Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Alkalmas a Fríz ló hobbi...

Alkalmas a Fríz ló hobbi lónak, ridegtartásban? Tobbi lent.

Figyelt kérdés

Sziasztok!

14 éves lány vagyok,2 éve lovagolok intenzíven,de 7 éves korom óta lovagoltam kihagyásokkal.Szeretnék lovat,mert van egy tanyánk,ami tavaszra fog elkészulni,és ott lennének lovak.A Fríz lovon gondolkodom,de ott ridegtartásban lennének a lovak,persze járnánk ki hozzájuk minden hétvégén és hétkoznapokon is.Ez nem holmi fellángolás,nem azért szeretnék Frízt mert most ez az uj divat,ahogy a quarterhorse a western-nél.Azt írták ról hogy nyugodt,engedelmes egygazdás fajta,ami nekem fontos szempont.Angolt lovagolok pálca nélkul,kettos kotofékre most fogok átállni,nem verem a lovat,még taníto célzattal sem,nem rángatom a száját semmi ilyesmi.A testbeszédemmel fegyelmezem,nem érek hozzá bántó szándékkal.Imádom a lovakat és szeretem a magas fajtákat elso és egyben a mostani lovam marmagassága 175-180 cm.O egy szlovák melegvéru angol telivér meg még valaminek a keveréke,szóval eléggé kiszámíthatatlan heves ló,de imádom ot is.Szerintetek jó a fríz hobbilovasnak,elég jól lovagolok,ugratni is szeretnék de ez nem szempont,mert versenyre nem fogok járni.Vagy milyen lófajták vannak még amik megfelelnek ennek a nyugodtságank és másnak?2013. nov. 16. 08:38
1 2
 1/18 A kérdező kommentje:
Még annyit szeretnék kérdezni hogy mivel ze egygazdás fajta,ezért mlyen korban érdemes venni?Nem én szeretném betorni,mert arra nincs idom a suli miatt,belovagolt kéne,de olvastam hogy 5-6 éves koráig nem szabadna lovagolni a novése miatt.Viszont ha idosebb lovat veszek,az már biztosan választotrt gazdát magának.Szerintetek?3 éves ló az jó lenne nekem hogy még én legyek a gazdája?A lo szemében is?
2013. nov. 16. 09:15
 2/18 anonim ***** válasza:
100%

Felesleges még saját lovat venned! Tanulj meg rendesen lovagolni. A lovat muszáj fegyelmezni, amíg ilyen fontos dolgot nem tudsz, addig a ló a fejedre fog nőni és egy idő után teljesen kezelhetetlen lesz.


A friz pedig kényes fajta, betegségre hajlamos, nem igazán okos ötlet ezt a fajtát rideg tartásban tartani.

2013. nov. 16. 09:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/18 A kérdező kommentje:
Nem én egyáltalán nem ezt értettem ez alatt.A mi lovardánkban már 7 éves kislány is tor be pónit,és egyáltalán nem vagyok elszállva magamtól.Kérlek ne legyetek rosszindulatuak,én csak tanácsot szeretnék kérni.És hogy nem értek a lovakhoz?Okleveles vagyok Monty Roberts bizonyos modszereibol,a lovardában ganézok,etetek és dolgozom,szoval nem vagyok olyan akinek egyik pillanatrol a másikra vesznek egy lovat hogy aztán ha gond van elkezdjek sírni.A mostani lo amin lovagolok rendszeresen kirug vágtában,van mit csinálnom hogy fennmaradjak de nem adom fel,és most már nagyon jó.Tudok lovagolni,persze attol fugg mihez mérjuk,de a lovardámban én egy jó hobbi lovas vagyok.Lesz lovam nekem is apumnak is,mert imádjuk ezeket az állatokat,és az hogy nem verem és rángatom a száját,még nem jelenti azt hogy ne bánnék vele szigoruan,kovetkezetesen,buntettem ha kell csak nem állat mondjára fizikai bántalmazással.Az ezekhez hasonló rosszindulato válaszolók kíméljenek.Koszonom.
2013. nov. 16. 11:08
 4/18 Valletta ***** válasza:
100%
14 éves létedre nagyon gyerekesen gondolkodsz még a lovakról és a lovaglásról, még az is téves, amit kérdezel, nem hogy az, amit mondasz, alapvető dolgokkal nem vagy tisztában (pl. "betörés", 5-6 éves korban, hogy a quarter "divat' fajta lenne, a fríz meg "egygazdás", stb). Ha az én lányom lennél, nem kapnál otthonra saját lovat, mert még bőven kell tanulnod addig mind elméletet, mind gyakorlatot, oktató mellett, amíg fel tudod mérni, hogy mit, hogyan és miért kell csinálni a lóval, amíg alapvető dolgokkal tisztába kerülsz, nem pedig a saját fejed után menve lovagolnod a magad két éves tapasztalatával.
2013. nov. 16. 12:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/18 x) ***** válasza:
100%

