Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Hogyan érjem el, hogy tisztelj...

Hogyan érjem el, hogy tiszteljen a lovam?

Figyelt kérdés
Sok ilyen fajta kérdést láttam, ezért megpróbáljozok én is a saját promlémammal. 2 hónapja vettünk egy 10 éves kisbéri kancát. Kocsiztatva volt előző helyén. 2 éves csikója mellől lett elhozva. 2,5 hónapos vemhes, ha minden igaz. 1. Hónapban kezesbárány volt, de egyszer a bal első lábánál a könyöke fele lett egy sebe, ami nem tudjuk, hogy, hogy került oda. Körbenéztünk a karámban, hogy nem-e ott sértette fel valahol, de semmi. Betadinnal kezeltünk. Ezután kezdett el rámágaskodni, rámfordulni. Elejétől fogva amióta itt van sunyított és csipkedni akar, de nem hagyjuk(egyszer se csípett még meg,és mikor már láttam, hogy készül csípni odaütöttem egyet az orrára).Nyerget szépen tűrte a hátát, nem is foglalkozott vele. Hevedert amikor becsatoltam akkor láttam, hogy hátrahúzza a füleit(hevederrel elején megismertettem hasánál átsimogattam és az 1. Lyukba csatoltam a hevedert)láttam, hogy nem tetszik neki a heveder húzás, ezért apránként húztam meg neki, csak annyira, hogy a nyereg ne forduljon le róla. 1 hete kimentem hozzá, futószárztam(bal kézre szépen megy lépésbe ésügetésbe, de vágtába dobálja a fejét,jobb kézre valamiért nem megy ki...) ezután terveztem, hogy lecsutakolom és megint rárakom a nyerget, hogyszokja, de amikor a puha kefével mentem át a testén sunyított és már csípett volna oda nekem agresszívan. Mindig odafigyelek, mert tudom, hogy kiszámíthatatlan. Megijedtem. Bevittem hozzá a pálcát, hogy azzal átsimítom a testés és figyeltem közbe, hogy van-e olyan pont ami érzékeny neki, de semmi. Nem értettem, hogy mi van. Lehet domináns kanca ezért ilyen. Futószárazni még midig bejárok, de ha nem javul a helyzet hívunk szakembert, bár szerintem mindenféle képpen fogunk.

2022. okt. 13. 20:14
 1/10 anonim válasza:
11%
Verd össze és mutass dominanciát, egy buta ösztönlény csak.
2022. okt. 13. 20:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
67%
1: Ahogy édesanyád vert el téged? ;)
2022. okt. 13. 20:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
37%

Azzal kezdem, hogy nem vagyok lószakértő, csak szeretem az állatokat.

Egyrészt nem értem, hogy miért kéne "tisztelni" téged a lovadnak? Inkább azt kellene elérned, hogy bízzon benned és szeressen.

Biztos, hogy soha nem bántottad? Meg ez az "orrára ütöttem". Te mit szólnál, ha az orrodra ütnének?

Vagy az előző helyén nem bántották?

Mitől sebesedett ki a lába? Odakerült...magától nem kerül oda egy seb.

Régen egy ideig éltem falun, és simán bementem idegen lovakhoz az istállóba, soha nem próbált meg egyik sem "csípni". Mindegyik hagyta magát megsimogatni, és nem volt nálam alma, hogy esetleg azért tűrte a simogatást, hogy megkapja.

Ha egy állat érzi, hogy szeretettel fordulsz felé, az nem bánt.

Ezt kutyáknál is tapasztaltam, volt, ahol a gazdája csodálkozott, hogy nem kap meg.


Bízom benne, hogy az egyes csak ironizált.

2022. okt. 13. 20:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
64%

Kiegészíteném, mielőtt valaki beleköt:

"Ha egy állat érzi, hogy szeretettel fordulsz felé, az nem bánt."

Egyértelmű, hogy itt nem a fehér cápára vagy ragadozó állatra gondolok.

