Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Mi a legjobb megoldás,ha...

Mi a legjobb megoldás,ha terepen annyira megijed a ló, hogy visszafordul?

Figyelt kérdés

Nyári munkaként egy lovastanyán vezetek pónisétákat gyermekeknek. A tulajdonos megkért arra is, hogy hetente vezessek tereplovaglásokat a haladóbb lovasok számára. Erre a feladatra az egyik kancát szánta, amely körülbelül egy évig nem volt lovagolva, mert csikója született. Nemrég került vissza a munkába, és a tulajdonos elmondása szerint nagyjából egy hónapja ismét rendszeresen dolgozik, valamint kisebb lovasok alatt osztálylovaglásokon is részt vesz.

Mivel én még csak másfél hete dolgozom itt, a mai napon azt a feladatot kaptam, hogy egyedül menjek ki vele terepre, és járjam végig az útvonalat. A terepút feléig minden rendben ment. (És egyébként a hazaút során is) Bár néhányszor megijedt különböző dolgoktól, nem ellenkezett azzal kapcsolatban, hogy továbbmenjen.

Az út vége felé azonban, amikor meglátott egy nagy farönkkupacot, hirtelen 180 fokos fordulatot tett, és elindult hazafelé. Nem szerettem volna ezt annyiban hagyni, ezért többször is megpróbáltam visszafordítani. Minden alkalommal megfordult, tolatni kezdett, és egyszer még az ágaskodás határáig is eljutott. Körülbelül négyszer próbálkoztam, de mivel teljesen egyedül voltam az erdőben, nem akartam felesleges kockázatot vállalni sem a saját, sem a ló biztonsága érdekében.Végül úgy döntöttem, hogy egyelőre nem erőltetem tovább a helyzetet. Inkább fokozatosan szeretném újra hozzászoktatni a terephez: naponta kijönni vele, és ha szükséges, azon a részen leszállni, majd kézen vezetve továbbhaladni, hogy pozitív tapasztalatokat szerezzen.

Amikor visszaértem, akkor mondták el, hogy egy fontos információ kimaradt: a ló valójában közel egy éve egyáltalán nem járt terepen, még vezetőszáron sem.

(Sajnos nincs lehetőség azon a szakaszon először messzebbről, majd fokozatosan közelebbről megközelíteni a farönköket, mert egy autóvastagságú földút vezet oda, a másik felén pedig egy meredekebb lejtő, patakkal, fölfele pedig szikla. Nagyrészt az oldalt levő meredek lejtő miatt nem erőltettem a dolgot, nehogy bele csúszzunk)

Nektek volt-e hasonló tapasztalatotok terepen? Ilyenkor hogyan érdemes gyakorolni a helyzetet?

júl. 6. 12:33
 1/7 anonim ***** válasza:
96%
Nem vagyok lószakértõ, de mi lenne, ha jönne veletek még egy-két lovas? A ló nyugodtabb lenne, ha nincs egyedül, és azt is láthatná, hogy a többi ló is nyugodtan megy, nincs mitõl félni.
júl. 6. 13:53
 2/7 anonim ***** válasza:
95%
Szerintem jó irányban gondolkodsz, de és ahogy az 1-es is mondja, jó, ha van nyugodtabb kísérőló. Az se baj, ha nem is ülsz rajta csak vezeted végig. Fő a fokozatosság
júl. 6. 15:19
 3/7 anonim ***** válasza:
68%
Ha terepen elrohan, egyre kisebb körre kell venni, a közepén általában megáll.
júl. 6. 18:24
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Az én lovam egy autópálya alatti kibetonozott aluljáróba nem volt hajlandó elsőnek, vagy egyedül lemenni. Ha nem egyedül voltam, akkor más ló után magától lesétált, ha egyedül voltam, leszálltam, levezettem, és lent visszaültem. Sokan elítélik a leszállást, mert a tekintély elveszik, igenis hátról kell érvényesíteni az akaratunkat. Én ezzel nem értek egyet. Hogy működik a ménes? Ha valami új, szokatlan, félelmetes helyen kell keresztülmenni, akkor a vezérkanca átvezeti a többi lovat. Alapvetően azt gondolom, hogy ló és ember viszonyában is a ménesi hierarchiára kell törekedni: az ember a vezérkanca, akit feltétel nélkül követ a lova. Ha valami olyan extrém helyzet van, ami totálisan megoldhatatlan hátról, akkor az a kézenfekvő megoldás - szerintem - ha leszállok, odavezetem a lovat, megmutatom neki, hogy én mint vezérkanca ezt a tárgyat nem ítélem veszélyesnek. Nekünk szemétkupaccal volt ilyen visszafordulós élményünk, akkor is leszálltam, odavezettem, belerúgtam a zsákokba, tehát megmutattam a lovamnak, hogy ezt a félelmet keltő tárgyat is én uralom. Egy-egy ilyen után rájött, hogyha bármilyen szitu extrémnek is tűnik, biztosan megoldható, hiszen a vezérkancám csak olyan helyre vezet be, ami nem veszélyes.
júl. 7. 07:32
 5/7 anonim ***** válasza:
83%
Én ezt nem tartom normálisnak. Miért nem olyanra bízzák a haladó csoportot, akik ismerik a lovakat? Teljesen abszurd, hogy random diákmunkásnak odaadják és oldja meg ahogyan akarja. Ha baleset lesz belőle, akkor vállalja a felelősséget is érte?
júl. 7. 10:53
 6/7 anonim ***** válasza:
84%
Előttem már leírták a teendőket, annyit tennék hozzá, hogy jól döntöttél, életveszélyes meredély szélén ellenkező lóval viaskodni. Meg felesleges is. Szokatlan volt neki a terep, full egyedül, betojt kicsit - persze h így reagált. Egy másik dolog - ha így megijed, ne próbáld rátolni az ijedelem tárgyára "csakazértis" - ahogy pl egy pókfóbiás ember sem örülne, ha mindenáron odaerőszakolnák a kezét egy madárpók fölé. Gondolkodj a ló fejével. Érdemes még Tristan Tuckert nézned - nagyon klassz módszere van (TRT method).
júl. 7. 19:25
 7/7 anonim válasza:

