Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Hazavittünk egy kóbor kiscicát...

Hazavittünk egy kóbor kiscicát, mit kéne most csinálnunk?

Figyelt kérdés
Tegnap hazavittünk egy kóbor kiscicát. Szerintem még nincs 3 hónapos kb olyan 2 hónaposra tippelném de én nem értek a macskákhoz. Szóval tegnap megfürdettük, és éjszakára egy ketrecbe raktuk ahol volt neki innivaló, kaja, meleg hely. Viszont most nem tudom hogy mit kéne csinálni mert én, mint már írtam, nem vagyok macskaszakértő. Valaki tudna segíteni?

jún. 10. 19:31
 1/10 anonim ***** válasza:
94%
Mikor találtam a cicámat másnap elvittem dokihoz.
jún. 10. 19:35
 2/10 anonim ***** válasza:
95%

Vigyétek el állatorvoshoz. Kóbor macska szinte biztosan fülatkás pl és jó eséllyel lehet bolhás, rühes, férges is, ezek nagyon kellemetlenek neki és a bolha pl rátok is átmehet. Egy sima fürdetés nem feltétlen öli meg őket.

Kellene majd neki a későbbiekben oltás és ivartalanítás is, de ezeket mind elmondja majd a doki.

jún. 10. 19:37
 3/10 anonim ***** válasza:
93%
Féreghajtás, bolhaírtás.
jún. 10. 20:02
 4/10 anonim ***** válasza:
93%

Állatorvos. Megmondja kb mennyi idős. Oltást, féreghajtót stb kap. Megbeszélitek a későbbi oltási menetrendet és az ivartalanítást.

Vegyél neki valami jó minőségű kölyök tápot (nem Whiskas meg hasonlók amiben 4% hússzármazék van, hanem normálisat), almot. A pálcás pecás játékokat nagyon szeretik, azzal le lehet gyorsan fárasztani, neki 10 perc is elég amíg pici és utána megy is aludni 😀

Ha emeleten laksz akkor vigyázni kell ki ne essen az ablakon (bukóba is beszorulhat!). A szétrágható kábeleket, leborulós dolgokat helyezd biztonságba.

Szokasd napi rutinhoz, este x órakor nagy játék, utána vacsi aztán alvás. Éjjel kevésbé fog felkelni, esetleg egy kis száraz eledelt lehet neki kitenni ha megéhezne de meg fogja szokni a te napi beosztásod. Saját kis ágyába lehet szoktatni, ha odarakod magad mellé abban ő elvan, nem kell a saját ágyneműdre engedni ha nem szeretnéd.

jún. 10. 20:25
 5/10 anonim ***** válasza:
91%

Állstorvos a legelső lépés.

Enni inni adni, játszani, pihenni hagyni, vigyázni rá.

De a legfontosabb az orvos.

jún. 10. 20:32
 6/10 anonim ***** válasza:

Fürdetéssel ovatosan. Nem mehet sem a szemébe, se a fülébe a víz!!! Az sem mindegy milyen sampont használsz. Cicának való kell.

Nem lehet kint vagy huzatban ha vízes.

Vidd el orvoshoz!

Vegyél neki kiscicának való tápot (eladó segít). Nem drága.

Minden nap friss víz legyen előtte, akár több helyen is kirakva.

Reggel és este kapjon nedves tápot, ez lehet alutasakos, konzerv stb.

És napközben mindig legyen neki kirakva úgynevezett “száraz” táp. Ezek kis krokettek. Mindig töltsd fel neki. (A macska nem eszi túl magát)

De figyelj arra, hogy kiscicának való legyen, mert ha túl nagyok a krokettek (darabkák) nem tudja megenni.

Vegyél neki : “alomtálcát” és abba “almot.” Ez lesz a wc-je. Minden nap takarítsd ki az “alom lapáttal”. (Eladó segít! Nem drága dolgok.) nézz utána interneten. Állateledeles boltot keress. Addig tegyél le neki egy kisebb lapos papirdobobozt egy kis földdel vagy wc papirt tegyél be. Amikor megveszed első alkalommal tedd bele. De altalaban osztonosen tudjak hogy az a wc.

Elerheto helyre tedd. Ne legyen utban inkabb valami sarokban pl furdoben. De biztositsd hogy barmikor hasznalhassa. Ne zavarja semmi.

Majd vegyél neki fekhelyet, játékokat. És semmiképp ne tartsd ketrecben!

Az ilyen kicsik nagyon kivancsiak. Ne legyen elol vagy elerheto helyen madzag, füles táskák, semmi amibe akadhat, mert megfulladhat. A madzag, fonal, fogselyem stb..ha lenyeli bélcsavarodást okozhat , ami eletveszelyes, nehany oran belul halalt okozhat. Ne legyen elol kés, üvegpohár amit leverhet, megsebezheti magat. Ovatosan a tűzhellyel ha ugral. Megeghet.

Mindig ellenorizd hol van mielott elmesz otthonrol , nehogy be vagy kizárd valahova véletlenül. Pl szekrény.

Ha két napig nem eszik csak gubbaszt nem mozog lathatoan “nincs jól” akkor orvoshoz kell vinni. Mindig.

