Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Kérhetnék segítséget? Vélemény...

Kérhetnék segítséget? Véleményt, tanácsot.. Hosszú lesz😊 de remélem van aki tud majd segíteni az “álmom” megvalósításában.

Figyelt kérdés

Szóval mielőtt belekezdek egy kis előzmény, hogyan is jött az ötlet.

Nekem júniusban elpusztult szeretett cicám aki a legjobb barátom volt,a mindenem..Szerintem aki cicás annak nem kell ezt tovább ragozni.

Akkor úgy éreztem soha többet nem lesz macskám, hogy ő volt az egyetlen nekem.

Még most is nehéz borzasztóan de már próbálok a csak a szépekre emlékezni❤️

Aztán folyamatosan láttam Facebookon hogy mennyi kidobott cica van..Nap mint nap egyre több😔

Ránéztem a cicám képére a szobámban,És egyszerűen komolyan úgy éreztem hogy nekem segítenem kell a jövőben rajtuk, eszembejutott mennyi szeretetet kaptam a cicámtól hogy milyen szoros kötelék volt köztünk és valahogy ő ráébresztett hogy igen én segíteni akarok..

Még csak 16 éves vagyok,

Amit szeretnék majd: cicákat menteni

Amennyit csak lehet az életemben

A kérdéseim

Lehetséges e már ennyi idősen?

Ugye mindet nem tudnám azért megtartani szoval ez az orokbefogados szerződés pontosan hogy mukodik? Ivartalanitas ilyesmi persze tudom ez alap de bovebben?

Ti mit gondoltok rola hogy ilyen fiatalon szeretném elkezdeni?

Egyebkent hozzateszem nyaron diakmunkan voltam ahogy tudtam adomanyoztam a kozeli menhelyeknek es majd szeretnek orokbefogadni egy cicat mielott belevagok2020. aug. 25. 22:01
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
91%
A közeli menhelyekhez jelentkezz önkéntesnek. Járj ki és gondozz ott cicákat. Illetve velük együtt dolgozva lehetsz átmeneti befogadó is, a cica örökbeadását meg majd ők intézik, szerződéseket is ők kötnek. A menhelyi munka a kötelező önkéntes diákmunka kiváltására is jó. És majd ha már benne vagy, és átlátod a dolgot, akkor gondolkozz magánakciókban.
2020. aug. 25. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
84%
A mentés iszonyúan sok meló és pénz. 16 évesen tapasztalatod is alig van. Szerintem keress menhelyet/macskamentést, és vállalj önkénteskedést. Később tudsz te is macskát menteni. De ehhez kell egy olyan elhivatottság és életforma, amit 16 évesen nem láthatsz még át. Kell fix lakóhely, ahol tudod tartani őket, hozzáértés, stb. Ha egyetemre mész pl. pár év múlva, ki foglalkozik majd a macskákkal? Mert te nem fogsz, elhiheted. Majdnem egy egész embert kíván a mentettekkel való foglalkozás, állatorvoshoz rohangálás, ápolás, rehabilitálás.
2020. aug. 25. 22:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
51%
Miért ne fogadhatnál ennyi idősen örökbe? Nem feltétlenül más, mint az előző macskád. Azonban ha tényleg segíteni akarsz ne kiscicákat halmoz a házban, hanem válassz idősebb macská(ka)t.
2020. aug. 25. 22:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 A kérdező kommentje:

2.:Mivel anyukam is epp annyira szereti a macskakat mint en o is segitene csaladi hazban lakunk Nem alberlet vagy ilyesmi

3.: Pontosan egy idos cicat neztunk ki az orokbefogadassal kapcsolatban aki mar nagyon regota varja a csaladjat

