Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Állatok » Macskák

A kérdés

Mit tegyek, ha a macskám nagyon rossz és agresszív?

Van egy 8-9 hónapos, lány, egyenlőre még nem ivartalanított szobacicám. Az a problémám vele, hogy eszméletlen makacs és agresszív. Ha csinál valami rosszat (pl. az étkező asztalra mászik, a kanapét kaparja a 2db kaparófája helyett, vagy éppen VEZETÉKET RÁG!) nem számít milyen hangosan és eréjesen ordítok rá, 100%ig figyelmen kívűl hagyja. 1x elrágott egy vezetéket és gondolom egy kicsit meg is rázta az áram, de továbbra is rágni akarja őket. Azóta tettem rájuk müanyag burkot, de ez a macska viselkedésére nem megoldás.

Ha leteszem az asztalról akkor rögtön vissza megy. Aztán ujra. Csinálhatnánk órákig, Ő nem unja meg... Az is lehet, hogy játékként fogja fel. Pedig napi 2-3 órát játszok vele és amikor álmos, vagy most ébredtt, olyankor szelíd pár percig és igényli a babusgatást is. Tehát szerintem nem az a baj, hogy nem fárasztom le, illetve ennél többet nincs lehetőségem vele konkrétan játszani.

De játék közben is egy kicsit, valamint különben is agresszív: harap és karmol.

Van hogy annyira behergeli magát spontán, hogy ott harap ahol ér és már levegőt is alig kap. Ilyenkor ellökhetem, de vissza jön és még dühösebb. Nem számít, hogy sokkal nagyobb vagyok, ha elkapom a grabancánál is folyamatosan küzd.

Ha kiteszem a folyósóra, akkor képes több órán keresztűl neki ugrálni az ajtónak.


Az a vicc, hogy volt már 1 border collie-nk még a családdal (én gyerek voltam, de főleg én foglalkoztam vele), de vele teljesen jól boldogúltam. Nem feltétlenűl azért mert okosabb, hanem mert lehetett rá agresszíó nélkűl hatni.


Ennél a cicánál sem szeretnék erőszakot alkalmazni természetesen, hiszen az hosszútávon nagyon nem kifizetődő, illetve valószínüleg az sem segítne, de teljesen tanácstalan vagyok.


Másik macskán is gondolkodtam, hátha mégis az a baj, hogy sokat van egyedűl... Az nem oldható meg, hogy kiengedjem és nem is akarom. De mivan, ha a másik macskát is bántaná? Akár meg is ölné szerintem. :/Keress kérdéseket hasonló témákban: macska, cica, agresszió, agresszív, erőszak, állat, nőstény, ivartalanítás, gyilkos

 2016. nov. 21. 09:42  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Nem hasonlítsd kutyához, mert teljesen más. A macskák nem nevelhetőek úgy, mint a kutyák, öntörvényűek, mind más egyéniség.

Ne harcolj vele, ne üvölts vele, mert csak bedurvul még jobban. Az agresszió agressziót szül, macskáknál meg pláne.

Ivartalanítás mindenképpen jó lenne.A válasz 63%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 89%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/11Időpont 2016. nov. 21. 09:48 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Az elsőnek teljesen igaza van! A macska öntörvényű, teljesen más bánásmódot igényel, mint egy kutya.

Az ivartalanítás nagyon fontos lenne, mert ha ivarérett lesz, akkor még óbégatni is fog tüzeléskor :)

Ha harap, karmol stb. hagyd magára! Minél jobban felidegesíted magad a viselkedésén, annál idegesebb lesz ő is.

Nekem is van macskám, ő néha igényel egy kis játékot, egyébként meg azt szeretné, ha békén hagynám. Mondjuk 2-3 órát nem is tudnék arra szánni, hogy őt szórakoztassam, de nem is szerti, ha simogatom, felemelem, szeretgetem.

A macskáknál a harapás, fújás karmolás tudtommal azt jelenti, hogy "ne izélgessél már".

A vezetékekkel kapcsolatban a lehető legjobbat találtad ki. Arra nincs ötletem, hogy mi mást tehetnél.A válasz 72%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 89%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/11Időpont 2016. nov. 21. 10:12 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Első körben mindenképp ivartalaníttasd, elméletileg attól is szelídebbek lesznek. Nálunk bevált az is, hogy ketten vannak, lefoglalják egymást, meg a fölös energiáikat is levezetik, míg játszanak egymással, de alapjáraton mondjuk szeretik egymást és egyik cicám sem ilyen agresszív típus.

A válasz 30%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/11Időpont 2016. nov. 21. 10:51 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Beválasztottál sajnos. :(

Nem minden macska egyforma. Ő ilyen, sokat változni nem fog.

