Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Állatok » Macskák

A kérdés
Jucjuc nevű felhasználó kérdése:

Macskanevelés, de hogyan?

Sziasztok! Van egy lakásban tartott, 9 hónapos, 2 hónapja örökbe fogadott ivartalanított kandúr cicánk, akit imádunk, de minden éjjel felébreszt. Eleinte mindig 5-kor keltett, de mostanra össze-vissza, amikor kedve tartja: 2-kor, most éppen 3:30-kor... Emiatt kezdek nagyon nyűgös lenni. Amíg meg nem etetem, addig nyávog, nem nyugszik. Normál esetben kapna reggel 6-kor nedves kaját, 17-kor (amikor hazaérünk) megint egy kis nedveset, lefekvés előtt kifulladásig intenzív játék, majd 21-kor megint konzerv. Nyilván nem a legjobb az elosztás, de dolgozunk, szóval kérem senki ne jöjjön azzal, hogy napi 80x adjak kis adagokat, mert kivitelezhetetlen. Napközben vann kinn neki egy csomó játék, friss víz és száraz táp. A lényeg: miért nem jó neki éjszaka is a száraz kaja? Royal Canint Steril-t kap és szereti is nagyon. Probáltam vízipisztollyal rendszabályozni, hogy ahogy nyávog, kap egyet, de hatástalan, elfut, de jön is vissza azonnal nyávogni. Eddig nem csuktuk egyik ajtót sem, de nem hagy békén, szóval most ott tartunk, hogy kaparja a háló ajtaját, felkelek, megetetem, de utána sem jöhet a hálóba (mert kaja után nekiállna engem mosdatni, meg hangosan dorombolni, ráülni a fejemre, ami nagyon aranyos, de így nem lehet aludni). Ez így működik, mert ilyenkor reggelig csend van, de le fog arról valaha szokni, hogy éjjel követelje a konzervet? Vagy végleg elrontottuk? Köszi, ha végigolvastad és segítesz!

Keress kérdéseket hasonló témákban: nyávogás, etetés, éjjel, macska

 2018. febr. 13. 04:27  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Hány helyiségből áll az a lakás? Mert ha nem egy, akkor a macska legyen két ajtóval odébb, aztán jó éjszakát...


(Egyébként a macska éjszakai állat, normális esetben bejárja odakinn, a szabadban a territóriumát, aztán hajnalban megjön aludni. A macskában nem keresném a hibát, hogy az mért nem tud éjjel aludni.)


Még valami: a macskák úgy vannak megtervezve, hogy egy héten egyszer jól bezabál (sikeres vadászat esetén), aztán egy hétig emészt. Simán kibírja, ha hetekig nem kap enni, akkor is, ha mínusz húsz van. Magyarán nem kell annyira túldimenzionálni az etetését, mint valami embercsecsemőnek. Majd eszik, amikor nincs jobb dolgod. Persze, tisztában van vele, hogy a gazdi úgyis mindig ad neki, hát akkor hülye lenne nem követelőzni... Le kell erről szoktatni.


Egyébként ha egy macska holnaptól 10-szer kevesebbet kapna enni, semmi baja nem lenne. Ilyenkor azt csinálják, hogy nem pazarolják az energiát, tehát napi 23 órát alszanak. Ilyen egyszerű. A túletetett macska a túlfűtött lakásban nyugtalanabb, egész nap fel-alázik. A kinti macskák ilyenkor gyakorlatilag téli álmot alszanak.A válasz 35%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/11Időpont 2018. febr. 13. 06:21 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Hát, előző válaszoló, már bocs, de hatalmas butaságokat írtál. A macskák egyáltalán nem tolerálják jól az éhezést. Ha néhány napig nem eszik, az már májkárosodáshoz vezethet. A macskák pontosan hogy a kisebb, sűrűbb étkezésekre vannak beállítva, mivel igen kicsi zsákmányállatokra vadásznak.


