Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Hogy kell stabilan és biztonsá...

Hogy kell stabilan és biztonságosan lefogni egy macskát? (Pl seb kezeléshez, kullancs kiszedéshez)

Figyelt kérdés

Nem szórakozásból akarom lefogni, most sebeket kell rajta kezelni, napi többször bekenni. Korábban kullancsot akartam kiszedni belőle.

De nem bírom normálisan lefogni hogy mozdulatlan legyen amíg végzek, így egy órás birkózás minden ilyen művelet, ami csak mindkettőnknek stressz, utána napokig gyűlöl és fél tőlem….

A nyakát meg a hasát nyilván nem akarom megnyomni. Ha a fejét megfogom, másik kezemben meg a krém / csipesz / akármi van, akkor a testét már nem tudom tartani… (vagy ha a testét fogom akkor a fejét nem tudom)

Néztem videókat, de azokban olyan nyugisak a macskák amilyen az enyém leszedálva lenne kb.

Hogy kéne megfogni, hogy mozdulatlan legyen de ne legyen baja?

szept. 2. 09:24
1 2 3
 1/28 igazadvan ***** válasza:
89%
Az egyik kezeddel megfogod a grabancát, határozottan, de nem téped. A másik kezeddel lefogod a fenekét. A harmadik kezeddel megakadályozot, hogy kitolasson az ölelésedből. A negyedik és ötödik kezedet szabadon használod az operációhoz.
szept. 2. 09:44
 2/28 igazadvan ***** válasza:
78%
A gyakorlatban én azt szoktam, hogy vagy fal, vagy én vagyok mögötte, megfogom a grabancát és a szabad kezemmel csinálom amit kell. Ha olyan a cica a hosszúujjú, törcsi, kesztyű vagy ezek tetszőleges kombinációja segít.
szept. 2. 09:45
 3/28 anonim ***** válasza:
85%

Ha napi többször kell kenned, érdemes megfontolni, hogy a kezelési időszakra beszerzel egy állatorvosi gallért. Nem tud megharapni, bárhogy is tekergeti a fejét. Ráadásul a gallér korlátozza a látóterét is hátrafelé, így kevésbé tudja kiszámítani, honnan jön a kezed a krémmel. Nem kell látványosan készülődni, egy kis folyékony jutalomfalat az orra elé, és amíg azt felnyalja, sutty, rajta is van a krém.

Bónusz: Megakadályozza, hogy a felkent krémet lenyalja a sebéről

szept. 2. 10:34
 4/28 A kérdező kommentje:

Sajnos pont a pofiján van a seb amit kezelni kell…

Kb úgy érzem magam sokszor, mint amit az #1-es írt… ha 5-6 kezem lenne akkor könnyű lenne. 🥲

szept. 2. 10:39
 5/28 A kérdező kommentje:
A kullancs pedig a torkán volt…
szept. 2. 10:39
 6/28 anonim ***** válasza:
80%

Szerezz be egy tubusos cicanasit (GimCat sajtos pasztáját nagyon ajánlom, vagy bármilyen malátásat) és kenj össze egy tányért, tálcát vagy bármit, amit utána nem szívás eltakarítani :D

Eleinte csak egy pöttyöt, és hagyd, hogy nyugodtan nyalogassa. Utána kezdd el matatni valahol, de ne sebet vagy kullancsot. Az a cél, hogy szokja meg, hogy most ez a módi. Kaphat finomságot, de cserébe tűrnie kell.

Tárazz be mellé valami olyan falatkát, amit imád. Én néha sajtos virslit eszem, na olyankor az enyém megbolondul :D Egy picike darabkát kap, na azért bármire hajlandó :D

De ez lehet sajt, párizsi, cicanasi, a lényeg hogy különleges legyen, ne szokásos falatka.

Ha már tűri a matatást nyalakodás közben, akkor - a grabancát még érdemes megfogni - próbálj meg kiszedni egy kullancsot, vagy óvatosan, akár csak félig lekezelni a legkisebb sebet. Tehát ez már legyen egy komolyabb kezelés, amit ténylegesen csinálni fogsz, de még tűrhető kategória - ha nagyon komoly harc megy vele, akkor épp csak egy kis érintés a krémmel/oldattal/stb. Utána azonnal egy különleges falatka, nyugtató duruzsolás. A hangsúlyt értik, és te most nem hobbiból kínzod, nem agresszívan bántod, hanem valami érthetetlen dolgot művelsz, de jó szándékból (gondolom valami ilyesminek fogják fel a kis cica-eszükkel)

szept. 2. 11:17
 7/28 anonim ***** válasza:
74%
Egyaltalán miért kell lefogni? Rákened a krémet a sebre és annyi. Most lehet durci lepontozni, meg dehátozni, de az a helyzet, hogy soha egy macseknál se kelett erőszakhoz folyamodnom. Finoman, gyorsan egy mozdulattal bekened a pofin a sebet, közben adsz neki nyalakodnivaló jutalmat figyelemelterelésnek. Pofiján különösen egyszerű a helyzet: vakargasd az ép felét, ahol szeretik. Mintha simiznéd és babusgatnád.
szept. 2. 11:43
 8/28 anonim ***** válasza:
84%

#7 Lehet itt nem ilyen egyszerű a helyzet. Az én cicámnak például atkától begyulladt a füle, és szegénynek eleve fájt, hát még amikor az állatorvos kipucolta.