Nekem is van most egy ilyen cinyóm, szobacicának nem is adom oda. Kiváló udvari egérvadász, vérbeli ragadozó, de lakásba, ölbecicának nem való.

A nőstények amúgy is agresszívebbek, házi kedvencnek jobb a kandúr.


Lehet, hogy azért ilyen, mert későn lett "kézbe véve". Ha kicsi korban is simogatják és ölbe veszik, akkor később is igényelni fogja. Minél nagyobb korban kezdik el kézhez szoktatni, annál kevésbé fogadja el. Illetve macskája válogatja, hogy mennyire lesz szelíd. Rengeteg türelemmel sikerült már több éves kandúrt is hízelgősre szelídíteni. De van néhány olyan (jellemzően lány), akit sose fogsz tudni ölbe venni, nem igényli a simogatást se.

Velük sajnos az van, hogy élethosszig nyűglődni fogtok egymással. Ivartalanítás után és ha öregszik, türelmesebb lehet.A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/11Időpont 2016. nov. 21. 10:56 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Fenyegesd meg, hogy a szomszéd kínai séf!

A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 40%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/11Időpont 2016. nov. 21. 11:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Szia. Lehet írták már, de a mienk ugyan ilyen agresszív és makacs pedig ivartalanított nőstény.

A menhelyről ahonnan elhoztam utólag kértem tanácsot; egy növénypermetezővel (kézi sprickáló), a kis pofijára fújsz egy adagot eliszkol egyből , és megtanulja idővel (a mienk legalábbis megtanulta) , ha a konyhapultra mászik jön a sprickáló. Agresszivitásnál is bevált.

Lehet kicsit barbár dolog, de inkább ez mint az üvöltözés vagy fizikai bántalmazás..sokan ott rontják el.A válasz 75%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 60%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/11Időpont 2016. nov. 21. 13:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Bele kell harapni a fülébe.

A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 64%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/11Időpont 2016. nov. 21. 15:23 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kábeleket tekerd be alufoliaval es elkeruli oket a konyhát is leteritheted alufoliaval nem fog fel ugrani. Agresszivitas ellen egy kicsit eheztesd ki, es etesd lassabban es lassa hogy nem az egbol pottyan.

# 8/11Időpont 2016. nov. 22. 10:56 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ismerős a sztori, nem sziámi a cicád véletlenül? Nekem az volt ilyen kis elmebeteg! :)

Tanácsként azt tudom ajánlani, hogy ha kezd bedurvulni, hagyd figyelmen kívül. Bármit csináltok, játszotok, simogatod, egyszerűen állj fel, és hagyd ott. Ne is nézz rá! Nekem bevált, ilyenkor mindig elkezdett jönni utánam, hogy most mi is van? :D Amúgy a természetét alapvetően nem tudod megváltoztatni, csak kezelni esetleg, fogadd el, hogy ő ilyen!A válasz 87%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 79%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/11Időpont 2016. nov. 22. 22:45 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Annak mindig van oka, ha egy macska agresszív. Te magad írtad, "szerintem az a baj, hogy nem fárasztom le". Ugrál, kapar, harap, ez nekem úgy tűnik, hogy semmin sem tudja kiélni a cicaösztöneit.


Fel tud mászni magas helyekre, ahonnét szemügyre veheti a területét? Polcok? Mászókák? (ez a legfontosabb, ha macskád van)

Van elég hely a lakásban, ahol kiszaladgálhatja magát kedvére? (Ha nincs, akkor mégtöbb mászóka!)

Vannak rejtett zugok, ahová elhúzódhat, ha fáradt vagy egyedül akar lenni? (kibélelt cipősdoboz tökéletes, vagy a hodozója, egy polc, amiben nem tartasz semmit és kihúva tartod neki stb.)

Vannak cicajátékai, amit kedvére hajkurászhat?


Akaszgass madzagokat mindenhová, és akkor ezt fogja nyűzgélni nem a vezetékeket.

Mindig legyen a cica szeme előtt papírgalacsin, játékegér, kislabda, akár egy rossz toll vagy szívószál, amit hajkurászhat a lakásban. Próbálj ki minél több dolgot, hogy biztosan megtaláld az aduászt.

A macska számára fontos, hogy lássa a területét, hogy fentről is szemügyre tudja venni a dolgokat. Lehet venni cicamászókákat, szerelhetsz fel polcokat, vagy kis lépcsőket,a miről fel tud ugrani a szekrény tetejére. A lényeg, hogy legyen amin fel-le futkározhat, és egy-két magas hely, amire leheveredve nézelődhet a kedvére.

