Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Nagyon sokat nyávog a cicám,...

Nagyon sokat nyávog a cicám, lehet, hogy fáj a hasa?

Figyelt kérdés

5 napja kaptam egy 10hetes perzsa cicát. Gyakran nyávog, de simizésre abbahagyja.


Észrevettem, hogy kemény a széklete, azóta adok neki kevés tejet és a kajájába is teszek vizet (mert sajnos azt nem issza) de nem használ. Junioros whiskas alutasakos kaját kap 1,5et naponta kis adagokban, ez előtt provitalt kapott, de ilyet nem tudtunk venni sehol a városban. Rendeljünk provitalt és állítsuk vissza az étrendjét vagy van esély arra, hogy megszokja ezt a kaját is?


Ma fogunk venni macskafüvet, de nagyon aggódom, hogy amiatt nyávog, mert fáj a hasa és csak azért hagyja abba amikor simizem, mert ez mozgatja ami a pocijában van. Elvigyem állatorvoshoz vagy megvárjam a fű segít-e? (5 napja volt oltáson, ekkor tudtommal még nem volt ezzel probléma)


Az alomtálcát amúgy fürdőszobában, a fal mellett helyeztük el. A mosógép is a fürdőszobában van, amikor bekapcsoltam nem tűnt ijedtnek, csak kíváncsinak. Ma is be volt kapcsolva a mosógép és kisdologgal volt wc-n, nem tűnt zaklatottnak és utána még maradt is a fürdőszobában játszani. De azért lehetséges, hogy fél, csak még nem ismerem a kommunikációját. Megpróbáljam az almot áttenni csendesebb helyre, vagy ezzel csak összezavarnám?


Az is feltűnt, hogy kevesebbet mosdik, mint az eddigi macskáim, csak evés után szokott mosdani és csak a mancsait. Várjunk, hogy elkezdje ő tisztítani magát vagy törölgessük át nedves ronggyal a koszos részeket?


Arra is gyanakszom, hogy más okból nyávog. Lelkileg biztosan megviselte a környezetváltozás. Gyerekes, sokmacskás környezetből jött én meg egyedül vagyok vele, párom is csak este ér haza. Lehet, hogy azért nyávog, mert a "családját" keresi?


Egyébként élénk, nagyon játékos és szeret ölben lenni. A szőre, szeme, fülei tiszták, ápoltak és az étvágyával sincs baj.


A válaszokat előre is köszönöm!2016. okt. 5. 13:58
 1/10 ókútyafáját válasza:
0%
Az is lehet, de nem biztos. Hogy a te cicád, egy macska.
2016. okt. 5. 14:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
28%

Szerintem csak szokatlan neki a nagy csend és magányos.

Minek adtok ennyi hülyeséget a macskáknak?

"macskafű"...mi a bánat az??

Nem kísérletezni kell rajtuk már bocs.

2016. okt. 5. 14:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
0%

Ja és szerintem semmi baja a macskádnak.

Etesd,játsz vele,ismerd meg.Ha baja van akkor majd látni fogod.

2016. okt. 5. 14:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
Ha lehet, az alotálcát balami félreesőbb helyre tedd át. A nyivákolás meg lehet, hogy simi követelés :)
2016. okt. 5. 14:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:

Ilyen korban a cicák nem midig mosdatják magukat a teljes testfelületükön. Ráadásul nagy eséllyel az anyját keresi. Ha nagyon aggódsz vidd el állatorvoshoz, de ha fájdalmai lennének azt nem nyávogással jelezné első sorban, hanem azzal, hogy gyenge, nem mozog, és minden ok nélkül dorombol, az ugyanis többek között fájdalomcsillapító funkcióval is működik.

Szerintem csak még fél az új környezetben.

2016. okt. 5. 15:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Ha a tisztálkodás majd kialakul nála, akkor oké :) Eddig az anyukája mosdatta meg más nősténymacskák akikkel együttlakott, lehet ezért nem tudta még elsajátítani.


Arra gondoltam, hogy a lakás más pontjára is teszek egy alomtálcát alommal és majd meglátom, hová szeret jobban wc-re járni. Erről mit gondoltok? A mostanit nem szívesen tenném át, mert félek, hogy csak megzavarodna, hogy hová lett.