Amúgy meg szeressétek. Simogasd, játsz vele.

Gratulálok hozzá! Sok örömötök lesz benne.

jún. 11. 05:34
 7/10 anonim ***** válasza:

Tartsd be az eledelek csomagolasan a megadott etetési útmutatót.

Pl veszel alutasakos ennivalot ez “nedves tap” abbol mondjuk egy 2 kg-os cicanak kell napi 3 db.

(Egy kiscicanak nagy az energiaigenye meg! Tobbet eszik!)

De ha mindig van elotte szaraz tap (kis krokettek) akkor eleg napi 2 tasak/konzerv nedves tap.

Nekunk allatorvos javasaolta igy az etetést anno (26 éve vannak macskaim):

Reggel egy tasak/konzerv nedves tap

Este szinten.

Es napkozben mindig van elotte szaraz tap. Es friss viz.

Ha jobb minosegu a kaja neki (elado segit! A macska húsevő!) akkor nem kell annyi belole. (Pl egy sima whiskasbol kell 4, addig egy mondjuk royal caninbol csak 3 /nap)

De egyszerubb ha reggel este nedves es jobb minosegu szaraz tap mindig elotte van.

Igy nem marad ehes biztosan.

Mi is igy jartunk. Cica haza, semmi nem volt itthon.

Beszaladtunk egy állateledeles boltba es vettunk kajakat, almot, alomdobozt , alomlapatot, kistányéfokst amibol kenyelmesen tud enni, vizes talat.

Aztan go doki. Megkapta a vedőoltasokat .

Internet. Utana olvastam milyen novenyek viragok mérgezőek rájuk (nagyon sok!) . Hogy kb olyanok mint a kisgyerekek. Nem lehet fonal madzag, apro targyak, szatyor, belefullsd, lenyeli (szegek..stb.) megsebzi. Kieshet erkelyrol, ablakbol, kisurranhat labad mellett…kinti macska nem el sokaig.

Most kb ennyi jutott eszembe. Amit mindet kitapasztaltam.

Amugy meg borzaszto ragaszkodoak, jatekosak, nagy bohocok tudnak lenni. Feldobjak a napod.

jún. 11. 05:52
 8/10 anonim ***** válasza:
0%

Ne adj nyers húst, vsgy ha kap csakis bőr és CSONT NÉLKÜLI LEHET!

Pl csirkemell filé.

Ha nyers húst adsz “féreghajtózni” kell. (Állatorvos!)

De amúgy sem árt félévente.

Ne kapjon sok nyers májat vagy szivet. (Orvosnal erdeklodj olvass utana)

jún. 11. 05:59
 9/10 anonim ***** válasza:

Mindig mindent rakj el vagy dobjal ki (zacsko, eles dolgok - pl konzervdobozok- amibe bele tudja dugni a fejet es rátekeredhet, beszorulhat, megsebezheti ( pl ha megnyalogatja kés stb.) ezek ne legyenek elöl, ne hagyd elöl még a konyha pulton sem ha el tudja érni. Ha felugrik.

Nagyon sok mindent láttam már: megsebezte a kés valahogy leverte a konyhapultról, törölközőbe csavarva rohantak be vele a kórházba.

Csontos húst evett, folyt a fenekéből a vér. A csontszilánk felsértette a beleit, szinte végig vágta belülről. A műtő asztalon halt meg. Elvérzett.

Hihetetlen fájdalmai lehettek.

Ez csak egy két példa, aminek szemtanúja voltak állatkórházakban. Szörnyűek voltak. 😢

Ha eszembe jut még valami megirom.

Ezek a dolgok , amikre érdemes odafigyelni. Eleinte soknak tűnik, de nem az, az ember hamar hozzá szokik, észre se veszi.

A lényeg, hogy kapjon megfelelő mennyiségű ételt. Ha nem olyan mint szokott orvoshoz kell vinni. Szakember lássa.

És ezekre figyelni. Olyan mint amikor kicsi gyereked van. Megszokod hamar.

Tehát ami most kell neki:

- Alomtálca, alomlapát, alom(kő)

- Etető és itató tányérok

- Nedves és száraz táp

(Minden nap mosogasd el a kajás tányérokat!)

Aztán jöhet a többi:

- fekhely

- kaparófa

- játékok

- kiegészítők: Biztonságos szállító doboz/box (eladó segít), immunerősítők

Mindig tudd hova tudod vinni ha orvoshoz kell rohanni. Közeli állatorvos, nyitvatartás, telefonszámok. Közeli kórházak (0-24 nyitvatartás)

jún. 11. 06:24
 10/10 anonim ***** válasza:
Ja igen! Az alom(követ) mindig kb két ujjnyi vastagon kell beleszórni az alomtálcába/alomdobozba (nézz utána neten milyenek vannak szerintem az alom doboz jobb mert fedett, lengőajtós. Neki is meg nektek is jobb.) hogy tudjon benne kaparni. Arra mindig figyelj, hogy kényelmesen legyen benne , hogy ne legyen túl kicsi neki. Kényelmesen tudjon benne mozogni.
jún. 11. 07:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!