Nem rosszindulatból mondjuk ezeket, hanem azért, mert tényleg nem vagy tisztában bizonyos dolgokkal. Például azzal, hogy egy fríz lónak sokkal több igénye van, és kényesebb fajta annál, hogy ridegben tartsa valaki. Ezen kívül ha nálatok egy 7 éves kislány lovakat lovagol be, az nem más, mint felelőtlenség. Bár gondolom ez azt akarja jelenteni, hogy 10 percre fölrakják rá lötyögni a ló meg nem dobja le... Hidd el, 14 évesen nagyon rossz ötlet lovat venni. Én is beleestem ebbe a hibába. Középiskolában meg egyetemen nagyon nagyon nehéz lesz. Volt, hogy fél évig nem is tudtam kimenni a lovamhoz 10 percnél hosszabb időre.

Az meg, ha egy ló egygazdás, semmi jót nem jelent. Annyit érsz el vele, hogy más emberek semmit nem tudnak majd csinálni vele, kezelhetetlen lesz.

A testi erőszak pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy egy ló ne nőjön a fejedre. A lovak egymás között is így rendezik le a vezér-alárendelt kérdést.

Szóval bőven ráérsz még lovagolni tanulni és kicsit több információt gyűjteni. Ezen kívül a lovaglásnál a legfontosabb dolog az alázatosság, ami benned úgy látszik, még nem alakult ki kellőképpen.

2013. nov. 16. 13:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/18 anonim ***** válasza:
Mit csinálnál, ha eljuttok odáig, hogy ha 10 méternél közelebb mész hozzá sunyítva rohan feléd? Sem lovagolni nem tudnál rajta, sem eladni nem tudnád. Tudom, veled ez sosem fog megtörténni, de ha mégis, mit csinálnál?
2013. nov. 16. 16:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/18 anonim ***** válasza:
A fríz nagyon kényes, könnyen megbetegszik, ridegben sárban a lábán a szőr összeáll, nem erre való, az divatló. Hobbira egy kényelmes, nyugodt, megbízható félvért ajánlok, de ne vágj bele saját lóba ennyi tudással szerintem. Feles tartáson gondolkoztál esetleg? Az jó lehetne. Vagy ha saját lovad is lesz, mindenképpen legyen mellettetek edző.
2013. nov. 16. 19:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 anonim ***** válasza:

A fríz nem való ridegbe. Kapásból a bokaszőrén összeáll a sár, ráfagy télen, azt napközben 4-5× kellene rendbe tenni minimum (!), és akkor estére bokszban lenne... Akkor talán nem fázik meg róla. Ráadásul a fríz nagyon érzékeny a dolgokra, í lovaglásra, a vele való bánásmódra, a táplálékra (mennyiség, minőség, stb), munkára (mennyiség, intenzitás, minőség), és így tovább.

A fríz jellemzően nem egygazdás, csak, ha azzá teszed, de ez nem egy pozitív dolog, annyit jelent, hogy más nem, hogy ráülni nem tud, esetenként már kialmozni se.