Normál esetben imádja, ha babusgatom, de ezután még csak rá se nézzek a fülére :D Nekem is le kellett fognom szerencsétlent, hogy minden nap kezeljem a fülét. Valahogy úgy oldottam meg, hogy elkaptam, leültem vele, valahogy összepereceltem a lábaim közé, szerintem még növesztettem is plusz két kart a csata hevében, és valahogy úgy.

Pont a napokban csekkoltam a fülét csak úgy megszokásból, most gond nélkül lehetett, még ki is fordítottam egy kicsit hogy jobban belássak. Na, ez akkor lehetetlen volt.

Hiába kedves kis háziállat, aki akár imád is, attól még állat. Nem érti, hogy a fura, akár csípős cucc segít neki, benne az életösztön dolgozik, ami azt mondja, hogy védje magát és a sebet. És igen, megpróbál elszabadulni, nem mindig ül és tűri, hogy a fájó részeit macerálják.

szept. 2. 11:50
 9/28 anonim ***** válasza:
64%
Próbálj meg a „villámakció” taktikára rámenni, egyik kezedben egy kis nasi - sonka, virsli -, másik kezed ujjbegyén a krém. Csak sétálj oda hozzá, mintha mi sem történt volna. Ugyan te vagy a biztonsága, de a feszültséget rohadt gyorsan megérzik. Így a korábbi egyórás birkózás és a napokig tartó sértődés lerövidül 3 másodpercre.
szept. 2. 12:18
 10/28 A kérdező kommentje:

Elhúzódik, ha nem fogom le. Szerintem a szaga se tetszik neki.

Meg amúgy se nagyon szereti a simogatást. Az ölembe ül meg mellém úgy hogy hozzám bújik, szóval a fizikai kontaktot szereti, de azt nem nagyon tűri ha a kezemmel “piszkálom”, azonnal otthagy. :(

Azt már próbáltam a kullancsos esetnél, hogy elterelem a figyelmét jutalomfalattal. Csak még kevésbé maradt nyugton + véresre karmolta a kaját tartó kezem (amúgy nem szokott karmolni, de a kaját “levadássza”)

Ha meg már megkapta a kaját, akkor is elhúzódik ha próbálok hozzá érni. (Meg a pofija és a torka nem hozzáférhető miközben eszik, még ha hagyná se)

A doki is mindig küzd vele és ott is hosszas pankráció a kezelés, pedig ott hárman próbáljuk lefogni…

szept. 2. 12:46
1 2 3

További kérdések:

Másnak is a kislány cicája "hisztizik" ha felkeltik?😅

5 hónapos nőstény cica állandóan nyüszög,panaszkodik ha alvásból megzavarom.ez normális?

Mikor lesz “balesetmentes” a lakás?

Sziasztok! Van egy 3 hónapos cicám. Kb 1 hónapja van nálam. Kb hetente 1-2 alkalommal szokott előfordulni “baleset”: vagy belelép a kakiba és kihozza a lakásba, vagy rá ragad pár alom db a fenekére és az meg ugye kakisan leesik itt-ott a lakásban. Tudom, hogy még...

Mennyi időre hagynátok otthon egyedül a macskát maximum?

Természetesen elegendő étel, víz, tiszta alom rendelkezésre áll. Kellemes hőmérséklet, elég játék stb, szóval az emberi társaságon kívül minden adott. Lesz előreláthatólag egy olyan alkalom amikor nem tudom kire bízni, egyik nap délutántól másnap estig nem tudok...

Milyen olyan száraztápokat ajánlotok macskáknak amelyeknek hasonló hatóanyaga van mint a Nordcanin-Meowin immunerősítő nedvestápra szórható porának?

Facebookon láttam hogy rengetegen ajnározzák ezt a terméket ezért gondoltam megrendelem,viszont nem arattam sikert vele a macskàmnàl nem volt hajlandó elfogyasztani a tápját úgy hogy bele kevertem a port,még úgy sem hogy száraz táppal együtt kevertem össze amit előtte...

Nem tudom eldönteni, hogy kandúr vagy nőstény macskám legyen kíváncsi vagyok előnyre és hátrányra is?

Sziasztok a jövőben szeretnék befogadni egy macskát, de nem tudom eldönteni a macska nemét ezért kíváncsi vagyok a tapasztalatokra. Azt tudom, hogy a kandúr macska jelöl ez az ami miatt a nőstény macskát preferálom, de elvileg az ivartalanítás csökkenti ezt ez mennyire...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!