezúgott. 20 emberből 3an nem estünk.


"A lovak is hibásak voltak" persze a belovaglójuk volt a sz@r mert jöttek mentek a gyerekekkel ahogy gondolták. Ha a gyerek lemaradt egyik pónival a másiktól, hát utána vágtázott a kiscsaj meg a földre került persze.

Mert az oktatás és a lovak is rosszak voltak, vagyis inkább alkalmatlanok arra, hogy teljesen kezdők lovagoljanak rajtuk.t

ápr. 19. 21:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

15 év alatt egy törésem volt...képzetlen ló és lovas páros ugróedzésének köszönhetően. Szóval nagyon sok múlik az oktatás minőségén, de ne felejtsük el, hogy egy élőlénnyel dolgozunk együtt, bármikor bármi megtörténhet.

Agyrázkódás, zúzódás több is előfordult.

Súlyosabb baleset közvetlen környezetemben egy történt, egy komolyabb kartörés.


Aztán persze ott vannak a másodkézből jövő sztorik, hogy az edző úgy tesztelte az új felszereléseket a lovon, hogy egyből felrakta a gyereket, mentőhelikopter lett a vége.

ápr. 20. 06:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/17 anonim ***** válasza:
100%

"Kik sérülnek gyakrabban? A versenyzők, akiknek nagyobb lovagló tudások van, de keményebben űzik a sportot vagy a hobbilovasok, akiknek kisebb a tapasztalatuk, de kerülik a kockázatos helyzeteket?"


Ez szerintem szerencse kérdése, mondjuk egy csikókat belovaglónál nagyobb az esélye, hogy esik, vagy összetöri magát, mint egy átlag hobbistánál. Egy versenyzőnél se törvényszerű, hogy többet esik. Kezdő lovas is zakózhat, sokszor lovashibából, akár futószáron is. A sérülés súlyosságát illetően szintén szerencse, mert van aki megüti magát egy komolyabb esés után, van aki meg ottmarad. Bár a védőfelszerelések használata csökkenti a súlyos sérülések kockázatát, de teljesen kivédeni azok se tudják."Van-e összefüggés a lovardai oktatás minősége és a balesetek bekövetkezése között?"


Valamilyen szinten van. Egy jól megalapozott biztos ülés kialakításával nagyon-nagyon sok esés vagy zaccos szituáció megakadályozható. Szóval, ha nem tud az ember kengyel és kapaszkodás nélkül (szárkezelés is ide tartozik) fentmaradni mindhárom jármodban, akkor irány vissza futószárra. Illetve az oktató felelőssége, hogy a tanítványa a tudásához megfelelő lovon lovagoljon. Persze 100%-ba biztosítani ezt se lehet, hiszen a ló önálló akarattal, ösztönökkel rendelkező lény, még a legbirkább ló is bármikor elvágtázhat bakolva a lovaspálya túlvégére, bár az esély kisebb, de megvan."Lovasok. Nektek volt már sérülésetek? Ha igen, milyen? Ha több is, akkor milyen gyakran következtek be?"

Ha lóról estem, akkor max zúzódással megúsztam, igaz elég ritkán esek, legutóbb 3 éve vettem talajmintát egy ugrás után. a legsúlyosabb egy szalagszakadás volt, de az meg földi munkán történt egy csikóval.Veszélyes sport a lovas sport?

Igen az. Míg a motorsportoknél, bicajnál, korcsolya... az emberi tényező a buktató (te uralod az eszközöd, illetve a többi ember hülyeségén múlik a dolog, addig a lovazásnál ott van egy 500-600 kilós izomtömeg, ami önálló akarattal bír. Ha úgy van, akkor úgy elvisz, hogy te bármilyen erős zablát tehetsz be neki, nem fogod tudni megfogni, egy pánik vágta esetén.

És a lovaglás csak az egyik dolog, a lóval való foglalkozás se veszélytelen, elég ha csak figyelmetlen vagy és rálép a lábadra.

ápr. 20. 08:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/17 anonim ***** válasza:
83%

3mas! De igen, függ az esések száma a lovas tudásától, és az oktatás minőségétől (és itt is csak a lovaglásitechnikáról, és nem a koncentrációról beszélek).

Én kivételes eset vagyok, mert az első 4 évben nem estem, de alapvetően

kezdőként szokott többet esni az ember.