Ha biztonságos, az is sokat javíthat a macska kdeélyállapotán, hogyha az ablakba ülve nézelődhet.


Ha nem tudsz neki semmilyen mászókát biztosítani, akkor szerintem ne tarts macskát, mert boldogtalan lesz ő is, te is :(


A macskák sokkal inkább jutalmazás útján tanulnak. Köthetsz a kaparófájára valamilyen lyukacsos kis golyót, amibe teszel jutalomfalatokat, amikor használja a kaparófát a jutalomfalatkák kiesnek a golyóból, és a finomság érdekében szépen rászokik, hogy ezt használja ne a bútordaidat.

Ezt gyakorlatilag mindennel megcsinálhatod, vannak játékkgolyók, akaszthatsz ilyet a madzagokra is így meg fogja tanulni, hogy mivel érdemes játszani. Egy idő után pedig rögzül benne, hogyha ezekkel játszik az jó érzést vált ki belőle és fokozatosan el lehet hagyni a jutalomfalatkázást. Helyes viselkedésért beszélj hozzá kedvesen, ezzel még jobban rögzül benne, hogy mit érdemes csinálnia.

A kaja a legjobb nevelőerő az esetükben!!


A másik legjobb/kedvenc trükköm, ha olyasmit csinál, amit nem szabad, olyan helyen van, ahol nem kéne lennie, akkor egy madzaggal vagy játékkal elcsalom onnét, aztán megdicsérem. Sok türelem kell hozzá, de egy idő után megérik benne, hogy nem megy oda (pl. asztalra, konyhapultra) de azt nem várhatod el egy macskától, hogy ne akarjon magas helyekre felmászni.


Ha ezek a feltételek teljesülnek, de ennek ellenére sem engedi a simizést, akkor talán a közeledéseddel van a baj. Soha se "támadj rá" és kezd el simogatni. Előbb mindig hagyd, hogy megszagolja a kezedet, ha engedi az egyik ujjaddal érintsd meg az orrát. Ha nem hagy faképnél, akkor simizheted, jól fog neki esni.


Egyébként a macska nem makacs, csak nem érti mit akarsz tőle. Ha kiabálsz vele, meg a grabancánál fogva kiteszed a folyosóra, akkor azt hiszi rossz indulatú vagy, félni fog tőled, védekezni akar és nem kapcsolja össze, hogy a viselkedése miatt reagáltál így.


Azt tanácsolom, addig ne fogadj be új kiskedvencet, amíg ezzel a cicával sem tudsz harmonikus kapcsolatot kialakítani. A macskák merőben mások, mint a kutyák, nem lehet őket ugyanúgy kezelni. Ha egy másik cicát veszel magad mellé, az sem lesz kutya, az sem fog rád hallgatni, ha ordibálsz rá. Vagy karmol-fúj vagy elszalad. De az biztos, hogy nem azt a következtetést vonja le belőle, hogy mérges vagy rá, vagy rossz amit tett, hanem azt, hogy te egy veszélyforrás vagy.


Amúgy ne nagyon fogdosd a grabancát, a macskáknak vékony a bőre és ezzel fájdalmat is okozhatsz neki. Ha nem hagyja, hogy megfogd, akkor madzaggal csald el arra a helyre, ahová vezetni akarod. Ha hagyja, hogy felemeld, akkor az első két mancsa alá nyúlsz az egyik kezeddel, a másikkal pedig a hátsó lába alá. Így kell felemeli. Ha pedig nagyon megbíztok már egymásban, akkor oldalra fordítva a nyakánál és a hátsó lába fölött a hátánál alányúlsz a tenyereddel és az öledbe fordítod, mint a kisbabákat. De ezt csak akkor fogja engedni és szeretni, ha valóban harmónikus köztetek a kapcsolat.A válasz 53%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 84%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/11Időpont 2016. nov. 25. 11:47 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
4 és fél éves ivartalanított kan kutyám agresszív más kutyákkal szemben. Mit tudnék tenni?
Miért ilyen agresszív a kiskutyám? El fog múlni?
Felvett egy rossz szokást, hogyan szoktassam le róla?
Rossz társaságba "keveredett" a kutyám. Mit tehetek?
Kisméretű terriereim vannak (Yokik), de szeretnék őrkutyának itthonra egy pitbullt. Tapasztalatok? Ha igen, miért jó ötlet, ha nem, akkor miért rossz? (ne pletykára alapozzatok, az nem érdekel! )
Mitől lesz egy ló agresszív? Hogy lehet kinevelni belőle ezt a rossz viselkedésformát?

Kérdések az Állatok rovatbólKérdések a Macskák rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!