2022. okt. 13. 21:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 3mas!

Egy jól nevelt ló komoly munka eredménye. Ha a ló nem tisztel, belép a személyes teredbe, nyugodt szívvel és szeretettel átgázol rajtad, beléd dörgölőzik, úgy hogy fellökjön, erősen belédcsíp játékból, és ha hajlamosabb rá, akkor nemtetszését simán rúgással fejezi ki. Mert egymás között így kommunikálnak. Ha nem mutatod meg, hogy ezeket te nem preferálod, nincs következménye, a ló viselkedés ön- és közveszélyes lehet.


Hogy miért kell egy lónak alárendelt félnek lenni? Olvass utána, ha nem hiszel nekem, de ők alárendelt szerepben kiegyensúlyozottak. Vezetőként a lovak 95%-a frusztrált, mert neki kell felelnie a biztonságért. A ló nem olyan, mint a kutya vagy a macska, a ló menekülöállat. Folyton ragadozók jelenlétét figyeli, ellenőrzi. Ha van egy magabiztos vezetője, akit követhet és tisztelhet, úgy érzi magát jól, harmóniában is biztonságban. Amint a ló kerül a domináns szerepbe se az embernek, se a lónak nem lesz jó.

2022. okt. 13. 21:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
47%

Kedves 5-ös!

Értem, és köszönöm a válaszod, nekem kicsit olyan "nagyképűnek" tűnt, hogy egy állat tiszteljen.

De ugye írtam is, hogy nem vagyok lószakértő, csak nagyon szeretem az állatokat.:)

De minden fajtát, nem csak a szokásos háziállatokat.

Semmi okom, hogy ne higgyek neked, nyilván jobban értesz hozzájuk, mint én.

2022. okt. 13. 21:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 Thunderfairy ***** válasza:
34%
Én nem foglalkozok lovakkal de azt tudom hogy bántani, verni tilos. A 3-as válaszolóra hallgatnék ha lenne lovam és ilyen problémám lenne vele.
2022. okt. 13. 21:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

5ös vagyok.

A nevelés, nem egyenlő a veréssel. A lovat lehet nevelni következménnyel. A következmény elég sok minden lehet, ha belegondoltok. Én feladatot használom következménynek, nem verést. Hamar rájön a ló, hogy fárasztó butaságot csinálni.

2022. okt. 13. 21:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Thunderfairy: köszönöm.:) De látod, hogy ezek szerint nem elég a szeretet.

Most néztem csak, hogy itt a kérdés alatt van hasonló, és ott is írnak javaslatokat.

Ezek hasonlóak, amit az 5-ös hozzászóló írt. Van itt, amit érdemes megfontolás tárgyává tenni, és annak azért örülök, hogy volt, aki írta, hogy verni, és bántani nem szabad.

Azzal együtt, amikor vidéken éltem és tartottam állatokat, én mind szerettem, és ezt tudták / érezték az állataim, és viszonozták is, a maguk módján.:)

Erre a kérdésre gondoltam:

https://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__lovak__11023681-hogy..

2022. okt. 13. 22:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Hiába a szeretsz egy lovat, ha "jófejségből" beszorít a boxba vagy ilyenek. Ha látsz egy ménest ott se simogatják mindig egymást. Van egy kialakult rangsor és azt betartják. Aki nem tiszteli, a fokozatosság elve alapján jelzik neki a dolgot, legyen az sunyítás, harapás, rúgás.

A helyet kivívni meg bunyóval szokás.

Én is néha összeveszek a lovammal, amikor megkérdőjelezi a pozíciómat. De ettől függetlenül követ, odajön, akkor is, ha nem kérem, szívesen dolgozik. Ha nagy ritkán kap is, a saját fizikai erőmet használom, nem ostort, én meg nem tudok akkorát ütni, netán rúgni, mint egy másik ló, de általában elég ha megrángatom és határozottan rászólok.

2022. okt. 14. 07:47
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!