Hogyan lehetne nevelni a macskát?
Pár hetes cicám van. Tudom, hogy úgyis azt csinál, amit akar, már észrevettem. :) De valahogy értésére lehet adni, hogy valamit nem szabadna csináljon? Azt, hogy ne menjen fel a kanapéra, gondolom erről nem lehet leszoktatni, nem is baj, megoldottam egy mosható ágytakaróval. De pl. azt, hogy folyton szökik, amikor hazamegyek, mint a nyíl, kihúz a lábam mögött a lépcsőház folyosójára. Reggel, amikor elmegyek, nem érdekli, ha csukom az ajtót, de amikor hazajövök, és csuknám be magam mögött, 10--ből 10--szer szökik. Miért? Ugyanezt csinálja a szoba többi ajtajával is. Bemehet mindenhová, de 2 szoba ajtaját néha becsukom nappalra, és ha bemegyek valamiért, pl. ruhát lerakni vagy valami, akkor is amikor csukom vissza, akkor szökik be.
Vagy pl. amikor az ölemben van, mászna fel a mellkasomon a fejemhez. Egyrészt végigkarmolja a mellkasomat (mivel pántos ruha van rajtam ilyenkor nyáron), másrészt meg a fejemre nem másszon már föl. Erről hogy szoktathatom le? A kanapés esetben kipróbáltam azt, hogy felmászott az ágyra (persze végigkörmölte), és én meg mindig vissza letettem, szépen nyugodtan, de nem hatotta meg, mert kb. 20-szor visszamászik.
Illetve játék közben elég erősen harap, leginkább a lábujjamat, lábszáramat, sarkamat "támadja". Tudom, hogy így akar szólni, hogy játsszunk, de elég erősen tud harapni.
Sajnos nincs neki anyuka minta, mert 2 hetes kora óta nincs anyukája, aki ilyenkor "nevelte" volna.
na valamit nem jól csinál,akkor szólj rá erőteljesen. ha durva dolog pl erős harapás akkor meg fújd le. ezek használnak, idővel tudni fogja,hogy mit nem szabad.
ha meg jól csinál valamit akkor jutalmazd akár kajával akár simivel,kedves szavakkal(nyilván a hangsúly a lényeg)
alapvetően nem nevelhetők,de meg lehet értetni velük,hogy mit szabad és mit nem.
Sajnos a macska nem nagyon nevelhető állat. De valamennyire, egy szintig lehet csinalni valamit. Valószínüleg nem tanulja meg, hanem amikor pl erősen harap lefújod és abba hagyja.
Ha felmászik az asztalra lesisseged erőteljesen és lemegy. Az a fontos, mivel hogy nem kutya akit be lehet tanítani hogy el se kezdjen a fejedre mászni, ezert mielőtt látod hogy megtenné gyorsan cselekedj. Sajnos a macskák öntörvényűek :)
3/3-as: Wow, ez igen, nem semmi, amennyit foglalkozol velük. :) Nekem sajnos napi 5-6 órám nincs, mert dolgozom, de reggel is van egy kicsi, este meg 2-3 óra, úgyhogy azért próbálkozom.
Van neki emeletes cicabútora, aminek az oszlopai kaparófák, ebből eddig az első emeletet használja még csak, a másodikat még nem, de gondolom majd fogja, ahogy nő.
Nem feltétlenül. A ciccek ragaszkodnak a megszokott a dolgokhoz, ugyan olyan napi routinjuk van mint nekünk. A tiéd még baba, kb mint egy 4 éves embergyerek, azt sem tudod megregulázni :) nekünk a legfiatalabb is 3 éves már, a sziámik 8ak, ők voltak az elsők, és az egyetlenek, akiket mi akartunk:) a többi mind mentett görcs. Pl 4 cica hozzám kötődik, ők amint felkelek, tudják h kaja után játék, ez csak egyet nem érdekel, a maint, aki párombe szerelmes....egészen addig alszik, amíg haza nem jön. Viszont 5től már igencsak sasol, és amint meghalja a kocsi hangját, elkezd olyan hangol nyávogni mint egy tüzelő macska, (pedig ivartalan kan :D) és rohan az ajtóba, hogy ugorjon föl páromra. Ő volt a 4. Cicánk, menhelyről hívtak fel, hogy pár hónapja behoztak egy maint, de senki sem akarja elvinni mert kölyökként már 5 kilót nyomott, így hamarosan elaltatják, és tudták hogy nekem régen mainjeim voltak, hogy nem kell e. Én rögtön mondtam, hogy de, viszont párommal szépcsetepaté volt, hogy nem kell 4. macska. Csak elmentünk megnézni, és amikor meglátta a gyönyörű ezüst csíkos "kis"tigrist a tenyérnyi pamacsokkal a fülén, aztmondta h jön, azóta elválaszthatatlanok....aminek örülök, mert a 2 sziámimmal van már 2 árnyékom, aki követ mindenhova...órákig tudnék róluk mesélni ^^
Egyébkénta 2-3 óra is elég, ettől nem kell hogy megijedj, meg fogja a görcs tanulni, mit szabad, mit nem. De ha gondolod, szívesen segítek még, hogy alap rossz cicaszokásokról, hogyan lehet leszoktatni. Az a titka, hogy mindig a cica szemével kell nézni, és komprpmisszumot kell kötni, hogy neki ugyan olyan jó legyen, de mindenről le lehet szoktatni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!