Mi a legjobb megoldás, kérdező!

Hát pl. Nem bízunk semmilyen lovat olyanra, aki nem tudja, hogyan kell a lovat folyamatosan kontroll alatt tartani.

"Végül úgy döntöttem, hogy egyelőre nem erőltetem tovább a helyzetet."

Ez mit jelent pontosan?

Hogy ráhagytad a lóra, hogy "ha nem megy, hát nem megy" , ezt?

Mert ez a lehető legrosszabb, amit tehetsz.

Ember és ló viszonyában NEM A LÓ MONDJA MEG, hogy merre van az előre.....

nem ő a főnök...

A ló megérzi, hogy lovas ül - e a hátán vagy egy lekvár.

Ha "elbalf@szoskodod" a lovaglást és ezért 650 kg. színizom úgy dönt, hogy átveszi tőled az irányítást, az már nem lovaglás többé.... annak a vége temető vagy kórház.

Az "engedetlen" lóval nem ezt csináljuk, amit te.

"Körülbelül négyszer próbálkoztam, de mivel teljesen egyedül voltam az erdőben, nem akartam felesleges kockázatot vállalni sem a saját, sem a ló biztonsága érdekében.Végül úgy döntöttem, hogy egyelőre nem erőltetem tovább a helyzetet."

NEM HAGYSZ RÁ SEMMIT! Legalábbis nem így.

A lovat fokoztaosan kell szoktatni dolgokra és ezzel együtt dicsérni vagy éppen "büntetni".

Ha valamit nem akar megcsinálni, akkor leszállni, odavezetni, "megmutatni" neki a feladatot, megismertetni a feladattal.

Ennyiben "erőlteted" neki a feladatot, de megcsinálnia viszont nem kell.

De semmiképpen nem hagysz rá semmit!

Éreznie kell, hogy te vagy a főnök és nem ő.

"Nekünk szemétkupaccal volt ilyen visszafordulós élményünk, akkor is leszálltam, odavezettem, belerúgtam a zsákokba, tehát megmutattam a lovamnak, hogy ezt a félelmet keltő tárgyat is én uralom"

Na, valami hasonlót kell neked is kérdező.

júl. 13. 04:03

Kapcsolódó kérdések:

Legjobb kobak márkák?

inkabb olcsobb kategóriában Fouganzasokat nézegettem de azok nem nagyon jöttek be. Annal lehet kicsit drágább.

Melyik a legjobb minishetlandi tenyésztő magyarországon?

Hol a legmegbiízhatóbbak? Hol vannak normális árak 250 000 alatt Hol vannak a legkisebb pónik? Hol a legjobb természetűek a póni? Légyszi írjátok meg a tapasztalataitokat.

Melyik szerintetek a legjobb lovarda Budapesten?

Sajnos eddig mindenhol azt tapasztaltam, hogy ül az oktató és telefonozik, néha mondja hogy ügetés, és ennyi az óra.

Mit adjak enni a póninak, mi a legjobb neki?

Egy 3 éves 130 cm-es póniról van szó akinek a belovaglása elkezdődött. Mit adjak neki enni ti mit javasoltok a legjobbnak?

Legjobb spray szúnyogok ellen?

A legyek idén annyira nincsenek sokan, de szúnyogból rengeteg van. Melyik spary a legjobb szúnyogok ellen? A legjobb olyan lenne ami max. 10-15 ezer forint literenként, viszont hatásos is. Nektek mi vált be?

Milyen típusú patakaparóval a legjobb dolgozni?

Van, amelyikkel könnyebb megsérteni a ló lábát vagy magadat?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!