A kérdésre azt tudom mondani, hogy a legbolondosabb korban van a macska. Idővel ez biztosan változni fog, felveszi a ritmusotokat. De azért a macskák is különbözőek, vannak ilyen szempontból megátalkodott egyedek, akik kevésbé hagyják az embert aludni. Amúgy nem is a kaja ilyenkor a lényeg neki szerintem, mert azt tudna enni, hanem inkább társaságra vágyik - egy kis étkezéssel egybekötve. Nem tiszta nekem, hogy akkor az éjszakát most hol is tölti nálatok, hol alszik. Ha elzárjátok éjszakára, akkor talán segíthet az is, hogy egész éjszaka aludhat a szobátokban, mellettetek a kanapén vagy valahol. Akkor mégiscsak együtt lennétek valamennyire, kevésbé igényelné a társaságot. A miénk legalábbis így működött. Néha persze felébresztett, de inkább csak járt egyet néha éjszaka meg eszegetett ha kedve volt.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/11Időpont 2018. febr. 13. 06:39 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A macska éjszakai állat. Elvileg hozzászokik a gazdik napirendjéhez. Elvileg :)

A miénk 5 éves, de egyelőre még várjuk, hogy hozzászokjon a napirendünkhöz. Én csak száraz eledelt adok neki, biztos, hogy nem kelnék 5-kor, hogy megetessem.

Nálunk az vált be, hogy addig maradhat velünk egy helyiségben, amíg alszik és csendben van. Ha elkezd motoszkálni és csörögni, kirakjuk egy olyan helyiségbe, ahol azt csinál, amit akar. Ahogy már valaki említette, 2 csukott ajtó van köztünk. Ha a lakásotok elrendezése olyan, hogy lehet ilyet csinálni én ezt ajánlanám.

Reggel első dolgunk beengedni, olyankor nagyon örül, hogy újra lát minket. De mi nem keltünk miatta 3-kor, mert aki dolgozik, annak ez nem annyira egészséges :) Én nem használtam a vízzel spriccelős módszert, mert a mi cicánk ilyesmin nagyon meg tud sértődni.A válaszíró 89%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/11Időpont 2018. febr. 13. 07:13 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A macska viselkedésről szóló kézikönyvek mind ugyanazt írják erről. Az ajtó előtt nyávogásról úgy lehet leszoktatni, ha nem veszel tudomást róla. Hagyod nyávogni, nem nyitsz ajtót neki. Lehet, hogy 1-2 hétig próbálkozik, de ha rájön, hogy nem ér el vele semmit, abbahagyja. Éjjel nem kap konzervet és kész.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/11Időpont 2018. febr. 13. 08:31 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Mindnekinek köszönöm! Eddig bejöhetett a hálóba, csak amióta műsorozik éjjel, azóta zárjuk ki. A nappali, előszoba, konyha össze van nyitva, ott szabadon garázdálkodhat éjszaka. A nyávogás elsősorban nem is minket zavar, hanem félek, hogy a szomszédok hallják esetleg, bár erre szerintem rá fogok kérdezni. Nincs nálunk hőség, egyáltalán nem fűtünk, így is 22-23 fok van. Minden reggel és este átszellőztetjük az egész lakást. Kis adagokban osztjuk szét a kajáját, nem vált be az sem, hogy este sokat kapott, ugyan úgy hisztizik éjjel. Tudom, hogy éjszakai állat, volt cicám még kertes házban, kijárós, de benn alvós, ő az eslő panel-cicám. Köszi a tanácsokat, megpróbálom akkor hagyni, hogy megunja a hisztit. Csak eddig ugye az volt az egyszerűbb, hogy gyorsan felkelek, lerakom a kajáját és alszom, de hosszú távon ki kéne tartanom... még jó, hogy a párom legalább fel sem ébred rá :D

# 5/11Időpont 2018. febr. 13. 13:01 Privát üzenet

Az első jó nagy b.romságokat írt, és már egy másik kérdésnél is beírta valaki nemrég, hogy ne adjon enni a macskának, és hetekig éheztesse, ami szigorúan tilos! és nagyon jó lenne, ha nem terjesztenéd első a h.lyeséget, nehogy valaki elhiggye! A második válaszoló leírta a zsírmáj jelenségét tökéletesen.

A macskák nem úgy vannak megtervezve, ahogy az első "bölcs" leírta. Azok a farkasok. Bocs.

(Ha a macska sokáig éhezik, a mája elkezdi lebontani a zsírtartalékait, ami bekerül a vérkeringésbe, és a macska gyakorlatilag megmérgezi saját magát, és elpusztul).


Kérdező, a kérdésedre válaszolva. Én úgy csináltam, mikor a macskám pici volt, hogy későn éjfél körül feküdtem le, majd ahogy leoltottam a villanyt, elkezdett mászkálni a szekrényen, bútoron, stb. (nyitott szobaajtónál aludtunk, nyár volt). Én erre nagyon lelkesen felkeltem, felgyújtottam a villanyt, leszedtem a macskát az aktuális polcról, és minden alkalommal elmondtam neki, hogy "nem szabad", fekszünk, alszunk, nem szabad felmászni, meg ilyeneket. Szépen, nyugodt hangon, kitartóan. (mint egy kisgyereknek). Pár hét múlva abbahagyta. Ma a macskám hamarabb lefekszik este aludni, mint én, reggel pedig akkor sem ébreszt fel, ha tízig alszok.