A fríz általában nyugodt és kiegyensúlyozott, nem egy pörgős ló, de ezt azért elég sok ló utána csinálja, ami emellett sok dologban kenterbe veri a frízt - például esélyes ugró vagy díjlovas sportban a nélkül is, hogy a fél életed, időt és pénzt nem sajnálva beleölnél.

A lovat időnként meg kell ütni, így vagy úgy, ha nem teszed meg, mert fegyelmezed a testtartásoddal, idő kérdése, hogy a legjámborabb ló is egyszerűen felrúgjon...

2013. nov. 16. 21:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/18 anonim ***** válasza:
100%

Okleveles Monty Robertsből... szuper, hol osztanak ilyen oklevelet? Már ne is haragudj, de ez enyhén szólva vicces.

Nagyon sok alapvető hiányossága van a tudásodnak, ami a kérdésedből és a kommentjeidből kitűnik.

Azt nem mondom, hogy ne vegyetek lovat, mert úgyse én szabom meg, mit csináljatok és a szüleid remélhetőleg némileg okosabban gondolkodnak nálad. De frízt semmiképp, a leírásod alapján én valami ridegben jól tartható, jó fejű félvért vennék, plusz egy jó nagy levegőt, hogy átgondoljam, mennyi baromság van a fejemben és inkább keresnék egy jó edzőt, aki megtanít lovagolni, lovakkal bánni. És nem, nem az a jó edző, aki oklevelet osztogat Monty Robertsből.... Hihetetlen az emberi ostobaság, komolyan....

A szüleid egyébként mit szólnak mindehhez? Lovat láttak már, vagy ők is mennek a te fejed után? Mert abból még nagy baj lehet...

2013. nov. 17. 06:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/18 A kérdező kommentje:

Koszonom a válaszaitokat,de tévesen gondolkodtok rólam.A lovat nem kell ahhoz megutni és rángatni a száját hogy ugy viselkedjen ahogy én akarom,lehet ezt eroszak nélkul is akármit mondotok is,és ez a legtobb lónál bevált.Kurzuson pedig Pataky Katánál voltam utána lehet nézni,foldrol valo munkát,kettos futoszárazást,kettos kotofék használatát csatlakozást és a lóval valo helyes agressziómentes bánásmódot tanultuk.És képes egy 7 éves kislány betorni egy pónit,mert már 4 éves kora óta lovagol és megnyert már jópár versenyt,és tobb órán át dolgoznak a lóval,felugyelet mellet,nem felelotlenul osszevissza.Utána lehet nézni,mindenhol azt írják hogy a fríz ló egygazdás,ami nem azt jelenti hogy csak a gazdájának engedelmeskedik,hanem azt hogy a gazdája hangját már messzirol megismeri,jon hozzá,és "szereti".Ezenkívul wikin és még sok más hiteles lovas oldalon íják hogy nagyon barátságos,és nálunk,nem csak a lovardában hanem híres országos bajnokságokon,ha megfigyeltétek egyre tobb a quarter,mindenki azt vesz,mert most ez a divat a veszternesek kozott,holott szerintem erre a célra az apaloosa sokkal jobb,nyugodtabb és jobban tanul is,de hát ez mindenkinek saját dontése,de nem beszélek osszevissza.

Ha ridegtartásban lenne,akkor minden másnpa járnék hozzá,ezért tudnám ápolni a lábszorét,és nem lennének sárban,hanem egy zold legelon,ugy hogy amikor az egyiket lelegelték és már sár lenne,akkor áthajtjuk oket a másikba,és ott szintén nem lenne akkora sár hogy csomos lenne tole a szore.És a lovak soha nem voltak boxokban tartva,ez csak a hu..e emberek mániája,csak enkik sokkal jobb,nem kell kergetni a lovat a karámban,de a lónak mi a jó?Az ha futkoshat,és elobb utobb noveszt rendes téli szort ha nyártol kint van a legelon megszokja.Kérlek írjatok méf véleményeket,és probáljátok meglátni a felfogásomban a pozitívumot,ne csak a negatívat.

2013. nov. 17. 19:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!