2020. aug. 25. 22:16
 5/13 anonim válasza:
94%
Nagyon tiszteletreméltó, hogy ilyen idősen ennyire felelősségteljesen gondolkozol. 2 mentett cicám van, az első idők nagyon nehezek voltak. Az egyik cica nonstop fosott, reggelente 1 órával korábban keltem, hogy mire a férjem felébred, minden nyomot feltakarítsak. A másik cicámat is egy cicamentő csajtól fogadtam be. Szerintem ha egyszer elkezded a befogadást, utána nagyon nehéz "kiszállni". Folyton hívni fognak, itt van egy kidobott kiscica, egy zsákban találtam 5 kiscicát stb stb. A lakásod előbb utóbb egy menhely lesz, nem tudsz annyi cicát örökbe adni, hogy elfogyjanak. Ha elutazol embert kell keresned aki gondozza a cicákat amíg nem vagy otthon. Ha pár hetes cicákat befogadsz éjjelente 2-3óránként felkelni etetni őket, úgy hogy reggel mehetsz majd suliba, egyetemre, dolgozni. Ha gyermeked lesz, máshogy fogsz a tisztaság kérdéshez is hozzáállni,nem tudsz annyit takarítani, hogy ott mindig tisztaság legyen a sok cica után.Nem a kedvedet akarom elvenni, de nagyon meg kell gondolni. Természetesen vannak olyan emberek akik erre születtek, és ezt tekintik életcéljuknak és emelem kalapom előttük. De nem minden csak annyi sajnos, hogy de cukik a cicák
2020. aug. 25. 22:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 A kérdező kommentje:

5.: Igen sajnos ezzel én is “tisztában” vagyok hogy minden cicát nem tudok megmenteni, de amennyit elbírok szeretnék.

Mint írtam anyukám velem van az ötlettel kapcsolatban így ha bármikor segítségre szorulok ő mellettem lesz. Tudom hogy nem csak a boldog pillanatokból áll ez a feladat hiszen egy cicát már felneveltem. Nem is azért irtam ki hogy elismeréseket kapjak,én komolyan gondolom.. De köszönöm neked amit írtál.❤️ sajnos ebben a világban mindig lesznek rossz emberek akik miatt az állatok szenvednek.😭 De remélem néhányuknak segíthetek majd hogy boldog nyugodt életet éljenek.

2020. aug. 25. 22:23
 7/13 anonim válasza:
100%
5ös vagyok. Ha tényleg komolyan gondolod sokszor látom a menhelyek oldalán, hogy ideiglenes befogadókat keresnek. Egyszerre vállalsz mondjuk 2-3 cicát, amennyit elbírsz, és próbálsz nekik vagy te, vagy a menhely gazdit keresni. Nem "marad a nyakadon" hogy csúnyán fogalmazzak a sok cica, hanem forgásban vannak. Ha egy idő után úgy érzed, hogy mégis sok neked ez a dolog, mondhatod, hogy nem tudsz többet vállalni. Voltam önkéntes menhelyen, próbáltam szocializálni kidobott kutyát aki félt még a széltől is. De be kell látni sokszor, hogy ha valami túlnő rajtad. Egyszer találtam egy cicát az út szélén, nem volt a legjobb állapotban. Lefotóztam, feltettem facebookra, segítséget kértem, hogy valaki fogadja be mert én nem tudom, órákig őriztem. Minden szarnak lehordtak, hogy milyen ember vagyok, hogy nem viszem haza, jöttek az üzenetek, hogy van e lelkiismeretem stb stb. Pedig nálam jobban senki se sajnálta, azt a cicát. Hiába vagy jó ember és próbálsz segíteni az emberek otthonról a fotelból mindig okosabbak lesznek, hogy mit kellene csinálnod.
2020. aug. 25. 22:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:

Ideiglenes befogadással kezdeni szerintem nagyon jó ötlet. Nagyon fontos feladat, viszont vezetve vagy, tehát nem neked kell kitalálni a szabályokat, azokat a menhely szabja. Én is csináltam, rajtam kívül álló okok miatt szüneteltetnem kell, de imádtam. Én egyiket sem akartam örökbe fogadni és őszintén szólva ez tényleg csak így tud működni. Jól jegyezd meg, nem vagy rossz ember attól, ha nem fogadod az összeset örökbe, sőt!

