Megfelelő széna tárolás?

válasza:

válasza:Valószínű akkor itt nem a tulajjal van a probléma, hanem a trehány lovásszal. Sajnos sok az ilyen.
Egyébként nem a legjobb módszer a széna tárolására az, amit leírtál, de ha elég szoros a bála, akkor a sok eső hatására is csak a külső réteg fog bepenészedni, amit bálabontáskor ha lelkiismeretesen kiválogatják, akkor az alatta lévő szénát gond nélkül lehet etetni, attól a lónak semmi baja nem lesz.
A gond ott kezdődik, ha a lovász továbbra is trehány munkát végez, és lusta szétválogatni a rohadt részt a jótól, mondván "Á majd úgyis kiválogatják, nem hülyék ezek hogy penészeset egyenek..."

válasza:Én féltető alatt tárolom, raklapokon.
Az sem tragédia, ha kinn van, az előző helyen, ahol bérben tartottam is úgy tárolták, DE: fedett helyen bontották ki, onnan osztották a lovaknak, penészes szénát soha nem adtak nekik, illetve locsolva adták. A cirka 20 lóból kettő volt köhögős, az egyik kehes, de én valószínűsítem, hogy a rossz istállólevegő miatt...
Nyilván nem a legjobb, meg egy bértartónak ebbe nem sok beleszólása van, egy kérdést azért megér, hátha, viszont ha le is takarnak, fóliáznak néhány bálát, abból hogyan kap csak a te lovad? Ez itt a nagy kérdés...
Kapcsolódó kérdések:
Van egy 8 éves kisbéri félvér heréltem, és eddig nem adtam neki a szénán kívül semmi mást. És most szeretnék ötleteket kérni, hogy milyen fajta tápokat ajánlotok, abból mennyit, és hogy keverjek-e hozzá valamit (pl.fokhagymás almaecettel) illetve, hogy zabból mennyit adjak neki.
A félrideg annyiból fontos, hogy nyitott beállóba szalmázok, tehát nem fogy majd annyi, mint boxos tartás esetén, mivel kevesebbet lesz bent a ló, a széna pedig olyan szempontból érdekes, hogy bár lesz jó fél hektárja a lónak, de idén még biztosan nem fog tudni legeni...
Ponyva alatt tárolt, fedett helyen ponyva nélkül, vagy szabadban? A nagy körbála gazdaságosabb mint a kisbála illettve a kockabálánál?
Csak a széna + abrakra gondolok.
Kb. 80 birkával élne együtt, a melegebb időkben külön istállója lenne, de hidegben a birkák mellé csuknánk, mert a birkák belehelik és meleg lesz. Másik csacsis ismerős is jönne hozzánk, lovagolnánk, bocsánat, szamaragolnánk együtt is. (Természetesen lovagláshoz...
Eddig fűszénát kaptak a lovak, de most muhar szénánk van, és nem tudom, milyen mennyiségben kell adni az előzőhöz képest.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!