Szerintem úgy lehet egyébként megfogalmazni, hogy "mint egy kisgyerekkel". Sok dolgot nem tudsz neki elmagyarázni, hogy miért kell, vagy miért nem lehet.

Az nem tudom, miért baj, hogy mosdat, meg hogy dorombol!, magyarul, hogy törődik veled, meg szeret, a mosdatás pont a törődés jele. Még ilyet nem hallottam, hogy valaki ezeket ne engedje meg a macskájának.

Nem vizipisztolyozni kell. Szerintem az amúgy is egy marhaság.

Nekem is ráült eleinte a fejemre, de reggel. Megjegyeztem este, hogy ha megint ráül, tegyem le onnan. Jött, ráült, megfogtam, levettem a fejemről, félretettem. abbahagyta. Az arcomat mosdatta, nem tett jót a bőrömnek (rágcsált is), elhúzódtam, helyette a kezemet mosdatja. Szeretem.

A "lefekvés előtt intenzív játék kifulladásig" a macska nem kutya. Kutyákkal lehet ezt csinálni, hogy két órát rohangálsz vele odakint, otthon meg beájul. Te pont hogy felébreszted vele a macskádat. Pont begerjed és aktív lesz. Játék végére mekkora már a pupillája? A macskák általában egy játékkal rövidebb ideig játszanak, rövidebb ideig köti le a figyelmüket. Tehát tíz percig eljátszik egy labdával. Aztán ott hagyja. (3 cm átmérőjű labda).


A kaja:

A macska többször eszik keveset. Te egész nap éhezteted a macskádat hiába mondod, hogy senki ne jöjjön ezzel. Mennyit eszik meg abból a konzervből azonnal, amit te reggel hatkor kiteszel? Úgy működik (működne) a macska, hogy mondjuk félóránként, óránként megeszik egy teáskanálnyi kaját. Nem egésznap, csak mondjuk délelőtt ezt háromszor. Aztán alszik, aztán majd eszik egy kis szárazat, aztán majd jön a gazdi még egy kis konzervvel, amit háromszor egy teáskanálnyi mennyiségben a macska elfogyaszt, közte szünetekkel. Ezt hogy a macska többször eszik keveset állatorvos ugyanúgy megmondja, állatorvosi tanulmányban benne van, meg normális helyeken, nem én találtam ki.

Este nem úgy kellene, hogy 17 órakor konzerv, aztán meg 21 órakor konzerv, hanem ezen időpontok között több adagra elosztani, valamint az enyém is eszik későn is. (én is vacsorára szeretek többet enni, hiába a közmondás). Ne akadj ki azon, hogy későn eszik.

Gondolom, ezek szerint a konzervet elveszed előle, miután evett. Hagyd kinn! Reggel kint kellene neki hagyni annyi konzervet, hogy még délelőtt ő tudjon belőle enni. Megteheted, nincs nyár, nem romlik meg. Max este elmosod a tálkáját. Először több konzervet hagyj kint, és meglátod, mennyi fogyott el belőle, és akkor tudni fogod, mennyit evett.

Nem a macskát rontottátok el, csak ti mást vártok és mást adtok neki teljesen, mint amit egy macska adni tud, és mint ahogy működik.


Amit leírtál, ahogy ellátod, ahogy játszol vele, amit elvársz tőle: az tökéletesen illik egy KUTYÁRA. Véletlenül nem akartok ti inkább kutyát?


(Kutya: napi kétszer eszik, felnőttként esetleg csak egyszer, mindent felfal, megeszi a szőnyeget is, szóval nem kell ötpercenként etetni, végigalussza az éjszakát, játékkal le lehet fárasztani, nem mászik fel sehova, és nem nyávog.)A válasz 51%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/11Időpont 2018. febr. 13. 22:37 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Kedves utolsó! El vagy tévedve, nem éheztetem a macskát. A konzerv a kedvence (70% hústartalom, mielőtt jönne a válasz, hogy biztos valami gabonás sz*rt kap, aminek nincs tápértéke és ezért hiperaktív) és napi 3x kap, amikor itthon vagyunk. Hajnalban, amikor felkelt, mint ugye most is, délután és este, de ezt úgy képzeld el, hogy kiteszek neki egy csomót 17-kor, és szépen rájár, amíg el nem fogy, ugyan ez a helyzet 21 körül is. Hajnalban szoktam egyedül kevesebbet adni neki, először is azért, mert ok, hogy most nincs nyár, de majd lesz és megszokná, de nem akarom, hogy rohadjon a tányérja, mire hazajövök, másrészt pedig mert utána napközben FOLYAMATOSAN rendelkezésére áll a száraz táp és minden reggel friss vizet kap.


