Cica pórázra szoktatása - lehetséges?
Sziasztok!
Van egy 2 éves ivartalanított kandúr cicám, aki bejárós, és szeretném a pórázra szoktatást megpróbálni vele.
A jövőben lakásba költöznék vele, és szeretném ha nem csak bent élne, hanem biztonságosan kijárhatna velem.
Akinek van tippje, vagy tapasztalata, örömmel fogadom!
Előre is köszönöm!🐈

Hajjaj!
Láttam már ilyet. Pont úgy díszelgett mint egy kutya. Ha megálltak, leült, ha mentek, csámborgott fűhöz-fához.

Van olyan macska, aki jól tűri, és van, aki elfekszik inkább, és legfeljebb vonszolni lehet(ne).
Próbálkozzál elsőként nyakörvvel. Önkioldóval! Ha azt megszokta és elviseli, utána jöhet a hám-próba.
Apránként, fokozatosan.
Nálunk a 2 macska közül az egyik elviseli a bolhairtó nyakörvet, a másik 3 napig duzzog sértett pofával. (Utána már nem duzzog; de nem azért mert elfogadta, hanem mert sikeresen leoperálta a nyakáról.)
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Néhány napja elkezdtem a szoktatást hámmal, de egyelőre inkább lefekszik.
Jutalomfalatra viszont odajön.
Próbálom folyamatosan a közelében hagyni a hámot, hátha azzal is szokja a jelenlétét.
Szerintetek ez segíthet?

Biztosan számít az is, hogy látja; megszokja a színét, a szagát.
De attól még test-idegen lesz a számára, ha ráteszed. Ahogyan az állatorvosi műtét után is megpróbálják leszedni magukról a ruhácskát, a gallért, kiszedni a varratot - oké, itt a fájdalom is rájátszik erre -, ugyanezért próbálják lepiszkálni magukról a hámot. Vagy elfekszenek. Azért írtam fentebb, hogy a nyakörvvel kezdjed. Ha már az sem tetszik neki, akkor kb. reménytelen. De ha azt megszokta, utána - lassan, fokozatosan - megpróbálhatod a hámot. És ha abban is elvan napi pár órát, utána indulhattok sétálni.

Először csak mutasd meg neki a hámot. Dörgölj rá macska mentát, tedd le, szokja meg a szagát.
Az lenne a cél, hogy összecicázza, meg hogy a hám átvegye a szagát.
Aztán tedd fel rá, hogy szokja az érzetet. Le fog kushadni, vagy oldalt dobja magát, ki akar hátrálni.
Valami értékesebb jutalomfalat mehet neki, tereld el a figyelmét.
Ezt napi szinten próbáld, egy idő után olyan lesz neki mint a nyakörv.
Egyre tovább legyen rajta, csak a szobában.
Aztán ha ez már oké, akkor tegyél rá egy pórázt. Az is legyen vékony, nem kell neki kimenni benne.
Az első pár kinti próbához szerintem tedd be egy bobozba hámostul, és onnan mehet ki a parkba ha akar.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!