Nem szokott ok nélkül dorombolni szerencsére, legalábbis nem vettem észre. Csak akkor dorombol, ha simogatom vagy ölbeveszem. Még egy olyan cicám se volt, aki ilyen sokat nyávogott, de ezen és a keményebb székleten kívül teljesen egészségesnek tűnik. Kíváncsi, érdeklődő az idegenekkel is. November elején kap legközelebb oltást és akkor nézi meg az orvos, hogy minden rendben van-e vele, de ha nem javul ez a kakidolog, akkor elviszem hamarabb, biztos tud felírni valamilyen cseppet vagy hasonlót ami beindítja a dolgot. Abban reménykedem, hogy meg fogja szokni ezt a számára új kaját :/ Nagyon rosszul csináltam, hogy nem rendeltem előre abból, amit eddig kapott...


A cicafű csak sima fű, semmi extra. Lakásban tartott és elsősorban hosszú szőrű cicáknak kell, mert ez segít nekik megemészteni a lenyelt szőrt. A legtöbb cica szokott legelészni, ezzel egészítik ki az étrendjüket :) Sima fű is megtenné, de nem szívesen hoznék be kintről, mert ráül a szmog, a szúnyogírtó, sosem lehet tudni milyen állat ürített rá előzőleg stb. stb. Itt a város közepén nem tartom biztonságosnak, hogy behozzam a füvet. :$ De sok helyen olvastam, hogy más lakásban csíráztatható fű is megteszi pl. búzafű, zabfű.

Én inkább az ilyen "jutalomfalatka"-félékben kételkedem, azokba több vackot beleraknak, mert ráírhatják, hogy naponta csak pár szem... :(

2016. okt. 5. 16:09
 7/10 anonim ***** válasza:

Aha most már értem.

Nekem kinti macskáim vannak igy nem szorulnak ilyen füvekre,abból itt van elég.:D

A széklettel sincs szerintem semmi baj.

Ugy ahogy az embernél is.Ha hig akkor van baj.

Ha nagyon kemény az sem jó.Gyakrabban adj neki valami pépeset mert lehet amit most adsz az még sok a gyomrának.

Az almot nem kell mozgatni,mert ott megszokta aztán megzavarodik.Gondolom a mosogép sem egész nap,minden nap megy.Azt az időt kibírja.Esetleg még egyet valahova lehet,de ne rakosgasd ide oda.

2016. okt. 5. 16:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:

Szerintem szimplán csak törődést kér.


Én is kb két hónaposan hoztam el egy mentett cicát, kezdetben le se tudtam vakarni magamról, egyfolytában a sarkamban volt, és nem mert semmihez sem odamenni. És ezt szó szerint mondom, ha kellett a gatyámba csimpaszkodott, de nem tágított, teljesen halálra rémült, hogy hova került. Körülbelül egy hétig volt ilyen, aztán lassan megnyugodott, látva hogy jó helyre került. Most már rengeteget játszik, és csak akkor bújik hozzánk, ha elfárad. Körülbelül három hónaposan kezdett rengeteget tisztálkodni, előtte én törölgettem néha a fenekét, mert nem nagyon tisztította magát, de egy idő után magától csinálta. Meg sokat fésülgettem. Nem nagyon volt rá szükség, csak megszokta kicsiként, és már szereti, dorombol közben, és legalább nem vedlik mindenhova.


Lehet még fél, ha megszokja a környezetet nálatok, biztos, hogy nyugodtabb lesz. Elég pici még. :)

2016. okt. 5. 17:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

Szerintem az jó ötlet, ha máshová IS teszel egy alomtálcát, kedves gondolat, hogy nem akarod összezavarni. Az enyém egyszerűen csak felnézett, mikor arrébb tettem az almostálcát, rá volt írva az arcára minden, pont láttam. :-)

A mosdatással: amíg egy kiscica szopik, anyuka eltünteti még a székletet is, csak a már elválasztott kiscicákét nem, szóval valamikor, az önállósodás folyamán elkezd tanulgatni mosdani is. Főleg, mivel hosszú szőrű (perzsa) cicád van, javasolnám, hogy a hátsó fertályát törölgesd meg minden nap 1-2-szer nedves törlőkendővel, vagy egy egyszerű nedves ruhával, mert beleragadhat ez-az-amaz (ami ottmaradt) a szőrébe, és utána csak az olló segíthet. Végül is a macskamosdás az ösztönös tevékenység, majd belejön.