Az oktató tehet arról, hogy ha még nem elég stabil és zárt az ülésed, és felültet egy nem a szintednek való lóra. Mert igen, minden ló megijed, de nem mindegy hogy úgy, hogy elindul kirohanni a világból, közbe bakol 3mat, vagy csak összerezzen és megnézi mitől ijedt meg. Van olyan ló, ami csak az utóbbit csinálja, de ha ezután megindulna, a lovas már figyel a rezzenés miatt.

A lovaglás tudása igenis fontos. HA a lovas nem tudja megtartani magát, hátul a vállakkal, zárt üléssel, akkor minden ki szarból le lehet esni Ha úgy mész oda egy ugráshoz, hogy előretolod a vállad (szokták így tanítani hülyéknél, hogy a gyerek nemaradjon a ló szájában, de ez nem a jó megoldás), rajtengedélyen is sok ilyet látni még (tehát nem javított a lovas hiba). Ha ebből megáll a ló, főleg ha nem zárt az ülésed úgy zuhansz előre mint a huzat. Sok ilyen videó is van, pedig ezeket az eséseket azzal ki lehetne küszöbölni, ha a lovas meg lenne tanítva hátul tartott vállakkal, zárt üléssel lovagolni.

Nyilván van olyan ember, akinek jobb, valainek meg rosszabb az egyensúlyérzéke, de ha veszünk elméletben 2, közepesen jó egyensúllyal rendelkező lovast, mit gondolsz melyik fog többet esni? Akinek zárt, stabil ülése van, vagy aki lobog a ló tetején? Hmmm... nem is tudom.

Ha megnézed a youtubeon az esős videóknak a 80% full kezdő, bolondozó és felelőtlen kislányokból áll.

Igen, a figyelem is fontos, de ha nem tudna bizonyos szinten folyamatosan figyelni a lovas, a helyes ülés nem is lenne megvalósítható, figyelem nélkül nem tudod mondogatni magadnak hogy marad a csizma a ló oldalán, vállad hátul, ellazít a derék/fenék.

ápr. 20. 08:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/17 anonim ***** válasza:
100%
A versenyzők ritkábban sérülnek, de akkor sülyosabban. De ez csak általánosítás. Nekem eddig a zúzódás volt a legkomolyabb, nekimentem vágtában a térdemmel egy betonoszlopnak. Esni nagyon ritkán esek, mert elég biztos az ülésem, asszem 3-4szer estem 10 év alatt
ápr. 20. 08:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/17 anonim ***** válasza:
100%
8 éve lovagolok lassan, a legsúlyosabb sérülésem egy ujjtörés volt, azt is tesiórán szereztem. Esésből max bordám repedt meg lett 1-2 horzsolásom. Viszont mások nem úszták meg ilyen olcsón, láttma esésnél könyöktörtést, csuklótörést, agyrázkódást, fogkiverést (rúdra esett a fejével, monokli meg minden), bokatörés, de a farokcsonttörés sem ritka. Mindezeket akkor életem át amikor még hagyományos lovardába jártam, most, versenyzők közegébe alig van esés, és akkor is max pár lila folttal megússzuk. Én annó tanultam esni. és nagyon nem szoktam sérülni, lehet ez is belejátszik, hogy megtanultam tompítani, stb.
ápr. 20. 08:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/17 anonim ***** válasza:
83%
Egy csajszi a lovardaban elesett vagtaban a loval es ahogy allt fel a lo, veletlenul ralepett a lany vallara. Kulcscsonttores.
ápr. 20. 09:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/17 anonim ***** válasza:
100%
Oktatás színvonala nagyon is befolyásolja a sérülések gyakoriságát sztem, előrelátással, jó oktatással és lovakkal a kezdeti sérülésveszély nagyban csökenthető. Azért ugróversenyzőknek (+military) kicsit nagyobb a sérülésveszély, de konkrét tapasztalatom nincs. Másrészt egyénfüggő is, van aki egyszer esik, de rosszul, és törik rögtön. Én hobbilovas, 30+ év 40+ esésből (esések 98%-a az első 3 évben - sérülés nélkül) egy térdszalag részleges szakadás, egy nyakrándulás. Egyszer estem lóval akkor kulccsonttörés. Remélem nem lesz több :-)
ápr. 20. 11:45
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!