Nem az zavar, hogy mosdat, hanem hogy a szemhéjamon teszi mindezt, az sem zavar, ha rámül, de konkrétan az orromra, hiába teszem le a lábamhoz és simogatom álomba, mire én is bealudnék, már megint az arcomon van. Valamint kaparja, szaggatja, rágja a hajam.


Volt már korábban macskám, igaz, hogy kertes házban, kijárós, de ő sosem okozott nekem fájdalmat és nyugodtan aludt...

Mikor hazajövök, ő az első, mindent eldobok és bújunk, dorombol ezerrel, nyalogatja a kezem, lefekszünk együtt a szőnyegre, aztán jön a kaja és minden olyan jól működik, csak éjjel ilyen kibírhatatlan.


Mostmár biztos vagyok benne, hogy szándékosan provokál éjjel, mert most velünk aludt, felébresztett, megetettem és vissza is jöhetett, de megint szadizta a fejem. Kizártam a hálóból, és 30 perce az ajtó előtt nyávog. Most kitettem a játékait, felkapcsoltam neki egy lámpát, de nem tágít. Lelocsoltam, az sem segít. Cserébe elérte, hogy sírjak, bűntudatom legyen és itt pötyögjek...# 7/11Időpont 2018. febr. 14. 05:49 Privát üzenet

Szia.

Több macskám is volt és mind különböző. Az első hozzászokott a napirendünkhöz -igaz, eleinte volt fejen mászkálás és kettőnk közé bújás, majd forgolódáskor ijedt ugrándozás. Volt olyan, akit nem érdekeltem, az ő "főnöke" az előbb említett cica volt. Volt olyan, aki elejétől fogva tudta, hogy mi a rend és most van egy, aki a tiédhez hasonló. Jelenleg egy szobás lakásban hajnal 4-kor megy a nyávogás. Hiába teszek úgy, mint aki alszik. Ilyenkor -amig megvolt az idősebb cica- régebben játszottak. Valószínű, hogy mivel a macska éjszakai állat sok neki az egyfolytában 6-8 óra egyedül. Mivel állandóan van neki száraz táp valószínűtlen, hogy éhes.Egyébként az állandóan kint lévő szárazzal meg is oldottad a sokszor kis adagot, nem értem miért mentegetőztél miatta.

Kizárhatod és ha felébredsz úgy tehetsz mintha nem hallanád. Egy kicsit talán kevesebbet fog nyafogni, de lehet, hogy azt a keveset 10 év múlva is.

Esetleg, ha belefér az életetekbe megoldás ha hozol neki társat, akivel hajnalban is tudna társadalmi életet élni ,)A válaszíró 79%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/11Időpont 2018. febr. 14. 14:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

6. vagyok.

Azt írtam, hogy délelőtt nem eszik a macska. 1. lehet szívesebben enne délelőtt konzervet (én sem tudok akármit reggelizni, miért ne) 2. lehet, hogy ő egyáltalán nem eszik semmit, amíg ti nem vagytok otthon.

A kinti macska tartása, meg a benti macska tartása tök más. A macska szó benne a közös, semmi több.A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/11Időpont 2018. febr. 15. 00:13 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ja, igen, és mivel gondoltam rád, miután tegnap válaszoltam: ha nem hagyod a macskának, hogy kedveskedjen neked (a dorombolást is kiírtad, hogy elutasítod, mert HANGOSAN dorombol) teljesen el fogod magadtól, magatoktól vadítani a macskát, és a macskának tuti pokol lesz az élete. Milyen élete lesz, ha ti vagytok a családja, akihez még oda se bújhat? A nevelésről szóló részt nem olvastad el, csak felhúztad magad az éhezésen?

Ha nem kedveskedhet neked, te meg nem akarod megtanítani, hogy úgy kedveskedjen neked, hogy egy darabban maradjál közben, akkor minek neked macska? Ja, amúgy szakembereket is felébreszt hajnal négykor a macskájuk (állatgyógyász szakembereket). Nyilván nem árulok el meglepetést, de az előző vagyok.A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/11Időpont 2018. febr. 15. 00:19 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldése


Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!