Nyávogás, hasfájás: mondd, féreghajtót kapott? Pufók a hasa? Előfordulhat esetleg hogy férges, a férges kiscicák fel vannak fújódva, és a felfúvódástól fájhat a hasa, vagy lehet neki diszkomfortérzete. Tudsz venni állatorvosnál, állatpatikában féreghajtót, elmondják, hogyan, mennyit kell adni egy ilyen picinek. Ez esetleg okozhatja. Amúgy nyilván kismacska új környezetben nyávoghat teljesen jogosan azért, mert szokatlan neki minden.

Ha szilikát alom van, azt nem jó fürdőszobába tenni, mert magába szívja a helyiség nedvességét. És én nem tenném a mosógép mellé amúgy.

2016. okt. 5. 21:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:

Ma vele voltam, miközben wc-zett, mert nyávogott. Lehet az a baj, hogy nem mer egyedül lenni? Ma is kemény volt a széklete, néztem a popsiját, halványrózsaszín szóval irritáltnak nem tűnik. Remélem megoldódik ez a dolog magától, mert az legalább megnyugtató, ha kemény is, de majdnem minden nap van nagydolga (5napból 1x nem volt).


Dettó, engem is követ szinte mindenhová, amikor a párom hazaér, akkor őt is. Ha alszik, akkor is vagy a közelünkben fekszik le, vagy az ölünkben. Ez a cica is imádja a fésülést és szüksége is van rá, mert hamar összecsomósodik a szőre. Sajnos a kajájába is bele szokott lógni, ez ellen nem tudom mit lehetne tenni? Utólag szoktam nedves ronggyal megtörölni és kifésülni, még mielőtt beleszárad.


Ma többet mosakodott, mint eddig bármikor :D Most is azt csinálja, próbálja megnyalni a hátsó lábát, de közben felborul. Ez jó jel, más kiscicám is csinált ilyet, de mégis belejöttek a végére :)


Az alom nem a mosógép mellett van közvetlenül, de azzal egy szobában, szóval majdnem ugyanaz zaj szempontjából. :( Amúgy heti 1-2x szoktam mosni, mivel csak ketten lakunk itt. A másik almot forgalmasabb helyre teszem, mert most úgy látom, hogy az lehet a baj, hogy a fürdőszoba túlságosan elszigetelt és fél egyedül.

Jelenleg ilyen "gyógyító ásványok"-os feliratú homokszemcsékre hasonlító almot használunk, de csak azért, mert a szüleimnek nem kellett és nekünk adták. Utánpótlásnak szilikát van, a tenyésztő is ilyet használt, azért vettünk ilyet. Páraelszívót (ilyen sarokba szerelhetőt, ami begyűjt minden nedvességet) mindenképpen fogunk venni, de ha ennek ellenére is baj lenne a szilikátossal, akkor visszaállunk a mostanira. A jelenlegivel nincs baj és a cica is felismerte, az első perctől kezdve oda pisilt. Az első napon nem kaparta el, hanem mellékaparta az almot, amikor végzett, de a második napon már minden simán ment ebből a szempontból.


A férgesség szinte biztosan kizárható, mert tudtommal féregtelenítte a tenyésztő (nem hiszem, hogy hazudna, voltam nála és láttam, hogy jól bánik az állataival, szép, tiszta környezetben tartja őket és szereti is az állatait. Amúgy nem is csak macskákkal foglalkozik, mert nagyon szereti az állatokat), 5 napja volt állatorvosnál, aki megvizsgálta és azt mondta, minden rendben van vele. Ha bármilyen komplikáció lehetősége fennállt volna, nem is hozhattuk volna el.

Vagy a stessz, az új környezet, az új emberek vagy az új étel amit kap, az okozhatja, hogy ilyen keményet kakil és még mindig ott van az a lehetőség is, hogy tartogatja, mert nem tetszik neki ez az alom :(


De ma egész nap figyeltem, és arra jutottam, hogy nem a hasa fáj, csak mint a kisbabák nem tudja elmondani, hogy mit szeretne. Észrevettem, hogy be volt zárva az egyik ajtó és nem tudott bemenni, de ahelyett, hogy leült volna és ott kezdett volna el nyávogni, vagy mutatta volna nekem az ajtót, csak simán odajött hozzám és elkezdett nyávogni. Szóval, sokkal jobban oda kell figyelnem rá, mert amikor nyávog mondani akar valamit ("vegyél fel, adjál már kaját, mutasd meg mi van a fiókban") amit ki kell találnom. Nagyon kíváncsi és ha valamit nem tud kinyitni, nem éri fel, hogy belenézzen, akkor segítséget akar.

2016. okt. 5. 23:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!