Nem tudom mennyire tudsz angolul, de ajánlom Kitten Lady Youtube-csatornáját. Ő macskákat ment és nagyon sok hasznos tartalmat oszt meg a macskák gondozásáról.

Igazából szerintem már az is nagyon hasznos, ha első lépésként az elméleti tudásodat bővíted az állatvédelemről úgy általában.

De azt se felejtsd el, hogy elsősorban egy 16 éves lány vagy, egyelőre nem lehet ez az egész életed! Ne hagyd, hogy a mentális egészséged rovására menjen! Őszintén szólva láttam egy egyébként nagyon jól működő menhelyet összeomlani, mert a vezető nem bírta a stresszt és szerencsejáték-függő lett. Még most is a sírás környékez, ha eszembe jut.

2020. aug. 26. 10:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:

Most lehet, hogy én nem értem csak, de nekem ez eléggé fogalomzavarnak tűnik. Vagy csak többen is elbeszélnek egymás mellett

A kérdező a kérdésben azt írja, hogy cicákat akar menteni.

Aztán kommentben már ideiglenes befogadás is szerepel, meg örökbefogadás is. De ez a három ez teljesen különböző dolog.

Örökbefogadni fogadhat, persze. Ideiglenes gazdi is simán lehet, bár van, aki azt írta, hogy nem marad a nyakán a cica... hát, az a helyzet, hogy erre semmi garancia nincs. Ha nem picit fogadsz be, lehet, hogy sosem tudod gazdásítani, így ideiglenes címszóval marad nálad örökre. Ennek a tudatában szabad csak ideiglenest vállalni. A cicának nem jó, ha passzolgatva van kézről kézre, csak mert valaki arra számolt, hogy pár hónap múlva biztos gazdára talál, de már évek óta senki nem jelentkezik.

A mentés viszont, ami a kérdésben szerepel (még ha nem is így értette, de ezt a szót használta) az sokkal komplikáltabb. Az magába foglalja azt, hogy az utcán lévő cicákat befogják, tehát mentik. Etetik a kóborokat, az elvadult kolóniákat, meg ivartalanítják is őket. Karanténozni kell, ha nagyon picik még, akkor tápszerezni kell háromóránként, stb. Kidobott cicákat fogadnak be, ami sokszor elég durva. Ott nem elég a cicák szeretete, ott már egyfajta szakértelem is kell és egy mentalitás.

Szóval, Kérdező, nem tudom, melyikre értetted, de a mentés szerintem messze nem neked való még. Az örökbefogadás teljesen más tészta, de még az ideiglenes gazdiság is, hiszen akkor is olyan cicát vállalhatsz, akiről tudod, hogy még tudod kezelni. A kidobottak között rengeteg a sérült, akiket szocializálni kell és el kell feledtetni velük a sok rosszat, amit átéltek az emberekkel.

2020. aug. 26. 11:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

8-as vagyok


Teljes mértékben egyetértek 9-essel abban, hogy szakértelem kell a mentéshez és az ideiglenes befogadáshoz. Pusztán annyi, hogy az ember szereti a cicákat nem elég, a jó szándék jó alap, de kevés. Például egy pár napos, anya nélküli kiscicát életben tartani ugyan nem lehetetlen, de kész művészet.

A másik pedig, hogy a cicáknak nem feltétlenül az a legjobb, amit mi annak érzünk. Például egy kb. 10 hónapos cicát, aki kint nőtt fel, de van aki gondoskodik róla és ivartalanítva van, nem sok értelme megpróbálni gazdásítani. Ők már nagyon nehezen szocializálódnak, a benti élethez való alkalmazkodás hosszan tartó stresszt jelent számukra, míg a kinti élet boldogságot.

A jó hír viszont, hogy rengeteg ingyenesen elérhető tartalom van az interneten, ha az ember tanulni akar a témáról.

2020. aug. 26. 12:38
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!